Acasa MultimediaPoza Zilei Nori noctilucent, deasupra României (FOTO)

Nori noctilucent, deasupra României (FOTO)

scris de Z.V.
16 afisari

In preajma solstitiului de vara isi fac aparitia pe cerul noptii frumosii, dar si misteriosii nori noctilucent.

Acestia se afla in atmosfera foarte inalta (76-85 km), sunt formati din cristale de gheata si sunt vizibili in timpul crepusculului astronomic (seara sau dimineata), cand cerul este deja destul de intunecat. Sunt recunoscuti datorita culorilor vii cu care lumineaza cerul noptilor calde de vara. De obicei acesti nori sunt vizibili doar intre latitudinile 50°-70° N sau S, dar uneori pot fi vazuti si la latitudini mai mici. Norii noctilucent au fost observati pentru prima data in 1885, cunoscandu-se destul de putine detalii despre acest fenomen meteorologic.

Imaginea a fost realizata de astronomul bacauan Dan Mitrut in seara zilei de 17 iunie 2012, in jurul orei 22.30. Astronomul a observat si fotografiat norii din apropiere de Bacau. Sunt sanse ca si in serile urmatoare acest tip de nori sa apara din nou. Este important sa priviti cerul spre orizontul nord-vestic si nordic, dupa chiar la lasarea intunericului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult