Acasa Newsletter EXPO MILANO 2015, sub amenințarea May Day

EXPO MILANO 2015, sub amenințarea May Day

scris de C.P.
2 afisari

Expoziția Universală Milano 2015 își deschide porțile vineri, 1 mai, pentru șase luni de dezbateri și festivități legate de agricultură și alimentație. Asupra ceremoniei de deschidere planează însă amenințarea unor manifestații anunțate de opozanți, transmite AFP.

EXPO MILANOFestivitățile au început oficial joi seară cu un mare concert în aer liber în Piața Domului, în fața impozantei catedrale care constituie simbolul orașului Milano, cu participarea tenorului Andrea Bocelli, a tânărului pianist chinez Lang Lang și a orchestrei și corului operei Scala.

Primii curioși au putu intra la expoziție la ora locală 10 (08h00 GMT).

Circa 140 de țări participă la evenimentul care va dura până la sfârșitul lunii octombrie și se desfășoară pe o suprafață de un milion de metri pătrați, având ca temă oficială „Hrănirea planetei, energie pentru viață”.

Lucrările de amenajare a sitului expoziției și a împrejurimilor s-au desfășurat intens până în ultima clipă din cauza întârzierilor provocate, printre altele, de scandaluri de corupție.

În cele șase luni sunt așteptați circa 20 de milioane de vizitatori, Italia sperând să câștige în imagine prin acest eveniment care ar trebui să contribuie și la relansarea economiei italiene. Expoziția nu se bucură însă de aprecieri unanime. Unii nu sunt de acord cu prezența însemnată printre sponsori și parteneri a unor mari companii multinaționale din domeniul agro-alimentar, considerată contradictorie în raport cu mesajul umanist al manifestării.

Expoziția numără în total 80 de pavilioane, dintre care 54 administrate direct de țări, nouă destinate unor produse precum cafeaua și orezul, iar altele găzduind firme și organizații ale societății civile.

Un bilet individual costă între 27 și 39 de euro, prețul fiind mai mic pentru grupuri și familii. Au fost vândute până acum circa 10 milioane de bilete, potrivit premierului Renzi. Italia speră în încasări de 10 miliarde de euro, dintre care 5 miliarde din turism, principalii beneficiari fiind orașul Milano și regiunea Lombardia.

Principala necunoscută a reușitei deschiderii este „May Day”, manifestație de protest a mișcării civice „No Expo” și a altor militanți care i s-au alăturat pentru a defila vineri în oraș, începând de la 12h00 GMT. Organizatorii au anunțat că se așteaptă la un număr de până la 30.000 de persoane.

„No Expo„, care denunță risipirea banului public și recurgerea la oameni slab pregătiți și la voluntari, a desfășurat joi prima acțiune — o manifestație a studenților, care a dat naștere la câteva incidente, printre care atacul asupra agenției Manpower, unul dintre partenerii oficiali ai Expo 2015.

Autoritățile italiene au efectuat marți și miercuri percheziții la cartierele generale ale unor mici grupuri de extremă dreaptă sau anarhiste din Milano, confiscând petarde, măști de gaz, bâte de baseball și materiale pentru fabricarea de cocktailuri molotov. Trei activiști germani ar fi fost expulzați din țară, potrivit presei italiene, preluate de AFP.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult