Acasa Newsletter Klaus Iohannis: Dorim să creştem prezenţa americană în regiunea noastră, sub toate aspectele sale

Klaus Iohannis: Dorim să creştem prezenţa americană în regiunea noastră, sub toate aspectele sale

scris de Misu Andrei
48 Afisari

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România doreşte creşterea prezenţei americane în regiune, sub toate aspectele sale – militară, economică, energetică şi politică.

Președintele Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro

„Dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului nostru Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă un pilon a cărui relevanţă se reconfirmă şi se consolidează. Suntem profund angajaţi în menţinerea şi întărirea relaţiei transatlantice. Totodată, dorim să creştem prezenţa americană în regiunea noastră, sub toate aspectele sale: militară, economică, energetică şi politică”, a spus preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu şefii de misiuni diplomatice, şefii oficiilor consulare şi directorii institutelor culturale româneşti.

Totodată, președintele a subliniat că România va continua să acţioneze împreună cu partenerii americani pentru obiectivul comun de accedere a României în Programul Visa Waiver. Şeful statului a reiterat că, în ceea ce priveşte rolul României în NATO, la Summitul de la Vilnius ţara noastră şi-a atins toate obiectivele.

„Am marcat paşi decisivi în consolidarea securităţii noastre colective, iar sarcina dumneavoastră este de a acţiona hotărât pentru implementarea deciziilor Summitului. Pentru orice ameninţare de securitate care ar putea afecta România, Alianţa are, datorită adoptării noilor planuri de apărare, un răspuns pregătit, pe măsură. Este creat şi cadrul necesar pentru aducerea grupurilor de luptă, inclusiv a celui din România, la nivel de brigadă, prin forţe de întărire, dacă situaţia o va impune. Totodată, vom accelera procesele legate de prepoziţionarea de echipamente. O repet: România şi cetăţenii săi beneficiază acum de cel mai înalt grad de securitate şi apărare din întreaga noastră istorie”, a mai spus şeful statului.

Klaus Iohannis a mai arătat că România va continua să asigure îndeplinirea angajamentelor naţionale, în strânsă coordonare cu aliaţii, inclusiv în cadrul Formatului Bucureşti 9, care şi-a dovedit utilitatea în asigurarea unei coordonări eficiente pe Flancul Estic. „Salut, totodată, reconfirmarea importanţei strategice a Mării Negre şi vă încurajez să continuaţi eforturile pentru consolidarea locului acesteia pe agenda NATO. Evoluţii precum proeminenţa regiunii în eforturile globale de asigurare a transferului grânelor ucrainene către pieţele internaţionale pot facilita aceste eforturi. În acelaşi sens contribuie şi finalizarea de către Statele Unite a Strategiei de Securitate la Marea Neagră, la care Ministerul Afacerilor Externe a contribuit substanţial. Implementarea acesteia va oferi şi mai multă substanţă cooperării noastre în regiune„, le-a mai transmis Iohannis diplomaţilor români.

Vom continua să sprijinim multidimensional și cuprinzător Ucraina, atât timp cât va fi necesar. Totodată, vom continua să fim alături de Republica Moldova, grav afectată de război, prin asistență financiară, expertiză și sprijin politic fără precedent, în edificarea unui parcurs european ireversibil, dar și în construcția unui stat sigur și prosper, pentru toți cetățenii săi. Prioritatea momentului constă în obținerea deciziei politice de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina”, a mai spus șeful statului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS