Acasa Newsletter PSD cere ca legea consumatorului vulnerabil să se aplice din 1 octombrie: „Este o urgență”

PSD cere ca legea consumatorului vulnerabil să se aplice din 1 octombrie: „Este o urgență”

scris de Misu Andrei
77 afisari

PSD vrea ca legea consumatorului vunerabil să se aplice din 1 octombrie și nu din ianuarie 2021, așa cum a anunțat Guvernul, din cauza scumpirii energiei electrice și a gazelor.

foto facebook PSD

„Protejarea consumatorilor vulnerabili este o urgență! 1 octombrie trebuie să fie termenul de aplicare a legii consumatorului vulnerabil, nu 1 ianuarie 2022. Scumpirile uriașe ale electricității și gazelor, cu peste 70% față de anul trecut, efect al liberalizării iresponsabile decisă de guvernele PNL, impun măsuri urgente de protecție a sutelor de mii de români care nu mai pot face față facturilor. Oficial, sunt peste 200.000 de gospodării în pragul debranșării”, arată PSD într-un comunicat de presă.

Social democrații cred că termenul de 1 ianuarie 2022 este „mult prea îndepărtat”.

„Octombrie, noiembrie, decembrie sunt luni în care crește exponențial consumul de energie electrică și gaz, iar scumpirile masive vor duce facturile la valori insuportabile. PSD nu concepe ca, în plină iarnă, oamenii să fie abandonați în frig și întuneric! De aceea a insistat ca legea consumatorului vulnerabil să fie introdusă pe ordinea de zi a sesiunilor extraordinare ale Camerei Deputaților, solicitare respinsă de actuala majoritate.

PSD cere ori dezbaterea și adoptarea în regim de urgență a legii, imediat după începerea sesiunii parlamentare, și aplicarea ei de la 1 octombrie, ori adoptarea rapidă de către guvern prin OUG a măsurilor de sprijin necesare, pentru că scumpirile catastrofice ale energiei și iminența debranșărilor, chiar reprezintă o urgență”, potrivit comunicatului.

De asemenea, PSD cere guvernului să prevadă la rectificarea bugetară resursele necesare astfel încât consumatorii vulnerabili să beneficieze de sprijin încă de la 1 octombrie 2021.

„Nu există și nu poate există scuza că nu sunt bani! Corporațiile din energie pot și trebuie să participe la protejarea consumatorilor. Așa este echitabil și absolut necesar”, arată PSD.

Social democrații mai anunță că susțin amendamente „esențiale” la legea consumatorului vulnerabil, ca subvenționarea unei părți din valoarea facturii la utilități pentru persoanele al căror venit se dovedește insuficient în raport cu majorarea tarifelor și stabilirea unui mecanism de plafonare a prețurilor la energie, dacă piața înregistrează o creștere artificială a tarifelor, cum ar fi de exemplu, o majorare mai mare de 30% într-un interval de 6 luni.

Pe de altă parte, PSD pregătește și un proiect de lege care să sprijine și alte categorii de populație, dar și firmele mici și mijlocii, potrivit comunicatului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult