Acasa Newsletter Revista presei internaționale – 2 aprilie

Revista presei internaționale – 2 aprilie

scris de Z.V.
132 Afisari

Partenerii economici ai SUA așteaptă așa-numita Zi a Eliberării, ce marchează intrarea în vigoare a noilor tarife anunțate de președintele american Donald Trump, care a lăsat să planeze incertitudinea cu privire la amploarea acestei noi etape a războiului său comercial, scrie presa internațională.

Planurile lui Trump au stârnit temeri de recesiune în SUA și de încetinire în plan global, precum și privind sfârșitul ordinii postbelice, notează Bloomberg. Trump vrea să folosească tarifele pentru a crește veniturile țării sale, dar și pentru a negocia cu alte țări, explică The Wall Street Journal, iar Financial Times constată că, de teama tarifelor, investitorii își îndreaptă atenția spre rezervele de aur. Ziua Eliberării, cum a numit-o Donald Trump, va marca cea mai mare escaladare a războiului său comercial, crede Politico și anunță că, deși Bruxelles-ul se pregătește să riposteze acestor planuri, speră să aducă Washingtonul la masa negocierilor. Comisarul european pentru Comerț, Maroš Šefčovič, speră ca omologii săi din SUA să poată stabili un cadru pentru discuții, care ar putea include scăderea taxelor, investiții în firme americane de apărare, stimularea achizițiilor de gaze naturale lichefiate din SUA sau atenuarea unor reglementări, detaliază Politico. Totuși, Fondul Monetar Internațional (FMI), în ciuda faptului că a susținut că tarifele lui Trump vor avea un „impact negativ semnificativ” asupra țărilor supuse taxelor și a prezis o încetinire generală a activității economice față de 2024, a declarat că o recesiune nu se înscrie în previziunile sale de bază, adaugă Newsweek.
Cu ocazia vizitei sale la Moscova, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat într-un interviu acordat agenției Ria Novosti că Beijingul este „pregătit să joace un rol constructiv alături de comunitatea internațională în soluționarea” conflictului din Ucraina. Cooperarea diplomatică și economică dintre Beijing și Moscova s-a intensificat în ultimii ani, în special după invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, și după sancțiunile internaționale care vizează agresiunea rusă, iar China se prezintă ca parte neutră în războiul din Ucraina și susține că nu furnizează arme letale niciuneia dintre părți, spre deosebire de Statele Unite și de multe țări europene, reține La Libre Belgique. Însă China rămâne un aliat politic și economic cheie al Rusiei, până la punctul în care țările membre NATO au calificat-o drept un „facilitator decisiv” al războiului, pe care Beijingul nu l-a condamnat niciodată, amintește ziartul belgian. Miniştrii de externe ucrainean şi lituanian, Andrii Sybiha şi, respectiv, Kęstutis Budrys, au declarat, la Kiev, că Ucraina și Lituania nu vor recunoaște niciodată ocuparea ilegală de teritorii de către Federaţia Rusă, informează Ukrinform. Andri Sybiha l-a asigurat pe omologul său lituanian că principiile „nimic despre Ucraina fără Ucraina” și „nimic despre Europa fără Europa” rămân de neclintit pentru Kiev. Kęstutis Budrys, la rândul său, a remarcat că singurul instrument eficient pentru negocieri este presiunea asupra Rusiei, presiunea cu sancțiuni suplimentare, precum și utilizarea mai eficientă a activelor înghețate”, completează Ukrinform.
Europa privește spre Est, spre Asia Centrală, titrează The National Interest, anunțând derularea primului summit dintre Uniunea Europeană și Asia Centrală, în perioada 3 – 4 aprilie, la Samarkand, Uzbekistan. Josef Sikela, comisarul Uniunii Europene pentru parteneriate internaționale, a subliniat recent importanța acestei regiuni, care este o economie de 340 de miliarde de euro, într-o creștere rapidă, cu un mare potențial. Țările și companiile europene sunt interesate în primul rând de vastele resurse energetice și minerale ale Asiei Centrale, și anume petrol, gaze, minerale și minerale esențiale, iar de la începutul războiului din Ucraina, Ruta Comercială Internațională Trans-Caspică, sau Coridorul de Mijloc, a crescut în importanță ca rută alternativă pentru transportul mărfurilor din Asia Centrală, peste Marea Caspică, prin Caucaz, către Marea Neagră și Turcia și, în cele din urmă, către piața europeană, enumeră The National Interest. Din perspectivă diplomatică, continuă ziarul american, summitul UE – Asia Centrală are loc într-un moment de tensiuni globale și de transformări geopolitice. Europa și Asia Centrală sunt îndepărtate geografic una de cealaltă, iar prioritățile de politică externă ale unor țări, ca să nu mai vorbim de situația internă problematică a altora, indică obstacole pentru o mai strânsă integrare. Cu toate acestea, dacă lucrurile merg bine, Samarkand va fi următoarea etapă a unei relații de câștig reciproc, cum ar fi între Kazahstan și partenerii săi europeni, subliniază The National Interest.
Prim-ministrul Nepalului, Khadga Prasad Sharma Oli, efectuează o oficială în Thailanda, prima a unui premier nepalez, în 65 de ani, de când cele două țări au stabilit relații diplomatice, anunță Nepal News. Cu ocazia vizitei, acorduri privind cultura și turismul vor fi semnate între cele două guverne, în timp ce sectoarele private și universitățile nepaleze și thailandeze vor semna încă șase memorandumuri de înțelegere, relatează The Katmandu Post și adaugă că, în urma angajamentelor bilaterale, premierul nepalez va conduce apoi delegația sa la cel de-al șaselea summit Bimstec, găzduit de Thailanda, și va prezida sesiunea de deschidere, conducând discuții pe teme cheie precum comerț și investiții, conectivitate în infrastructură și cooperarea în domeniul securității alimentare. Bimstec, Inițiativa Golfului Bengal pentru cooperarea Multi-Sectorială Tehnică și Economică, este o organizație înființată în 1997, care promovează cooperarea regională între Asia de Sud și de Sud-Est și include șapte state membre – Bangladesh, Bhutan, India, Myanmar, Nepal, Sri Lanka și Thailanda, care aspiră să realizeze o „regiune prosperă, rezistentă și deschisă cunoscută sub numele de pro-Bimstec” până în 2030, menționează The Katmandu Post. Summit-ul de la Bangkok va adopta Viziunea Bangkok 2030, iar statele membre vor semna memorandumuri de înțelegere între Bimstec și Asociația Indian Ocean Rim (IORA), precum și între Bimstec și Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).
(Cristina Zaharia, RADOR RADIO ROMANIA)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult