Acasa O clipa de zambet Dimineţi cu ferestre închise…

Dimineţi cu ferestre închise…

scris de Ananie GAGNIUC
12 afisari

Nici nu ştiu, când mă trezesc, dacă mai trăiesc…Doar părul de pe cap şi unghiile de la un picior nu mă dor! E primul pumn primit de la preazilnica-mi existenţă, alături de cel de pastile. Nu vi le-nşir, nu că le-aş face reclamă, dar s-ar umple pagina de pilule-n delir şi sufletul cititorului de sictir. Nemaizicând de…cimitir! Şi mai am două rime: chin şi venin.
Ananie gagniucDar, trebuie să scriu un articol de umor. De s-ar scrie numai de boli, dureri şi moarte, n-ar mai deschide omul o carte! Aşadar, când am deschis ochii, plapuma pe jos, în pat văd un dos. Presupun că-i nevastă-mea şi că doarme, altfel ar turui ca o moară. Nu stricată, din aia modernizată, automată. Îndoi degetele de la mâini, de la picioare. Mişcă! Mă ridic încet, să nu deranjez şira spinării, că de se trezeşte, să vezi dureri! În nici cinci minute ajung la baie. Caut ceva care să se scurgă. Se mai scurg câteva minute…Nu mă uit în oglindă, să nu-mi stric ziua. Trag o gură de apă, trag un aer, trag apa, trag să ies de la toaletă şi-o văd pe nevastă-mea în picioare, lângă pat.
– Te-ai sculat?”, o întreb cu glas mieros, mirat de poziţia ei, oarecum rigidă (fără „f” în faţă)
– Dar tu?, mă-ntreabă ea, mai trăieşti? Că toată noaptea ai gemut „Mor! Mor!” Şi uite că nu!
La întrebarea mea matinală, de vreo patru decenii „Cine face cafeaua?”, şi-a pornit „tirul”:
– Cafea! La tensiunea ta! Să-ţi crape inima! Te mai crezi la anii tinereţii? Şi-a înşirat câteva adjective laudative, din care n-am reţinut decât „boşorog, olog, babalâc, şoltâc, băbăciune şi mortăciune”. Următorul război ar fi la întrebarea, imprudentă „Cine face patul?”. Aşa că renunţ să declanşez o nouă conflagraţie, mă aplec să ridic plapuma de pe jos. Acolo rămân!
De la baie, consoarta întreabă, ca pentru ea: „Doamne, iubirea mea neprihănită, dar ce-ai mâncat? Cadavre?
Poate nu vorbeşte cu mine, poate se uită în oglindă…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult