Acasa O clipa de zambet Povestea porcului

Povestea porcului

scris de Ananie GAGNIUC
4 afisari

Gânduri, în preajma Crăciunului

Un porc, în prag de sărbătoare

Îşi zise: “Nu mănânc, să scap

Că dacă mă îngraş prea tare

Îmi mai aprind şi paie-n cap!”

Se întâmplă în viaţă şi minuni mai mari, d-apoi să auzi un porc vorbind şi povestind! Totul s-a întâmplat într-o dimineaţă, în ajun de Crăciun, când gospodarul intră în coteţ cu un cuţit mare de bucătărie şi spuse:

Ananie-GAGNIUC–  Până aici ţi-a fost, porcule! Neam de neam, din neamul tău n-am avut parte decât de cap şi de picioare. Acum, unde-ţi stau picioarele îţi va sta şi capul, dar şi restul. Gata cu nutrţul, gata cu coteţul. Moşii şi strămoşii tăi au tot plecat în străinătate. Fă-ţi cruce şi spune-ţi ultima dorinţă!

Proprietarul a crezut că porcul a grohăit, dar el (dânsul, în unele zone ale ţării) şi-a dres glasul şi-a început să vorbească:

– Stăpâne, ştiu că aici se încheie povestea vieţii mele. De mic purcel îmi ştiam soarta, dar speram să ies din iarnă şi să mă tai de Paşti. Îţi mai dădeam douăzeci de kilograme de carne. În ultimele zile am văzut că nu prea ai cu ce mă hrăni. Ştiu că nu sunt alimente şi nu sunt eu singurul porc din satul ăsta. Speranţa de viaţă pentru noi sunt posturile lungi. Acum ştiu că vine Crăciunul şi-o să-mi aprinzi paie-n cap. Spre deosebire de oi, la care executaţi sentinţa cu suspendare…de grindă, pe noi ne incineraţi, dar nu duceţi niciodată treaba până la capăt. Mă pârliţi şi-apoi mă dezbrăcaţi de şoric. Povestea vieţii mele s-a depănat în acest coteţ.               Eu n-am ieşit în lume, n-am furat, n-am intrat în politică şi iată-mă condamnat la moarte. Am trei dorinţe: normal ar fi să cer o scroafă, să văd şi eu cum e. Aşa am văzut că e… omeneşte. Spun asta şi nu vreau să-i dai pomana mea vecinului tău care, de câte ori veneai neanunţat, se ascundea la mine în coteţ, iar nevastă-ta se făcea că împrăştie fânul. A doua dorinţă este să-i dai codiţa băiatului, pentru că, de câte ori îi lăsaţi supa s-o mănânce, când venea de la şcoală, el mi-o dădea mie. Ultima dorinţă este să mă termini dintr-o lovitură. Evident, după asomare, c-aşa-s regulile europene. Anul trecut, l-ai chinuit rău pe tatăl meu. Eu îţi spun adio, o să-mi bag picioarele în ea, de piftie, şi-ţi urez poftă bună! Ai grijă, de sărbători, să nu te îmbeţi ca porcul, c-aşa ne jigniţi voi. Rămâi cu bine şi…să-ţi fie de bine!

Transpirat şi speriat, tresărind, gospodarul se trezi.

– Ce-ai visat dragă, îl întrebă nevastă-sa, de mă tot chionteşti cu mâinile.

– Nevastă, mare porc e vecinul nostru! Şi băiatul mare şmecher! Astăzi trebuie să tăiem porcul, aşa că…ai grijă!

1 comentariu

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 18-12-2012 - 18:21

După ce l-a nominalizat pe Victor Ponta la funcția de premier, deși a promis în repetate rânduri că nu o va face, Traian Băsescu ar trebui să se angajeze la Discovery, unde poate înghiți tot soiul de lighioane, de la șerpi la broaște țestoase și insecte, afirmă analistul politic Stelian Tănase, care e de părere că ”Băsescu nu mai e nimic din ce a fost”.
”Ieri Traian Băsescu a preferat să anuleze conferința de presă de la Cotroceni anunțată pentru ora 12,00 în care trebuia să anunțe în fața camerelor tv că l-a desemnat pe Victor Ponta candidatul propus de USL ca prim-minisitru. Nu știu dacă Băsescu a mai contramandat în 7 ani vreo conferință, dar am impresia că nu. Ieri însă i-a venit prea greu să se afle în fața televizoarelor în direct ca să îl anunțe pe Ponta- semn al marii lui infringeri și umilințe. De cîte ori nu a spus ferm că în nici un caz nu il va desemna premier pe Ponta!? Nu a avut curaj să dea ochii cu gazetarii pe care i-a persiflat de atîtea ori. Daca ne gîndim că săptămîna trecuta le explica ce înseamnă un premier, le cerea să citeasca legile, și făcea chiar un portret robot care nu se potrivea deloc cu Ponta. Ieri a vrut să îi evite mai ales pe gazetarii care au fost de fața atunci. Ei, uite ca la cîteva zile numai, a trebuit să facă exact pe dos decît s-a angajat. Îl și descrisese anatomic, zoo, ca pe un pisoi, chiar ca pe un porc. Acum ar fi trebuit să facă așa cum vedem în anumite filme Discovery, concursuri de înghițit tot de felul de lighioane, șerpi, broaște țestoase, insecte etc. Așa și Băsescu ieri. Ca să scape, a preferat să trimită în scris hotărîrea prezidențiala pe email și să evite a fi ridicol în fața massmedia. Băsescu nu mai e nimic din ce a fost, simte și el asta. Dacă mai are simțul ridicolului, e încă bine. Pe Băsescu îl așteaptă în 2013-14 multe clipe grele, dacă firește nu își face curaj să își dea demisia înainte de termen”, scrie Stelian Tănase, pe blog.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult