Acasa O clipa de zambet Şcoala, înainte şi după

Şcoala, înainte şi după

scris de Ananie GAGNIUC
6 afisari

Luăm ca referinţă anul 1989, an de cotitură (de la rău la mai rău, de la bine la…mai bine nu!) Înainte, se ascundeau fiţuicile în mâneci sau sub fuste. Acum, unde să bagi laptopul sau telefonul mobil?

Ananie-GAGNIUCÎnainte, elevii erau scoşi la tablă, în faţa clasei şi sperau la un 5, 6. Acum, trec la…table, în fundul clasei, sperând un 5– 5, 6 – 6…Înainte, erau la facultăţi 15 pe un loc. Acum sunt maxim 15 locuri la unele facultăţi…Înainte, profesorii mai băteau elevii. Acum se întâmplă şi invers. Înainte, pauza era de 10 minute, acum – dacă profesorii sunt în grevă – pauza e de 2 – 3 săptămâni. Înainte, copiii oamenilor mari primeau şi note mici. Acum se spune, cu teamă, că să avem grijă, deoarece copiii şefilor noştri vor fi şefii copiilor noştri!    Înainte, se făcea şcoală, nu glumă! Acum, şcoala e o glumă…

Înainte (acum câteva zile) s-a dat BAC-ul. Azi aflăm că s-a dat, dar nu prea s-a luat… Să fie de vină profesorii, că au salarii mici şi nu „prestează”? Să fie de vină des schimbaţii miniştri ai educaţiei sau prim ministrul, că şi ei au copiat? Sau poate agramaţii, ca să nu zic analfabeţii, ajunşi primari, (euro)parlamentari sau „oameni mari”, azi celebri şi bogaţi, exemple de urmat pentru odraslele noastre? Sau blondele bolunde ajunse vedete Tv care, aflând că a picat Eminescu la BAC,  au comentat, doct: „Nu-i nimic, fată, bietul băiet o să dea din nou, la toamnă…Înainte de-a da BAC-ul, dă ceva şi după…Se pupă, nu? Înainte şi după…

În concluzie, înainte, şcoala era şcoală! După „răscoală” (cea din ’89), Doamne, feri! Şi-apoi, nu vă supăraţi, aia era şcoala din secolul trecut. Chiar mileniul trecut! Am mai evoluat şi noi, nu?

Între viaţa şcolii şi şcoala vieţii, prima era înainte, a doua…după. Dixit!

7 comentarii

Romeo2110 09-07-2012 - 12:25

INAINTE DE 89, Examenul de la treapta a II a II OBLIGA PE ELEVI SA INVETE cat de cat macar in clasa a X a.
Acum totul se reduce la clasa a XII a, deci pt multi 3 ani de „vacanta”.
La liceele industriale se dadea examen la mate si la fizica, adica tocmai acolo unde au fost cele mai mari probleme la bac in 2011-2012 !

AUDE CINEVA ?

De remarcat ca la emisiunile TV, unii olimpici cu 10 pe linie au afirmat ca au pregatit bac-ul intr-a XII a !

Liviu 09-07-2012 - 12:38

Referitor la ultima remarca concluzia este urmatoarea: SUBIECTELE AU FOST FOARTE SIMPLE SI NU AU ACOPERIT DE FAPT TOATA MATERIA !!! Daca s-ar fi facut o examinare adevarata lucrurile stateau si mai prost …

Romeo2110 09-07-2012 - 14:10

>Daca s-ar fi facut o examinare adevarata lucrurile stateau si mai prost …

Depinde cum priviti lucrurie: in SUA nu se studiau integrale in liceu acum 20 de ani …
Posibil ca acum situatia sa fie similara. Prin urmare, elevii nostri cu medii peste 8 sunt oameni de stiita in raprort cu cei din SUA.

Pe fond avetio dreptate !

Liviu 09-07-2012 - 14:54

Se tot face caz de derivate si integrale … Adica de „Analiza matematica” ! Este foarte dificil de luat o decizie insa in niciun caz nu trebuie adaptata curricula la disponibilitatea elevilor de a invata sau dupa cum este oferta de distractii sau alte activitati „extrascolare” pe care acestia le pot face !!! In principiu sunt doua observatii principale de facut:
1) Este foarte adevarat ca daca mentii o curricula corecta insa „materialul clientului” nu este ceea ce trebuie, este neterminat, „rarut”, atunci nu faci nimic … Insa „neterminarea” tinerilor din ziua de astazi este consecinta ca la fiecare din etapele anterioare s-au tot dat „derogari” de genul: „sa-i lasam ca destul am muncit noi”, „sa-si traiasca viata !”, „sa-i lasam mai usor” (ca ei sunt votantii de maine si de votul lor avem nevoie, asa cum a facut PSD-ul dintotdeauna si asa cum va face si in continuare !!!).
2) Pe de alta parte toate fenomenele fizice care ne guverneaza vietile mai ales in dinamica ametitoare din ultimii ani, toate modele care se pot face cu ajutorul matematicii cu instrumentele si teoriile din ce in ce mai performante care sa modelelze cat mai exact cele ce se intampla (si-a pus vreodata cineva problema ca toata aceasta zbatere si complicarea lucrurilor este generata de „consumatoul” care vrea lucruri din ce in ce mai performante si mai noi ?!) si cu utilizarea „uneltei” cele mai performante care sete calculatorul electronic, toate acestea nu se pot face daca nu se studiaza analiza matematica si algebra superioara ! Cei care stim cum stau lucrurile suntem datori sa explicam ca situatiile absolut particulare din liceu, lucrurile prezentate simplist la nivelul de intelegere de la liceu, sunt o treapta mica in intelegerea fenomenelor in ansamblul lor !

Romeo2110 09-07-2012 - 12:30

Un an de meditatii la matematica in clasa a X a, pt admitere la treapta a II a se simte in clasa a XII a.

Pe de alta parte, inainte de 89, parintii multor elevi nu culegeau capsiuni prin Spania, si ii puteau supraveghea cat de cat.

beatrix kiddo 09-07-2012 - 13:28

Asta este invatatul pe competente, nu pe cunostinte, asa cum se spune ca trebuie sa-l avem! Elevii nu trebuie sa invete, ci sa inventeze, sa observe, sa le potriveasca…Iar profesorii care sustin ca nu se poate sunt contrazisi de inspectori, de directori, de colegi , de elevi si de parinti….Nu mai trebuie sa invatam, trebuie sa ne descurcam….Na, ia de vezi, descurcareala…..

Liviu 09-07-2012 - 13:59

CORECT ! Eu am avut chiar si nesansa sa aud din gura unei tinere cum ca decanul facultatii la care era ii indemna sa se descurce si nu sa invete !!!! Cine sa mai invete daca mesajul transmis de insasi profesori este acesta al descurcarii, al strecurarii, al trecerii puntii ?!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult