Țara de pe două continente | Ziua Veche
Acasa Opinii Țara de pe două continente

Țara de pe două continente

scris de Roland Catalin Pena
42 afisari

Asigurarea securităţii Rusiei este o variabilă importantă în ansamblul securității mondiale. Poziţia geopolitică a ei s-a schimbat radical datorită pierderii unei suprafețe de circa 5 milioane de kilometrii pătrați, prăbuşirii Organizaţiei Tratatului de la Varșovia şi a însăşi statului sovietic, stat care a plecat de la plugul de lemn (1920) și a ajuns, la finele celui de-Al Doilea Război Mondial, o mare putere a lumii.

Stan Petrescu editorialist Ziua VecheDislocată pe două continente, Europa şi Asia, Rusia îşi păstrează ieşirea la trei oceane şi are graniţe comune cu lumea creştină, musulmană şi confucianistă. Este aşezată între trei dintre cele mai dezvoltate regiuni economice ale lumii (Europa Occidentală, Japonia și China). La sud de ea, se află regiunea cea mai bogată în resurse energetice din lume (Orientul Mijlociu şi Apropiat) şi ţara cu cea mai numeroasă populaţie din lume – China. Este înconjurată de cinci state posesoare de arme nucleare.

O altă trăsătură geopolitică importantă a sa este dată de populaţia numeroasă şi diversitatea etnică, resurse semnificative de materii prime (în special energetice) şi un teritoriu lipsit de o producţie agricolă eficientă, după ce Ucraina a părăsit Rusia.  Diminuarea teritorială s-a produs în partea ei europeană, cu frontierele occidentale aflate cu 500, până la 800 de kilometri, mai spre est. Rusia se găseşte ușor izolată de Europa Occidentală, de ţările Europei Centrale şi de Est, dar şi de o a doua „centură”, constând în republicile baltice, Bielorusia, Ucraina şi Moldova.

Lărgirea Uniunii (2004), la porţile Rusiei, a creat tensiuni între aceasta şi Bruxelles, pentru că sprijinul european acordat „revoluţiilor democratice” din Georgia, la sfârşitul lui 2003, şi în Ucraina, în decembrie 2004, a fost perceput ca o ingerinţă în zona sa de influenţă tradiţională. Comportamentul foștilor sateliți, aflați acum sub scutul de securitate al NATO, stârnește îngrijorare rușilor. Semnalul de  îngrijorare vine din Polonia, țară considerată a fi pionul otrăvit al Statelor Unite în cadrul UE.

Viziunea imperială a Rusiei nu a murit odată cu URSS, politica sa externă  rămânând marcată de războiul rece şi de raportul de forţe între puteri, ceea ce explică, în parte, amestecul rus în alegerile din Ucraina.

Legăturile Rusiei cu SUA au o istorie lungă. Dacă facem un salt de aproape un secol și jumătate peste timp, cele două mari puteri se privesc peste strâmtoarea Bering cu gândul la noua arhitectură de securitate și la noile amenințări.

Lupta contra terorismului constituie un teren comun de înţelegere cu SUA. Atentatele din 11 septembrie 2001 au permis Statelor Unite ale Americii să pătrundă în Uzbekistan, Kirghiztan, Tadjikistan sau în Georgia, pentru a-i combate pe talibani, ceea ce a grăbit pierderea influenţei Rusiei în Caucaz şi Asia Centrală.  Această apropiere strategică de Washington marchează o ruptură cu antiamericanismul tradiţional al politicii externe ruse şi permite Moscovei să redevină, în parte, un partener pe scena internaţională.

Apropierea de China are loc pe fondul răcirii relațiilor cu SUA și NATO, conducerea militară a Rusiei dorind crearea unui pol propriu al forței, în primul rând în Asia. Rușii și chinezii sunt interesați de o colaborare tehnico-militară, iar extinderea ei vine în folosul ambelor state.

De la dezmembrarea URSS, Rusia se simte responsabilă pentru fostul spaţiu sovietic, pe care l-a dominat şi pe care îl moștenește. În acest spaţiu, întins pe două continente, pe care  îl numeşte „străinătatea apropiată”, Rusia își cultivă interesele sale economice şi strategice.

Și totuși, Rusia este stăpână absolută a noii arhitecturi geopolitice a conductelor. Cu 13% din rezervele mondiale de petrol şi 45% din rezervele de gaz, Rusia este unul dintre principalii furnizori de produse petroliere şi gazifere din lume. Amenajarea de infrastructuri ce permit exportul hidrocarburilor sale, este, din punct de vedere economic, o prioritate și un atuu, ce servesc la menţinerea unei influenţe, deosebit de puternice, în spaţiul ex-sovietic.

Putin se vrea dictator de profesie, pentru a readuce Rusia în rândul superputerilor lumii. Nu se știe dacă-i va ieși socoteala.

1 comentariu

BULA 23-09-2012 - 09:44

Nea Caisa Petrescu a devenit agitator de profesie. Inainte de ’89 pupa kururile comunistilor, iar acum pe cele ale capitalistilor (imperialisti) americani.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult