Acasa Opinii „Banii negri” din şcoli vor circula în continuare

„Banii negri” din şcoli vor circula în continuare

scris de Teodor Seran
3 afisari

Remus Pricopie, micuţul „ Napoleon” al învăţământului românesc, dă din bâlbâială în bâlbâială. Din punct de vedere teoretic, atunci când îi dai şansa să peioreze despre soarta învăţământului, teoreticianul de-o şchioapă devine un tigru bengalez, care poate să rezolve cu brio toate problemele, definitiv şi  foarte rapid.

teodor seranDin punct de vedere practic funcţia de ministru este prea mare pentru un politician atât de „mic”. Corupţia există în sistem de multă vreme, însă Remus Pricopie nu a sesizat acest lucru la momentul investirii. A fost nevoie ca mizeria să iasă la suprafaţă pentru ca ministrul să recunoască acest lucru. Confruntat cu gravitatea extremă a faptelor de corupţie, Pricopie dă bir cu fugiţii. Pe data de 16 ianuarie 2014, la orele înserării a fost trimisă de la Minister, o circulară, către Inspectoratul Şcolar al municipiului Bucureşti, prin care se transmitea ultima perlă a gândirii ministeriale: convocarea de urgenţă în data de 17 ianuarie, a unor şedinţe ale Consiliilor de Administraţie, care să voteze urgent constituirea unor Comisii interne de cercetare a faptelor de corupţie. Cu nonşalanţă şi cinism, pisica a fost aruncată.

Directorii de unităţi şcolare din Municipiul Bucureşti, au fost puşi a doua zi, în situaţii aproape imposibile. În mod evident, constituirea acestor comisii „anticorupţie” nu a fost o sarcină uşoară, pentru că nimeni nu a acceptat cu plăcere să facă parte din aceste comisii, care vor avea o sarcină extrem de ingrată. Practic, membrii acestei comisii vor trebui să-i urmărească şi să „ îi dea în gât „ pe proprii lor colegi, comiţători a unor fapte de corupţie. Există o inerţie în toate şcolile din ţară, manifestată de majoritatea cadrelor didactice în a înainta la instituţiile abilitate, sesizări şi reclamaţii, referitoare la fapte de corupţie comise de către colegii lor. Mentalitatea colectivă este următoarea: „De ce să mă bag eu în chestiile astea, să mă leg singur la cap şi să-mi fac duşmani? Să mă cheme ăia la Poliţie, să dau tot felul de declaraţii!” În final, aceste comisii vor fi constituite din membri apatici, fără niciun fel de motivaţie, care vor desfăşura o activitate ineficientă, lipsită de finalitatea dorită. Este posibil  ca înfiinţarea acestor comisii, să ducă la dispariţia instantanee a şpăgilor, ghişeftelor şi comisioanelor primite de către profesori? În niciun caz! Povestea va continua. La fel de „frumoasă”, pentru că abundenţa din buzunare, nu va dispărea niciodată. Ceea ce va împiedica în mod hotărâtor activitatea acestor comisii, rezidă din inexistenţa unor regulamente şcolare ferme şi clare în care să se precizeze, în conformitate cu prevederile legilor existente, ce este rău şi ce este bine. Mai precis, care sunt faptele de corupţie şi care nu. În lipsa acestora, membrii acestei comisii vor deveni un soi de „poeţi”, care nu vor sancţiona nici măcar un şpăgar.

Foarte ciudată este abordarea promovată de către oficialii Ministerului Educaţiei Naţionale, care se axează  exclusiv pe combaterea corupţiei de suprafaţă, fără a condamna în niciun fel corupţia subterană, promovată de către mulţi profesori, în timpul procesului de evaluare şi notare a elevilor. Cel puţin o treime din numărul cadrelor didactice practică mica corupţie, care reprezintă o mai mică sau o mai mare şpagă, solicitată elevilor pentru motivarea unor absenţe, acordarea unor note mari la tezele scrise sau promovarea examenelor de corigenţă. Din acest punct de vedere, sistemul de învăţământ, este ca un măr putred pe jumătate, de la care nimeni  nu încearcă să înlăture partea stricată.

În toată această afacere a banilor solicitaţi pentru nevoile şcolii cu gură plină sau pe jumătate, „ pionul otrăvit” este reprezentat de Asociaţiile de părinţi, care zburdă ca nişte miei pe tăpşanele înflorite ale primăverii. Aceste asociaţii nu sunt trase niciodată la răspundere şi au dreptul să facă ce vor, cu banii pe care îi strâng. Această libertate reprezintă o supapă de salvare pentru diriginţi şi profesori care în orice moment se pot agăţa ca de un colac de salvare de aceste asociaţii, motivând că strângerea acestor sume de bani reprezintă voinţa expresă a acestor asociaţii de părinţi. În realitate, motorul acestor acţiuni ilegale este pus în mişcare din umbră, tot de către profesori, care sunt efectiv obligaţi în anumite situaţii, să procedeze astfel. Există foarte multe „ găuri” în sistemul de învăţământ care trebuie astupate, pentru că altfel nu se pot desfăşura anumite activităţi obligatorii. Din acest punct de vedere, anumite exagerări şi pretenţii ale profesorilor, pot fi judecate prin prisma unor circumstanţe atenuante. Cel care nu poate fi exonerat de nicio vină este statul român care a promovat în ultimii 23 de ani o politică de subfinanţare crasă a sistemului de învăţământ, ceea ce i-a transformat  pe profesori în cerşetori de lux, iar şcoala într-un purgatoriu obligatoriu de traversat în lungul drum către împlinirea profesională.

6 comentarii

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 28-01-2014 - 20:45

Domnule Seran, articolul d-stra era binevenit cind cu cazul Directoarei celeia care a cerut cu nerusinare „spaga” de la parinti find filmata pe şest de o mamă. De-atunci nu s-a mai auzit nimic despre acea spagarita ca asa-i la noi : politicul raspunde numai la avertismentele televiziunilor sau ale lui Basescu, caci atit a mai ramas pe locul opozitiei : televiziunile si Basescu. Buldogul si sleahta lui s-au unit deja, in teritoriu, cu usl-ul, ca, vorba aia : sunt toti tot un drac şi corb la corb nu-şi scoate ochii !

Eu asteptam de la d-stra, d-le Seran, un scurt rezumat al primei luni a anului 2014 care a inceput in „tromba” : incercarea de a legifera o comedie de nou cod penal si o amnistie pentru penalii din usl, Lipsa lui Ponta aproape 10 zile fara ca nimeni sa stie unde s-a ascuns, si mai ales, de ce?, venirea lui Nulan in Romania sa ne traga de urechi, accidentul aviatic si acum, inzapezirea Romaniei. Asta asaa, ca un rezumat, dar stim cu totii ca Ponta si guvernul lui de mafioti s-a facut de ris in fiecare zi a acestui an nou, 2014. deci, despre ce vorbim noi aici ? Observatiile d-tale sunt valoroase dar vor ramine ca atitea altele in „suspans”, ele avind nici un fel de impact asupra lor si a noastra, caci asta e Romania, o gramada de imbecili masochisti care-si aleg aceiasi calai la patru ani si le saruta pantofii indiferent cit de saraci au ajuns din cauza celor pe care-i aleg mereu.

La ora actuala, in scolile din Romania spaga a devenit un lucru extrem de firesc, un fel de obisnuita, de traditie chiar. „Mi-a cerut diriga un milion de lei pina lunea viitoare, mama !” „De ce ?” „Pentru clasa de biologie. Profa de-acolo vrea sa cumpere niste animale impaiate !” Iti vine copilul acasa aproape in fiecare zi cu astfel de cereri. Si, sa indraznesti sa nu le indeplinesti ca naiba te ia. Primesti numai notificatii acasa, iar copiii tai sunt facut de ris in fata clasei si-ti vin acasa terminati d.p.d.v.d. psihic si ai alt scandal acum, cu ei, ca deh, s-au uitat la ei toata clasa ca la niste sarantoci ! La „gradinitele de copii” de stat daca nu duci spaga „oficializata” nu-ti mai primeste copilul la inscriere. „Pai, doamna, aveti o restanta de un milion jumate de anul trecut ! Platiti restanta si pe urma faceti cerere de inscriere.” daca te pune naiba sa protestezi, naiba te maninca, copilul tau nu mai este primit deloc si ce faci cu el acasa, ca nu ai cu cine sa-l lasi ? Tara de rahat, asta este Romania. Putem sa facem si noi ce-au facut ucrainienii ? Bineinteles ca nu. Noi ne-am obisnuit cu vâna de bou si de frica ei si tacem din gura. Pe cine-o cadea magareata, asta e ! Pina atunci, mergem in turma ca oile blege. In atari conditii, mai mira pe cineva de ce sunt mai multi roma ni inafara Romaniei decit inauntrul ei ? Sa-i fie de cap lui Ponta si usl-ului lui si romanilor care s-au lasat spalati pe cfreiere de antene si de usl.

urbos 28-01-2014 - 20:47

Fa-ti ma infectie un blog si pune acolo tot borhotul asta pe care-l versi aici. Ne-ai imputit dreacu.

salut 28-01-2014 - 21:15

Kktul asta bolnav mintal, fost tablagiu la STS, cauta STAPAN. Uite cum se contorsioneaza, cum face yoga sa-si linga propriul cur, doar doar l-o remarca cineva. In cazul de fata, Basescu, sau cineva de prin stafful lui, da’ astia sunt mai preocupati de propria lor salvare; idioti utili au (inca) destui.

digital 28-01-2014 - 21:08

vorbiți bă, cu băsexu, el este cheia de boltă a educației și șmenului, cheia ce deschide seiful lefurilor majorate cu fifty percent la educatori, profi și alte alea de șmenozeală !
ce zici nea Serane, te bagi ori nu te bagi !
fă nene ceva seriale incendiare, nu parandărături cu Asociații de părinți și făptuitori corupți că au lefurile mici, ia exem.p.l.u de la sts de exzemplu cum au făcutără de ascultaseră pe enoriașii din aeronavă și râdeau pe-nfundatelea prin dispecerate !

digital 28-01-2014 - 21:15

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ
28-01-2014 at 20:45
apăruși și tu, ciozvârta dreq, cu mirosul pestilențial băsist, p-acilea!
zice hoașca …..politicul raspunde numai la avertismentele televiziunilor sau ale lui Basescu, caci atit a mai ramas pe locul opozitiei : televiziunile si Basescu.

adică, televiziunile lui băsexu…labeunu, transilvanialive, realitateatv și nașul !
mori, dreq de baborniță !

Tache 29-01-2014 - 07:43

Problema majora este intoarcerea istoriei europene in Europa. Dupa 1945, istoria Europei a emigrat in Orientul Mijlociu, dar ea se intoarce si vedem asta in Ucraina. Bineinteles ca toate sistemele sufera modificari, inclusiv sistemul de educatie. Eu sper ca popoarele europene sa se opuna istoriei europene, de data asta……….

http://www.youtube.com/watch?v=R1w1KrOijCQ

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult