Acasa Opinii „Te aştept ca pe un măr copt!”

„Te aştept ca pe un măr copt!”

scris de Roland Catalin Pena
14 afisari

Se poate spune că Vasile Blaga a fost într-o anumită perioadă a istoriei PDL, „copilul teribil” al acestuia. Biografia actualului candidat la preşedinţia partidului cuprinde doar trepte pe care acesta a urcat şi mai puţine trepte coborâtoare.

teodor seranCariera lui Emil Boc este palidă şi nesemnificativă în comparaţie cu cea a lui Vasile Blaga, supranumit, fără ironie şi uneori cu teamă: „ buldogul”. La vârsta de 25 de ani, Vasile Blaga păşea pe poarta Înteprinderii Mecanice din modestul oraş bihorean „ Doctor Petru Groza”. Localitatea fusese investită cu rang de oraş doar în memoria fostului prim-ministru Petru Groza, demnitar comunist de mare popularitate, născut în comuna cu nume neaoş românesc: Ştei. Până în 1990, nimic din cariera inginerului mecanic Vasile Blaga nu prevestea că acesta ar avea ambiţii profesionale şi politice deosebite, deşi între timp devenise director comercial al întreprinderii. Schimbarea de regim i-a permis lui Vasile Blaga ieşirea la rampă şi punerea în valoare a unei însuşiri naturale: tupeul ridicat la nivel de atitudine. Altfel, nici nu ar fi fost posibil ca un modest inginer dintr-un oraş mic de provincie, cu câteva blocuri şi un complex comercial cu restaurant muncitoresc, să ajungă ministru de interne al României şi „vioara a doua” în partidul de guvernământ. Ascensiunea liderului PDL pare a fi o întruchipare a visului american în România. În realitate nu este decât o ascensiune datorată climatului politic românesc din ultimii douăzeci de ani, viciat, ipocrit şi instabil, care a permis urcarea pe podium a celor care au ştiut, cu tupeu şi cinism, să aplice în practică o demagogie românească perfidă.

Imaginea publică a lui Vasile Blaga pare a fi aceea a unui om permanent stăpân pe situaţie, care ţine strâns hăţurile de la căruţă, obişnuit ca toţi cei din jur să îi execute necondiţionat ordinele. Personalitatea buldogului este mult mai puternică decât pare în prezent, din structura ei lipsind un element esenţial pentru a putea fi valorizată la maxim: funcţia politică. Data de 14 mai este crucială nu doar pentru cariera politică a candidatului la preşedinţia PDL, dar şi pentru configuraţia politică viitoare din România. Dacă Vasile Blaga va câştiga alegerile din PDL, este posibil ca puterea lui Traian Băsescu să se reducă substanţial. După o eventuală câştigare a alegerilor se pare că Vasile Blaga îşi va da „arama pe faţă” fără nicio ezitare. PDL va deveni într-o marjă scurtă de timp un partid independent de voinţa lui Traian Băsescu, în timp ce presupusul demisionar Emil Boc, ar deveni un personaj cenuşiu, fără o importanţă deosebită în PDL.

Marea putere a preşedintelui Traian Băsescu izvorăşte din supuşenia necondiţionată a actualului prim-ministru. În momentul în care această supuşenie va dispărea, prin prezenţa unui alt prim-ministru susţinut de un PDL condus de Vasile Blaga, puterea Preşedintelui va fi aidoma celei lui Popeye Marinarul, care nu a mai mâncat spanac de luni de zile. Acest lucru îl ştie şi Traian Băsescu, acesta fiind şi motivul pentru care s-a declarat un partizan înfocat al actualului prim-ministru.

Pe de altă parte, Emil Boc ştie şi el că este posibil ca după data de 14 mai să fie nevoit de conjuctura creată să treacă cu capul plecat graniţa dintre sublim şi ridicol. Acesta este motivul pentru care s-a transformat în globe-trotter electoral, străbătând ţara cu stoicism, chiar dacă este întâmpinat în majoritatea localităţilor cu huiduieli şi înjurături. Cel de-al treilea personaj al acestei poveşti, challengerul Vasile Blaga, ţine un as în mânecă, sperând ca în ziua alegerilor, să se producă ceea ce ar constitui un miracol pentru viaţa politică din România: câştigarea preşedinţiei PDL. Deocamdată, buldogul politic pedelist îl aşteaptă la cotitură pe Emil Boc ca pe un măr copt cu fructe de poveste, chiar dacă ele par a fi amare la gust. Până pe 14 mai, Vasile Blaga se mulţumeşte doar să mârâie. Este posibil ca după această dată, când este posibil să devină lider maximus, să latre cu adevărat.

5 comentarii

Arhimede 06-05-2011 - 09:21

Pentru binele romanilor ar trebui sa castige boc.
Astfel pedeleul se duce de tot pe tobogan.
Buldogul este in stare sa-l re-învie…

digital 06-05-2011 - 09:25

pentru binele roma*nlor ar trebui impuscati toti!!

Ciu Huhu 06-05-2011 - 17:30

DIN PACATE AI DREPTATE!

Banatanul 06-05-2011 - 19:38

D-le Seran,

Nu exista demagogie romanesca, exista doar Demagogie. Mincatorii de oua adica demagogii nu au identitate.

jan dinu 06-05-2011 - 20:25

– BLAga – blaGA
E maestru cind ia shpaga …
Are mare antrenament …
Cind la vama cerea kent !

BullDog la turma ,ales
La urmatorul congre$$
Unde puLLimea voteAZA
Pentr’un pumn de cacareaza !

JD-USA

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult