Acasa Opinii 10 pretexte pentru a nu face nimic

10 pretexte pentru a nu face nimic

scris de Ziua Veche
6 afisari

.Care sunt motivele pentru care, dupa cum suspina multi, Romania e in continuu “razboi civil”? Care sunt motivele pentru care nu ne lamurim? Ne agitam, dar nu lamurim nimic, nu limpezim nici chipul Romaniei, nici al nostru. Orice sugestie, observatie, intrebare, orice incercare de a lua lucrurile “la bani marunti” e primita, la noi, cu ostilitate osificata agonic in 10 pretexte pentru a nu lamuri nimic – si deci pentru a nu face nimic.


 

1. Ai plecat din Romania. N-ai mancat salam cu soia, nu esti de-al nostru, nu mai stii cum e aici. Ai plecat si nu-ti place “acolo”: pai, sigur, unii oameni sunt vesnic nemultumiti, nu se acomodeaza nicaieri. Ai plecat si iti place “acolo”: da, sigur, pai te-ai instrainat, nu mai stii ce bine e la noi, ce tara frumoasa avem, cu oameni calzi, primitori; te-ai asimilat, iti place, te-ai vandut. Vii dintr-o tara normala si ne spui noua ce sa facem aici. Te-ai “implinit” in acea tara normala: pai asta inseamna ca nu mai stii cum e sa te “descurci” aici. Nu te-ai “implinit”: pai atunci esti un luzar, ia uite la mine ce masina noua am, si cum ma duc eu in vacanta in Turcia vara si la supermarket tot timpul.

2. N-ai plecat din Romania. Da, bun, esti un luzar, ce stii tu. Nu esti expert, n-ai burse. Nu stii cum e in Occident: civilizatie, nenicule, nu ca aici. Esti rasist, homofob, legionar, sexist, fundamentalist. Inapoiat. Taci si asculta, si inghite. Ca, daca erai bun de ceva, plecai din tara asta de luzari. Ai plecat si nu te-ai mai intors: nu esti patriot. Ai plecat si te-ai intors: n-ai reusit acolo si acum vii si vrei sa o faci pe desteptul aici.

3. Esti legitimat de “noi”. Pai bine, domnule, noi iti dam burse si dumneata asa iti manifesti recunostinta? Pai, cum, ne critici? De ce spargi randurile, de ce ajuti dusmanul, “inamicii inteligentei” care va sa zica? Daca esti legitimat de noi, daca noi ti-am dat si te-am pus acolo unde esti acum, pai fii si tu recunoscator, si nu mai critica atat. Manifesta initiativa doar in “cadru legal si cu preaviz”. Eventual in pauza de cafea, la simpozion. Ca sa detectezi cat mai repede masa cu tartine si glumele boss-ului.

4. Nu esti legitimat de “noi”. Pai, daca nu esti legitimat de “noi”, nu existi. Noi suntem “noi”. Tu cine te crezi? Nu construiesti, nu esti in nici o institutie, unde, a propos, sunt doar oameni pusi de “noi”. Nu stim cine esti, cine te-a dus “dincolo”, cine te-a adus “inapoi”, ce vrei de la noi. Mai bine te ignoram. De fapt, nici nu existi. Ce spui? Nu se-aude. Si chiar daca se-aude, cui ii pasa? Nu intelegem. Nu stim autorii de care vorbesti dumneata. Noi ii stim numai pe astia de ne convin noua. Du-te inapoi de unde-ai venit, ca oricum esti negativist. Nu stii ce greu se construieste, cu cate sacrificii. Trebuie sa inveti sa faci sacrificii, sa te adaptezi: sa-ti ridici o vila in oras si-o casa la tara, sa-ti iei masina, Volvo, de om serios, sa lupti, cum ar veni, din interiorul sistemului. Doar asa poti schimba ceva.

5. Esti ortodox. A, bun, am inteles, esti fanatic. Ma mir doar ca n-ai barba. Esti legionar, rasist, homofob. Nu cumva esti de-ai lui Vadim sau Becali? Postesti! Esti fanatic. Da’ totusi cum de n-ai barba?! Ca Guru a scris o carte despre ingeri si are barba… Esti antioccidental, desi stai in Occident. Pai, daca nu-ti place, vino inapoi. Ca dupa aia sa vedem daca mai poti s-o mai faci pe desteptul dupa ce te spalam noi pe creier aici si iti spunem tot ce le spunem celor de la punctul 2.

6. Nu esti ortodox. De aia nu intelegi ca noua, aici, nu ne e dat sa facem nimic. Decat sa ne jelim si sa asteptam, in capela antiatomica burdusita cu zacusti de post, apocalipsa. Restul, faptele, pot fi de la Nefartatul. Daca faci ceva, te poti insela. Daca nu faci nimic, esti sigur ca ai dreptate.

7. Esti antisemit. Pai, normal, doar esti crestin, din aia de citesc „Protocoalele”.

8. Nu esti antisemit. Pai, normal, doar esti crestin, din aia care n-au inteles, pentru ca n-au citit „Protocoalele”, cum crestinismul e o religie de sclavi.

9. Nu dai „solutia”. Si chiar daca o dai, noi tot te vom trece prin grila punctelor 1-7 si atunci sa vedem ce mai ramane din „solutia” ta, ortodoxule neortodox, antisemitule neantisemit, exilatule intors, ajunsule neajuns. Oricum, daca tot esti in atatea feluri, probabil ca esti un om neserios. Si mai e ceva: „da muieti is posmagii?”

10. Degeaba dai solutia, ca nu avem oamenii care sa „implementeze” solutia. Si, vorba aia, daca nu cu „noi”, atunci cu cine?

 

*

 Comunismul a impus o disociere intre cuvant si fapta, intre „productia la hectar” si „cifrele raportate ale productiei la hectar”. Una vorbeam, alta faceam. In timp, am ajuns sa vorbim din ce in ce mai mult si sa traim din ce in ce mai putin. 22 decembrie 1989 ne-a adus, in schimbul a cateva sute de morti pentru adevar si libertate, miliarde de vorbe. Cele mai multe, divortate de adevar si deci de libertate. Multe, menite a oculta sau anihila realitatea. In esenta, s-a continuat, cu mijloace propagandistice mai sofisticate decat cele ale regimului comunist, era imposturii. Un impostor poate fi combatut fie aratand ca reprezentarea nu corespunde realitatii, fie aratand ca isi schimba mastile. Putem arata ca discursul nu corespunde faptelor, sau ca discursul de azi nu corespunde discursului de ieri.

Din nefericire, in conditiile in care romanii vor continua sa fie partasi la dezarticularea discursiva a realitatii, cata vreme romanii vor refuza consecventa si caracterul, romanii vor avea in frunte nu oameni care vor sa slujeasca Romania, ci oameni care vor sa se slujeasca de Romania. Primii sunt invinsi pentru ca ne cer sa fim solidari cu principiile noastre. Ceilalti inving pentru ca ne cer sa fim partasi la lipsa lor de principii. In acest conditii, „solutia” va veni, ca vacanta, cu trenul din Franta. La Pastele cailor.

0 comentariu

Eufrosin 13-08-2010 - 13:25

Asta nu face crima mai putin grava. Ce spune un doctor despre moartea ei:

http://eufrosin.wordpress.com/2010/07/20/ce-spune-un-doctor-despre-moartea-madalinei-manole/

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult