Acasa Opinii A doua întâlnire, prima dezbatere

A doua întâlnire, prima dezbatere

scris de Marin Neacșu
16 afisari

Iată că a avut loc şi a doua întâlnire între Johannis şi Ponta, tot la o televiziune considerată ostilă lui Ponta. Am înţeles că domnul Johannis nu va mai participa şi la Antena 3 şi atunci nu pot să nu mă întreb unde este echidistanţa şi fair play-ul de care vorbea înainte când se temea să vină la televiziuni şi cerea să meargă la Universitate.
Marin-NeacsuDacă vrei, poţi !
De data asta însă pot spune cu mâna pe inimă că această întâlnire a fost foarte bine organizată şi destul de bine ţinută în mâini de către moderatoare. Felicitări postului B1 şi Mădălinei Puşcalău pentru organizare şi echidistanţă. Aici am văzut ceea ce aşteptam să văd şi ieri şi anume că li se pun aceleaşi întrebări ambilor candidaţi şi că există un cronometru care le drămuieşte timpul. Faptul că nu s-au putut parcurge toate întrebările se datorează celor doi candidaţi care au tot cerut şi forţat drept la replică după drept la replică, iar regretele lui Ponta de la sfârşit că nu îl întreabă nimeni şi despre politica externă erau lipsite de sens pentru că desele întreruperi mai mult ale sale, dar şi ale lui Johannis au dus la acest lucru.
Tot justiţia
Deci, în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea întâlnirii, pot spune că a fost aproape fără reproş şi emisiunea a fost un succes. Întrebările puse au fost de interes, dar cred că totuşi s-a vorbit prea mult despre ce a fost şi mai puţin despre ce şi mai ales cum vor cei doi candidaţi să fie. S-a vorbit din nou prea mult despre justiţie, şi paradoxal, deşi ambii candidaţi erau de acord că preşedintele practic şi efectiv nu are prea multe atribuţiuni în domeniu, aşa cum spunea domnul Ponta, deci nu poate nici iniţia legi, nici influenţa actul de justiţie, nu s-au putut abţine să nu spună cât de bine se va simţi justiţia sub ei. Păi, ori justiţia este o fecioară pe care nu o violează nimeni, ori va avea orgasm după orgasm sub conducerea lor? Aici, de vină este presa care pune întrebări la care răspunsul ar trebui să fie unul singur şi scurt: datoria mea de preşedinte este să mă asigur că este respectată independenţa justiţiei şi să împiedic prin mijloacele legale şi numirile care îmi revin în sarcină intervenţia politicului, în actul judecătoresc şi asta voi face indiferent cine va încerca să se interpună acestui deziderat.
Prea multe discuţii pe tema justiţiei, ceea ce arată că practic toată lumea recunoaşte, admite şi va accepta în continuare rolul preşedintelui în afacerile justiţiei şi vrea să se asigure că totuşi viitorul preşedinte va face tot ce ţine de el pentru a pune la punct ceva ce practic nu ţine de el. La fel se vorbeşte şi despre legi şi proiecte, aspecte care iarăşi nu ţin de preşedinte, acesta nu face legi, nu votează legi, nici nu modifică Constituţia, acesta doar promulgă legi, nu are nici măcar dreptul de a le respinge. Şi atunci de ce vorbim despre lucruri care nu ţin de autoritatea prezidenţială cu un candidat la preşedinţie? Astfel se dovedeşte că aceste alegeri au fost cu adevărat dominate de justiţie şi servicii secrete.
De la egal la egal neamical
În ceea ce priveşte comportamentul celor doi candidaţi, de data asta au fost egali ca mod de prezentare, a venit şi domnul Johannis cu hârtii, tabele, statistici, celebra listă cu penalii din PSD despre care vorbea Rareş Bogdan aseară, chiar şi cu fotografii aşa cum domnul Ponta a venit şi el cu dosarul retrocedărilor din primăria Sibiu. Sub acest aspect, amândoi au venit pregătiţi şi aş vrea să văd ce vor spune cei care ieri îl certau pe Ponta că a venit cu documente la el la Realitatea, spunând că trebuia să vină şi el ca ”voinicul”Johannis fără puşti, fără pistoale, numai cu mâinile goale. Iată că până la urmă a pus şi Klauss mâna pe mitralieră şi s-a bătut cu Ponta în dosare, dar în afară de citirea unei liste şi arătatul unei fotografii, nu prea a ştiu ce are pe masă.
Ambii candidaţi au intrat pe timpul de expunere al celuilalt şi în câteva rânduri Mădălina Puşcalău a ameninţat că le taie microfoanele. Eu în locul ei o făceam la a doua abatere. Sau mai corect, luam măsura ca pe timpul cât unul vorbea, celălalt să aibă microfonul închis. Acelaşi tratament la amândoi fără probleme şi aş fi economisit timpul emisiunii.
De remarcat apropoul, sau avertismentul trecut prea uşor cu vederea al lui Ponta vizavi de refacerea USL şi faptul că Johannis nu ar fi preşedintele PNL ci al PDL. Cine crede că este o parabolă se înşeală, înseamnă că nu a sesizat zâmbetul lui Ponta când făcea aceste afirmaţii, Johannis sigur nu a înţeles, el vorbea despre o decizie judecătorească, dar Ponta vorbea despre cu totul altceva, despre ceea ce urmează să se întâmple în PNL imediat după alegeri, refacerea USL. Unii pot crede că se referă la unirea cu micul partid al lui Tăriceanu, dar puţin ştiu că deja discuţiile sunt avansate cu o serie de liberali din actuala alianţă ACL care se va sparge, aşa cum spuneam în alt articol. Dacă Ponta va ajunge preşedinte această lovitură este ca şi făcută pentru că foamea e mare şi toată lumea speră că Ponta va reuşi să stăpânească şi DNA-ul având ce nu a avut nici Băsescu, decât sub Boc, adică control total. Atunci Johannis îşi poate lua adio de la PNL şi de la orice pretenţii politice cu toate decoraţiile germane de pe piept.
Final cu copy-paste
La capitolul răspunsuri la întrebări, amândoi au promis/ minţit la fel de frumos, interesant este că au reuşit să răspundă în multe rânduri în esenţă la fel, dar cu cuvinte diferite fiecare încercând să o spună mai frumos sau mai convingător fiecare încercând să arate că celălalt a spus ceva dar nu complet, sau nu perfect, iar varianta lui este mai bună. Una peste alta, amândoi au răspuns cam ce aşteptau cetăţenii, rămâne de văzut dacă cel care va ajunge preşedinte va şi face ceva din ceea ce a promis sau va avea grijă ca el să trăiască bine şi atât.
Dacă dragoste nu e, nimic nu e
La capitolul comportament şi respect unul faţă de celălalt, au fost sensibil egali, aşa cum am spus, ambii au venit cu marota sau marotele de campanie, Johannis cu legea amnistiei şi imunitatea, Ponta cu retrocedările din Sibiu şi parlamentarii PNL condamnaţi care încă mai lucrează prin Parlament şi necunoaşterea Constituţiei de către Johannis. Am constatat o încercare nu doar lipsită de fair play ci şi lipsită de logică, prin care Johannis îl întreba ceva pe Ponta dar nu îi dădea voie să răspundă. În plus când i s-a cerut să spună două calităţi ale lui Ponta, el a spus că vorbeşte mult şi degeaba şi că e tânăr şi tot degeaba. Aici Johannis a picat cu brio făcându-se că nu ştie ce i se cere şi încercând să facă din aşa zisele calităţi două pietre de moară. Era mai cinstit să spună că nu vede, nu să încerce această mojicie lipsită total de cavalerism. Ponta i-a menţionat cu adevărat două calităţi, fără să facă din ele bile de condamnat. La rândul său Ponta a bătut prea multă monedă, ca şi la Realitatea, pe Unire, pe Moldoveni, semn că atunci când te-ai născut printre şabloane nu te poţi dezlipi de ele.
Johannis nu are finiş
La întrebările finale, din nou adică la fel ca şi la Realitatea, Johannis a picat examenul, nu a avut replică, efectiv nu a avut o întrebare pentru Ponta. Din nou Johannis a căzut examenul pe acest subiect. Probabil de teamă să nu îi mai dea iarăşi ocazia lui Ponta să îl bage în corzi, a preferat să renunţe. Asta înseamnă în primul rând că i-a prins frica lui Ponta şi în al doilea arând că echipa lui nu l-a pregătit suficient dar trebuie să admit că faţă de întâlnirea de la Realitatea a fost cu 3 clase mai sus şi personal m-a surprins, nu îl credeam în stare de această evoluţie mai ales într-un timp atât de scurt.
La B1 ca la B1
În ceea ce priveşte discuţiile de după emisiune din studio, de data asta cele de la Realitatea au fost cu mult peste cele de la B1. La Realitatea comentatorii culmea toţi ai postului, în frunte cu Cosmin Guşă, au disecat corect critic şi autocritic emisiunea, şi-au recunoscut greşelile, şi-au pus cenuşă în cap, şi-au căutat scuze, dar au fost corecţi faşă de candidaţi. De data asta, la B1 doamnele din studio, moderatoarea, au prezentat din dezbatere numai ce le-a convenit pentru a ridica în slavi prestaţia lui Johannis. Pe cât de fair play a fost emisiunea, pe atât de partizane au fost comentariile de după. Fiecare cât poate. Dacă vrei, poţi, dacă nu, degeaba te baţi cu cărămida în piept.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult