Acasa Opinii A trecut un an, şi ce dacă

A trecut un an, şi ce dacă

scris de Marin Neacșu
118 afisari

Acum un an scriam un articol intitulat „Un preşedinte, doi preşedinţi”. Atunci erau în floare protestele din Piaţa Universităţii, cele care au anunţat sezonul recoltării portocalelor.

Marin NeacsuVeneam atunci cu o comparaţie absurdă, replica preşedintelui Sloveniei la încercările ambasadorului SUA de a face din Slovenia ce au făcut din România, adică un căţeluş care face sluj.Redau replica pentru că merită repetată până ne intră în cap şi nu mai putem dormi din cauza ei: „Guvernele nu sunt formate de către ambasadori din străinătate sau de către alţi reprezentanţi străini . Poporului şi partidelor politice din Slovenia le revine această datorie„.

Între timp, am trecut prin alegeri locale, referendum şi iarăşi alegeri, dar parlamentare, şi ne-am convins că România nu va avea niciodată un preşedinte ca al Sloveniei. Ba mai mult, am aflat că nici premierii nu vor fi altfel decât preşedintele României pentru că, între timp, ultimul premier, cel care să lăuda că luptă până la capăt, adică până ajunge premier, a bătut palma cu căţeluşul lui Gittenstein, la îndemnul celor care formează guvernele României, dar nu şi ale Sloveniei.

Mai e cineva pe tuşă care aşteaptă să fie şi el preşedinte şi, după ce s-a bâlbâit de câteva ori cu privire la „acordul de colaborare instituţională” ca şi cu privire la cooptarea UDMR la guvernare, acuma brusc i s-a sculat conştiinţa (care a dormit mai mult ca el) şi spune că nu e de acord cu actul la care a luat parte (ca martor la o căsnicie dintre un pervers şi un minor) şi acuma face un pic de scandal, aşa de ochii lumii. De ce s-a trezit brusc „conştiinţa” domnului Antonescu? S-a gândit să marcheze cu o faptă bună acţiunile de acum un an de zile? Sau a realizat că fundul domniei sale nu va sta niciodată pe fotoliul de preşedinte şi a fost păcălit dând vrabia din mână pe cioara din gard? Probabil . Tot aşa ca o acţiune comemorativă domnul Ministru de Interne Stroe s-a gândit să arate lumii că se întoarce foaia şi cei vinovaţi sunt pedepsiţi, aşa că a anunţat cu surle şi trâmbiţe că face controale la sânge în problemele violurilor şi abuzurilor sexuale din Interne dar îi pedepseşte şi pe cei vinovaţi de ruperile de picioare din Ianuarie 2012. A pus la dispoziţie un şef de jandarmi şi un subofiţer şi cu asta gata, a rezolvat problema, s-a spălat pe mâini a dovedit ceea ce trebuia dovedit. Nu domnule Stroe, ceea ce aţi făcut nu e nici începutul a ceea ce trebuie să faceţi. Şi nu aşa se face. Nici nu aţi venit bine şi aţi trecut la suspendări şi destituiri dar nu aveţi nici o bază legală, nici o dovadă, nici o anchetă, aveţi numai impresia că ne aburiţi.

Domnule Stroe, pe lângă subofiţerul acela mai sunt încă 10-20 care au făcut acelaşi lucru şi încă 100-200 care au ştiut ceea ce s-a întâmplat şi au aprobat sau nu au reclamat sau sesizat pe nimeni şi mai sunt şi toţi şefii de la cel imediat superior ierarhic până la ministru care nu au mişcat un deget timp de un an de zile, şi au aprobat astfel actele pe care le încriminaţi. Şi pe lângă ei mai sunt toţi şefii şi şefuţii din structurile care ar fi trebuit să se sesizeze inclusiv procuratura. Şi pe lângă ei mai este şi domnul Gogu, marele specialist Gogu, cel care intra ca la el acasă la sediul PDL şi care încă lucrează în structurile alea apolitice. Deci într-un ande zile nu s-a schimbat nimic şi nici acuma nu se schimbă, pentru că aşa cum procedează domnul Stroe, schimbăm doar unii oameni cu alţi oameni, un subordonat cu alt subordonat dar al altcuiva, nu schimbăm obiceiuri, moravuri, sisteme mafiote, schimbăm doar mafioţii. Pleacă Cappone vine Giancana.

Ciudat, în cazul bombei de la Piatra Neamţ, organele abilitate au avut răbdare să lucreze un an de zile (dacă e adevărat ce s-a declarat) şi să adune probe, să vadă legături, relaţii, filiere, ca să strângă toată organizaţia şi să nu scape din cauza unui viciu de procedură, mergând până acolo încât i-au lăsat chiar şi să monteze bomba sub maşină, cu riscul de a pune în pericol vieţi nevinovate, dar în cazul abuzurilor despre care toată presa a vorbit, inclusiv cele la adresa lui Brianna Caragea arestată de totţi jandarmii care au vrut să o pipîie în timp ce o băgau în dubă, chiar şi de două ori pe zi, domnul Stroe a decis brusc, fără cercetări, fără a vedea în ce anume constă vina unuia sau altuia, să suspende un şef de jandarmi pentru că îi trebuie imagine şi se înscrie în linia trasată de scumpul şef de partid.

Domnul Stroe nu e interesat de cei care sunt cu adevărat vinovaţi, mai ales unii care sunt acuma consilieri prezidenţiali, branconeri cu state vechi numai buni de angajat hăitaşi la domeniile Ţiriac, el arestează un mistreţ, pune în locul lui un godac din ograda celui numit Porcul şi cu asta gata, se scutură şi pleacă, a rezolvat problemele , media supusă va vorbi câteva zile despre asta, pinguinii vor aplauda şi toată lumea va fi mulţumită.

În timpul ăsta unul din membrii comisiei juridice din senat, boier fără B dar cu bâtă, ne arată ce înţelege el prin a fi senator şi spune : „Am şi nu spun niciodată, nu mă obligă nimeni, poate să se dea şi peste cap ANI (…) că nu dau niciodată numele de cont, banii din cont, nu-i scriu niciodată în vreo declaraţie banii mei”. Şi ca să fie treaba oablă, ne anunţă şi ce face el cu cei care se iau de el şi cu legea care îi cere să-şi declare averea : „O declar neconstituţională dacă va fi cazul, dacă voi fi dat în judecată pe tema asta (…) Nu pot să o declar acuma. Când nu o să fie Zegrean şi cu Aspazia Cojocaru, atunci am să o declar, când o să plece ăia de acolo”

Bineînţeles nu se sesizează nimeni că ciobannul instigă la nerespectarea legii şi sfidează instituţiile care vrem nu vrem sunt abilitatea cu aceste verificări, aşa cum nu s-a sesizat nimeni timp de un an nici cu privire la abuzurile altora care erau la putere şi credeau că aşa vor fi mereu.

De aceea, ceea ce face acuma domnul Stroe este ca o frecţie la o tijă introdusă în picior. Este schimbat degetul care a apăsat pe trăgaci, dar a rămas mâna, capul care a comandat mişcarea şi şeful care a dat ordin . Mâine alte degete vor face acelaşi lucru, dacă nu cumva se va mai semna un acord instituţional care va interzice unei mâini să ia locul altei mâini şi le va obliga pe toate să se spele una pe alta.

49 comentarii

digital 13-01-2013 - 13:03

La mulți ani!Neacsum!
hai să te destind cu un banc!

O tipa, tatuata din cap pana-n picioare, facea plaja la nudisti. Un tip vine langa ea, o studiaza din cap pana in picioare si o intreaba:
– Nu va suparati, aveti cumva pe pulpa stanga un tatuaj cu zambetul lui Iliescu ?
– Da!
– Doamna, cat il admir pe acest om… imi dati voie sa-l pup?
– Pupa-l domnule.
– Multumesc!
Pupa omul pulpa stanga, iar apoi intreaba:
– Dar pe pulpa dreapta este tatuat domnul Vadim?
– Da.
– Imi dati voie sa-l pup? Va rog mult!
– Pupa-l, dar te rog sa pleci apoi,ca-mi iei soarele!
Il pupa si pe Vadim, iar apoi intreaba din nou:
– Doamna, cumva intre picioare, cu ochii incrucisati, este domnul Basescu?
– Da.
– Doamna, lasati-ma sa-i dau 3 p…e-n gura… ca atat m-a enervat cu taierea salariilor…!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 13-01-2013 - 13:20

Like’S:-,, Doamna, cumva intre picioare, cu ochii incrucisati, este domnul Basescu?
– Da.
– Doamna, lasati-ma sa-i dau 3 p…e-n gura… ca atat m-a enervat cu taierea salariilor…!”
Propunere strict personala ;
Punem de o …P O S H T A !
La nivel NATIONAL ?
Ca …MERITA cu PRISOSINTZA !

neacsum 13-01-2013 - 20:19

si daca doamna intinsa e Pora? Te mai bagi ?

digital 13-01-2013 - 20:26

dacă e kiorul -încrucișat se bagă automat!
hahaha!
poate fi și șhlaphii cameluței!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 13-01-2013 - 20:35

Neaparat, nea Marine !
1. Se acopera fata cu un ziar , cu poze kool !
2. Se rasuceste un tampon, bine presat si,se introduce !
…in orificiul oral/,

bucal, ca nu cred ca ar fi probleme GIOS fatza,
spate
doar la debara , si gata !~

neacsum 13-01-2013 - 21:00

Nu as putea face asta. Nici daca ar fi acoperita cu pamant nu as putea uita cine e acolo.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 13-01-2013 - 21:08

…asa esti matale nea Marine , finutz !
Cu ciocanitoarea Pora , nici nu ar fi exceptional !
Talutza , nu detii o egzperientza cat de cat in domeniu !
Si ar mai fi un amanunt, floriile cele mai …parfumate
Le gasesti ,unde nu te asteptzi, chiar si in
Vagaunile aparent ,neatractive !

neacsum 13-01-2013 - 21:56

Parpanghele , ai liber !

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 13-01-2013 - 22:15

…Merxi nea Marine!
Sa inteleg ,ca de la matale ,am dezlegare la peshte!
Da , IO m-am inscris pe o lista lunga de ashiteptare !
Persoana , importanta ! Nu spui ,cine ! Dar
ma impiedicai !
Dwe coabitarea Pontacului cu …. !

Pribeagul 14-01-2013 - 20:54

Mai bine renuntati,sa nu va alegeti cu un sifilis.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 14-01-2013 - 21:42

Rollande, prima cruce nu este fatala !
Priveste la …Bwulache are un cimitir!
Intreg , basca un LUES -moale !
Si sa -ti destainui deplin, cred ca merita !
Riscul , daca la pasarika seamana cu
RANJITUL CICLOP !

neacsum 13-01-2013 - 20:22

La multi ani Digital. Sa auzim numai vesti bune anul asta, dar ma indoiesc !

Pribeagul 14-01-2013 - 20:50

🙂

Super.

Zenovia-Zamfira 13-01-2013 - 15:33

Nascuti pentru a fi tradati, romanii isi cresc tradatorii cu grija, caci arta de a trada cere experienta, efort si timp.

Tradarea este un sistem complex, nu poti fi tradat bine fara sa fi incurajat tradarea de la bun inceput, si fara recompense clare si proportionale cu valoarea tradarii.

Tradarea este un act intelectual si devine cu adevarat delicioasa cand reuseste sa te surprinda si sa iti zici „ia uite al dracului!” cu o intonatie de admiratie si surpriza. Caci, ce este cu adevarat delicios este sa pretinzi ca esti surprins, si chiar sa fi.

digital 13-01-2013 - 16:32

”…..si chiar sa fi.”

hai marș,inculto!

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 14-01-2013 - 14:02

Aveti curaj, d-le Neacsu, si spuneti-ne cu cine ati votat! Ca sa intelegem de unde va vin frustrarile !

neacsum 14-01-2013 - 18:35

Veti curajul domnule kjqewghrgergqogwgjj si spuneti-ne cine sunteti , ca sa intelegem de unde va vin ingrijorarile.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 14-01-2013 - 18:45

WTF nea Marine !

neacsum 14-01-2013 - 19:09

SMF parpanghele daca stiu ce vrei sa spui .

digital 14-01-2013 - 19:13

Generally stands for ‘What the fuck’. Most people use a question mark afterwards to get the point through. Rather than using the same term for the other ‘w’s, who, when, where, and why, it makes more sense to actually state the word and follow it with ‘tf’

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 14-01-2013 - 19:15

,daca stii,de ce intrebi, ia uitate in translate la limbaj wtf, nu la situ porno !

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 14-01-2013 - 20:31

De ce va intereseaza numele meu, d-le Neacsu? Eu sunt un anonim, pe cind, d-stra sunteti o „figura” publica. Opiniile d-stra conteaza nu ale noastre, ale anonimilor.

neacsum 14-01-2013 - 23:55

Si crezi ca daca esti anonim ai dreptul sa afli de exemplu cu cine am votat eu ? Ai uitat ca votul secret este garantat de Constitutie? Cine iti da dreptul sa incalci Constitutia si regulile bunului simt? Anonimatul ? Asta apropo de frustrari. Te roade rau ?

neacsum 15-01-2013 - 00:23

Si tu vrei sa stii cu cine am votat Urbose? Nici tu nu ai somn din cauza asta ? Luati-va de mana si dati-va cap in cap, poate asa scapati de grija.

tomi 15-01-2013 - 00:46

Pai da asa-i la camarazii legionari, „cine nu-i cu noi este contra noastra”. Mamaliga urbos face recensamintul celor care n-au votat cu ai lui ca la momenttul oprtun sa inceapa epurarile de partid.
Si tu urbos cu cine ai votat, cu Gobels sau cu Hitler?

urbos 15-01-2013 - 01:52

Ma doare undeva cu cine ai votat. Cand iti zic ca esti redus te oftici.
Daca erai inteligent, ai fi spus ca ai glumit cu omu, cand i-ai spus ca incalca Constitutia, ca oricum era de ras, dar tu o dai inainte.

Io am votat cu USL. Acuma da-ma in judecata pentru ca n-am respectat secretul votului. Chiar nu pricepi doua boabe? Las-o naibii.

neacsum 15-01-2013 - 09:17

Urbose, esti prea pornit ca sa pricepi ce am vrut sa spun si oricum nu te intereseaza. Tu deschizi gura doar ca sa faci curent ca altceva, nimic de valoare. Numai tu puteai crede ca chiar am vorbit serios cu Constitutia. Ba mai e cineva , nu spun cine , o las sa se demaste singura.

urbos 15-01-2013 - 11:40

Pai sa stii ca nu eram sigur ca ai vorbit serios, dar am fost dupa ce mi-ai dat prima replica.
Iar cretinisme d-astea le-am auzit la mai multi, si pe la tv, nu esti singurul. Deci nu eram pornit.

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 15-01-2013 - 14:05

Domnule Neacsu, noi, anonimii, asteptam de la jurnalisti ca d-stra reactii decente la unele apostrofari ale noastre, mai mult sau mai putin decente. Daca v-am suparat cu ceva, va cer iertare. Insa, faptul ca am observat la dumneavoastra un caracter frustrat, nu am gresit. La televizor am vazut cum multi dintre jurnalisti au spus liber cu cine au votat, si am crezut ca nu o sa va ofensez cu ceva daca va cer sa va declarati optiunea la votul din 9 decembrie. Eu nu inteleg de ce in viata publica romanii se comporta precum piratii cind ataca o nava pentru ca s-o rapeasca?

p.s. – va recomand o terapie de calmare cu melodiile excelentului disc : Secret Garden.

neacsum 15-01-2013 - 16:36

domnule iwegeiherbheb,
O sa ma coplesiti cu grija dumnevoastra. Va multumesc pentru grija ce mi-o purtati, dar va rog sa nu uitati de propriile probleme. M-as simti vinovat sa va intre vreun par undeva stand asa catarat pe gard sa vedeti ce mai fac frustrarile mele. Va rog mult, nu imi creati acest sentiment de vina. Dati-va jos de pe gard.

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 15-01-2013 - 17:58

Cine este adevarata persoana, forumistul Neacsu, sau jurnalistul Neacsu? In editorialele d-stra nu folositi limbajul acesta violent si suburban pe care-l folositi pe forum. In editorialele d-stra reies niste frustrari cauzate de politica romaneasca, si este de inteles. Dar, in discutiile de pe un forum ce frustrari va apasa pentru ca sa va folositi de astfel de limbaj violent?

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 15-01-2013 - 21:44

…nu poate, nu poate Nea MARINE !
…nu mai poate , matura garajul, nu
…vrea sa ma plateasca, si l-au gabjit
…cei de la WTF !
…a dreaq RUMME … !

BULA 15-01-2013 - 05:05

A votat cu TARA si cu POPORUL, cu speranta ca cei care vor veni la putere le vor reintregi pensia promisa initial, cand cu disponibilizarile din Armata. Dar a luat teapa.

Pribeagul 14-01-2013 - 21:42

Sper ca acesta echipa relativ tinara, careia electoratul i-a acordat puterea politica, sa ramina unita, sa faca lucrurile obisnuite, normale, pe care electoratul le asteapta.

Nu-i nevoie din partea lor de cine stie ce ispravi, ci de o administrare corecta a tarii.

In discursul lor electoral au sustinut ceea ce stie tota lumea, si anume ca bugetul statului este jefuit. Vor confirma faptul ca sunt politicieni si administratori de succes daca vor pune capat acestui jaf, fapt care este usor de vazut.

Tache 14-01-2013 - 22:25

Romania are nevoie de eroism.

” Anterior scenariului de provocare şi a regiei denunţului orchestrate de oamenii serviciilor secrete din justiţie, partenerii autohtoni ai Companiei Lockheed Martin i-au făcut deputatului Ion Stan două propuneri tentante. Prima, suportarea integrală a costurilor campaniei electorale. Oferta a fost refuzată. A doua… deschiderea şi alimentarea unui cont bancar în străinatate în schimbul abţinerii de la declaraţiile politice de susţinere a industriei de apărare a României. Şi această ofertă a fost refuzată.

Nu ştim cu exactitate valorea finală a depozitului bancar, dar aceiaşi ofertanţi i-au dat denunţătorului Sorin-Nicusor Dima 2 milioane de euro, pentru satisfacerea creditorilor care-l urmăreau, cerandu-i, în schimb, să intre în regia înscenării judiciare pentru eliminarea incomodului deputat Ion Stan. Această “operaţiune specială” s-a realizat sub strict control din partea unui înalt funcţionar al unui important serviciu secret, aflat pe statul de plată al partenerilor Lockheed Martin, care-i alimentează conturile bancare externe.

Ion Stan, între alte probleme stringente ale industriei de apărare, a interpelat factorii responsabili în legătura cu sistematica sabotare a omologării şi trecerea la producţia de serie de către Intreprinderea Mecanică Moreni a transportoarelor blindate “Saur 1 “ si “Saur 2”. I s-a dat de înţeles că trebuie achiziţionate 400 de transportoare din “stocul rece” al unui “partener extern”. Mai mult, această condiţionare bloca şi contractarea externă a producţiei de transportoare, fiindca ceea ce era bun pentru export, putea intra şi în dotarea Armatei Române. ”

http://www.cotidianul.ro/dezvaluiri-despre-imixtiuni-externe-in-cazul-deputatului-ion-stan-si-al-altor-fruntasi-ai-usl-204272/

digital 14-01-2013 - 22:56

Teapa elvetiano-israeliana trasa armatei române de catre MApN

Firma MOWAG, in complicitate cu Ministerul Apararii, se pregateste sa dea o gaura de un miliard de euro bugetului Romaniei. Afacerea consta in achizitionarea de catre Armata a 600 de transportoare blindate elvetiene PIRANHA ce ar urma sa inlocuiasca, pana in 2025, toate TAB-urile

Dotartea armatei pentru o moarte mai sigurâ a soldatului român

Achizitionarea de catre Ministerul Apararii a noilor transportoare blindate elvetiene PIRANHA III C8x8 se dovedeste o noua afacere paguboasa pentru statul roman. Oficialii armatei anuntau initial ca Romania va cumpara de la firma MOWAG un transportor blindat modern care sa sporeasca securitatea militarilor romani care lupta in Afganistan si Irak. S-a descoperit ca armata, in loc sa contracteze un produs finit, a cumparat subansamble si subproduse. Din aceasta cauza, in momentul testelor finale, efectuate pe primul lot de 10 transportoare PIRANHA III C8x8, din cele 31 contractate, au fost constatate grave deficiente in exploatarea acestei masini de lupta. Acest lucru nu va permite Ministerului Apararii sa inlocuiasca prea curand vechile TAB-uri sovietice cu care lupta la ora actuala militarii romani impotriva talibanilor din Afganistan. Corneliu Dobritoiu, secretarul de stat in Ministerul Apararii, declara, luna trecuta, ca TAB-urile PIRANHA, livrate deja Romaniei, au cateva “neajunsuri” tehnice. “Problema de fond este ca pe timpul verificarilor tehnice s-au constatat unele mici neajunsuri care trebuie remediate de catre producator”, preciza Dobritoiu. El a recunoscut ca transportoarele elvetiene nu au venit gata de lupta de la firma MOWAG. Oficialul armatei a spus ca turela, carcasa si armamentul au fost asamblate in Romania. Ce nu a vrut sa spuna secretarul de stat din armata este faptul ca turelele care au fost instalate pe transportoarele PIRANHA sunt iesite din garantie si erau destinate initial pentru a fi montate pe masina de lupta a infanteriei MLI-84 Jderul. Potrivit unui raport al Corpului de Control al ministrului Apararii, care face referire la turelele care au fost instalate acum pe TAB-urile PIRANHA, acestea au ramas neutilizate dintr-un lot de 180 de tunuri si 180 de turele. Initial au fost achizitionate in jur de 180 de turele de la o firma israeliana, deoarece se estima ca la MFA Mizil vor fi asamblate tot atatea masini de lupta ale infanteriei. In cele din urma s-a constatat ca armata are nevoie de doar 99 de MLI-84, Ministerul Apararii ramanand cu un stoc de aproape 80 de turele si 80 de tunuri care au iesit din garantie. Din punct de vedere economic, valoarea lor este de circa 37 milioane de dolari si a reprezentat o cheltuiala ne-economicoasa de fonduri publice. Specialistii armatei nu au tinut cont de acest lucru si au decis sa le monteze pe noile TAB-uri elvetiene PIRANHA. Raportul corpului de control al ministrului Apararii dezvaluie faptul ca pierderea garantiilor reprezinta posibile pagube materiale, care se pot amplifica in viitor, in cazul aparitiei unor defectiuni.

Raport devastator: turela radioactiva si sistem de ochire chior

Revenind la problemele constatate in momentul testelor care se fac acum pe TAB-urile PIRANHA, S-a intrat in posesia unor concluzii ale echipei de experti care participa la receptia primului lot de transportoare elvetiene. Dintre acestea le amintim pe cele mai importante. Specialistii au inregistrat depasiri ale nivelul de radiatii admis la cablajul turelei. Oficial, Ministerul Apararii ne-a comunicat faptul ca “nu a fost masurat nivelul de radiatii la cablurile turelei, dar pentru prevenirea interferentei electromagnetice producatorul va inlocui elementele de cablaj ale turelei”. O alta problema grava a fost constatata la sistemul de ochire si precizia loviturilor care prezinta abateri, cu o raza de imprastiere care s-a accentuat pe masura ce s-a incercat reglarea. Oficial, MAp ne-a informat ca, “abaterile fata de punctul de ochire in tragerile cu armamentul sunt acceptabile daca se incadreaza in tolerantele comunicate de producatorul sistemului de tragere”. Cu toate acestea, reprezentantii Departamentului pentru Armamente si ai Statului Major al Fortelor Terestre au recunoscut faptul ca au descoperit probleme in momentul receptiei primului lot de transportoare. Din aceast motiv, mecanicii conductori din MAp au refuzat sa intre in apa cu TAB-urile PIRANHA pentru a efectua testele de flotabilitate, acestea fiind realizate in cele din urma de catre reprezentantii firmei MOWAG.

In perioada de receptie a blindatelor, specialistii au constatat si anomalii la trapa mecanicului conductor care, daca este deschisa complet, nu permite rotirea completa a turelei. Ministerul Apararii a incercat oficial sa ascunda aceasta problema si ne-a spus ca trapa mecanicului conductor se poate deschide, numai ca rotirea completa a turelei se poate face in pozitia “pentru tragere”. O alta disfunctionalitate a fost sesizata in momentul executarii tragerilor de precizie, fiind modificata distanta de tragere fata de indicatiile date de producator, din cauza razei mari de imprastiere a gloantelor. Acest lucru poate fi explicat si prin improvizatia aleasa de autoritatile romane de a monta turelele israeliene iesite din garantie. Aceste turele mai au o hiba, deoarece unghiurile de ricosare nu resping loviturile la fel ca in cazul in care blindatele PIRANHA ar fi venit echipate cu turele produse de firma MOWAG.

PIRANHA in locul tab-urilor sovietice

Acestea sunt doar o parte din problemele constatate in timpul testelor de receptie. Reprezentantii MAp ne-au informat ca, “solutiile adoptate pentru eliminarea neconformitatilor sunt in responsabilitatea firmei integratoare MOWAG, iar analiza functionalitatii acestora se va efectua de catre Departamentul pentru Armamente, structura responsabila pentru efectuarea testelor de evaluare”. Pana atunci, militarii romani din Afganistan si Irak vor continua sa lupte cu vechile TAB-uri sovietice. Afacerea MOWAG a fost din start una controversata. Chiar daca problemele au aparut inca de la primele TAB-uri receptionate si, in ciuda faptului ca s-au cheltuit deja zeci de milioane de euro, Ministerul Apararii intentioneaza sa achizitioneze in urmatorii ani in jur de 570 de transportoare blindate de la firma MOWAG. Ministerul Apararii a platit deja 60 milioane euro pentru 31 de transportoare blindate PIRANHA, in urma unei licitatii care nu a respectat termenii initiali si pregateste un nou tun de achizitii de peste un miliard de euro, cu dedicatie. Acest lucru reise din declaratiile facute de ministrul Melescanu anul trecut. Acesta spunea ca “armata va cumpara aproape 600 de transportoare blindate PIRANHA, de la o firma din Elvetia”.

Licitatie cu dedicatie

Licitatia pentru achizitia celor 31 de transportoare a fost organizata in toamna anului 2006. Conform anuntului de intentie, publicat de MAp, trebuiau selectate cel putin trei societati producatoare, cu trei oferte. S-au prezentat insa doar doi ofertanti, respectiv consortiul format din Romarm (reprezentat de Automecanica Moreni), Aerostar Bacau si firma franceza Tales, competitori fiind elvetienii de la MOWAG. In aceste conditii, MAp trebuia sa amane si sa reia procesul de licitatie, pentru ca nu erau trei ofertanti, asa cum preciza anuntul. Culmea este ca numai cu o zi inainte de depunerea ofertei comerciale, francezii de la Tales au anuntat ca nu mai participa la licitatie. Din aceasta cauza Romarm nu a mai avut la dispozitie timpul necesar pentru a atrage un alt partener, astfel ca in cursa au ramas doar elvetienii. Din nou, licitatia trebuia anulata. Nu s-a tinut cont de aceste aspecte si firma MOWAG a fost declarata castigatoare. Aceasta se obliga sa livreze in primul an de la semnarea contractului, adica in 2007, 10 transportoare, iar in urmatorii 3 ani cate 7 transportoare pe an. Termenele nu au fost respectate. Chiar daca au aparut intarzieri in livrarea produselor si probleme grave in momentul receptiei primului lot de transportoare, MAp a pus la punct un alt plan de achzitii de transportoare blindate, cu bataie lunga, pana in anul 2025. Programul ar urma sa se deruleze in doua etape: in perioada 2009-2015 sa fie achizitionate 250 de vehicule, iar in perioada 2015-2025, alte 320 de vehicule. Echiparile urmeaza a fi diferite fata de precedenta licitatie. Se pregateste o afacere de un miliard de euro cu un comision pe masura.

jan dinu 15-01-2013 - 04:25

–– BASESCU –- pentru eternitate …!
Zece ani i-a inshirat …
Traianul om de stat…
Luptind cu mafiotzii
Shi dresind in tzara hotii !!

Pentru cit a fost – tradat –
Lumea l-a apreciat
De-a greshit a recunoscut …
Nimeni in lume NU e sfint !
JD-LORD – SIR -USA

BULA 15-01-2013 - 05:11

Nea Jenica, cand mai tragi ceva la masea sa bagi ceva si la „ghiozdan”, ca altfel te ametesti repede si uite ce debitezi pe forum. Vezi colorat si faci din cal magar, respectiv din golan om de treaba.

jan dinu 15-01-2013 - 05:35

– EL&ena –
Dupa ce a fost ales
Doar NUtzi la’nteles
I-a dat tot ce-a dorit
Facindu-l fericit !!

Apoi tot ce a urmat …
A’nceput furtu in stat …
mafioti de ambe parti
Impartind tzara la hoti …!
JD-SIR-USA
Am bagat ceva la ghiozdan ….

BULA 15-01-2013 - 05:38

Sa-ti fie de bine ! Si acum poti sa dai in continuare cu „dezinfectant”.

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 15-01-2013 - 14:10

Domnule Jan, dati-ne si noua un singur nume de mafiot cu care d-ul Basescu s-a luptat sau un singur hot pe care d-ul Basescu l-a dresat. … L-a dresat? Chiar asa, cum se dreseaza un hot?

p.s. – chiar il vedeti pe d-ul Basescu intre picioarele Elenei Udrea? Daca da, inseamna ca aveti obsesii sexuale demne de a fi catalogate drept boli psihice.

CONGO 15-01-2013 - 14:29

Vina apartine in totalitate ceferistei, caci nu se poate sa nu fie ceferista, cu ditamai tampoanele.
Domnul Dinu se viseaza leganat de mersul trenului sii care face puf-puf, ceva in genul lui Berlusconi.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 15-01-2013 - 15:27

…Rass LORDitul JAN de Parztland si OREION este unicul POYET de CURte(daca-l excludem de Marco Bellitu),
…Rass LORDitul are talent moshtenit de la HOMER grEkk si el ,adica (trombonist si amateur de ARTE Spumoase)
… Folosind metafore numai de el intzelese, a devenit adept al ERMETISMULUI
(cateodata pina la confuzia cu pupy-pupyncurizmului)!
…. PSS. mai bine lasam acordarea titlului de noblles in carutza, s-au cocoram , dreaq ceva de ai lu’h Corcodel !

jan dinu 15-01-2013 - 17:41

– TZARA –
Tzara de mult s-a dus
Oriunde in apus
Cu multi cetatenii ei …
Scapind sigur de miSSei !

Dar pamintul nu l-au luat
Ca e sec shi prost – lucrat
Foamea sta la cei ramashi
Turma proasta – neam de lashi !
JD-LORD – ermetic – potentat – USA

Pribeagul 15-01-2013 - 20:52

🙂

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 15-01-2013 - 19:53

SUB DEVIZA unui cllasic in viatza: –,, Mai bine lasam acordarea titlului de noblles in carutza, s-au cocoram , dreaq ceva de ai lu’h Corcodel !”
RASPUNDEm unui ascultator fidel postului nostru : HAHAHA -ha neam de
de ,,proSTENTAT,
Peshte Balta ancorat , dar vai ! TOT la NOI directionath ca de la portoricani si
hispanici numa’h ….mezda acceptat!
Iar missei adevarati ,peste tot strecurati de va la alegere RASSLORDItUL JAN, schimbaur …potentza la 64 codolani,
CU o varsta de 3 ori mai mika, bineinteles si fara pu lla lui , ca de FURNICA !
CONDITIE : SINE QUA NON ! La Joianna nu prezinti creatia( Ea sareaqa ,asteapta REPREZENTATIA !)

Pribeagul 15-01-2013 - 20:57

🙂

Lordule, ce tot vorbesti p’acia? Ne traduci si noua?

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 15-01-2013 - 21:12

ESCUZE-mois .Pribege, IO l-am LORDIT pe moshe Piparka ,scula mare la PORTLAND -OREGON singurul patron cu un imobil de inchiriat, care i-si subventioneaza ,,clientele” contra …MEZ da ! Si se si lauda ,cand crede el ca le-a …cordit !

Pribeagul 15-01-2013 - 21:55

Lamurirea-ti este… luminoasa. 🙂

Lordul JD, fara a lua in considerare „clientela” lui, ci doar prestatia constanta pe acest site, merita cu prisosinta acesta titulatura.

Deasemenea, este de apreciat faptul ca ai avut puterea si posibilitatea sa i-o acorzi. 🙂

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS