Acasa Opinii Acces interzis la putere

Acces interzis la putere

scris de Teodor Seran
3 afisari

Deşi în „articolul 37” din Constituţie este prevăzut dreptul cetăţeanului de a fi ales într-o funcţie sau demnitate publică, acest drept fundamental este călcat în picioare de către Parlamentul României. Acesta emite legi discriminatorii prin care îngrădeşte manifestarea acestui drept prin bariere de ordin financiar, care exced prevederile constuituţionale. Un cetăţean obişnuit din România nu poate accede la putere dacă nu are bani. Doar un „tarabostes” al democraţiei de tip cameleonic beneficiază de privilegiul de a fi ales..

teodor seranLegea nr. 35/2008, legea votului uninominal, reglementează modul în care se poate candida pentru demnitatea de parlamentar al României. Atunci când ea a fost adoptată, comisiile juridice din cele două Camere ale Parlamentului au introdus în textul legii un articol aparent legal şi nediscriminatoriu, care de fapt, reprezintă o încălcare grosolană a Constituţiei, pe care senatorii şi deputaţii nu pot pretinde că nu o cunosc.

Iată conţinutul acestui articol, art. 29, alin.(5) : La depunerea candidaturilor, fiecare partid politic, alianţă politica, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, candidat independent, trebuie să facă dovada constituirii unui depozit, în contul Autorităţii Electorale Permanente, cu valoare de 5 salarii minime brute pe ţară pentru fiecare candidat”. Cu alte cuvinte, dacă un cetăţean simplu vrea să candideze ca independent pentru Camera Deputaţilor sau Senat, el este obligat printr-o lege neconstituţională, să consituie un depozit în valoare de 3500 lei, înainte de a-şi depune candidatura pentru un loc în Camera Deputaţilor sau în Senat. Dacă revenim la articolul 37 din Constituţie, acesta prevede în alin. (1): „ au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în art. 16, alineatul (3)”. În cuprinsul art. 16 din Constituţie, regăsim condiţiile necesare cetăţenilor pentru a avea dreptul de a fi aleşi. Acestea, sunt doar două, conform textului art.16 alin. (3): „funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară”. În mod normal, dacă eşti român şi ai domiciliul în ţară, ai dreptul să candidezi, chiar dacă nu dispui de suma de 3500 lei! Iată însă că dreptul fundamental de a fi ales este condiţionat de o depunere a unei sume de bani, condiţie care nu se regăseşte în textul Constituţiei. Este mai „tare” legea nr. 35/2008 decât Constituţia României? Evident, că nu! Este însă mai „tare” voinţa politică nefirească a politicienilor bogaţi de a deţine monopolul puterii, chiar în condiţiile încălcării unui drept fundamental al cetăţenilor. Această condiţionare supraconstituţională nu se justifică, chiar dacă în textul aceluiaşi articol 29 se menţionează că această sumă va fi restituită după alegeri! Şi aici este folosită o „găselniţă” ordinară,menţionându-se că restituirea se va face doar în cazul în care un candidat independent obţine minim 20% din voturile exprimate de alegătorii din circumscripţia respectivă!

Pe data de 21 mai a.c. a fost adoptată de Camera Deputaţilor, legea votului uninominal majoritar într-un tur, în cadrul căreia conţinutui articolului 29 a rămas nemodificat. Înainte de adoptarea de către Senat a acestei legi, l-am sesizat pe Preşedintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senat, Dan Şova, prin intermediul unui memoriu, despre încălcarea  brutală a Constituţiei, prin promovarea în continuare a articolului 29 din legea votului uninominal. Aşa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, un parlamentar român nu răspunde niciodată la sesizarea unui cetăţean. Dan Şova s-a conformat acestei cutume cinice şi nu a trimis niciun răspuns.

Noua lege a votului uninominal majoritar într-un tur a fost deja adoptată, conţinutul articolului 29 rămânând identic. Pentru a candida ca independent, la Camera Deputaţilor sau Senat, cetăţeanul trebuie să scoată bani din buzunar! Mai mult ca sigur, această lege va fi declarată ca fiind constituţională printr-o Decizie a Curţii Constituţionale şi pentru că aceasta reprezintă în prezent „Dumnezeul Suprem” din România, dreptul cetăţeanului de a fi ales fară a cotiza cu o sumă de bani, va fi îngropat definitiv! Nu asupra acestei probleme se îndreaptă atenţia actualei clase politice. Discuţiile înverşunate pro şi contra, care se poartă despre prevederile noii legi, vizează constituţionalitatea sau nonconstituţionalitatea votului uninominal majoritar într-un tur, sau aşa cum este denumit într-un limbaj empiric : „ votul uninominal pur”.

Niciun politician de la Putere sau din Opoziţie nu protestează împotriva neconstituţionalităţii articolului 29 din legea nr. 35/2008 şi din actuala lege a votului uninominal majoritar într-un tur, adoptată recent de Parlament. Nu cetăţeanul, noi contăm! Nu cetăţeanul, noi trebuie să avem certitudinea alegerii în Parlament!

Pe site-ul Camerei Deputaţilor nu apare proiectul de lege privind votul uninominal majoritar într-un tur şi nici textul noii legi adoptate, ceea ce dovedeşte că a existat o dezbatere publică falsă asupra prevederilor acestei noi legi. Există o cale, prin intermediul căreia cetăţenii pot lupta cu un Parlament care le-a trădat interesele: apelul la Puterea Judecătorească. Adeseori un demers jurnalistic poate constitui o armă pusă la dispoziţia societăţii civile. În acest sens, voi acţiona în Judecată Autoritatea Electorală Centrală, printr-o cerere de acţiune în constatare, prin intermediul căreia Justiţia să constate lezarea dreptului de a fi ales, înscris în Constituţie, în momentul în care voi intenţiona să îmi depun candidatura la Camera Deputaţilor, ca şi candidat independent la alegerile parlamentare din toamna anului 2012. Când, în mod sigur, Biroul Electoral de Circumscripţie va refuza depunerea candidaturii mele, condiţionând această depunere de constituirea unui depozit în bani în valoare de 3500 lei. Concomitent cu depunerea acţiunii în Justiţie, voi depune şi o excepţie de neconstituţionalitate a prevederilor aricolului 29 din legea nr. 35/2008 şi a articolului similar din noua lege a votului uninominal majoritar într-un tur, care va fi în mod obligatoriu trimisă spre judecată la Curtea Constituţională. Este o modalitate prin care se poate constata modul în care Curtea Constituţională judecă o excepţie de neconstituţionalitate formulată de un cetăţean al României şi nu de către un partid, un grup de parlamentari sau de către Preşedinte. Orice om de bună credinţă poate deveni parte egală în această acţiune în Justiţie, prin depunerea unei simple cereri de intervenţie în proces. În condiţiile în care în România ar funcţiona o democraţie reală, toţi cetăţenii ar trebui să îşi apere acest drept. Cele descrise mai sus nu reprezintă un scenariu fictiv, ci o realitate viitoare apropiată. Povestea despre David şi Goliat se pare că a fost adevărată şi poate fi repetată oricând. Este nevoie doar de o simplă cerere de intervenţie, în interesul democraţiei şi al demnităţii.

8 comentarii

USL+PDL=ACEEASI MIZERIE 28-05-2012 - 15:15

Se doreste de catre actuala clasa politica romaneasca existenta numai a doua partide politice la nivel national, asemanator Americii, in asa fel ca romanul sa aleaga dintre doi prosti pe cel mai prost; diferenta, insa, dintre Romania si SUA constind in faptul ca in SUA justitia e absolut libera, institutiile statului sunt complet depolitizate, iar politicienii sunt politicieni si nu gainari (ca la noi), ei, poltiticienii romani, aflindu-se in parlament si senat doar pentru afaceri personale cu stratul impotriva statului. In Romania inca nu s-a definitivat revolutia transformarii definitive, a indepartarii totale de comunism si de felul nostru balcanic de a intelege democratia.

Ce oferta primeste alegatorul din partea actualei clase politicie? Cum poti sa alegi usl-ul in detrimentul pdl-ului? Cu ce vine mai bun usl-ul versus pdl-ul. Culmea ridicolului si a comicului este aceasta mizerabila tendinta a usl-ului de a propune electoratului romanesc – auzi la ei – „SCHIMBAREA”. Care schimbare? Si cum poate sa propuna usl-ul o schimbare cind ei au dovedit poporului roman ca din 1990 incoace nu au facut pentru Romania decit de a-i provoca distrugerea ei d.t.p.d.v. In Romania democratia nici macar nu este la inceput. De 20 de ani incoace noi inca nu stim cine suntem, ce avem de facut, incotro sa ne indreptam. Sintem o natiune de prosti care asistam la felul in care o mie si ceva de politicieni nemernici se capatuiesc furind la drumul mare din averea asta amarita a statului sub obladuirea justitiei, care justitie s-a aliat si ea celor o mie si ceva de nemernici in furtul megademonic din avutia tarii. Mai alege daca poti, mai alege daca ai pe cine, mai alege daca iti mai da mina. usl-ul, acum, in teritoriu, a redevenit acelasi fsn, indobitocind poporul, minjindu-l cu biciclete, celulare, galeti, pui la pungi, pungi cu malai si faina, sticle de ulei, felicitari, carti de rugaciune cu pozele candidatilor. Megaciocoiul Oprescu refuza sa apara in discutii libere moderate, Negoita isi intinde mutra lui de mafiot spurcat pe bannere imense care acopera fatadele unor institutii publice si nimeni nu zice nimic, sediile ppdd-ului sint distruse, candidatii ppdd-ului sunt batuti, cei care merg din pura convingere si nefiind mituiti la manifestatiile ppdd-ului sunt amenintati si chiar batuti de actualii megaciocoi usl-isti si pdl-isti, mass-media romaneasca asaervita politicienilor si megaciocoilor a scos sigla ppdd din orice aparitie, si megaprostii Tonta si domnisoara Crinuta se lauda cu lupta lor pentru democratie, pe forumuri, idioti spalati pe creiere sunt incurajati sa injure tot ce este neuselist sau nepedelist, in asa fel incit, toate fortele sa lupte impotriva vointei poporului roman de a-si schimba soarta, de a arunca la gunoi actualele aceste doua partide megaciocoiesti si antinationale: usl si pdl (aceleasi imputite mizerii) la gunoiul istoriei pentru totdeauna, Iti vine sa versi. Romanul se simte sufocat, fara vlaga, dominat si incapabil de a mai iesi din acest cancer metastazat pedelisto uselist.

Unii specialisti in sociologie spun ca in viitor multe state vor dispare din cauza neputintei lor de a-si rezolva problemele lor cetatenesti, din cauza lipsei unei vointe proprii de a rezista in fata transformarilor globale. In conditiile in care la noi aceste doua capuse, pdl-ul si usl-ul inca mai exista si NIMENI NU I SE MAI POATE OPUNE, sunt sigura ca printre primele tari care vor dispare de pe harta lumii va fi Romania. La asa partide, asa viitor.

Penescu 30-05-2012 - 08:13

Ceea ce ne lipseste pentru a ne fi mai bine este bunul simt si educatia. Daca PDL-ul si USL-ul nu au bun simt, au macar o bruma de educatie. Riscul nostru ar fi ca alegerie urmatoare sa scoata la suprafata partide ca PPDD, carora, pe linga bun simt, le lipseste cu desavirsire educatia.

USL+PDL=ACEEASI MIZERIE 30-05-2012 - 14:13

Le lipseste educatia? Poti sa dai si exemple? Bineinteles ca nu. Dar daca vrei exemple despre lipsa de educatie (si chiar de bruma de educatie pe care tu o vezi aiurea) poti sa gasesti cu duiumul. Vezi numai traseismul politic, cind, pentru orice politician, partidul nu reprezinta nimic, ei mutindu-se de la un partid intr-altul dupa cum le suna catusele la urechi. Tu vorbesti prostii despre PPDD, acest partid avind la virful lui cei mai educati romani, doctori, fosti graduati ai universitatii Harvad cu titlul de magna cum laude, oamenic u cite doua phd-uri obtinute nu la Spiru Haret, ci in strainatate la universitati de renume. Asa ca, rusineaza-te pentru prostiile pa care le-ai scris.

Ciu Huhu 31-05-2012 - 15:56

Corect! PP DD are doar necinste, viclenie si lipsa de bun simt si de educatie!

Mache 31-05-2012 - 16:02

Foarte adevarat! PP-DD-ul e doar un USL mai scabros.

Ce este insa foarte bine e ca PP-DD-ul si PSD-ul impart cam acelasi electorat, deci ce merge la PP-DD se pierde de la USL – in conditiile votului uninominal intr-un singur tur inseamna ca ca ambele partide vor pierde locuri in parlament concurand pentru aceeasi masa de ciumpalaci 😉 🙂 🙂

Ciu Huhu 31-05-2012 - 16:38

Mache, securistule basist, slugoi al dictatorului Basescu PP-DD e aliatul de nadejde al dictaorului Basescu si a lui banda de hoti mari de tot, PDL!!!!

Traian Basescu 30-05-2012 - 21:56

Serane,

Dupa ce am citit articolul asta am inteles in sfarsit de ce am semnat legea 35/2008. Tocmai pentru ca sa se reduca numarul alora cu creierasii zdruncinati ca tine care vor musai sa candideze.

Apoi tu nu te gandesti ca exista cheltuieli legate de alegeri? Cheltuieli care sunt mai mari cu cat creste numarul de candidati. Ia zi matale, e firesc ca sa pateasca statul de la buget toate cheltuielie necesare inscrierii si procesarii candidaturii oricarui isteric, care daca nu mai are succesul de altatada la bodega vrea sa se dea in spectacol la alegeri?!

Legea e absolut corecta. Daca omul ala are cat de cat o sansa isi ia banii inapoi. Daca e unul ca tine care doar umple buletinul de vot, pentru ca n-are alta treaba pe acasa, ala macar plateste pentru distractie. Nu-i asa?

P.S. Serane, Sova n-are vreme de soarecii astia de teapa ta. Rolul tau e sa fii fericit cand mai marii socialismului romanesc binevoiesc sa-ti arunce o vorba ceva acolo, in rest votezi si apoi o iei peste bot in mod regulamentar dupa alegeri…

Sa traiesti bine!

Ciu Huhu 31-05-2012 - 15:58

Mache securistule-pedelist-basist nu mai posta ba sub numele stapinului tau dictatorul Basescu, ca te faci de ris!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult