Acasa Opinii Al treilea mandat al preşedintelui Băsescu

Al treilea mandat al preşedintelui Băsescu

scris de Ion Petrescu
5 afisari

Am citit depeşa unei agenţi de ştiri care informa că: Preşedintele Traian Băsescu a afirmat joi, în glumă, că îi pare rău că îndeplineşte un al doilea mandat ca şef al statului, după ce un student din Republica Moldova a spus, cu regret, că Băsescu nu poate candida pentru un al treilea mandat. „Nu vă permite Constituţia să aveţi un al treilea mandat…”, a spus studentul, care dorise să ştie dacă numărul de burse, pentru studenţii din afara României, va fi micşorat odată cu terminarea mandatului lui Traian Băsescu la Cotroceni. „Îmi pare rău că îl fac şi pe al doilea”, a răspuns preşedintele râzând.”

Ion PetrescuNu ştiu dacă studentul respectiv a avut un moment de sclipire cerebrală şi a ridicat, fără să vrea, o minge, la plasă, singurului preşedinte milităros după 1989. O variantă posibilă. După cum nu este exclus să fi fost sfătuit să facă o asemenea intervenţie. De cineva de peste Prut.

Pe ce îmi bazez această ultimă ipoteză? Pe formularea ciudată, bruscă şi deloc complementară, aparent justificată de curiozitatea sa de student, interesat – vezi doamne – de numărul de burse pentru conaţionalii din afara României: „Nu vă permite Constituţia să aveţi un al treilea mandat…”

De fapt, la Chişinău există o temere surdă. Nu la nivelul conaţionalilor de rând. Pentru experţii în operaţiuni psihologice, este evidentă o conexiune între campania, pe Internet, ROMÂNIA 2012, şi extinderea inscripţiilor, în locuri de mare vizibilitate, cu sintagma ROMÂNIA e BASARABIA. Acest „e” te duce cu gândul la lumea comunicaţiilor by e-mail and so on. Un areal atractiv inclusiv pentru junii din stânga şi dreapta Prutului.

În 2012 se schimbă garda în primele trei capitale ale lumii – Washington D.C., Beijing şi Moscova.

La Casa Albă poate rămâne Obama, care are prima şansă, deoarece, de regulă, şeful executivului american este reales. Dacă va câştiga un republican, va fi mai bine pentru România, vulturii de peste Ocean fiind mai decişi la acţiune, pe plan internaţional.

La Beijing, cu excepţia unei situaţii neprevăzute, care să schimbe, în neşansă, predicţia neoficială, conform căreia vicepreşedintele Xi Jinping este următorul lider al Chinei, ca putere globală, zarurile au fost aruncate.

Nu întâmplător spunea Joe Biden, pe 18 august, partenerului său de dialog, Jinping: „50 de ani, de acum înainte, 100 de ani, din acest moment, istoricii şi cărturarii ne vor judeca bazându-se pe modul în care am fost sau nu capabili să stabilim o relaţie bilaterală puternică, permanentă şi prietenoasă de lucru”.

China fiind ţara care are şi acum alocat, în bugetul naţional, 1 miliard de dolari pentru Unirea celor două state româneşti. Din care nu a alocat 1$, pentru simplul motiv că ambasadorul chinez, la Chişinău, a înţeles că premierul actual, Vlad Filat, este interesat să redistribuie orice bani, autohtoni, sau primiţi de peste hotare, spre verzişorul său partid.

La Moscova, după show-ul de relaţii publice de pe Volga, sub pretextul unei partide de pescuit cu doi protagonişti – preşedintele Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin -, fotografiaţi şi filmaţi în posturi tonifiante pentru admiratorii lor, balanţa viitorului pare să se fi înclinat spre actualul ocupant al fotoliului prezidenţial de la Kremlin.

Dar chiar dacă revine Vladimir Vladimirovici Putin/Vova, acesta este mai degrabă interesat de desprinderea Transnistriei de RDG-ul dintre Prut şi Nistru, decât de menţinerea unei struţo-cămile, care nu aduce decât bătăi de cap. O desprindere compensată cu acordul pentru revenirea Basarabiei la Patria mamă. Idee susţinută pe timpul primelor mandate prezidenţiale ale lui Vova.

Ne uităm atent şi la Bruxelles? Niciun entuziasm al oficialilor de acolo pe irosirea fondurilor UE într-o republică evident bananieră, care nu a ieşit din Comunitatea Statelor Independente şi mai pune, din când, în când, la gramofonul de sorginte sovietică, lozinca cu neutralitatea landului ce mâine-poimâine se laudă – spre bucuria Moscovei – cu 20 de ani de Independenţă. Liderii ruşi uitând, totuşi, că este vorba de ruperea Republicii Moldova de URSS, nu de România.

Cât despre cei patru crai politici, de la Chişinău, lucrurile sunt mai limpezi, ca niciodată. Vladimir Voronin ar accepta Unirea în schimbul imunităţii pe viaţă. Marian Lupu ar înţelege că fie că vrea, sau nu, o epocă de iluzii se va încheia. Curând. Mihai Ghimpu, în virtutea evoluţiei sale, de până acum, ar trebui să salute primul necesara revenire a Basarabiei, la România.

Vlad(imir) Filat? Cel ce pedalează acum, oarecum exasperat, pe bicicleta statalităţii fragile, a unui areal cu populaţia extinsă a Bucureştiului, va trebui să îşi aducă aminte că Joe Biden, vicepreşedintele SUA, nu a poposit la Chişinău doar ca să împartă zâmbete şi strângeri de mână! Ci să sigileze geopolitic, zona răsăriteană a Moldovei lui Ştefan cel Mare. Şi Sfânt.

Alegerile prezidenţiale într-o Românie unită i-ar pune pe toţi candidaţii, de pe ambele maluri ale Prutului, în postura de a fi egali, niciunul neavând vreun mandat prezidenţial exercitat pe teritoriul statului român reunificat.

Şanse? Din stânga Prutului? Nimeni. Ulterior fiind posibilă alegerea lui Mihai Ghimpu şi Marian Lupu în funcţii existente la nivelul conducerii Parlamentului României. Filat? Nu ar zice nu unui post de vicepremier la Bucureşti.

În dreapta Prutului? În condiţiile reunirii, al entuziasmului ce va urma acestui act necesar consolidării naţiunii române, doar actualul şef al statului va avea majoritatea absolută. Nu lejeră.

Nimeni nu va vota, într-un asemenea context, pentru un candidat care se scoală zilnic, la ora prânzului, pentru altul care se răstoarnă cu maşina, darmite cu ţara, sau pentru cel care este doar copilul de suflet al unui inteligent magnat născut din cenuşa trecutului comunist.

Al treilea mandat al preşedintelui Băsescu? Unul posibil. Oricât de mult a fost criticat, înjurat, calomniat, pus la zidul infamiei publice, realitatea crizei economice mondiale arată că anumite măsuri – prost justificate, condamnabile în absenţa informaţiilor obiective – erau impuse de mutaţii globale cu efecte clare şi asupra arealului românesc.

Sigur că aceste rânduri-gânduri doar prefigurează un scenariu, care ar putea fi invalidat de viaţă. Dar 2012 va aduce multe schimbări în viaţa României. Despre care, acum, nu se va scrie un rând.

Să privim şi partea plină a paharului. Nu suntem în genunchi. Şi ridicăm fruntea. 

13 comentarii

Parpangh(El) ...Haoleu m'anchatziash 19-08-2011 - 16:25

Sa ajungem in genunchi ar presupune un salt cosmic, momentan santem sub nivelul calcaiului de broasca miniera, distinse d. P E T rescu!

Paul din Ohio 19-08-2011 - 23:23

Unirea Basarabiei cu Romania in conditiile unui Imperiu Rus nedezmembrat ar fi o CALAMITATE pentru Romania. Nu numai ca majoritatea „moldovenilor” sunt ROMANOFOBI (si deci NELOIALI statului roman) dar regiunea autonoma Gagauzia ar putea fi un inceput de enclavizare al intregului teritoriu al tarii. Rusia ar fi mult mai prezenta in afacerile interne ale Romaniei decat este acum. TERIBIL!!!

Arhimede 20-08-2011 - 15:31

In cazul unei re-uniri cu România, se poate face un schimb de populaţie. Rusofonii şi găgăuzii să plece în Transnistria, iar Românii de acolo să vină în Basarabia.

RADJASIHA 20-08-2011 - 17:36

Daca-si lasa si mustata,o sa-l votam Guvernator pe viata

Noi nu avem program de guvernare
Fiindca nu avem Guvernator
Scoatem prajina la inaintare
Si punem curva premier…

Ciu Huhu 20-08-2011 - 19:38

Al treilea mandat al lui Basescu inseamna distrugerea definitiva, pentru intotdeauna, a Romaniei si a poporului roman!

Aolica 21-08-2011 - 19:19

In nici un caz nu vei scapa de Basescu, dar ca sa ai o multumire iti dau o idee, de ce nu-ti pui niste pene mai fistichii la palarile, ca sa-ti zica oamenii „uite-l p-ala cu PeNeLe”

Pribeagul 20-08-2011 - 19:39

„Al treilea mandat al preşedintelui Băsescu? Unul posibil. Oricât de mult a fost criticat, înjurat, calomniat, pus la zidul infamiei publice, realitatea crizei economice mondiale arată că anumite măsuri – prost justificate, condamnabile în absenţa informaţiilor obiective – erau impuse de mutaţii globale cu efecte clare şi asupra arealului românesc.”

Nu! si asta, in primul rind, pentru ca nu merita. Trebuie sa iasa din politica, sa nu mai auzim de el decit la… faptul divers. A cistigat in 2004 alegerile angajindu-se ca va ternina cu evaziunea, coruprtia si alte rele a societatii romanesti, chiar daca va fi sa ridice tepe in Piata Victoriei. A mintit; la fel ca inaintasii, a luat de la saraci si a dat la bogati.

Mai mult am ajuns sa platim anual 2 mld euro dobinzi.

Anumite masuri au fost justificate! 🙂 Sa rizi-plingi in hohote. In timpul conducerii sale aparatul bugetar a crescut de la 900 mii la 1 400 mii angajati. De ce? Ca pe urma sa ia „anumite masuri… impuse”?

Unirea este normala si se va face. Responsabili de acest lucru sunt acei vinovati de aceasta situatie: Germania si Rusia.

BULA 21-08-2011 - 07:18

Basescu a introdus masurile de austeritate ca sa putem plati imprumutul la FMI, pe care el si PDL-ul l-a facut, la insistenta FMI (care nu mai gasea fraieri de la care sa ia dobanda). Ca ulterior a aparut si criza mondiala, este doar o coincidenta. Cand au imprumutat banii de la FMI, isi facusera planul sa-i restituie (plus dobanda mult dorita de bancheri) din valuta adusa in tara de romanii care muncesc in strainatate. La vremea aia intrau in tara, anual, cam 7 miliarde de euro.

Pribeagul 22-08-2011 - 18:24

domnule BULA 🙂 ,

odata erai bait hazliu; aveai sarcina de a ridica moralul poporului. ce s-a intimplar de te ocupi de lucruri “serioase”, faci analize pe forum. doar nu te-au scos astia la pensie! ia zi, ti-ai gasit serviciu?

cu simpatie.

BULA 22-08-2011 - 19:42

Sunt suparat rau. De o saptamana ma chinui sa fac zacusca si miroase a fum in toata casa, de la vinetele coapte pe aragaz. Mai ma racoream in sufragerie, in fata calculatorului, intre doua serii de productie.
Acum am terminat treaba, dar mi se termina si concediul.
Sanatate si sa-ti mearga bine afacerile !

Un nepriceput 22-08-2011 - 15:30

Tentant visul Domnului Petrescu. Mi-ar place sa fie asa! Chiar cu gagauzia si cu rusofonii! Nu s-ar duc ei in Transnistria mai degraba o iau spre Transfranţia! L-aş vota pe viaţă pe Băsescu daca ar trage sforile si ar face Unirea! Prezenţa Rusiei in Romania ? Cu ce Cu petrol? Foarte bine,cu ce e mai bun al lui Patriciu,sau mai ieftin ? Rusia este deja la Alro este pretutindeni.Capitalul rus nu este mai rau decat cel american.Sunt tot bani! FRATILOR A MURIT COMUNISMUL ! IAR IMPERIALISMUL ESTE LA FEL PESTE TOT,NU-I MAI BUN CEL AMERICAN DECAT CEL RUSESC! Germania este acum cel mai strans partener al Rusiei si ii merge bine si cu gazele si cu petrolul si cu metalele si cu tot ce vrea din Rusia ! Si nu se teme de comunism! De comunism ii doare-n cot pe rusi ? Ce ei l-au inventat ? Nu cumva Vladimirsch Iliciu Leninovici ? Rusii ca popor sunt min unati ! Mai bine un prieten rus decat unul de pe aicea…de pe la Ip sau Trasnea…

Paul din Ohio 22-08-2011 - 17:20

Mai nepriceputule,
problema Romaniei a fost si este Rusia (chiar daca ai tu prieteni rusi „minunati”). Faptul ca economia Romaniei a fost/este INFEUDATA mafiei rusesti si celei autohtone de obedienta securist-KGBista de catre Iliescu, Nastase, Ba’secu si sleahta lor este motivul mizeriei majoritatii romanilor. Daca vrei si mai multa „prezenta” ruseasca de ce nu emigrezi tu la Tiraspol?

Ciu Huhu 22-08-2011 - 17:35

Tovarasu Paul din Ohio , problema Rusiei nu e a noastra, URSS a fost infintata de evrei dupa MAREA REVOLUTIE EVREIASCA DIN OCTOMBRIE 1917, din Rusia!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult