Acasa Opinii Am intalnit romani fericiti: in Bulgaria

Am intalnit romani fericiti: in Bulgaria

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

 

.Nu, nu e gluma: tot litoralul de coasta al bulgarilor e plin de romani. Cand vezi ce-au facut vecinii nostri din sud acolo, toate prejudecatile si cliseele noastre semi-culturale (”bulgaroi cu ceafa groasa”, ”zarzavagii” etc.) se duc pe apa sambetei.


 

Doar doua exemple: la nici 50 km. de Vama Veche s-a ridicat un complex hotelier de 4 stele, Topola Skies & Golf Resort. Ultramodern, cu toate facilitatile posibile: piscina, terenuri sportive, spatii de joaca pentru copii, sauna, jacuzzi, servicii impecabile s.a.m.d. Uimitor e pretul: un sejur de 5 zile (cu mic dejun inclus) – 99 (nouazeci si noua) euro! Apoi, la un sfert de ceas de complex, bulgarii amenajeaza trei terenuri de golf (unul e deja gata) de top, fiecare cu 18 cupe (golferii stiu ce-nseamna asta). Desigur, pot fi intrebat: ce-i trebuie romanului golf, sport foarte costisitor, de elita? (Vorba prietenului meu Moscu Copel: ”Noi abia am reusit sa aclimatizam bata de base-ball in portbagaj…”).

Problema e alta: spre deosebire de noi, bulgarii stiu sa atraga, sa absoarba fonduri europene: de pilda, aceste terenuri de zeci de hectare, aride de altfel, au fost construite cu 85% bani de la Uniunea Europeana; guvernul de la Sofia n-a pus decat 15%. Absorbtia asta noi nu stim s-o facem, ne face rau la stomac, n-o digeram ca lumea, asa ca o eliminam aproape intreaga sau imprastiat.

Si uite ca la 20 de ani de la revolutie se poate raspunde serios la intrebarea ironica a lui Caragiale: ”Ce cauta neamtu-n Bulgaria?!”

(articol aparut in saptamanalul ziuaveche.ro nr.17)

0 comentariu

ioan 15-08-2010 - 15:32

Din nou incepe manipularea. Gripa aviara, porcina, cabalina au trecut etc. Trebuie gasit ceva nou pentru a demoraliza populatia si a sifona niste fonduri, pe asa zisa „situatie de urgenta creata! Tantarii sunt preanbulul in valul II vine „bacteria rezistenta la toate antibioticele!” In perioad ce urmeaza vor apare o smedenie de „guristi” pe la Tv. care vor sustine veridicitatea celor doua situatii si necesitataea interventiei de urgenta a organelor abilitate! Scenariul se cunoaste, se dau bani publici care sunt cheltuiti aiurea, dar ajung unde trebuie! Cum oamenii nu mai prea au mare incredere in aceste stiri va trebuii inventanta din nou moartea unui actor, penru ca politicienii nu mor niciodata!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult