Acasa Opinii America nu renunta la victorie

America nu renunta la victorie

scris de Ziua Veche
1 afisari

Ion PetrescuSurpriza de proportii in acest weekend. Jurnalistii acreditati la institutia prezidentiala au fost chemati la aeroport intr-un loc interzis accesului public.

Acolo au predat laptopurile si telefoanele mobile, apoi  au fost invitati sa urce in avionul prezidential. Unde si-au recapatat instrumentele de lucru, la doua ore dupa decolare. Corespondentele unor posturi nationale de televiziune nu si-au ascuns uluirea ca, ulterior au transmis taman din mijlocul soldatilor care asteptau sosirea comandantului suprem – presedintele tarii, Barack Obama.

Dupa ce a invins pe plan intern, prin reforma dorita in sistemul asigurarilor medicale, de care vor beneficia in viitor toti americanii, Obama a trecut la asteptata ofensiva pe plan extern. Nu una telefonica, desi in recenta convorbire cu omologul rus, Dimitri Medvedev a avut taria sa curme ferm dialogul cu cel care probabil il credea cel mai slab presedinte american. Iar Medvedev si-a reconsiderat, pe cai diplomatice, pozitia acceptand termenii presedintelui american pentru intalnirea de la Praga, unde vor semna acordul de reducere a numarului de rachete nucleare detinute de SUA si Rusia.

Presedintele Karzai mai reflecta la vizita intreprinsa saptamana trecuta in China –  multumita de preluarea minelor afgane de cupru – si la prezenta sa la Teheran, unde a celebrat Noul An afgan si iranian alaturi de presedintele Ahmadinejad, cand, cu doar 60 de minute inainte de a ateriza aeronava prezidentiala Air Force One, a fost informat ca are ca oaspete pe liderul Americii! Venit pentru a pleda combaterea hotarata a coruptiei. Idee aprofundata si la intalnirea lui Obama cu guvernul afgan.

Adresandu-se apoi celor 2500 de militari americani, prezenti la Bagram, presedintele SUA a afirmat:”Nu noi am ales acest razboi. Nu a fost un act de vointa al Americii, prin care sa isi extinda influenta. Sau de interferare in zona de interes a altcuiva. Am fost atacati miseleste pe 11 septembrie 2001, cand mii de americani au murit. Aici este regiunea unde Al Qaida mai are baze pentru conducerea sa, planuind sa atace tara noastra, pe aliatii nostri, pe cetatenii afgani si pakistanezi. Daca talibanii reiau conducerea Afganistanului si Al Qaida va putea opera nepedepsita, atunci vietile multor americani vor fi nesigure, afganii vor pierde sansa lor de a progresa, iar lumea intreaga va fi mai putin sigura.”

Obama a mai precizat ca luptatorii Al Qaida si talibanii vor fi in defensiva pana la infrangerea lor totala. Pentru asta SUA vor avea in Afganistan 100.000 de militari. Trupe intarite cu elicoptere si blindate suplimentare, cu capabilitati noi de cercetare si intelligence, precum si cu  forte pentru operatiuni speciale.

In viitor nu vor fi trimise trupe americane decat acolo unde este necesar, cu o misiune clara, o strategie corecta si sprijinul logistic adecvat. Fraza memorabila pentru Teheran. Dupa cum si oficialii din Kabul au retinut: “Vom intari puterea fortelor de securitate afgane si a guvernului afgan, ca sa inceapa sa isi asume responsabilitati si sa primeasca increderea propriilor cetateni.”

Un gand aparte a fost rostit pentru Moscova si Beijing:”Stim ca vom avea de infruntat zile dificile, dar suntem decisi sa terminam inamicul! SUA nu renunta la ce a inceput! Perseveram. Si impreuna cu partenerii nostri vom triumfa.”

Mi-ar fi placut ca si presedintele Romaniei sa spuna militarilor sai ceea ce a transmis Obama soldatilor americani – ca ii inspira pe compatriotii lor, deoarece reprezinta valorile de care conationalii au acum nevoie cu disperare: sacrificiu de sine, generozitate, onoare, decenta.

Dar la romani, asemenea cuvinte ar provoca rasete pe micul ecran

0 comentariu

popicA 09-08-2010 - 14:13

in tarile de unde veniti aveti atitea comisioane?ati gasit o tara bananiera si ati sarit pe ea ,tundeti oaia nu o beliti de tot.gata oamenii sau desteptat si nu mai iau credite la dobinzile voastre e camata pe fata pretul banilor e dobinda atit si aia in limite rezonabile de maxim 10 la suta nu de 100 la suta

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult