Acasa Opinii Angela Merkel, RM şi viitorul Transnistriei

Angela Merkel, RM şi viitorul Transnistriei

scris de Ion Petrescu
6 afisari

Bundesnachrichtendienst/Serviciul de Informaţii Federal/BND, ca agenţie de culegere a unor date externe este subordonată direct Oficiului Cancelarului Germaniei, căruia îi asigură, printre altele, maximum de informaţii vizând contextul politic intern, din statele pe care urmează să le viziteze.

Ion PetrescuDin cei peste şase mii de angajaţi, 600 sunt profesionişti militari, parte din ei cu misiuni curente în Europa de Răsărit. Inclusiv în Republica Moldova, unde Serviciul de Informaţii şi Securitate al celui de-Al Doilea Stat Românesc – condus de dovediţi agenţi KGB, dar încadrat şi cu ofiţeri tineri valoroşi, pentru care Tricolorul este mai presus de orice trădare – asistă la confruntarea surdă dintre structura de intelligence a Moscovei şi aceea a oazei de latinitate estică.

BND are meritul de a fi documentat CIA privind inexistenţa unor arme nucleare de producţie proprie, în centralele energetice ale Iranului. Un motiv pentru care, în urmă cu mai bine de un an de zile, actualul preşedinte al Statelor Unite a domolit tentaţia Pentagonului de a declanşa o operaţiune aerienă contra obiectivelor nucleare ale Teheranului. Dintr-o asemenea perspectivă, anunţul privind vizita cancelarului Merkel, în Republica Moldova este o confirmare a faptului că structurile informative (pro)occidentale controlează – in integrum – landul românesc din dreapta Nistrului.

Acesta ar fi turul de orizont după care trebuie situată şi analizată vizita cancelarului Angela Merkel, la Chişinău, în luna august. O vizită dorită şi anunţată de premierul Vlad Filat, cel care a reuşit să determine şi popasul, fie acesta doar de câteva ore, a lui Joe Biden, vicepreşedintele Statelor Unite, în capitala celui de-Al Doilea Stat Românesc. Vlad Filat fiind, la ora actuală – judecând după fapte – cel mai pro-occidental lider, din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană.

Un temei suficient ca omologul său, Dmitri Medvedev – la ordinul suveranului republican Vladimir Putin, alias Vova – să îl invite brusc, prin toamnă, la Moscova. Kremlinul fiind conştient că graniţa de facto a  Uniunii Europene nu mai este pe Prut, iar cea a Comunităţii Statelor Independente s-a mutat pe Nistru.

Vizita lui Merkel este o victorie a lui Filat, dar nu numai a lui!  După ce Joe Biden – venind de la Moscova – a dat semnalul că RM (Republica Moldova, cum o prescurtează conaţionalii din stânga Prutului, precum cunoscuţii militanţi pentru reunificare, Damian şi Maria Hâncu) a intrat în sfera intereselor euroatlantice, acum, în luna august, Angela Merkel – premierul de facto al U.E. – pecetluieşte calea spre Bruxelles a landului românesc dintre Prut şi Nistru.

Premierul Vlad Filat a menţionat, corect, că va fi prima vizită a unui cancelar german în Republica Moldova. Ceea ce nu înseamnă că se va limita la reperele unei prezenţe simbolice, de curtoazie. Deşi ziua în care va ateriza la Chişinău va conta, din perspectiva analogiilor istorice. Cu siguranţă nu va fi 23 august, a.c. … Este adevărat că Germania a fost printre primele state ale Uniunii Europene care a recunoscut independenţa Republicii Moldova, după ce aceasta s-a desprins de U.R.S.S., în august 1991.

Dar, la nivelul Cancelariei Germaniei se ştia prea bine că RM de azi este RDG de ieri! Şi cum la Primul Pod de Flori peste Prut, din 6 mai 1990 – la care am participat ca ofiţer român, cu panglica Tricolorului pe braţul stâng, pe Podul de la Ungheni – preşedintele de atunci al României, timoratul Ion Iliescu s-a speriat de telefonul omologului francez, François Mitterrand, sensibilizat, la rândul său, de duplicitarul Mihail Gorbaciov, ca nu cumva să perfecteze, atunci, Unirea Celor Două State Româneşti,.Cancelaria de la Berlin a luat notă că nici măcar nu a fost consultată în această fierbinţeală politică.

Este adevărat că pe termen mediu – a se citi următorii doi ani – Germania de azi sprijină parteneriatul european cu RM. Iar Republica Moldova are, pe lângă ambasada din Berlin şi un consulat în Frankfurt pe Main. Ceea ce este bine, deoarece conaţionalii care lucrează în consulatul menţionat pot vedea fluxul aerian militar al S.U.A., de peste Ocean, în Europa. Şi viceversa.

Dar, dacă Angela Merkel va poposi şi la Tiraspol, nu va face vreo declaraţie publică şocantă pentru Kremlin. Doar va înţelege – în sfârşit! – că scenariul cu federalizarea RM este un şantaj. Unul iniţiat de KGB/FSB, pentru a forţa transformarea Transnistriei în al doilea Kaliningrad.

Pasul următor fiind cunoscut. Referendumuri concomitente, sau succesive, în Transnistria, Abhazia şi Osetia de Sud  – conform declaraţiei publice a lui Vladimir Putin, ca premier, în 2011 -, în care majorităţile pro-ruse vor decide integrarea în Federaţia Rusă.

Şi uite aşa, distinsa europeană Angela Merkel –  care a descoperit, zilele trecute, cât de repede s-au unit latinii occidentali, în chestiuni economice, precum spaniolii, italienii şi francezii, la nivelul guvernanţilor cu care a avut ea discuţii – va înţelege că nici latinitatea de răsărit nu mai poate fi multă vreme despărţită de un Milcov efemer, precum Prutul. În cercurile diplomatice de la Bucureşti circulă o glumă subtilă. Ce controlează Germania, în cele două state româneşti? La Chişinău, premierul, pe malul Dâmboviţei, ministrul de externe. Şi Statele Unite? În Republica Moldova – armata, în România – şi pe preşedinte. Ghiciţi cine va face Unirea?…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult