Acasa Opinii Arhiva SIPA – santaj la magistrati

Arhiva SIPA – santaj la magistrati

scris de Ziua Veche
4 afisari

S-a repus pe tapet scandalul arhivei fostului serviciu secret al Ministerului Justitiei – SIPA. Ala care fila si asculta magistrati, ca sa-i santajeze mai bine si sa-i oblige sa dea solutii dupa cum doreau papusarii politici care beneficiau de informatiile culese.

 

Societatea Academica Romana, printr-un raport recent intitulat “CSM – arbitru sau sindicat?”, editat sub sub steagul Uniunii Europene, a lansat teoria ca arhiva SIPA fie defintiv sigilata si predata Arhivelor Nationale. Ia te uita cum s-a dat tonul, “subtil”, la ingroparea arhivei, pentru ca trebuie sa fii orb sa nu vezi cine semneaza la finalul raportului SAR: o experta pe numele ei Laura Stefan, nimeni alta decat fosta consiliera a ex-ministrului Justitiei, Monica Macovei – cea care a promis presei in 2005 ca va scoate arhiva la lumina, dupa care a devenit prima care a ingropat-o. Raportul SAR recunoaste ca “arhiva SIPA are un potential mare de santaj”, si sustine ca “ea nu trebuie predata CSM”, care a insistat permanent sa o preia, ci sigilata definitiv. Asta e directia trasata!

Care va sa zica e periculos ca CSM cere arhiva – chit ca CSM nu a mai facut de ani un asemenea demers – dar ca arhiva se afla din 2006 sub pulpana ministrului Justitiei nu se spune deloc. Nu se pomeneste nimic despre faptul ca “sursa de santaj” a fost conservata din 2005 de catre Macovei, care a promis presei ca o va face publica, dupa care a uitat, s-a razgandit. Raportul SAR nu pomeneste despre  faptul ca fosta ministresa Macovei, cat si actualul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, nu au facut nimic patru ani de zile in privinta inventarierii si predarii arhivei catre institutiile abilitate. Pentru ca atat s-au scurs de la emiterea HG nr. 127/2006, care a desfiintat oficial Directia Generala de Protectie si Anticoruptie (ultima denumire a SIPA) si a dispus ca o comisie speciala numita de ministrul Justitiei sa predea ”cu avizul conform al CSAT, arhivele si documentele preluate, catre Arhivele Nationale, institutiile din sistemul de aparare, siguranta nationala si ordine publica”.

Din 2006 s-a dispus asadar predarea arhivei catre institutiile mai sus enumerate si nimeni nu a catadicsit. Dimpotriva, s-a auzit ca arhiva a fost temeinic copiata. De ce nu ne spune raportul SAR, semnat de Laura Stefan, despre faptul ca ministrii Justitiei – Macovei si Predoiu –  nu s-au invrednicit de patru ani sa predea arhiva SIPA, cum s-a stabilit prin lege? A… pentru ca e si doamna Macovei in ecuatie…iar domnisoara Laura a avut functii sub mandatul ei… scuze… nu ne-am dat seama! Asta ca sa realizati cum sunt pritocite rapoartele sub steagul UE, chiar daca in finalul documentului se precizeaza “continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia Uniunii Europene”. Daca fosta ministresa a Justitiei Rodica Stanoiu, ar fi fost cea care ar fi tinut patru ani arhiva SIPA nepredata, ce ar mai fi tipat SAR, ca din gura de sarpe, ca s-a depasit orice termen rezonabil de aplicare a unei legi. Dar nefiind asa, raportul SAR a ocolit esentialul, limitandu-se la concluzia hilara: “Ar fi probabil mai intelept ca aceasta arhiva sa fie definitiv sigilata si predata Arhivelor Nationale”.

Chestionat zilele trecute de ziuaveche.ro asupra arhivei SIPA, ministrul Predoiu a recunoscut, vrand-nevrand, ca nici acum nu s-au inventariat documentele. Si a promis ca o va face. Peste cate mandate d-le ministru, ca ati avut deja trei? – am insistat noi. Nu ni s-a putut raspunde. Si atunci ce sa intelegem, ca SIPA exista, asa cum se zvoneste, camuflata intr-o directie de prevenire a criminalitatii din mediul penitenciar, din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor? Si ca se lucreaza in continuare, cu documentele operative? Asa s-ar zice daca tinem cont ca fizic, arhiva se afla in doua camere din sediul central al ANP. Cica bine sigilate. Daca vreme de patru ani nu s-a pus in aplicare o hotarare de Guvern, concluzia nu poate fi alta decat ca cineva are tot interesul sa foloseasca in scop propriu “sursa de santaj”.

Ministrul Catalin Predoiu a declarat sus si tare, si nu doar o singura data, ca el nu a vazut o foaie, ca nici nu-l intereseaza continutul. La cat il cunosc, inclin sa-l cred. Dar legea de ce oare nu se respecta? 

 

 

 

 

0 comentariu

Ciprian Hangan 09-08-2010 - 18:25

Domnilor de ce bagati Rusia ca decident in retrocedarea teritoriilor rapite de ea ? Va spun eu, ca potrivit unui document voievodal gasit de Paul din Alep in Moldova, Rusia identificata cu o fiara rosie, va ocupa si cealalta parte a Moldovei, si va pune vestita taxa pe aer, pe care o puneau si comunistii, ramasi de la ocupatia sovietica din august 1944. Boul va rage abia in 2027, si atunci toate teritoriile ocupate de sovietici vor fi retrocedate. Rusia si China sunt rasa galbena, care dupa cum se stie este nihilista.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult