Acasa Opinii Asumarea, o chestie de Twin Peaks

Asumarea, o chestie de Twin Peaks

scris de Ziua Veche
50 afisari

 

Parca ma uit la un Twin Peaks in varianta romaneasca. Un pitic se tot ridica pe varfuri, se rasuceste-n calcai si pocnind din degete, cu fata schimonosita de ranjet, ne zice: pregatiti-va, se intampla din nou! Mai in clar, pregatiti-va sa suferiti iarasi, si voi, si copiii, si parintii si bunicii vostri.

 

Romania, tara fictiv democratica, e plina de oameni simpli cu nevoi reale, dar si de mistere neelucidate dupa cum urmeaza: moartea multor domni Lazarescu sau alti de escu si eanu, coma sopranei Amelia Antoniu, drumuri cu borduri si fantome, ghicitori in stele si vrajitori de conturi, schimb de mame, Dracula, haite de caini cu cercel in ureche, ace, brice si lipice, lame si chiloti de dame aduse din indepartata Asie, bamboouri cu povesti de dragoste abracadabrante, dosare pierdute in neant, detinuti hraniti cu droguri, oameni care muncesc mult si mananca foarte putin, bebelusi arsi in mod inexplicabil, tineri nascuti obositi, batrani care traiesc doar cu aspacardin si, peste toti, guvernanti ce strivesc sufletul natiunii sub bocancul unui pitic pocnitor din degete care ne anunta ca se intampla din nou…Aha, deci asa carevasazica….Ca in urma cu jumatate de an, cand acelasi pitic si-a asumat raspunderea pentru desfiintarea agentilor si a trimis oamenii in fara plata timp de doua saptamani. O inventie proasta, nefericita, care nu a dus nici la salvarea natiunii, nici la inflorirea bugetului. O experienta facuta pe barba cetateanului, pe barba bugetarului, pentru care nu a raspuns si nu va raspunde niciodata. Nu e de Twin Peaks?

In tot acest serial, aparitia unui agent Cooper care sa investigheze mortii infasurati in hartia semnata cu Fondul Monetar International, nu a avut loc inca.

Parca ma uit la un altfel de Twin Peaks. Excentrica doamna cu butucul pare a fi o alta doamna (casatorita, nu vaduva) cu geanta Vuitton prin care primeste mesaje telepatice despre redresarea Romaniei prin construirea de sali de sport si bazine de inot, omul cu un brat din celebrul film il intalnim aici ca fiind omul cu un picior care stie totul despre vanzari, afaceri si pensii, iar maleficul Bob nu face decat sa ranjeasca atunci cand anunta macelul din buzunarele oamenilor si savureaza, prin sticla paharului plin, disperarea de pe fetele viitorilor naufragiati ai reformei.

Pana acum, in Romania s-au intamplat lucruri ciudate. Printre ele, disparitia banilor din fondul de pensii. Si din Sanatate. Si din alte fonduri. Se intampla din nou, anunta Omul de Altundeva, adica din Rachitele, piticul enigmatic pastrat in scenariul acestui mandat doar ca sa sustina misterul pentru care…isi asuma raspunderea. Sigur, la fel ca-n Twin Peaks, piticului nu i se poate intampla nimic, el doar adulmeca si anunta momentele de criza, de suspans, traieste in fantasticul lumii pe care si-a creat-o intre copertile mov ale unei Constitutii traduse intr-o limba necunoscuta. Piticul, saptamana aceasta a reaparut. Asa ca, de luni se intampla din nou! Cine investigheaza moartea lenta a unei natiuni, nu se stie, pentru ca nimanui nu i-a fost distribuit inca rolul agentului Cooper.

 

 

 

PS: In fotografie este Piticul. Din celebrul serial. Avem si noi unul. Cu ochelari si cravata violet. Credeti ca astea sunt personaje care sa-si poata asuma raspunderea si sa fie trase la raspundere? Deocamdata, e science fiction…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult