Acasa Opinii Avem nevoie de Circ?

Avem nevoie de Circ?

scris de Ziua Veche
4 afisari

Teatrul tine de viata omului. Ii este tot atat de necesar ca si mancarea. Asta spunea cu multi ani in urma Jean Vilar, fondatorul Festivalului de Teatru de la Avignon. Mi-as permite sa fac o adaptare la zilele noastre si as spune ca si circul ar trebui sa tina de viata omului dar nu intr-un sens peiorativ in care este folosit de toata lumea in ultima vreme. Si ma intreb cata nevoie avem de circ dar de Circul adevarat….acel manej in care se etaleaza artistii Circului & Variete Globus? 

Si dupa ce zilele trecute am fost la premiera ultimului spectacol 4 U – Pentru tine pus in scena chiar la Circ&Variete Globus mi-am dat seama ce seaca ar fi viata noastra daca oamenii astia – circari cum le spun unii, nu ar exista. Si am cateva argumente in sustinerea acestei idei. Pentru ca spre exemplu si Campionatului Mondial de automobilism viteză, Formula 1, i se spune “Marele Circ” si nu este folosit intr-un sens peiorativ. Este supranumit asa pentru ca reuseste sa colinde lumea, cate o saptamana in fiecare locatie, oferind spectacol veritabil iubitorilor acestui gen.

 Si atunci ma intreb daca acesti oameni care folosesc in ultima vreme termenul de „circ” ….circ in Parlament, circ la televizor si circ la partide si cand vine vorba de batalii electorale nu-i jignesc profund tocmai pe cei care slujesc aceasta meserie? Pana la urma va intreb cui nu-i place circul, fie el amator sau facut in mod profesionist? De la animalele dresate si clovni, pana la cei care isi risca viata pentru a ne oferi cateva momente de bucurie? Acesti artisti isi traiesc viata prin zeci de tari pentru amuzamentul publicului.

 Si ca sa ajungi artist la Circ trebuie sa fii un acrobat exceptional, sa ai un dram de talent actoricesc si sa ai stofa de artist. Calitati pe care nu le-am gasit la nici unul dintre cei care si-au batut joc in ultimele zile de aceasta notiune si aici ma gandesc rapid la Adrian Nastase care satul de tot ceea ce se petrece in partidul sau a spus ca ar fi necesara descentralizarea circului asa incat sa existe cate un astfel de circ in fiecare judet. Apoi deputatul Eugen Bejinariu frustrat ca partidul sau nu poate sa puna in continuare mana pe conducerea postului public de televiziune, a reclamat faptul ca PDL a politizat si institutia Circului. El se referea probabil la faptul ca in fruntea Circ&Variete Globus este un deputat PDL, Brandusa Novac. Numai ca Novac este manager al Circului de vreo 11 ani asa ca pretextul pesedistului nu sta in picioare.

 Apoi am auzit-o in aceste zile pe Liliana Ghervasuc Minca, cea care a fost multi ani sefa Loteriei si acum vrea sa ajunga deputat, facand referire la candidatura lui Teo Trandafir ca Parlamentul nu trebuie sa ajunga un circ. Sunt convinsa ca alesii neamului nu sunt in stare sa se ridice la rang de artisti asa ca ii sugerez doamnei Minca sa nu se auto-aprecieze si sa nu creada ca spatiul in care se desfasoara sedintele Parlamentului este precum manejul Circului Globus. Nici pe departe. Revenind la intrebare – oare avem nevoie de Circ? – nu trebuie sa ignoram nevoia omului pentru spectacol precum si nevoia de a ne regasi in povestile altora si ale tuturor. Acest spectacol veritabil il putem gasi la Circ. Este nevoie doar de putin timp si de putina buna-vointa in a incerca sa descoperim si acest gen de arta care a fost si este privit de multi precum un rebut.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult