Acasa Opinii Bacalaureatul – o dramă falsă

Bacalaureatul – o dramă falsă

scris de Marin Neacșu
2.806 Afisari

A reînceput văietatul pe seama promovabilităţii scăzute la bac. Televiziunile dezbat din nou drama procentajului scăzut, iarăşi ne mirăm, iarăşi ne lamentăm, iarăşi plângem şi ne întrebăm dacă este bine că au fost puse blestematele de camere în sălile de concurs, iarăşi îi căinăm pe bieţii chiulăi de 4 ani că nu s-au putut pregăti în câteva săptămâni să ia şi ei bacul.

Marin NeacsuŞi iarăşi punem problema strâmb, de parcă nu am fi dezbătut destul la prima ediţie a bacalaureatului 2011. Tragedia şi cauza nu este supravegherea şi nici faptul că 14,5 % au reuşit să promoveze. Am văzut un reportaj realizat de Antena 3 duminică de dimineaţă la un liceu din Capitală şi cum întreba distinsa reporteriţă pe un elev ”de ce crezi că a fost greu, din cauza camerelor de supraveghere?”  Sau o moderatoare de pe acelaşi post îl întreba pe Ciutacu cine trebuie să îi convingă pe elevi că nu este o tragedie faptul că nu au luat bacul. Ambele întrebări urmăreau un răspuns anume, erau întrebări cu răspuns indus şi spre dezamăgirea celor două doamne întrebătoare, răspunsul a fost altul decât cel scontat. Băiatul întrebat de camerele de supraveghere a spus că nu s-a  sinchisit de ele, că oricum prindeau numai primele 3 rânduri de bănci, iar Ciutacu a spus că ele, moderatoarele şi televiziunile trebuie să pună osul la schimbarea unei mentalităţi greşite.

Dar mentalitatea greşită pleacă chiar din televiziuni care prezintă o falsă problemă creând o falsă dramă. Se susţine că vezi doamne, bieţii tineri pierd şansa de a se încadra pe piaţa muncii şi se va înmulţi numărul şomerilor. Bună glumă, ca şi cum dacă ar fi luat la facultate, situaţia lor lucrativă s-ar fi îmbunătăţit sau dacă ar fi luat bacalaureatul, s-ar fi şi încadrat. Să fim serioşi, locurile în facultăţi s-au completat, tinerii dacă luau bacul nu se încadrau, doar încercau să se înscrie la facultate, nu la muncă. Iar faptul că nu au reuşit să ia bacul, deci să se înscrie la facultate, nu le-a luat şansa de a se încadra în câmpul muncii dimpotrivă. Dacă România ar fi o ţară unde să existe diferenţe între cerere şi ofertă pe piaţa muncii în defavoarea cererii, aş fi înţeles dar în condiţiile în care drama constă tocmai în faptul că ţara e plină de absolvenţi de facultăţi cu acelaşi nivel de cunoştinţe ca si absolvenţii din 2011, fără serviciu, şomeri cu diplomă, unde e drama celor care au picat bacul ? Eu cred că ar trebui să se bucure că li s-a deschis mintea şi le-a spus cineva că au fost minţiţi şi s-au minţit singuri 12 ani de zile. Asta e drama, nu faptul că au picat un amărât de bac  în anul de graţie 2011. Aud că un copil din Timişoara şi-a pus capăt zilelor din cauza faptului că a picat şi în toamnă bacul. Dumnezeu sa-l odihnească, dar a greşit. Nu asta e răspunsul normal, nu bacul reprezintă marea realizare a unui om. Stau şi mă întreb unde ajungea clubul Dinamo, sau ministerul internelor, dacă domnii Borcea sau Igaş si-ar fi pus capăt zilelor pentru că nu au luat bacul la 19 ani. De altfel clubul Dinamo face colecţie de bacalaureaţi întârziaţi, şi căpitanul Dănciulescu a luat bacul la 34 de ani şi o duce mercic bine, spre bucuria dinamoviştilor. Sper să nu  fiu atacat că vin cu astfel de exemple, dar aceştia reprezintă crema societăţii la această oră şi altă rimă nu am găsit. Deci aşa zisa dramă a bacalaureatului cu înmulţirea şomerilor este o concluzie falsă pe care media o creează punând accentul pe o consecinţă inexistentă care în loc să ajute la trecerea acestui handicap mai uşor, toarnă gaz peste foc.  Şi uite aşa ne învârtim din nou pe lângă subiect, evitând adevăratele cauze, probleme şi drame care vin din inversarea sistemului de valori, cocoloşirea şi ascunderea adevărului, sau cum spun românii ascunderea gunoiului după uşă, un sistem educaţional defectuos în ultimii 20 de ani, lipsa unui plan major  valoros educaţional cu bătaie lungă, lipsa unei continuităţi în acest domeniu şi înainte de orice lipsa unui interes cu adevărat real al guvernanţilor vizavi de educaţie, dar şi lipsa de interes faţă de carte, a tinerilor care au ratat bacalaureatul.

    Şi în ultimă instanţă, ca să închei cu o butadă, cred că la ora actuală, nu mai este o ruşine să pici bacalaureatul, ci să îl iei, pentru că atâta vreme cât 60 % nu au luat bacul conform principiului democraţiei, majoritatea face legea. Doar nu vreţi să spuneţi că România este condusă de o minoritate?

61 comentarii

BULA 06-09-2011 - 08:48

Domnule coylonel, ocupati-va de domeniile la care va pricepeti si lasati-i pe copiii in pace. Nu fiti cinic, ca daca va nasteati si dumneavostra in vremurili astea, bag mana in foc ca nu luati bac-ul.
Nu sunteti in masura sa ne dati sfaturi. Aveti experienta de viata limitata la ce ati facut pana acum si nici nu sunteti cinstit in totalitate, asa cum pozati. Ati pupat si chestii puturoase.

BULA 06-09-2011 - 09:09

…pe copii…

neacsum 06-09-2011 - 09:56

Domnule Bula. Esti gugustruț. Preferi să îți pastrezi capul in nisip, decat sa recunosti un adevar care doare , dar e adevar.Nu am fost cinic. Regret moartaea acelui baiat, e o viata de om , si tocmai pentru ca o regret am spus ca a gresit , ca nu ai era solutia.. Pe de alta parte, din pacate nu e singurul caz, aproape fiecare bacalaureat sau examen, in fiecare an a dat nastere la astfel de drame pentru unele familii, dar anu s-a facut atata caz . Pe de alta parte scuza-ma dar nu ai minte nici cat un copil care a picat sau a luat bacalaureatulin 2011. Am urmarit emisiuni la tv in care au fost invitati tineriii care au dat bacul acest an. TOTI FARA EXCEPTIE AU RECUNOSCUT CA VINA LE APARTINE LOR IN PRIMUL RAND. Apoi au adus in discutie profesorii , familia si sistemul, ordinea celorlalti nu mai conteaza.Deci acesti copii accepta ca au gresit, dumneata nu. Asta inseamna ca vina principala se inverseaza.. de vina sunt in primul rand parintii care ii cocolosesc si ii apara chiar si cand sunt vinovati(ca in cazul Deta, Placinta , Boda, bineinteles pe alte trepte) si abia apoi copii. Iar eu, daca as da bacul maine , poate as pica , la matematica , pentru ca nu am mai exersat, nu mai stiu formule. Dat cu o pregatire de doua saptamani as lua cu camere bagate si in urechi. Deci domnule Bula, vai de parintii care nu asculta de copii . Macar ce spun din cand in cand, chiar daca spun lucruri traznite. Intamplator am facut si invatamant, militar , dar tot invatamant asa ca nu sunt chiar strain de fenomen, cum insinuezi dumneata. Deci cand faci aprecieri, fa referitor la persoana proprie sau la ceea ce cu adevarat cunosti, nu la ceea ce presupui doar.

BULA 06-09-2011 - 10:22

Invatamanulul pe care l-ai facut dumneata, cu soldatii, nu are nimic in comun cu educatia copiilor. Sistemul de invatamant nu este poligonul de trageri.
Cu copiii e treaba de oameni echilibrati si bine pregatiti. Este o munca titanica, zi de zi, pe durata mare. Am mai spus-o de multe ori si o repet, copiii se rateaza in privinta educatiei in primii ani de gimnaziu, cand se trece la predare in regim intensiv. Atunci li se rupe firul. Putini copii au sansa sa nimereasca pe mana unor profesori buni, sau sa aiba parinti pregatiti si care se ocupa de ei. Sistemul de invatamant nu ii taxeaza imediat pe cei care au intrat in vrie si ii cara in continuare pana la terminarea liceului, cand lucrurile devin ireversibile.

Domnule Neacsu, ocupati-va de puscoace si lasati-ne pe noi, cei care ne pricepem la invatamant, sa punem diagnosticul corect.
Lasati diversiunile pe net.

Cercul 06-09-2011 - 10:32

Dl Neacsu e apv-ist, crede ca in invatamant e ca in armata, unde ei astia meletarii de cariera ii tratau pe mt-isti ca pe slugi. Sluga o dai afara(o trimiti la BD) sa o lasi corijenta (o trimiti la arest) . Elevul cand are un rateu nu-l scuipi ca pe o masea stricata. E ministerul educatiei nu al instructiei.

neacsum 06-09-2011 - 11:23

In ce ar consta diversiunea ? Spune dumneata care spui ca lucrezi in invatamant dar iti e greu sa recunosti cauzele adevarate, pe care pana si elevii le vad . Iar eu nu ma refeream la instructia cu soldatii cand am spus ca am lucrat in invatamant. Dar nu mai conteaza. Dumneata nu ai fi in stare sa recunosti adevarul nici cand te orbeste.

BULA 06-09-2011 - 18:52

In dezinformare sau adevar spus pe jumatare.

neacsum 07-09-2011 - 14:20

Si in ce ar consta dezinformarea, sau care este jumatatea de adevar nespusa ?

BULA 08-09-2011 - 11:31

Stii matale. Nu reluam discutia.

neacsum 08-09-2011 - 12:32

Pai mai bula, nu stiu . spune dumneata. Ca asa sa spui ”gresit ” este usor poate oricine. Dar cand e sa vii cu argumente , te ascunzi dupa ”stii dumneata ” Nu tine .

BULA 08-09-2011 - 13:20

Ce mai vrei domnule ? Nu ai fost tot timpul de partea lui Funeriu si ai sustinut ca rezultatele proaste de la bac sunt datorate integral nenorocititilor de elevi, care au stat prin baruri si n-au invatat ? Ai facut dumneata o radiografie la sistemul de invatamant ? Nu ai habar de treburi din astea. Gandesti simplist. Ai copiii mari (presupun) si nu stii ce se intampla de cativa ani incoace. Eu am copilul la liceu si am trecut recent prin mizeria de la ginaziu, iar acum ma enerveaza si astia de la liceu, ca dau notele de la 9 in sus si nu-i pun pe copii la treaba. Nu fac laboratoare deloc, nu lucreaza diferentiat cu ei, sunt inflexibili si cu nasul pe sus. Li s-a cam urcat la cap domnilor profesori, de cand nu mai au stapan. S-au invatat asa domnii profesori, sa se faca ca muncesc cu elevii si sa le dea note mari, nemeritate, ca sa fie multumita toata lumea. Ajung cu elevii la finalul liceului sa fie bata la carte si nu mai stiu sa invete, ca nu mai poti sa pui saua pe calul batran.

BULA 08-09-2011 - 17:26

Examenele de admitere, la liceu si la facultate, care se dadeau inainte, aveau rolul de „sanitar” al sistemului de invatamant, dar si de element de „recalibrare”.
Lucrarile erau sigilate, subiectele veneau de la Ministerul Educatiei, militia era prezenta ca sa nu se fraudeze examenul, statul era puternic, autoritatile (liderii de partid si „organili”) bagau groaza in profesori si nu indrazneau sa faca misculatii. La liceele bune era concurenta ca la Facultatea de Medicina sau la Politehnica (minim 6 candidati pe un loc). In conditiile de atunci se putea lucra serios cu elevii de la liceu.

De cand diversionistul Andrei Marga a scos examenele de admitere si a inceput sa se tina seama de notele de la clasa, s-a dus dracu totul. La gimnaziu profii au dat-o pe meditatii cu elevii proprii (ceea ce era ilegal, dar numeni nu s-a luat de ei) si s-au imbogatit (curtile gimnaziilor s-au umplut cu masini scumpe). La licee nu s-au facut meditatii in stil mare, dar profii au pus note umflate la maxim, ca sa scape de presiunea parintilor (daca dadeau o nota de 9 incepeau sa sune telefoanele). Profii de liceu nici nu se mai strofocau sa-si termine de predat toata materia, daca tot nu se mai dadeau examene de admitere pentru intrarea la invatamantul superior.

Discutia este lunga, dar deja m-am plictisit.
As putea sa va dau mai multe detalii, dar nu vreau sa le pun pe net.

Domnule col, Neacsu, cand va mai apucati sa scrieti un articol despre ceva cu care n-ati avut contact direct, este bine sa discutati cu cei in cauza, sa luati „probe” si sa le analizati corect. Nu mai scrieti din imaginatie si nu va mai raportati la experienta proprie.

BULA 06-09-2011 - 09:43

Esecul la bac este consecinta dezordinii din sistemul de invatamant si din intreaga societate. Vad ca nimeni nu indrazneste sa faca un studiu, sa vada ce note au avut in timpul liceului cei picati la bac. Daca ar fi dintre cei promovati la limita, cu medii de cinci, ar fi de inteles. Dar cei mai multi au mediile peste opt. Ceva pute in privinta modului in care au fost evaluati elevii in timpul liceului. Ministerul Educatiei nu s-a implicat si i-a lasat pe profi sa-si faca de cap, sa puna notele la misto. Au fost dezinformati parintii. Li s-a creat impresia ca copiii lor stiu carte.

Ca sa fiu sincer, mi se pare ca se pune prea mult accent pe unele discipline. Sa se dea bac-ul diferentiat. Fiecare sa-si aleaga un numar de materii, din cele studiate in timpul liceului. Se da prea mare importanta limbii romane, pe care o vorbim oricum, de la cativa ani dupa nastere. Iar matematica sa o stie bine cei care o vor folosi mai tarziu.
Ca sa fiu si mai sincer, cred ca bac-ul este total inutil, un stres in plus. Cartea se invata pe timpul mai multor ani de studiu si examinarea cunostintelor sa se faca corect atunci, cand inca nu s-au acumulat multe goluri in pregatire si se mai poate face ceva. Daca pici bac-ul din cauza matematicii, este greu sa-l mai promovezi vreodata.
La facultate sa se intre NUMAI cu EXAMEN de admitere.
Nimeni nu vrea sa se ia de universitari si sa-i oblige sa dea examene de admitere. Sunt enorm de multe universitati care dau diplome aiurea, iar pregatire ioc.
La ce se mai finanteaza facultati tehnice, de chimie, etc, in localiati in care industria a fost data jos si nu mai sunt locuri de munca in aceste domenii ? Sa le inchida, ca scot analfabeti cu aere de ingineri.

Cercul 06-09-2011 - 10:06

Ca sa citez dintr-o carte aparuta la Editura Militara( ca vad ca sunt multe grade aici si de aia sunt multe articole din armata), cand vrea cineva sa-ti faca probleme, o face fara sa incalce regulile, un doctor cu injectie mai dureroasa decat trebuie, un maistru cu o lucrare respinsa in numele luptei pentru calitate, un profesor cu o problema de incuietoare. Adevarul e ca s-a vrut sa fie picati cat mai multi, se stie cum au fost subiectele la matematica.
Pe astia care se dau viteji dupa ce se stiu cu sacii in caruta, i-as intreba: va bagati sa dati bacul acum din nou, daca s-ar da o lege in sensul asta?

neacsum 06-09-2011 - 10:25

Da. Cea nu s-ar ridica la nivelul cerintelor. rcule , e posibilsi ce spui dumneata , sau ar fi posibilCulmea insa este ca elevii nu s-au pland de acest lșucru,nu s-au plans de dificultatea exagerata a problemelor. Ai vazut subiectele ? Ce anume ti s-a parut exagerat de dificil ? La matematica nu este poezie, este aplicatie riguroasa. Acolo nu trebuie sa folosesti figuri de stil, nu te poate nimeni respinge spunand ca ”imaginile ” folosite, sau exprimarea lasa de dorit, ca nu s-ar ridica la nivelul cerintelor. Cum spuneam , nu am auzit nici un elev intervievat care sa se planga de dificultatea subiectelor. Dar este adevarat, daca cineva vrea sa te pice, iti pune intrebari pana nu stii si tot te pica. Am pe cineva apropiat care a suferit, a fost distrus si apoi a decedat din cauza unui astfel de profesor. Cunosc problema. Dar , revin , a fost cazul acuma ? Asta trebuie cercetat, verificat. Ceea ce se stie clar este ca nivelul de pregatire al elevilor este sub pretentii, cu mult si asta trebuie acceptat. De acuma incolo, trebuiesc cautate cauzele si remediate , inclusiv modul de abordare a scolii de catre elevi, profesori, minister, parlamentari, legiuitori. Crearea de false probleme nu ajuta la nimic.Daca e sa fiu cinic cu adevarat as spune ca marea drama e a profesorilor din universitatile in special private sau de stat , care si-au vazut micsorata carnea de tun . Si ei accepta un nivel de pregatire slab al elevului, pentru ca le convine .. cu cat mai slabi, cu atat mai multi restanti care vor cotiza intens pentru a trece examenele . Cine castiga ? Ei, profesorii universitari, speudofacultatile care isi rotunjesc mai mult sau mai putin legal veniturile. Cine pierde ? Societatea, copii, noi, care lasam standardeleceptam nulitati cu diploma , avem pretentia sa fie incadrati peposturi de specialisti, cu un nivel tragic de pregatire si dam vina pe sistem ca a pus camere de supraveghere in clase. Falsa problema.

Cercul 06-09-2011 - 10:39

Elevul e tot copil si pana la 22 de ani. Nu o sa recunoasca nu a stiu ca nu a fost capabil. De aia au dat vina pe camere. Crezi ca daca stiau nu faceau si cu camerele in spatele lor? Soldatii nu ating tinta chiar daca au o spinare de ofiter ce-i vegheaza.
Spun ca nu s-a dat la niveul unui absolvent de liceu mediu, care se stie ce „serios” este si cate carte invata.
De fapt exista o matematica a poeziei, si pot sa-ti spun ca matematica are tangente mari cu filosofia o stiinta umanista. Problema infinitului potential si a infinitului actual a pornit din filosofie.

BULA 06-09-2011 - 10:59

Ce tot o frecati cu universitarii care isi rotunjesc veniturile ? Spuneti domnule clar ca in universitati nu trebuie sa intre toti tembelli, cu buletinul si diploma de bac.
Nu v-am vazut sa sustineti reintroducerea examenelor de admitere.

neacsum 06-09-2011 - 11:25

Ba da Bula, am spus ca ai dreptate.Sunt de acord.Si asta este o cauza a nulitatilor cu diploma care umplu tara .

BULA 06-09-2011 - 18:57

Ba nu ati spus. Tot dati vina pe copii, ca au picat bac-ul pentru ca sunt derbedei si nu au invatat.
Dar nu ati scos in evidenta faptul ca s-a inceput sa se denatureze treburile si sa se puna note mari, nemeritate, pentru ca se intra la facultate pe baza mediei din liceu.

neacsum 06-09-2011 - 10:08

Da, aici ai dreptate. Sistemul este prost, nu are cntinuitate, nu este indraptat catre performanta, invatamantul a fost dat pe mana unora care nu au urmarit decat sa schimbe istoria , sa schimbe valorile , sa isi introduca propria limba in sistem poate vor ca a doua limba oficiala in romania sa fie maghiara, ca asa vor ei, dar asta nu scade cu nimic vina copiilor care NU AU INVATAT. CEI CARE AU INVATAT AU LUAT. Asta spun eu ca este prima cauza. De ce nu au invatat ? Aici se poate face un studiu., de acord..Faptulca li se pare inutil, pleaca de la mai multi factori personali, familiali si institutionali, sau chiar de la lipsa de pregatire a profesorilor, cei aparuti in ultimii 10 -15 ani poate care au trecut prin scoala si facultati ca si cei de acuma si au aceeasi bruma de pregatire. Definitivatele au spus totul.Deci domnule Bula, asa este, cauzele sunt multiple, dar daca ar fi fost numai sistemul, cei care au dat a doua oara , si au luat, nu ar fi trebuit sa ia, pentru ca au dat cu acelasi sistem . Ce s-a iscimbat ? EFORTUL ! dECI DACA VREI, SE POATE. ASTA E ESENTA. Dupa ce ai invatat, daca nu iei, discutam despre orice altceva , impuscam ministrul invatamantului daca vrei, ilcondamnam, il judecam, in orice ordine vrei dumneata. Dar atata vreme cat principala cauza este elevul, care nu s-a pragatit corespunzator, celelalte cauze sunt adiacente. Eu nu dau vina doar pe elevi cum o dai dumneata doar pe sistem. Incerc doar sa ii fac sa inteleaga ca ei sunt primii vinovati. Nu am spus ca sunt indobitociti, cum spun altii, nici ca sunt prosti, sau analfabeti, ca altii. Am spus doar ca nu s-au pregatit si ei stiu asta , iar o mare parte o si recunoaste. Dumneata insa nu vrei.

BULA 06-09-2011 - 10:37

Dumneata ai probleme cu logica. Nu intelegi ca acesti copii nu au fost examinati corect pe durata multor ani de scoala ? Li s-au dat note mult mai mari decat ar fi meritat. Unii ar fi trebuit chiar sa ramana corigenti sau sa repete unii ani de scoala. Este prea mica exigenta in timpul scolii si prea mare la final. Copiii trebuie sa fie pusi la munca tot timpul si notele trebuie sa se puna corect, pentru ca parintii sa stie care e treaba cu odraslele lor si sa le cocoseze in bataie atunci cand vin cu note mici acasa. Ce vina au parintii avestor elevi picati la bac, daca profii le-au dat note umflate si ei au crezut ca nu sunt probleme ?

neacsum 06-09-2011 - 11:28

Si aici ai dreptate, si am spus asta in primul meu articol legat de bacalaureat , dar atunci ai spus ca nu am dreptate.

BULA 06-09-2011 - 19:04

Domnule Neacsu, nu tromboniti lumea ca nu e frumos. Atunci ne-am contrazis pentru ca sustineati ca NUMAI elevii sunt de vina, iar eu v-am spus ca vina principala este a politicienilor care au denaturat sistemul de invatamant. Daca aveti probleme cu memoria (cam devreme !?), luati multiminerale cu vitamine.

neacsum 08-09-2011 - 12:37

DOMNULE BULA ORI AI SINNOPE IN PROCESUL DE MEMOARIE , ORI ESTI TOTAL RAU INTENTIONAT, ORI VORBESTE GURA FARA CONTROL. RECITESTE TE ROG ACEL ARTICOL SI ENUMERA TE ROG FACTORII CARE SUSTINEAM ACOLO CA STAU LA BAZA ESECULUI. DUPA CE NUMERI, INTOARRCE-TE AICI SI SPUNE CAT TI-A DAT .ia si un abac si o hartie si noteaza cat iti da, sa nu uiti pana reintri pe acest articol.

BULA 08-09-2011 - 13:24

Conteaza cum enumeri factorii, pe care ii pui pe primul loc. Dumneata ai aruncat cu furca o gramada de cauze, dar ai pus accentul pe vina elevilor si parintilor, nu pe sistemul de invatamant.

neacsum 08-09-2011 - 20:40

Bula, tot nu am inteles cati factori ai numarat. Si dupa ce numeri revino la comentariul de mai sus unde spui citez:”Atunci ne-am contrazis pentru ca sustineati ca NUMAI elevii sunt de vina, iar eu v-am spus ca vina principala este a politicienilor care au denaturat sistemul de invatamant” Ai scris cu litere aldine NUMAI. Acuma, dupa ce ai citit prostiile pe care le-ai scris, si iti dai poate seama ca DUMNEATA incerci sa trombonesti lumea si faci afirmatii aiurea pe care apoi le intorcii ca la Ploiesti, incearca sa te concentrezi mai mult cand faci comentarii.Ai grija , te faci de cacao , mai citeste lumea si observa cum iti dai cu stangul in dreptul si iti pierzi credibilitatea.
O seara buna!

Cercul 06-09-2011 - 10:17

Nu-i de invidiat soarta lor, vor fi noii evei in slujba lui Faraon. O sa-i vedeti promto, pe santiere carand fier iarna, la cules arpagic la tara, la adus strujeni de la camp. Aia care ati facut armata la racani, nu apvisti, stiti cum e, tot asa va fi si pentru ei la camp, vor manca radacini crude, cartofi cruzi, scoarta de copac, de foame ca aia facuti verzani fara voia lor. Si vor munci non stop fara pauza de masa, ca aia de la galere care trebuie sa dea la lopata non-stop ca se opreste vaporul.

oblio 06-09-2011 - 11:32

Tot raul spre bine ! Acesti copii care au picat bacul , la anul vor vota. Cu cine credeti ? S-ar putea ca tara sa scape de PDL cu ajutorul acestor ”ratati” . Pentru ca astia in mod sigur, vor merge la vot, ca sa se razbune , nu ca cei care au luat bacul. Deci, PDL-ul si-a cam spat groapa. Ce ciudata este soarta cum intoarce ea paginile istoriei.

Cercul 06-09-2011 - 16:47

E pe draq. Basescu nu mai pleaca de la carma, fara o revolutie. Si-a concentrat in mana toate parghiile puterii, si fraudeaza alegerile la fel de usor cum da rachiul pe spate.

nimeni 06-09-2011 - 12:43

procentul de promovabilitate de la bac poate spune mult mai multe despre societatea romaneasca de astazi. mai mult decat vinovatia sau nevinovatia sistemului de invatamant, parintilor, elevilor.

procentul de promovabilitate cred ca exprima si procentul de adevar sau autenticitate din aproape tot ce se intampla in jurul nostru. evident politica nu intra aici- aici procentul de adevar e zero cu virgula.
traim intr-o societatea majoritar trucata, hoata, falsa, idiocretina.
pana la urma nici nu prea inteleg, pentru ce dracu ne tot facem ca facem? se fura peste tot, se minte peste tot .

pur si simplu iti vine sa-ti pui gluga-n cap! unde esti calugare?

ParpanghEL- -Suspecta scruplozitatea guvernantilor 06-09-2011 - 14:09

Dupa ce mai deunazi Intai Statatorul din Cap-ul Statului ne oferea perle inestimabile din putzul gandirii sale titanice si perora clamand necesitatea mai multor ospatari ,tinichigii si alte meserii pe cale de disparitie, apreciatul si reprezentativul ministru a si pus in aplicare metoda prin care vom putea sa rezolvam problemele momentane si de viitor al unei Romanii prospere.Si dupa un calcul stralucit al pixelilor albastri rezultati din calculul vectorial al deplasari celeste si providentiale a maini cotrocenabile , devenit extrem de scrupulos dintr-un cerc mai degraba scrofulos, dl. Funebriu a curmat raul din fasa, basca ca mai mor cativa tineri, iar cei ramasi fara universitati si facultati vor fi renumerati cateva luni cu o parte din bugetul gaurit!Bun inceput al drumului ,dar daca complect intamplator Eba , Roberta s-au Nutzi trebuiau sa sustina acum testul de maturitate, se aplicau metodele funebrului!?!

Cercul 06-09-2011 - 16:08

Asta Basescu de neam de tigan , e un motiv in plus sa vrea mai multi chelneri.
Ii place ca ciorilor sa bea in public ca-n balci, sa-i cante lautarii si sa dea la pesti dupa ce a baut cat sa umple o cisterna.
Aia cu tinichigii, pe langa faptul ca sunt un alt tip de slugi, cred ca-l freaca nevoia de ei, ca nu-l duce capul decat la piston-biela-manivela ca pe orice neam de manivela care a plimbat motorul cu timona.

Cercul 06-09-2011 - 16:35

Si mai cred ca a purtat si pestelca de militian, ca prea le cauta in coarne. Cand e beat mort, unul de pe langa el trebuie sa-i faca sub brat un beghi albastru, sa stim si noi la urmatoarea revolutie ca-i albastrean sa-i dam jos dopul de pe gat.

demostene 06-09-2011 - 15:50

Eu consider ca Antenele au prezentat impecabil stirea referitoare la bacalaureatul de anul acesta. Si da, este o drama, poate nu pt dumneavoastra pt ca observ ca nu va pasa catusi de putin de soarta acestor copii, dar cu siguranta este o drama pe copiii care au avut ghinionul de a da anul acesta examenul de bacalaureat si evident pt parintii acestora.

neacsum 06-09-2011 - 16:51

Domnule demostene
Drama consta in faptul ca nici acuma nu intelegem ca trebuie sa schimbam total invatamantul, de la atitudine fata de invatat de la valorile promovate, de la politica nationala privind educatia , pana la orele de clasa, modul de organzare a examenelor si admiterii, relatia elev-scoala scoala-parinte. Faptul ca elevii au picat bacul, este o neimplinire, nu o drama.O drama este ca cei ca ei care au luat bacul anii trecuti ne vor conduce sistemul maine si poimaine si merg asa convinsi ca sunt pregatiti si li se cuvine ceea ce au obtinut prin furt, copiat, spaga, pile, mita. ASTA ESTE DRAMA !
Dupa cum spuneam poate acesti copii vor fi cea mai norocoasa prpomotie de viitori studenti.Sunt cei care au primit o lectie adevarata, de la viata, aceea ca nu merge cu furatul la infinit si ca trebuie sa mai si inveti. Daca nici acuma nu trag concluziile care trebuie, atunci .. chiar nu e nici o drama pentru ei. Este o drama pentru tara asta ca va ajunge pe mana unor inconstienti egoisti si incapabili de efort.

BULA 06-09-2011 - 19:09

Nu intelegi domnule ca nu ai legatura cu invatamantul si ca nu ar trebui sa ne dai dumneata lectii ? Vezi-ti de ale matale si lasa-ne.

cretu 07-09-2011 - 10:50

Cei cu musca pe caciula pentru ca pina acum invatamintul a fost o gluma proasta se revolta daca cineva radiografiaza situatia si trage niste concluzii pertinente si logice .Sa nu uitam ca scoala trebuie sa pregateasca generatia tinara pentru un scop si nu este un scop in sine.Ea produce atit personal cit este necesar pentru economie,cultura sanatate etc ,nu produce pentru nevoile altor tari ,nu produce someri.Invatamintul nostru produce someri pentru ca este guvernat de interesele profesorilor si nu de nevoile societatii si economiei.
Universitatile se concureaza care are cea mai mare avere ,cele mai mari salarii ,cei mai multi studenti.Nici o tara din lume nu-si permite asa ceva .

Cercul 07-09-2011 - 11:42

Asta de care vorbiti e universitatea antreprenoriala, cea care produce in functie de nevoile statului, pietii. Universitatea clasica, nu a infiintata de stat si nu a avut legatura cu statul. A fost o comunitate independenta, a celor invatati, care invatau pentru placerea cunoasterii. Sa va intre bine in cap asta. Dupa aceea statul a infiintat si scoli propriii, asa-zis universitare, pentru nevoile lui de justitie, administratie. Deci statul sa nu-si bage nasul unde nu-i fierbe oala.
Idependenta universitatii fata de stat mergea pana acolo, ca in evul mediu cand studentii au fost implicati intr-un scandal intr-o carciuma cu altii din afara universitatii, membrii universitatii s-au implicat aparadu-si membrii, si nu o institutie a statului a intervenit, cum ar fi acum politia.
Universitatea nu apartine de stat, si nici de firmele private. Punct.

BULA 07-09-2011 - 11:49

Ce spui matale se refera la universitatile particulare, care sunt SRL-uri. Dar cele de stat, finantate de toata lumea care plateste impozite, sa joace cum vrea cel care plateste muzica.

Cercul 07-09-2011 - 12:22

Ce ajunge la universitari din bugetul de stat sunt niste firfilici, o nimica toata din veniturile totale. Iar gologanii veniti de-a dura de la stat, sunt de fapt bani rezultati din munca profesorilor. Asa ca de fapt universitatea este chiar autonoma de stat.

BULA 07-09-2011 - 11:46

Universitarii nu sunt controlati de nimeni. Primesc bani de la stat pentru un numar de locuri, ca sa mascheze somajul in randul absolventilor de liceu, dupa care fiecare face cum il taie capul. Predau ce le trece prin minte, nu ca sa-i invete pe studenti ce le-ar trebui sa stie ca sa-si gaseasca un loc de munca. Pur si simplu se dau diplome, dupa care absolventii se descurca pe unde pot. Statul roman nu mai exista decat la nivel de clasa politica subordonata Occidentului si la nivel de organe pentru represiune. Alte functii nu mai indeplineste statul si nici un control social nu exista asupra universitarilor.

Cercul 07-09-2011 - 12:26

Dar de cand Universitatea pregateste oameni pentru economie? Asta e treaba scolilor profesionale. Boc nu profeseza ca filosof desi-i din bransa, si n-o duce rau. Pentru astia mici sa stiti si voi, universitatea te invata, sa ulterior tu fiind om destept, sa fii orice vrei, patron, ministru, profesor.

BULA 08-09-2011 - 12:02

Boc este luat in „rezerva de cadre” pentru activitati subversive. Cineva din Masonerie l-a recomandat ca fiind un slugoi de incredere, care sa le ia romanilor painea de pe masa copiilor, fara sa clipeasca. Situatia materiala a lui nu se datoreaza pregatirii, pe care s-a si dovedit ca nu o are.

neacsum 07-09-2011 - 14:23

Corect!

neacsum 07-09-2011 - 14:26

Corect ce spune Cretu dar si ce spune Cercul dupa el. Numai ca Cretu spune ce se intampla in Romania la ora actuala, iar Cercul ce se intampla in tarile cuvilizate sau in alte parti, nu in Romania. In romania Universitatile particulare sunt particulare si atat,Nu prea sunt universitati. Sunt surse de bani si de diplome. Cam atat. Or fi una doua exceptii in toata tara ? ,

Marius Bâtcă 07-09-2011 - 14:30

Va salut, domnule Neacsu!
Acum, intreb si eu ca in bancul cu funicularul. La ce nu se mai spune „Shqiperia”?
🙂

neacsum 07-09-2011 - 15:06

La Albania domnule Marius.

Marius Bâtcă 07-09-2011 - 15:12

Pai, nu va inteleg. Denumirea oficiala a Albaniei este „Republika e Shqiperise” (Republica Albaneza).
Poate gresesc, desi nu cred, dar „Shqipëria” inseamna Albania.

neacsum 07-09-2011 - 15:44

Da domnule Batca, dar denumirea consacrata sau mai bine zis cunoscuta mai larg este Albania. Shqiperia in documente internationale nu se mai foloseste cam de la 1600 parca. Deci eu la asta ma refeream si sper ca nu v-a deranjat interventia mea. Copii care au dat bacul acuma cateva zile nu cred ca aveau stiinta de acest aspect, de aia am facut mentiunea. Marea majoritate a oamenilor stiu de Albania, nu de Shqiperia.

Marius Bâtcă 07-09-2011 - 16:12

Doamne Fereste, domnule Neacsu! De ce m-ar fi deranjat interventia dumneavoastra?
Am folosit Shqipëria in discutia cu BULA, care se dadea mare fan al Serbiei, mai ales ca ii si explicasem ca am avut o perioada in care am incercat sa invat si limba albaneza. (incercam sa il tachinez putin)
In ceea ce priveste numarul cititorilor ZV care au dat Bacalaureatul acum cateva zile, nu stiu de ce am vaga impresie ca este egal cu 0. Ma rog, exceptie facand subiectele legate de afisarea rezultatelor.

BULA 07-09-2011 - 17:32

De ce sa inveti limba albaneza ? Te trimiteau sefii de la scoala meletara in misiune in Albania ?

Nu sunt fan al Serbiei, dar nici kakanar. Daca am avut un tratat cu Serbia, normal era sa-l respectam.

Cercul 07-09-2011 - 15:14

Sa nu excludeti va rog, posibilitatea ca si in Romania sa existe „insule de civilizatie”. Sunteti de formatie umanista ati urmat o facultate de filologie si stiti ce inseamna excelenta in educatie. Stiti ca universitatea nu pregateste atat specialisti ci gentlemani, viitori stapani ai societatii. Asa ca aceste mici republici universitate de vorbesc sunt insule de civilizatie ca o conseciinta a educatiei nicicum a economiei, etc.
Universitatea de vorbesc eu(universitati, ca sunt mai multe) este continuatoarea universitatii de arte din evul mediu. Pentru militeni si altii carora le razuie nevasta cu spaclu copita: Arte inseamna arte liberale.

BULA 08-09-2011 - 11:56

Cand s-o privatiza totul, nu va mai plateste nimeni ca sa regulati timpul prin cabinete si sa predati teoriile care va plac voua.
Asa s-a intamplat in tarile din Asia.
Teorie vor face doar cativa, aia tari de tot, de Premiul Nobel, nu toti ratatii. Iar ceilalti vor fi obligati sa se ocupe de lucruri concrete, sa produca bani. Cei din clasa medie, imbogatitii peste noapte, n-au multa carte, dar sunt extrem de ai dracului. Ei o stiu pe a lor si sunt si zgarciti. Nu o sa vrea sa plateasca impozite mari, ca sa tina turmele de paraziti sa filosofere in cabinete (sau sa cardeasca studente). Ura dintre voi si acestia din noua clasa sociala va fi crancena.

BULA 08-09-2011 - 20:52

Las-o balta, ca macane. Am spus destul de clar, dar nu vrei sa pricepi.Chestia cu NUMAI se refera la faptul ca asta ai scos in evidenta si ai repetat de multe ori, iar alte cauze enumerate erau socotite minore.

Dumneata esti de partea NATO, de partea profitorilor noului regim. Poti sa sustii orice prostie pana in panzele albe, pentru niste interese (materiale).
Dupa ce vesticii ne-au distrus baza materiala (industria), prin cozile de topor aduse la putere, acum vor sa ne lase si cu forta de munca analfabeta. Miza este extrem de mare in domeniul invatamantului. Nu ma refer la cultura generala, ci la disciplinele cu impact major in domeniul industrial (matematica, fizica, chimie, biologie). Ai si dumneata un mic rol de jucat in povestea asta.

BULA 08-09-2011 - 20:54

@ Neacsu M. (SPARTACUS)

neacsum 08-09-2011 - 22:19

Bula
Nici nu ma mira atitudinea dumitale acuma. M-as fi mirat sa recunosti. Deci inutil sa mai continuam subiectul Sa ai o seara buna !

BULA 09-09-2011 - 06:44

Ce ati scris dumneavoastra despre dezastrul din invatamant este o diversiune prin care vreti sa abateti atentia cititorilor de la adevaratele cauze. Nu sunteti interesat direct sa scoteti adevarul la suprafata, pentru ca nu aveti copii in scoala, dar nici nu aveti o imagine corecta asupra situatiei. Nu avetii o vedere din interiorul sistemului de invatamant, cum am eu (30 de ani vechime in invatamant).

Sa stiti ca nu am nici cea mai vaga incredere in cei care au trecut prin scoli politice ale „noului regim”, de genul Stefan Gheoghiu in varianta americana. Initial, cand nu va citisem biografia si aveam impresia ca sunteti un profesoras de liceu, am crezut ca scrieti in balarii pentru ca nu va pricepeti. Acum ma gandesc daca nu aveti o misiune de indeplinit. Toti cei acreditati sa lucreze in mass-media sunt atent studiati de cei de la putere, mai rau ca pe timpul comunistilor.
Pentru mine sunteti un individ suspect.

BULA 09-09-2011 - 06:45

Greselile de tastare sunt pentru ca nu vad bine.

neacsum 09-09-2011 - 08:08

Domnule Bula.
1. Nu am facut scoli politice. Nici in tara nici in rusia nici in alte tari.Nu stiu ce biografie ai citit dumneata , dar daca ai citit-o ca si articolul despre bacalaureat nu ma mira . Ai un fel aparte de a intelege , a trage concluzii si a interpreta.
2. Dar, sa presupunem ca as fi facut. Ca om cinstit si echidistant ce esti ar fi trebuit sa critici opera , nu autorul Ori ce faci dumneata acuma este exact ce au invatat unii ij scolile pe care spui ca le-am absolvit eu. Analizezi autorul si orice ar spune , nu e corect sau nu prezinta incredere sau valoare penstru ca este scris de autorul care nu iti xconvine.
3Cu astfel de cititori este inutil sa mai intri in polemica pentru ca nici daca ai dreptate nu vor recunoaste. Dumneata esti mai indoctrinat decat orice fost sau actual membru de partid .Dar, pentru ca am inteles ca esti craiovean , daca doresti ne putem intalni, sa iti lamuresc toate necunoscutele vizavi de educatia sau scolile mele si atunci in cunostiinta de cauza, vei putea sa iti faci o parere mai aproape de realitatea concreta. Altfel, parerile dumitale sunt o reflexie eronata a unei oglinzi de balci.

Mom & Son 10-09-2011 - 09:31

http://www.ziare.com/colaboratori/marin-neacsu

Ati participat la misiuni in strainatate (care nici nu au legatura cu apararea Romaniei), deci sunteti „de incredere” pentru noul regim.

Si eu as fi vrut sa lucrez dupa absolvirea facultatii in domenii sensibile (in industria de echipament nuclear, la o fabrica de avioane, etc) dar nu aveam dosar bun. In schimb colegi de-ai mei, lemn la meserie dar turnatori cu experienta, au fost acceptati. Lucreaza si acum tot acolo. Nu fac nimic toata ziua si au salariul de cel putin 5 ori mai mare ca al meu. Si cu ce pensii vor iesi.
Dupa „revolutie” a venit la mine o cunostinta (un muncitor) sa-mi ceara sfatul in privinta cum ar putea sa masoare parametri unor senzori inductivi utilizati la CFR. Ii proiectase in tip care plecase de a intreprinderea respectiva si lucra la Bucuresti pentru SRI. Nu reuseau sa dea de el si situatia era urgenta. Putem sa-i scot din rahat, dar nu a vrut sa-mi dea datele complete si nici sa vin la el la serviciu, sa vad despre ce este vorba, pentru ca acolo toti erau „cu acreditare” (niste incompetenti) si eu nu eram in gasca lor.

Stati linistit, ca nu va acuz ca ati fi facut ceva rau, ca ati fi un mare securist. Pur si simplu nu am incredere in cei care s-au pus bine cu regimul. Au facut ei si niste compromisuri, mai mari sau mai mici.

Iar la invatamant, cu copiii, chiar nu pricepeti.

BULA 10-09-2011 - 09:35

Rog administratorul de sistem sa puna BULA la nume, la comentariul anterior, ca da domnul Neacsu in balbaiala. M-am grabit si nu am fost atent. A gresit si dansul, cand a uitat sa schimbe numele sub care scrie pe forum (SPARTACUS). Se intampla si la case mai mari.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult