Acasa Opinii Băiatul lui Maria …

Băiatul lui Maria …

scris de Marin Neacșu
5 afisari

Pe când eram copil, prin clasele primare, într-un orăşel de provincie, aveam în clasă un coleg ţigan-pe vremea aia ei nu ştiau că sunt rromi, săracii de ei, şi îşi spuneau, jignindu-se , autoflagelându-se, țigani – de fapt aveam mai mulţi, pentru că şcoala era undeva într-un cartier mai bătut de soare. Băiatul acesta, amărât, nu ca rromii de acum, care sunt aduşi la cerşit în merțane, de câte ori îl întreba cineva cum îl cheamă, nu spunea numele lui de familie, pentru că era un nume oarecare, de care nu auzise nimeni, ca şi al meu, ca al tuturor.

Marin NeacsuBăieţii cu nume “ sonore” nici nu erau întrebaţi ai cui sunt, ei erau arătaţi cu degetul, toată lumea ştia :”uite, ăla e băiatul lui Nisipaşu de la partid” (am dat un nume aşa la întâmplare). Dar – pentru că există peste tot un dar şi orice amărât îşi are salvarea lui, aşa cum orice soldat are în raniţă bastonul de mareşal – acest coleg al meu avea şi el, ca toţi oamenii, pe cineva, o ruda, o vecină, care era “cineva“ în cartier, pe stradă, printre cunoscuţi şi fusese el învăţat că dacă îl întreabă cineva al cui e, să pomenească numele acelei persoane, ca să ştie cel care îl întreabă, că nu e un fitecine. Aşa că, de câte ori era întrebat al cui e , el răspundea mândru, invariabil, cu o privire semeaţă: “ sunt băiatul lui Maria, alu sora, alu Stela de la bancă”. Pe vremea aia nu îmi băteam capul să descifrez toată explicaţia lui, eu îl ştiam, îi cunoşteam numele de familie şi nu mă interesa nici că pe mama lui o cheamă Maria şi are o soră care lucrează la bancă, nici de ce răspundea el aşa. Probabil Stela era femeie de serviciu, dar lucra la bancă şi aşa ceva nu trebuia ratat, dădea bine în CV, chiar dacă pe atunci nu ştia nimeni de CV cum nu ştia nici de rromi. Ce mai tura – vura, colegul meu îşi învăţase lecţia şi se prezenta cu formula respectivă, convins fiind că produce efect.
Nu mi-aş fi amintit de colegul acela dacă nu apărea recent pe blogul sindicatului SCMD un mic anunţ al doamnei Caloianu, şefă de departament, anunţ care ne înştiinţează cu aceeaşi mândrie ca şi a băiatului lui Maria că :
Consilierul propus de către SCMD la Ministerul Apărării Naționale, d-na Simona Luminița Sîrbu, a fost numită președinte al Comisiei pentru elaborarea actelor normative care să reglementeze reconstrucția sistemului de pensii militare ocupaționale”.
Pe pagina principală, în titlul care dă linkul către pagina doamnei Caloianu se nuanţează:
” Consilierul promovat (şi cu ajutorul SCMD) la Ministerul Apărării Naționale, d-na Simona Luminița Sîrbu a fost numita președinte al Comisiei pentru elaborarea actelor normative care să reglementeze reconstrucția sistemului de pensii militare ocupaționale
Deci, acum, nu mai avem de a face cu cineva propus de noi ci de “ şi cu ajutorul”, iar dacă sapi mai mult afli că de fapt legătura dintre doamna Sîrbu Luminiţa şi sindicat o reprezintă faptul că avocat fiind în Constanţa a avut printre clienţi şi pensionari sindicalişti care au dat statul în judecată pe legea pensiilor. Acum nu ar fi exclus ca să găsim printre vecinii, rudele sau cunoştinţele doamnei consilier şi militari, ceea ce deja o face rudă cu SCMD, dar asta nu cred eu că este un motiv de mândrie. Dacă o ţinem în ritmul ăsta o să ne trezim că orice cetăţean care ajunge o persoană importantă şi a trecut prin faţa sediului din Poligrafiei, per pedes sau cu maşina, sau chiar a zburat cu avionul pe deasupra SCMD sau a unui membru de sindicat, nu ar fi ajuns dacă nu efectua plimbarea sau zborul respectiv.
O să spuneţi că sunt răutăcios, că fac din ţânţar adversar că nu mai ştiu de glumă sau că exagerez, dar dacă privim şi anunţurile date de Măria Sa Iniţiatorul cu ocazia numirii ministrului Dobriţoiu şi a guvernului vedem că nimic nu e întâmplător:
“14.05.2012
In atentia presedintilor BO ale filialelor SCMD
Doamnelor si domnilor colegi,
Va rog sa aveti in atentie urmatoarele aspecte:
1.CD are o relatie directa cu noul Premier si cu 5 dintre membrii Guvernului”
Reamintesc de asemenea bucuria cu care Iniţiatorul ne anunţa că “prietenul său”, Dobriţoiu a fost numit ministrul Apărării.
Nu intru mai adânc în declaraţii şi comunicate ca să nu aduc prea mult ridicol la suprafaţă.
Nici nu mai comentez prea mult, pentru că nu prea ai ce să mai comentezi. Încercarea de a ieşi în faţă ca negul pe nasul babei, este prea străvezie. Este o încercare de a sugera faptul că nimic nu se mişcă în guvern şi Ministerul Apărării fără ştiinţa sau aprobarea INIŢIATORULUI şi această sugestie nu face bine nici ministrului nici ministerului. Fanfaronii din CD oare ştiu asta ?
Închei punându-mi retoric întrebarea ce o fi ajuns “Băiatul lui Maria, alu sora, alu Stela de la bancă?“.

Oare nu o fi ajuns cumva şi el şef de sindicat ? Avea toate şansele cu relaţiile lui.

14 comentarii

MI-5 10-06-2012 - 15:02

neacsu sterge comentariile!
felicitari bre!

ciufulici 12-06-2012 - 04:22

cum sa stearga Neacsu comentariile?
pai dansul ne scrie pe internet, tocmai din Oltenia.
cine sterge, e la Bucale, la sediu.

MI-5 10-06-2012 - 15:06

P.S.
Sunt convins tot mai mult ca, cu mici exceptii, postacii fac parte din redactia ziua, sau apropiati ai acestora.

Mai multe click-uri, ajutor la publicitate.

Pe mine sa nu mai contati.

Neacsum 11-06-2012 - 00:47

Eu nu sterg nimic, nu am nici o posibilitate sa intervin in comentarii.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 11-06-2012 - 09:59

Lasati ,modestia d-le Col. Neacsu! Nici nu este nevoie ca domnia-voastra sa execute acest gen de manopere ! Sant ,altii din grupul de presiune, s-au INTELECTUALII Blogului, gen urm. necchifor, nichitus, cotcodaylietc.Desigur , DV. nu stiti nimic din alchimia interna!

mircea 11-06-2012 - 10:03

mare stire cei care au luptat cu militaria si popota au niste pensii ca de au avut de dus razboaie si munci grele sa-si care bucili,ca de greul lau dus soldatii in termen si concentratii.Cei care au muncit la greu au niste pensii de rusine.Munca grea de ocna pa militarii,iesiti la pendie la 5o ani si muncesc in aparatul de stat sau si-au facut firme de paza,care pazesc ce au furat.Pensiile acelea de rusine au fost calculate dupa documentatia depusa de functionari incapabili,unde se regaseste valoarea grupelor de munca,valoarea venitului,nu salariului.A-TI VAZUT UN POLITIST SA STEA IN STRADA 8 ORE nu mai mult de 2 ore ,are grupa grea ,cara burtoiu cu c.. si slanina,marita efortul

neacsum 11-06-2012 - 17:30

Domnule Mircea daca este asa de usor si de bine sa fii ofiter, sau militar de cariera, cine te-a oprit domnule sa te inscrii la o scoala militara ? La cat de intepat pari, se pare ca nu iti lipseste tupeul. Dai din gura pe dupa gard curajos nevoie mare,. jignesti de-a valma toti militarii si politistii pentru ca de fapt habar nu ai cu ce se mananca armata. Dar esti tare in spatele gardului. Ma lasi ?

TOM Cc 11-06-2012 - 18:31

CORECT !!!!

BULA 12-06-2012 - 09:53

Domnule Neacu, la placinte inainte si la razboi inapoi. Cred ca va dati seama si singur, ca nu e nimeni prost sa creada ca aia care s-au inscris la scolile de ofiteri, au facut-o din dragoste de tara si ca sa se sacrifice primii la razboi. S-au dus din oportunism, pentru salariu mare si frecat menta la rece.
Si armata a fost un instrument represiv, pe plan intern. Nu cereti sprijinul poporului, in efortul dvs de a ava mentine privilegiile si pensiile nesimtite, ca nu sunteti prea iubiti, mai ales acum cand saracia s-a extins si lumea e intaratata.

digital 12-06-2012 - 09:43

băi redusule ia zi-i tu de ce pleacă medicii din țară,mă capacitatule,de ce nu se mai fac ingineri și cercetarea este la pământ?!
poți mă să ne spui?!
nu poți…
atunci poate ne zici ce rol au instituțiile statului într-un stat de drept!poți?!
sau poate că ești un anarhist tembel care-l freacă grija de capra vecinului,că așa te-au educat cretinii ăia care ți-au dat viață!

ciufulici 12-06-2012 - 04:19

@@@ Domnu’ Neacșu!
Nea Marine, zi-le domne p-alea cu Ponta ca e deputat de Gorj, adica cum ar veni un fel de oltean, pai nu?

ciufulici 12-06-2012 - 04:25

pai puteti incepe, sa zicem asa, chiar cu tunurile alea multele de la Rovinari si Turceni, zic eu.

Tache 12-06-2012 - 04:54

Aşteptam numărătoarea paralelă a banilor furaţi !

Acum, că Victor s-a făcut băiat mare şi vorbeşte cu vorbe la locul lor, găsesc potrivit momentul să-i aduc aminte că-i de meserie om al legii. Lumea asta a noastră a fost atât de furată, de insultată moral şi financiar, încât a venit vremea unei numărători. Nu de voturi, ci de bani. Pune organele, pe care le lauzi că şi-au făcut datoria, să numere, paralel sau încrucişat, sacii cu bani furaţi. Nu trebuie să le spui unde să caute. Vor ajunge singuri nu doar la soţul Elenei, să zicem, ci la Elena însăşi, nu doar la asociaţii de terenuri şi asfaltări ai lui T. Băsescu, ci chiar la Traian Băsescu. Voturile ni le ştim, că noi le-am băgat în urnă. Ajută-ne să recuperăm miliardele. Dă hoţii pe mâna justiţiei. Abia atunci biroul naţional de numărat va putea raporta o cifră oficială. Nu-i lăsa pe nealeşi să cheltuiască pe plajele planetei, râzând de noi că i-am bătut electoral.

Tache 12-06-2012 - 06:56

Să nu ne fie milă!

Mai bine răi, decât proști sau idioți!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult