Acasa Opinii Boc obligat sa-si sacrifice paduchii

Boc obligat sa-si sacrifice paduchii

scris de Ziua Veche
1 afisari

Statele de plata din institutiile bugetare au socat pe toata lumea. Au facut deliciul moderatorilor care fac spume la gura pe posturile mogulilor. Ele cuprind cifre care ar face invidios orice salariat dintr-o companie multinationala care moare la serviciu de dragul firmei. Consilierul, asistenta, femeia de serviciu sau soferul anagajati la stat sigur n-o sa dea in branci pentru binele statului. Ei stau acolo ca amanta, ruda sau cumnatelul celui care conduce. Evident, nu respectivul Minister. Pentru ca angajarile se fac in sistem incrucisat: il pui pe al meu aici, il pun pe al tau acolo.

 

 

Clientela politica, acum portocalie, fosta liberala sau pesedista – culoarea nu prea conteaza – trebuie si ea hranita pentru ca a platit in campanie. La fel s-a intamplat de fiecare data in Romania, cu orice partid. Si nu vorbesc numai de cei care primesc licitatii cu dedicatie, ci de cei cocotati in diverse posturi de stat. Pana mai ieri am fi crezut ca sunt niste simple locuri de munca, tinute mai mult pentru spaga, pentru ca “oamenii nostri” sa aprobe ce trebuie. Dar de cand au inceput sa iasa la iveala salariile din institutiile statului, am inteles care este miza. E uimitor cum un consilier poate castiga 220 de milioane pe luna, un sofer 40 sau o femeie de serviciu peste 30 de milioane de lei. Sunt zeci de mii de paduchi ca d-astia, in sute de institutii. Ei au parazitat bugetul pana cand FMI ne-a cerut sa luam masuri mult mai drastice decat ale Greciei.

Ni s-au aruncat in fata salariile presedintelui, ale parlamenatarilor sau ale ministrilor, plafonate din solidaritate cu starea economiei, insa, pana acum, nu stiam cat de bine sunt remunerate pilele. Listele au fost facute publice, pentru ca ele oricum ar fi ajuns in presa odata cu oamenii care erau dati afara pe motiv de restructurari. Evident, amantei i se rupe daca din 50 de milioane va ramane doar cu 37 (daca i se taie).

Insa tot nu-mi vine sa cred ca listele au aparut din senin, tocmai acum, la cererea lui Traian Basescu. Ca Basescu-PDL le-a lasat sa iasa la iveala din prea multa transparenta. Puterea a fost tot timpul foarte atenta cu ce a dat de mancare masinilor de tocat ale lui Vantu si Voiculescu. Si, sincer, banuiesc ca aceste liste n-au avut ca scop decat sa justifice legile curbei de sacrificiu pentru care Guvernul isi asuma raspunderea in Parlament. Iar daca Boc pica, sa poata spune: Uite, am vrut sa starpim paduchii mosteniti de la voi, dar nu ne-ati lasat!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult