Acasa Opinii Bruxelles, nebunia poartă numele tău!

Bruxelles, nebunia poartă numele tău!

scris de Teodor Seran
4 afisari

Când a scris celebrul vers:  „Românul are şapte vieţi în pieptu-i de aramă!”, Vasile Alecsandri ar fi trebuit să adauge şi un alt vers complementar, specific timpurilor halucinante pe care le trăim în prezent: „Românul are şapte nebunii în capul lui de tablă!”. Doar aşa s-ar putea justifica  harababura cu tente de nebunie în mijlocul căreia suntem nevoiţi să ne petrecem viaţa. Există oare vreo ţară mai de compătimit şi mai de plâns decât România? Există oare vreo altă ţară în care se poate întâmpla orice, oricând şi oricum, decât România? Există oare vreo ţară în care oamenii pot fi în acelaşi timp şi îngeri dar şi demoni, şi buni dar şi răi, şi de bună credinţă şi discipoli ai diavolului? Ceea ce omenirea a turnat vreme de sute de ani în tipare stabile, pentru a permite progresul ei, poate fi răsturnat, aruncat şi călcat în picioare în câteva clipe,  de către rasa românească. Se pune întrebarea: suntem fatalmente sortiţi unui comportament iraţional implacabil?

teodor seranNimic nu mai este moral, stabil, bun şi drept în ţara care a îmbrăţişat cu o frenezie de dubioasă regimul democratic, la începutul anilor’ 90. Din ce în ce mai des constatăm că nu mai putem găsi valori morale comune pe care să ne bizuim în comunicarea noastră zilnică. Familia a devenit neputincioasă în procesul natural de educare al copiilor, iar şcoala se regăseşte din ce în ce mai des cu aripile frânte, incapabilă să îşi înveţe puii să zboare.

Suntem într-o criză profundă morală, lipsită de repere, de modele pozitive şi de viziuni ziditoare. Nu mai există colectivităţi specifice coagulate pe profesiuni tradiţionale sau pe zone culturale de tradiţie. Dreptatea este a forţei şi a banului, iar adevărul a devenit o magmă rece, incapabilă să mai iasă la suprafaţă.  Nu ne mai ascultăm unii pe alţii, nu ne mai putem privi în ochi unii pe alţii, nu mai putem avea încredere unii în alţii. Credinţa tristă generală este că „Nimic nu mai poate fi, aşa cum a fost odată!”. Nu mai putem crede în nimic şi nu mai avem încredere în nimeni, pentru a ne alătura unei idei sau unei acţiuni. Ne mulţumim doar să îi înjurăm vârtos pe cei care mai îndrăznesc să iasă în faţă, fie cu bine, fie cu rău: „Dă-i dracului de nenorociţi, că toţi sunt la fel! Mint şi fură!”.

La vârful societăţii se petrec fapte incredibile, aproape inimaginabile, în condiţiile în care am trăi în mod firesc. Mascaradă sau nu, cazul Adrian Năstase a dat naştere unor nedumeriri, frustrări şi gânduri negre, în mintea oamenilor care se chinuiesc să trăiască normal, care nu au pistoale în casă şi care uneori împart suta de mii de lei vechi în două, jumătate pentru azi şi jumătate pentru mâine. Este limpede ca lumina zilei că în toată această prestaţie cabotinică nu are ce căuta atât de jalnicul acum cuvânt „adevăr”. Este evident faptul că nici atât de jalnicul acum cuvânt „dreptate” nu poate fi adus nicidecum la rampă. Fiecare dintre noi judecă aşa cum poate, cu jumătăţi sau sferturi de măsură, cu false valori formative şi în deplin subiectivism frustrant. De fapt, nu mai contează sinuciderea sau înscenarea făcută de Adrian Năstase. Contează acum, cu mult mai mult, faptul că oamenii de rând şi-au dat seama cât de fragil este statutul lor în faţa instituţiilor statului: nişte pârliţi, nişte amărâţi, nişte mai mult decât nişte „neica-nimeni”.

În ultimă instanţă nivelul de trai al „amăreştenilor” nu se schimbă dacă Adrian Năstase se mută sau nu la puşcărie, pentru o perioadă de 2 ani. Grav este precedentul, care va rămâne şi care va constitui în mâna judecătorilor o unealtă a diavolului. Începând de la cea mai înaltă instituţie a statului şi până la ultimul cetăţean, suntem intoxicaţi cu politică. Curtea Constituţională a devenit „un oracol de la Delphi” politic care prevesteşte mai mult rău decât bine, Parlamentul României emite legi în funcţie de o majoritate de conjunctură, Preşedinţia stropeşte totul cu venin, iar Guvernul este în cele mai multe cazuri străin de interesul public. După ce Curtea Constituţională s-a pronunţat în favoarea preşedintelui Traian Băsescu în ceea ce priveşte reprezentarea României la Consiliul European de la Bruxelles, fitilul de la bomba cu efect apropiat, a fost aprins.

Instituţional, România se află în haos, în timp ce populaţia se află în derută şi într-o frustrare majoră. Suntem divizaţi în două tabere, care nu contează dacă sunt egale sau inegale, pentru că cearta, egoismul şi ura sunt aceleaşi. Un val de silă îneacă vocea opiniei publice. Un gust de nebunie recent născută pluteşte în aer. Săbiile de oţel ale orgoliilor au fost scoase şi încrucişate, scrâşnetul tăişurilor de oţel, producând fiori reci de groază. Nici nu mai contează prea mult cine va merge la Bruxelles, aşa cum nu contează prea mult dacă ne vom face de râs sau nu, la Consiliul European. Infinit mai mult, contează că ne aflăm în prezenţa unei nebunii incontrolabile. Răul este infiltrat adânc în însăşi fiinţa noastră şi va trebui să găsim calea de a-l scoate şi a-l alunga, în aşa fel încât să rămânem în continuare nişte fiinţe vii. Dacă astăzi este joi, poate că va fi un Bruxelles curat, capabil să repudieze un gest de nebunie!

22 comentarii

Timotei 28-06-2012 - 13:46

Federalizarea o sa cada intr-o vineri, cu Regiune Autonoma Maghiara, cu cancelar, etc. Cu timpul o sa trebuiasca admisa si o autonomie rroma.

Dorin C. 29-06-2012 - 04:34

Da sigur, autonomie tiganeasca in Utar Pradesh, nu pe pamint romanesc. Regiune Autonoma Maghiara? Ce vorbesti dom’le? Dar ce, ei au permis romanilor o oarecare forma de autonomie inainte de momentul „Trianon”? Nu crezi ca esti cam indraznet? CE AU DAT EI ROMANILOR INAINTE DE TRIANON? Hai spune !!

Timotei 28-06-2012 - 13:58

@ POP U LATIE – La ora 14:30 urmeaza un comunicat important pt. tara.

Timotei 28-06-2012 - 14:04

@ domnul Neacsu – acest articol s-ar putea sa bata suta de comentarii, desi nu a fost scris prin Oltenia, si nici pe cand imbracat in halat de casa cu epoleti.

BULA 28-06-2012 - 16:21

Raul pleaca din oameni, din lipsa de caracter si de credinta, din tembelism si educatia precara, din animalismul din ei. Inainte de ’90 nu realizam cat de jegos este acest popor. Fapul ca ne temeam de informatorii Securitatii ne facea sa nu comunicam si sa ne „mirosim”, sa ne dam seama cu cine avem de-a face. Disparitia presiunii directe, a fricii, a actionat ca un revelator. E de groaza ce a scos la iveala.

ein deutscher 28-06-2012 - 17:04

Fiecare virgula din acest articol e imbibata de realitate! Oare si-a intors bunul Dumnezeu fata de la noi?

pathfinder 28-06-2012 - 17:39

Frumos articolul (ca de obicei).

Cauzele situatiei actuale sunt in mare masura in educatia romanilor, atat a celor care au trait comunismul si au „uitat” cat de nenorocit era sistemul cat si a celor mai tineri care se complac intr-un sistem educational distrus de „reformele” tuturor ministrilor de la invatamant.

Sa dai vina pe emisiunile de la TV este prea simplu pentru ca si astia se lupta pentru audienta si dau cam ce vrea publicul. Care public asta cere: circ. De ce? Pentru ca este slab educat si fara nici o intentie de a-si largi orizontul(urile).

Spunea cineva mai sus de credinta. Degeaba ai credinta daca nu intelegi lumea in care traiesti. Dar asta este alta discutie.

BULA 28-06-2012 - 20:00

Lucrez in mediul universitar, cu oameni suficient de educati, dar tot jeguri sunt, chiar mai mari decat necalificatii. Cunostintele nu suplinesc credinta in ceva si lipsa caracterului. Asta e nenorocirea creata de comunism, ca a luat oameni din mediul de jos si i-a facut cu carte si acces la functii. Dar au ramas cu naravurile din mediul in care au copilarit.

digital 28-06-2012 - 20:36

d-le Seran un articol vehement și plin de adevăr…poate și un pic de mai mult sau mai puțin patetism…totuși vă întreb:când ați simțit că a fost democrație,din 90 încoace????!!!!

Morkova Vesela 29-06-2012 - 00:24

„vehement” este un termen prea digital.

tomi 29-06-2012 - 00:58

Degetel ai fi amabil sa ne traduci notiunea de ” articol vehement „,pare ca este scris in limba romana insa gramatical este in chineza.

digital 29-06-2012 - 09:14

ce pățiră-ți,retardaților ?

Tache 29-06-2012 - 08:21

Tovarashi, nu putem accepta najshism’u si fashjism’u !

Forumistu’ endofday11 a spus clar : André Rieu este un nazist. El reprezinta Raul. Marea Britanie i-a spus NU! El reprezinta natiunea ! Natiunea care a omorat 6 milioane de evrei in Germania si 25 de milioane de rusi in Rusia ! Spuneti NU acestui nebun parshiv !!!!!

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=nF0EcRethKs

Tache 29-06-2012 - 08:22

Puteti citi si comentariile. La postarea pe youtube…

nimeni 29-06-2012 - 15:35

ai grija ce gandesti, gandurile devin cuvinte!
ai grija la cuvinte, cuvintele devin fapte!
fii atent cu faptele tale, ele devin obiceiuri!
Obiceiurile tale iti definesc caracterul. Caracterul iti faureste destinul!

Totul pleaca de la formarea si educarea gandirii. Incepe de la varsta de 3 ani.
Generatii intregi au ratat startul!

Pribeagul 30-06-2012 - 18:58

„Ceea ce omenirea a turnat vreme de sute de ani în tipare stabile, pentru a permite progresul ei, poate fi răsturnat, aruncat şi călcat în picioare în câteva clipe, de către rasa românească.”

„Din ce în ce mai des constatăm că nu mai putem găsi valori morale comune pe care să ne bizuim în comunicarea noastră zilnică. Familia a devenit neputincioasă în procesul natural de educare al copiilor, iar şcoala se regăseşte din ce în ce mai des cu aripile frânte, incapabilă să îşi înveţe puii să zboare.”

„Contează acum, cu mult mai mult, faptul că oamenii de rând şi-au dat seama cât de fragil este statutul lor în faţa instituţiilor statului: nişte pârliţi, nişte amărâţi, nişte mai mult decât nişte „neica-nimeni”.”

„Dreptatea este a forţei şi a banului, iar adevărul a devenit o magmă rece, incapabilă să mai iasă la suprafaţă.”

„Răul este infiltrat adânc în însăşi fiinţa noastră şi va trebui să găsim calea de a-l scoate şi a-l alunga, în aşa fel încât să rămânem în continuare nişte fiinţe vii.”

Ce formulari clare si frumoase ale neputintei noastre! Admirabile.

Trebuie sa intelegem tragedia noastra.

Tragedia noastra este ca noi, majoritatea romanilor, cu salarii lunare medii de 200-300 de euro/luna, am intrat in competitie cu acei cu salarii medii de cca 2000 de euro/luna.

Conducatorii nostri, daca se vor conducatoti, ar fi bine sa intelega si sa rezolve rapid aceasta situatie intolerabiala.

jan dinu 30-06-2012 - 20:05

— Pribege — apreciez cele postate de tine
shi-am s-a meditez pe drum spre Salem unde este
un – International Festival – de (culturi ,obiceiuri – traditii – culinare etc…)
Sper ca n-ai redat – copiat „cuvint cu cuvint „…disertatia altora …-:)))
Meritul tau este shi asha mare c-ai adus-o la EXPO …pentru
a face diferentza dintre – bune shi rele – !
JD-USA

ciu 30-06-2012 - 20:16

da de unde, a copiat megand chiar pana la 100%, eu am mai vazut cuvintele astea in DEX

Pribeagul 30-06-2012 - 22:59

Jane, toate cele bune, si pe drum, si la Salem.

Ai grija, se pare ca-s multe… vrajitoare pe acolo. 🙂

Frumos ca mergi la un festival de obiceiuri… traditionale, si international.

Pare a fi o moda a unor asemenea festivaluri. Avem si pe aici, de tot felul: mestesuguri vechi (olarit, prelucrarea lemnului, tesut, cusut…), culinare – a supei, ciorbei, guiasului, sarmalelor, balmosului, usturoiului… tuicii, vinului… De remarcat prezenta frumoselor noastre femei, printese, nu altceva… Fetele de la Capilna…

Ma gindesc ca poate vei intilni si romani pe acolo. Pe bune, suntem maestri!

Cit despre cele scrise, tot ce-i intre ghilimele este produsul gindirii aplicate a dlui Seran; sensibil si profund cunoscator al locurilor, oamenilor si sufletului; maestru in relevarea acestora.

Restul este “contributie proprie” si nu stiu daca va duce gindirea inainte sau… inapoi. 🙂

Distractie placuta!

jan dinu 01-07-2012 - 07:02

N-am gasit – mici -..dar am dat peste multe gagigi …!
Una shi una ..s-a sara sa-ti tzuce gura !
Regrete ca n-au fost capilnencele– cu farmecele …-:)))
JD-USA

ciu 30-06-2012 - 20:23

@@@ Domnu’ Neacsu, mai domnu’ Neacsu!!!
Nea Marine, zi-le domne p-alea cu Ponta ca e deputat de Gorj, adica cum ar veni un fel de oltean, pai nu?
Si puteti incepe, sa zicem asa, chiar cu tunurile alea multele de la Rovinari si Turceni, zic eu.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult