Acasa Opinii Bunul simt ca exceptie

Bunul simt ca exceptie

scris de Ziua Veche
5 afisari

Prin anii 70, cel supranumit „ultimul boier”, Alexandru Paleologu, publica o carte cu un titlu incitant: „Bunul simt ca paradox”, o stralucitoare demonstratie a virtutilor eseistice ale autorului. Mi-a venit in minte acest titlu in zilele din urma cand, in lume politicii noastre, de orice avem parte, numai de bun simt nu. si de o parte, si de alta a tabloului (era sa zic „tabloidului”) politic.

Bunul simt a devenit o exceptie si a fost inlocuit de o galagie de tip vuvuzela a infruntarii dintre doua zgomote ce se perinda zi-noapte pe la toate posturile de televiziune: o echipa anti-PDL (adica antibasesciana) si una proguvernamenala. intre ele – poporul, divizat si el in doua: o parte apatica, avand drept motto mioritic „Ce-o da Dumnezeu”, alta, inarmata cu oua si rosii, asaltand parlamentarii si sediile PDL. (In aceasta paranteza fie spus, in curand, cu masurile astea de austeritate, s-ar putea ca partea razboinica sa fie complet lipsita de munitie…)

Insa in ambele tabere beligerante lipseste dreapta masura, bunul simt, exact cand ar fi mai multa nevoie de ele. Romanii, asa buni, blanzi si rabdatori cum ii stim (cu exceptia „stirilor de la ora 17”, cand e bine sa nu te uiti la Pro Tv), ar intelege orice sacrificiu li se cere, cu conditia sa li se explice clar, de ce si cum si pana cand.

In loc de asta, masurile sunt anuntate peste noapte si au efectul unor lovituri de maciuca in moalele capului. Precum in bancul cu cei doi prieteni, Ion si Gheorghe, care merg noaptea printr-o padure si brusc, fara nicio explicatie, Ion pune mana pe-un lemn si-l trasneste pe Gheorghe in cap. Spre dimineata, Gheorghe, pipaindu-si ametit teasta, il intreaba pe Ion: „Ma Ioane!” „Da.” „Tu, azi-noapte, cand m-ai lovit in cap, ai facut-o in gluma sau in serios?” „in serios!”, raspunde Ion. „Foarte bine, zice Gheorghe, ca mie glume de-astea nu-mi plac!”

Pe zi ce trece, gluma cu guvernul Boc se-ngroasa.

(articol aparut in saptamanalul ziuaveche.ro nr.10)

0 comentariu

Foreskin 16-08-2010 - 03:03

…iar va faceti ca stiti limbi… Sa veniti la antrenament la mine – post diaree…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult