Acasa Opinii Ca pestele pe uscat…

Ca pestele pe uscat…

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

.La inceputul acestei saptamani, generalul Stanley McChrystal a anuntat ca trece in rezerva. El a cazut in capcana mediatica a celor ce au mizat pe temeritatea sa de a nu isi cenzura opiniile in dialogurile cu cei aflati in preajma, inclusiv cu jurnalisti sositi/trimisi special pentru o documentare/denigrare temeinica.


Daca ar fi fost o personalitate cu simtul umorului, actualul presedinte Barack Obama nu ar fi invocat „cu profund respect” lunga cariera a generalului demis, pentru ca apoi sa mentioneze ca remarcile acestuia, inserate special de o publicatie americana, nu pot fi tolerate. Generalul McChrystal si-a cerut scuze pentru afirmatiile sale, citate de revista „Rolling Stone” si s-a prezentat la Casa Alba, constient ca nu ii ramane decat sa isi dea demisia – la sugestia previzibila a comandantului fortelor armate ale SUA.

Ulterior, amiralul Mike Mullen, seful Comitetului intrunit al sefilor de State Majore – care nu are experienta traita de Stanley McChrystal in teatrele de operatii – a declarat ca a sprijinit decizia lui Obama. Motivul? Comentariile generalului, publicate de revista amintita, induc ideea existentei unui climat de comanda nefiresc, unde se tolereaza criticile dure vizand controlul civil in fortele armate americane. Iata o falsa problema.

Peste Ocean si in Europa, inclusiv in Romania, nu controlul civil este contestat de militarii de cariera, ci numirea pe anumite posturi, din considerente strict politice, a unor persoane fara experienta, instruirea si vointa necesare dialogului asteptat de expertii fortelor armate. in schimb au pretentii ireale, bazate pe aroganta tipica fiintelor complexate, aruncate-n mediul militar ca pestele pe uscat…

Convingerea amiralului Mullen, formulata in alocutiunea sa la Forumul Aspen, in Colorado, este ca liderii militari trebuie sa aiba tot timpul in minte faptul ca ei sunt in serviciul liderilor alesi:”Trebuie sa ne asiguram ca aderam la acest principiu in orice chip – public, privat, formal si informal.” Atentie! El nu se referea la raporturile profesionale cu civilii numiti pe criterii politice in posturi de conducere din organigrama ministerului de resort.

Mullen a recunoscut ca o atitudine toleranta fata de incompetenta, in discutiile particulare, este daunatoare. Carevasazica, important este sa nu se afle! Ce profesionist stapan pe meseria sa devine obedient fata de un impostor – numit sef doar pentru apartenenta sa politica?

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult