Acasa Opinii Campanie cu iarmaroc

Campanie cu iarmaroc

scris de Teodor Seran
9 afisari

Un scriitor român, stabilit în vestul Europei, mărturisea într-o emisiune televizată că se reîntoarce periodic in România, doar pentru a-și reface rezervele de inspirație necesare pentru scris.” Aici – zice el – este suficient să te plimbi pe stradă, sau prin piețe pentru a auzi părerile oamenilor și pentru a observa modul lor de exprimare! Tot ceea ce auzi de la oameni, poate fi transformat într-o poveste de viață.

teodor seranÎn alte părți nu este așa, oamenii sunt ascunși, ermetici și nu ai de unde te inspira! ” În luna mai, o plimbare prin România aflată în campania electorală, se transformă într-o poveste tulburătoare despre viața plină de pitoresc, dar și de tristețe mascată a românilor.

      Pe un panou din fața primăriei Fâstaci, Vaslui, stă scris cu litere de-o șchioapă: ”Vasile Aporcăriței, primarul bun pentru noi! Nu uitați ce a făcut pentru comună!” Polemica se naște la birt. ”Auzi nene, ți-o spun p-a dreapta: n-a făcut nimic Aporcăriței!” ”Iaca, să știi tu că a facut! Da`, de terenu` de fotbal ai uitat? Și de gradiniță?” ”Fleacuri, fleacuri!” Să facem un tur prin orașe și comune, pentru a-i asculta pe alegatori ” Cine mai dă găleți anul ăsta, vecine? – Ce găleți nea Nae, nicio găleată, că le-a intrat frica-n oase, de când cu DNA-ul! – Și, ce-o să facem ? – Nu facem nimic! Nu mai  mergem la vot sau votăm cu ăilalți! ”

”- Nu le-ar fi rușine, maică, am ramas tot cu drumul ăsta plin de noroi și fără lumină noaptea! – Nu-i mai vota țață Floareo, nu ți-am zis și data trecută? – Dă-i Necuratului, maică , că nu mai vad ei vot de la mine! – Huooo! Nesimțiții! Să nu mai vină pe la poartă să-mi zică de vot! Nu se mai lipesc ei de mine! – Nu-i mai bine de ardeleni, că nu-i votează? – Au și ei mincinoșii lor! – Dar nici proști ca moldovenii! Tot satu` la vot, cum a zis dom`  primar! – Au zis că s-a rezolvat cu votul electronic, și tot așa a rămas! Mai rău ca înainte! Acum trebuie să scriem și scrisoare de intenție! – Ca să ne încurce! Să ți se ia! ”- Huooo! Nesimțiților! Unde sunt banii europeni? – I-au păpat! – Niște hoți șmecheri! Fură saci întregi de euro, stau un an doi la Poarta Albă sau la Jilava, și-apoi ies din pușcarie! Dar banii le răman! – ”Ilicitu`! Ilicitu`! De ce nu bagă înapoi ilicitu`? – Spioni mulți nene! E plină țara de spioni! Ce crezi, că Iohanis nu știe? – Știe, nu știe, tot spionii conduc! – Și el ce să facă? Dacă nu face SRI-ul nimic? – Păi să facă Cioloș! – Ăla? Mi se dea cu zeamă ”bruxeleză”, nu e în stare! – Lasa-l mă că se pricepe la flori, nu la vița de vie! – Nu mai votăm pe niciunul că ne-au adus din import carne expirată! – Să bage dom`le în piață produse naționale! Huo agriculura, huo comerțul! Mai știm noi ce-am mâncat atâția ani? – Domle, a venit unu` de-afara cu bani și a făcut o fermă de capre lângă Porumbești! N-are unde să vândă laptele! Acu` și-a vândut caprele și trăiește din pensie. – Se aude că ne mărește pensiile anu` ăsta. – Să cadă Parlamentul! Și-au făcut pensii speciale! Pe noi ne-au uitat! – Niște hoți! Dacă la vară mai votez ce votez, la toamnă, nimeni nu se lipește de mine! – De ce  să-i mai votăm p-ăștia? Am terminat facultatea de trei ani și n-am găsit înca un loc de muncă. – Ăștia? Nu merită niciun vot! Iar ăilalți la fel! Nu mă interesează! Le f…t muma`n cur! Luna viitoare plec in Anglia! La muncă și la bani adevarați, nu ca aici! – Băă! V-ați boierit `ra-ti ai dracului! Câți bani vreți să vă dea și statu` ăsta? Toată ziua cu mâna întinsă! – De ce să te întorci tată în România? Nu găsești un loc de muncă să dai cu tunul! – Eu mă duc la vot! Ce-mi strică 50 de lei in buzunar și vreo două pixuri? – Să dea Parlamentul o lege contra hoților și atunci mă duc să votez! – Noi, frații Petre, din comuna Cocorăști Deal, nu vă dăm voturi! – Diaspora din Paris nu va vota cu hoții din Parlament! –” Ce suntem gâște, domnilor? Vorbim atât de mult despre alegeri și vorbim degeaba! Unde vă treziți?” – Să se schimbe totul! Nu doar pe ici, pe colo! – Cine nu votează, nu dorește schimbarea! – Minciuni, minciuni, minciuni! – Cică ar da Iohanis o lege nouă cu ” ilicitu` ”! – Cetățeni! Credulitatea este marele pericol pentru democrație! – Huooo! Nesimțiților!       

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult