Acasa Opinii Carabinierii lui Offenbach

Carabinierii lui Offenbach

scris de Doru Dragomir
94 afisari

Am asistat, în sunet de fanfară, la plecarea unui preşedinte gâlcevitor şi jucător care s-a bătut, timp de 10 ani, cu propriul popor „neascultător”, spre a-l îndrepta, s-a războit, neîncetat, cu un sistem şi o clasă politică conservatoare, aflate într-un nestăpânit proces al corupţiei, reuşind să dea ţării, până la urmă, un guvern credibil numit „DNA”.

Stan-Petrescu-editorialist-Ziua-VecheAm fost martori atenţi, apoi, la venirea unui alt preşedinte, ales dintr-un spaţiu de cultură protestant,  care ne promite, la rându-i, că va da startul unui nou început, călătoria sa politică, începând cu primul pas, sperăm bun. Aşteptăm, aşadar, zile mai bune, când instituţiile statului vor deveni curate şi puternice,  mai eficiente, mai suple şi conduse de oameni capabili, dăruiţi a lucra doar pentru binele public.

Va fi extraordinar de greu să construim instituţii noi, pentru că nu avem oamenii pregătiţi şi instruiţi să le conducă, fiindcă partidele politice au rămas nereformate şi nu produc elitele politice mult aşteptate.

De exemplu, liderul UNPR, un model de ignoranţă politică, de vreo doi ani încoace, se află pus în fruntea unui monstru instituţional, numit MAI. În ultima vreme, această uriaşă construcţie conglomerat din cadrul guvernului bagă, în pământ, cu sprijinul nemijlocit al Departamentului pentru situaţii de urgenţă, români nevinovaţi, cernind sufletele unui popor întreg. Un monstru, cu aproximativ 180.000 de funcţii, dat pe mâna unor incapabili, loc unde şi-au făcut culcuş mii de neghiobi, care cu minţile lor decalibrate apar la evenimente tragice, de regulă, la spartul târgului. Comunităţile rurale, orăşeneşti şi ale metropolei ţării sunt încă neasigurate şi nepăzite, accidentele rutiere se ţin lanţ, numărul morţilor pe drumurile publice depăşind orice închipuire. Mii de victime, anual, adică  batalioane de români,  în loc să se bucure de viaţă, merg la cimitir, spre bucuria vistiernicilor lui Daniel Preafericitul. Corupţia din ministeratul lui Oprea a ajuns la limita endemicului, iar bani de la buget, din belşug, prevăzuţi pentru ordinea publică, se duc pe Apa Sâmbetei, cu nemiluita, în timp ce, domnul viceprim-ministru, speriat de propria lui sărăcie de cuvinte, ne minte încruntat, în direct, că are cel mai performant minister. Negativ! Toţi oamenii valoroşi ai adevăratei poliţii române sunt daţi în lături  numai spre a străluci faţa ministrului, atunci când ne anunţă inegalabilul său patriotism şi drame umane pe televiziuni.

Şi-a asociat, la comanda politică a ministerului, oameni slabi pentru a fi uşor de condus.Unul dintre ei, un ins care gândeşte în limba lui Avicenna, un pripăşit prin spaţiul de cultură creştin, azvârlit, prin forţa unor împrejurări politice „favorabile”, până în capul cel mai de sus al scării valorilor instituţionale de la Interne, ca să ne ducă la moarte, atâţia şi atâţia români nevinovaţi. Mai bine rămâne ceea ce pretinde că este, medic uman, cu ucenicia începută pe la Nablus, şi să lase hăţurile funcţiei de secretar de stat oamenilor cu expertiză recunoscută, capabili, lucizi şi pricepuţi.

Incompetenţa şi impostura, două însuşiri care împovărează imaginea unor debutanţi la comanda unui minister, prea greoi, pentru minţile lor neavizate.

După dramele întâmplate, care au îndurerat zeci de familii, se impune, urgent, demisia lui Oprea Gabriel şi a  secretarului său de stat, Raed Arafat, şi nu a unui general, vopsit chestor, care a demisionat prin promovare şi a fost înlocuit, cu un adevărat general de flotilă aeriană din cadrul MApN,. Au mai fost destituiţi, degeaba, prefectul şi şeful ISU Constanţa şi nu vinovaţii de la vârful instituţiei, care au găsit cu cale să gândească proceduri şi ordonanţe reformatoare, tocmai acum, în Ajun de Crăciun, doar, doar de-i va crede lumea. Ceea ce ce face ministru panicat, Oprea,dovedeşte criza profundă pe care o gestionează, în cadrul MAI.

Neîndoielnic, este necesară o rapidă reconfigurare şi simplificare a Internelor, prin trecerea unor structuri din compunerea ministerului în organigrama altor autorităţi publice, capabile să acţioneze după reguli militare clare, nu după regulile închipuite de către analfabeţi în meserie, ori politruci, viermuind prin clădirea  Internelor.

Să mai remarcăm faptul că este o greşeală, fundamentală, ca instituţia prefectului să fie coordonată de către o struţo-cămilă, având un grad de ineficienţă sporit. Comanda administrativă a instituţiei prefectului trebuie să ducă ierarhic, pe o linie directă, spre primul-ministru şi nu spre Oprea, pentru că, la judeţ, Prefectul reprezintă Guvernul şi nu un ministru. Rostul MAI este acela de a se ocupa de misiunile sale de bază: prinderea hoţilor, şuţilor, borfaşilor, criminalilor, falsificatorilor, violatorilor, pedofililor, drogaţilor, de recuperarea bunurilor furate, a fiinţelor umane fără căpătâi „domiciliate” în subteranele oraşelor, precum troglodiţii din comuna primitivă. Fireşte că poliţiştii sunt aceia care trebuie să asigure liniştea cetăţeanului atât ziua, cât şi noaptea, să se ocupe, într-adevăr de ordinea publică. Aşa se traduce verbul englezesc „to police”: a face ordine.

Urgentarea unei chirurgii administrative la Interne, prin trecerea, ISU, SMURD-ului, Jandarmaeriei şi a Pompierilor la Armată, se impune cu maximă urgenţă, pentru că acolo le este locul, fiind structuri militare, şi numai acolo poate să se gândească, de către generali adevăraţi, întrega filozofie a situaţiilor de urgenţă, întregul proces de salvare evacuare în cazuri de forţă majoră (la pace, în situaţii de criză şi la război). Omul care conduce actualul Minister de Interne este un adolescent politic, un fost militar neterminat, care-şi serveşte prânzul din aceiaşi troacă în care-şi vâră botul, de fost activist pecere, un oarecare Onţanu, ajuns primar de sector şi general de operetă.

Gabriel Oprea, după ce a făcut harcea-parcea pensiile militarilor, pe când ocupa fotoliul de ministru la Armată, a izbutit să batjocorească şi gradul militar. Prin şmecherie tipic dâmboviţeană a format un partid politic, alcătuit din subofiţeri în rezervă, pe care i-a promovat/avansat, în ascuns, la gradul de ofiţer şi numiţi, apoi, şefi de filiale unepere pe la judeţe.

De la o vreme, ca să nu mai lungesc vorba, îl vedem împărţind, pe neobositul ministru de Interne, aidoma unui preşedinte de stat, zorzoane şi tinichele decorative unor diverşi omusculi, cumpărându-le, de fapt, influenţa şi imaginea, în folosul său politic. Prin lideranţa sa, la Ministerul de Interne, impostorul cu grade de general, nu reuşeşte altceva decât să facă de ruşine un popor întreg. Din poziţia de maior în rezervă să ajungi general cu patru stele este posibil doar prin ţările uitate de civilizaţie din centrul Africii. Şi nu este singurul. Pentru interese lor politice, imediate, indivizi de rang înalt au vândut grade militare, ca la piaţă. Şeful guvernului a pus atâta greutate şi încredere pe umerii unui Arafat Raed, ins care nu are cum să ducă mai mult decât poate. Prin cocoţarea lui într-o asemenea funcţie au fost jigniţi şi umiliţi atâţia ofiţeri de poliţie cu experienţă, experţi valoroşi şi excepţional pregătiţi pentru că au fost promovaţi, în minister, toţi sfertodocţii, toţi sicofanţii, toate matracucile analfabete cu picioare mai lungi decât mintea.

Pompierii, ISU şi SMURD-ul, conduse de nepricepuţii din minister, au ajuns la locul faptei când nu trebuia, exact precum soseau la intervenţie carabinierii lui Offenbach: prea târziu.

Cei ce au dispărut, în chip tragic şi absurd, pe lacul de lângă Marea Neagră, demonstrează criza şi marile erori pe care le traversează instituţiile nefuncţionale ale statului puse sub conducerea unor neaveniţi, strecuraţi la conducere, prin inginerii politice murdare, în dispreţul oricăror reguli ale managementului modern. Aceşti aşa- zişi lideri, nu au nici  onoare, nici mândrie, nici ruşine, nici responsabilitate. Ei nu-şi vor părăsii funcţiile pentru crimele de care sunt responsabili, ci vor sta înşurubaţi în scaunele ministeriale până când are să cadă elicopterul cu care se plimbă, domniile lor, de la un accident  la altul. Ei trebuie rejectaţi din guvern cât mai devreme cu putinţă, cu întreg staf-ul lor, şi să se ducă unde a înţărcat Abdul cămila.

Acest Gabriel, care când vorbeşte screme silabele dintr-un lexic nu mai mare de trei sute de cuvinte, conduce cel mai mare minister de forţă al Guvernului României. El, galonatul cu patru stele de de hârtie creponată, alături de alţi trepăduşi din familia sa politică, nu are valoare mai mare decât a unui carabinier de-al compozitorului pomenit. Din toată experienţa  sa de militar activ, i-au mai rămas, probabil, în memorie, doar ştiinţa întocmirii Tabelului săptămânal şi a Notei de hrană la popota trupei, sau cum se substituie slănina cu carnea de vită pentru masa de prânz a soldatului. Aceasta este expertiza lui Oprea Gabriel, ajuns ministru de conjunctură, în guvernul unei ţări care se vrea europeană şi nu doctor în ştiinţe juridice.

Am convingerea că actualul prim-ministru,  poate cel mai capabil lider pesedist al momentului, în ciuda unor crtitici acide ale presei şi opoziţiei, după toate loviturile politice primite în bătălia politică, aşa cum a găsit curajul de a înlocui diverşi miniştri, cu oameni pricepuţi din partidul domniei sale, în noul guvern, va găsi înlocuitori, potriviţi, atât pentru uneperistul Oprea Gabriel, cât şi pentru secundul său Arafat. Altminteri, carabinierii lui Offenbach vor deveni o armă consacrată în mamutul numit MAI.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS