Acasa Opinii “Cazul Boc “ exceptional

“Cazul Boc “ exceptional

scris de Ziua Veche
2 afisari

Intrebat de reporteri, marti la Targoviste, ce intelege prin “situatii extraordinare”, sintagma cuprinsa in articolul 115 din Constitutia Romaniei pentru adoptarea Ordonantelor de Urgenta, premierul Emil Boc a dat ” cu bata in balta „, baguind ceva despre ” cazul exceptional „, sintagma cuprinsa in  Constitutia dinainte de 2003.


 

 

Desi reporterul a insistat ca premierul sa vorbeasca despre ” situatii extraordinare”, acesta a insistat cu nesiguranta asupra ” cazului exceptional „, oferind explicatii care anuleaza ratiunile pentru care Cabinetul Boc a adoptat un puhoi de ordonante de urgenta:  calamitati naturale, precum inundatii, cutremure, alunecari de teren si alte dezastre de aceeasi natura aparute in existenta cotidiana. „Oricum, numarul de ordonante de urgenta adoptat de catre guvernul nostru este mai mic decat cel al guvernelor anterioare ! „, s-a scuzat premierul.

In realitate, nicio ordonanta de urgenta adoptata de catre Cabinetul Boc nu se incadreaza in conditiile clamate, de ” situatie extraordinara „. Atacate la Curtea Constitutionala,  cvasimajoritatea Ordonantelor de Urgenta adoptate de Guvern in anul 2010 ar fi trimise direct la cosul de gunoi. Nu prea are cine sa faca acest lucru, intrucat majoritatea parlamentara isi regaseste interesele economice si clientelare in aceste acte normative, in timp ce Opozitia este sufocata de ritmul aparitiilor, renuntand uneori chiar si sa le mai citeasca. Din cand in cand, cate un cetatean, care vrea sa isi recupereze niste prejudicii materiale, ataca in instanta, prin intermediul unei „exceptii de neconstitutionalitate” un articol dintr-o ordonanta sau dintr-o lege. In rest nu se intampla nimic, iar „ordonantele-ghilotina” isi produc efectele, limitand dramatic drepturile cetatenilor. Considerarea tuturor situatiilor comune, drept „situatii extraordinare” reprezinta un abuz de putere, pe care nici Constitutia, niciun alt act normativ nu il confera premierului. Aceasta abordare, prin intermediul careia obisnuitul se transforma in extraordinar, reprezinta poarta de aur prin care toate guvernele post-decembriste au patruns in imparatia banului public, de unde s-au infruptat dupa voie, cu patalama legala la mana.

Faptul ca premierul Emil Boc nu cunoaste formularea exacta pe care actuala Constitutie o atribuie unei „situatii extraordinare”, dovedeste ca, practic, nu-l intereseaza cand anume Guvernul are de-a face cu o situatie grava, sau nu. In mintea premierului, situatie grava este doar atunci cand clientela este in pericol de a nu fi satisfacuta, sau cand Guvernul este in pericol de a cadea din cauza incompetentei. Aceasta putere data de interpretarea scandaloasa a unui articol ambiguu este atat de mare, incat, ofera posibilitatea primului-ministru sa conduca Romania prin intermediul Ordonantelor de Urgenta. Fara sa mai tina cont de Parlament, transformat intr-o banda rulanta de aprobat legi seci, cu un singur articol, a „vointei muschilor Guvernului „.

In urma acestui abuz de putere, nesanctionabil si impus spre tolerare cetatenilor, se naste in mod evident haosul. Care imbraca toate formele: economica, sociala, politica, institutionala si morala.  Insumate, acestea reprezinta o realitate alarmanta: haosul total. In cadrul caruia statul de drept si principiile democratiei par a nu-si mai avea rostul. Cand sensul progresului devine negativ, chiar daca directia clamata este cea a viitorului, existenta umana poate deveni absurda si marcata de riscul ca patinand pe spirala timpului sa ne incheiem istoria ca neam, intr-un mod nedrept. Cu zambet trist si mai devreme.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult