Acasa Opinii CCR va fi în continuare Dumnezeul românilor ?

CCR va fi în continuare Dumnezeul românilor ?

scris de Teodor Seran
8 afisari

Democrația românească se află într-o mare suferință. Aceasta provine dintr-un dezechilibru cronic existent între principalele puteri ale statului, pe de o parte și datorită apariției unor noi dezechilibre, de data aceasta, între puterile statului și unele instituții de forță ale acestuia.

SeranAstfel de fenomene zdruncină din temelii echilibrul social. În 2007 s-a decretat printr-o ordonanță de urgență ca SRI să fie instituția abilitată de a efectua înregistrarea celor bănuiți de fapte de corupție. Exista la această instituție aparatura necesară precum și personalul calificat pentru efectuarea acestor operațiuni și vreme de 8 ani, Directia Națională Anticorupție a beneficiat de înregistrările de la SRI, devenite probe de necontestat în dosarele celor corupți. Se pare că prea mulți „lupi” din  marea „haită” a corupțiilor au fost prinși în plasa DNA, pentru că la un moment dat acestora le-a intrat atât de rău frica în oase, încât au hotărât în underground să scoată definitiv DNA din cărți.

Constituția reprezintă fară îndoială Biblia unei națiuni. Pornind de la acest adevăr  fundamental este necesar să admitem că ea trebuie respectată și apărată. Curtea Constituțională a fost creată tocmai pentru a îndeplini rolul de gardă pretoriană pentru existența deplină a prevederilor constituționale.

Rolul Curții Constituționale este acela de a semnala abaterile de la Constituție și de a impune prin decizii renunțarea la acestea. Departe de a fi un rol ingrat, această veghe, poartă în ea un mare pericol: acela al poziționării în extremisme nocive. Mai ales că s-a convenit faptul că ceea ce hotărăște prin decizii Curtea Constituțională este sfânt și trebuie respectat de către toată lumea. Însă, așa cum se întâmplă de fiecare dată, puterea multă se suie la cap. Acest lucru s-a întâmplat și cu onorabila Curte, care la un moment dat a ajuns să se creadă un Dumnezeu al românilor. De aici, până la abuz și extremism este posibil sa existe un singur pas. Pe de altă parte, au dreptate și cârcotașii care promovează in spațiul public ideea că in cei opt ani de când ar fi început să se ocupe de interceptări, SRI ar fi acumulat prea multă putere.

Este adevărat că din pleiada celor care au fost  „priponiți” de către DNA, nu există niciun SRI-ist. Oare să nu fi făcut acești oameni de-a lungul timpului, niciun abuz? Iată cât este de importantă menținerea unui echilibru permanent între puterile existente intr-un stat democratic. Realizarea acestui echilibru  revine, intr-un mod care nu poate fi exhaustive, Președintelui României. În al doilea rând, se adaugă obligația respectării cu bună credință a prevederilor legilor ce reglementează relațiile instituționale. Mai multă putere cedată către una din părți duce în final la un dezechilibru instituțional cu iz de dictatură.

Soluțiile propuse prin Ordonanță de Urgență de către Guvern, nu pot rămâne definitive. Este nevoie de o resetare profundă a legislației, astfel încât să nu mai existe posibilitatea creării unei ambiguități și a unor confuzii. Pentru societatea civilă,  întrebarea: “cine conduce?”, nu trebuie să fie retorică, ci, una cu răspuns precis, lipsit de orice umbră de ambiguitate: toate puterile și instituțiile statului, în conformitate cu prevederile legale. În afara acestui principiu infailibil, o democrație nu poate fi adevarată. Ea este doar un kitsch morbid. Va urma aprobarea în Parlament a legilor „Big Brother”, impuse de către valul de terorism exacerbat. Se va transforma oare Curtea Constituțională într-un cameleon de conjunctură  sau va persista în aceeași îndărătnică încăpățânare, total neadaptată vremurilor pe care le trăim?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult