Apărarea mai face de trimite corespondenţă electronică, din când în când. Pe vremurile de dulce amintire, când interoperabilitatea Armatei României cu Aliaţii era la ordinea zilei, să fii locotenent şi să lucrezi în Ministerul Apărării era, practic, o imposibilitate.
În zilele astea, însă, se poate. Un locotenent se află, de câtăva vreme, în corespondenţă cu mine şi semnează cu gradul şi numele propriu, iar, apoi, sub acestea, continuă semnătura cu: „Ministerul Apărării Naţionale / Direcţia pentru Relaţia cu Parlamentul şi Asistenţă Juridică”, adică, în limbaj NATO, funcţia lui este ministerul şi această funcţie aparţine direcţiei respective.
Stupid, nu-i aşa? Sau, poate sunt eu prea cârcotaş şi nu accept dictonul românesc de conduită publică „lasă că merge şi aşa”?
Sau, dacă vrem să fim amabili, el este numai un locotenent în formare şi, un oarecare şef l-a pus să scrie un e-mail, fără să verifice dacă omul chiar ştie să formalizeze o semnătură pe un document care, chiar dacă este electronic, este tot unul oficial.
El, şeful, probabil este unul din ăia de „modă veche”, care recunoaşte un calculator după ecranul monitorului şi nu a învăţat nici măcar la ce folosesc tastele „Enter” şi „Escape”. Ca urmare, dacă tot are un locotenent în subordine, îl pune să facă pe dactilografa şi nu îl verifică, pentru că nu ştie şi nu poate.
Ţin minte că, prin 1997, am format o structură nouă la Statul Major General şi, pentru că ne ocupam de cooperarea militară internaţională, mi-am zis să o fac interoperabilă cu Occidentul acela de unde ne veneau partenerii în NATO şi viitorii aliaţi. Ca urmare, nu am pus în schemă nici un post de dactilograf şi am cerut tuturor colaboratorilor mei să îşi redacteze singuri documentele, la calculator, indiferent de grad şi funcţie. Ce credeţi că a fost primul lucru pe care l-a făcut cel care mi-a luat locul? A desfiinţat câteva posturi de specialist şi a reînfiinţat dactolografia în secţie! Nu de alta, dar era şi el „de modă veche” şi prefera să îi scrie altcineva corespondenţa.
Deci, la 17 ani de la începerea procesului de interoperabilizare şi la şapte ani de când suntem membrii ai Alianţei Nord-Atlantice, în ministerul de resort mai sunt încă cel puţin doi funcţionari, dintre care unul sigur în uniformă, care nu ştiu să semneze o corespondenţă în format regulamentar.
După o asemenea introducere, aproape că nici nu mai am spaţiu redacţional să vă spun şi care era obiectul corespondenţei.
S-a întâmplat că, pe la mijlocul lunii iulie, am trimis direcţiei din care face parte domnul locotenent care are funcţia oficială de „Ministerul Apărării Naţionale” câteva observaţii la proiectul de lege a apărării naţionale pe care îl postase pe „site” direcţia respectivă, în vederea unei dezbateri publice de doar câteva zile, în loc de 30 de zile, aşa cum cerea legea.
O lună şi trei zile mai târziu, am primit un răspuns la observaţiile mele, nedatat, nesemnat şi fotografiat în condiţii execrabile, ataşat la mesajul domnului locotenent. Eu nu am răspuns şi nici nu am făcut public demersul ridicol al funcţionăraşilor din minister, pentru că am demnitate suficientă şi neclintită, în pofida faptului că actualii comandanţi politici şi şefi militari de la cârma destinelor Armatei României încearcă cu disperare să mă umilească, la un loc cu toţi ceilalţi ca mine, adică foşti ofiţeri de rezervă, acutalmente paria societăţii.
Iar această demnitate îmi spune că o corespondenţă neglijentă şi cu greşeli, care are un răspuns în doi peri, dat de Ministerul Apărării Naţionale la analiza mea a proiectului de lege, analiză serioasă, profesională şi neîngrădită de necesitatea de a peria un şef dobitoc, este ca şi cum te-ai trezi că cineva îţi intră în casă în şlapi şi chiloţi de baie, când tu l-ai invitat la o reuniune cu haină şi cravată. Adică, este sub demnitatea ta să îl cerţi pentru aşa obrăznicie. Îl dai afară, pur şi simplu, şi nu mai vrei să auzi niciodată de respectivul.
Aşa am făcut şi eu, până astăzi, când am primit un nou mesaj de la acelaşi locotenent scăpat de sub supraveghere instituţională. Omul mi se adresează cu „domnule”, pe când eu m-am semnat cu „dr.”, ca şi când titlul meu de doctor, deşi este de-adevăratelea, nu contează la un asemenea nivel (ministerul, deh!).
După care, continuă cu pluralul imperial „noi” şi zice: „Vă mulţumim pentru observaţiile şi sugestiile dumneavoastră. Acestea au fost transmise iniţiatorului, Departamentul pentru politica de apărare şi planificare. Răspunsul la observaţiile dumneavoastră vă va fi transmis cu celeritate imediat ce vom primi răspunsul structurii iniţiatoare.” Adică, el îmi confirmă la data de 29 august că a primit mesajul meu din 15 iulie, acelaşi an.
Vă daţi seama ce ocupaţi sunt domnii de la minister! Au ajuns să zăpăcească locotenentul lor atât de tare, încât omul o fi uitat că răspunsul l-am primit, cu „celeritate” de 34 de zile, trimis de el însuşi, cu zece zile mai înainte.
Sau, dacă este să fim în continuare amabili, ne putem imagina că, din „dosarul” iscat de observaţiile mele, lipsea tocmai mesajul de confirmare a primirii respectivului memoriu. Aşa că locotenentul, conştiincios, s-a gândit că, ce mare lucru, îl trimit acum idiotului, că merge şi aşa.
Această ipoteză este dată de faptul că, până astăzi, direcţia respectivă a refuzat să îmi confirme primirea documentului, cu şase săptămâni mai înainte. Numai că eu, la data aceea de iulie, după ce am văzut că nu primesc o confirmare de primire a memorandumului trimis prin poşta electronică, m-am adresat compartimentului de relaţii cu publicul de la Ministerul Apărării Naţionale, care a avut amabilitatea să îmi confirme că direcţia domnului locotenent a primit acel document.
Iar direcţia, prin acelaşi locotenent, s-a gândit acum, după ce am primit şi răspunsul, să îmi încarce mesageria electronică cu o obrăznicie intolearbilă.
Adică, una este să vii în şlapi şi în chiloţi de baie la o reuniune unde gazda şi toţi ceilalţi poartă haină şi cravată şi alta este să vii în curul gol la altă dată şi altă oră şi să deranjezi omul de la masă. Pentru că, atunci, nu te mai dă afară şi nu vrea să te mai vadă, ci ţi se întâmplă ceva mult mai neplăcut, pentru că există o limită a toleranţei în toate.
Bineînţeles, reproşul meu nu este adresat locotenentului şi de aceea, nici nu îi pomenesc numele aici, ci şefilor lui şi, mai ales, celor din vârful ierarhiei ministerului, care permit ca numele acestui minister să fie folosit pe post de funcţie şi care încurajază obrăznicii la adresa unui ofiţer de rezervă care, atunci când era activ, a făcut posibilă prezenţa acestora în funcţiile lor, ca membrii NATO.
Cât despre „răspunsul primit cu celeritate”, nu voi comenta conţinutul lui, pentru că nu sunt decât în posesia unei poze strâmbe a unui text inept, fără antet şi fără semnătură. Adică, ce să comentezi la o frunză în vânt, pe care, probabil, cineva deja a folosit-o înainte de a o fotografia pentru posteritate.
24 comentarii
„neîngrădită de necesitatea de a peria un şef dobitoc, 2
Gresala fatala !
Trebuie periat ,lins ,te faci presh ….
Prietenul lui Cupidon
Arcul e o scula buna
Mergi pe Linia de Mira
Rogu-te precum iti spun,
C’altfel tragi pe dupa colturi
Si ne nimeresti in ……….!
Domnule Bucur-Marcu
Cand Seful SMG , Seful SMFT si un alt general, Cdt,de Divizie isi permit sa se plimbe in timp ce doua unitati sunt trecute in revista, si nu ei sunt cei ce trec unitatile in revista,ce mai poti cere unui parlit de locotenent, probabil beizadea daca nu cumva baiatul unuia dintre ei.? Sunteti prea pretentios. Asta e nivelul respectului in armata de azi.
Neacsule auzisi ca Basescu al tau a vandut tone de aur?
Vezi sa nu te grabesti, stai asa, cugeta indelung pe cine pui in loc, si daca nu gasesti, sa nu alegi pe nimeni, sa vanda Basescu si restul de aur ce mama naibii. Asta asa, doar ca sa te razbuni pe baietii de mingi din Opozitie.
Respectul ca respectul, dar modul de exprimare din punctul de vedere al limbii romane prin cancelariile Ministerului Apararii Nationale ne face sa nu ne mai miram de acel „o dinioara / doua diniori” de la Bacul din toamna.
Exprimarea corecta este, in primul rand, o forma de respect…
Crestine, nimeni nu e perfect. Si iarta -ne noua greselile noastre precum si noi trebuie sa iertam gresitilor nostri… sau cam asa ceva nu ?
Dacă un militar acceptă să fie victima unei greșeli, pe orice considerente, inclusiv creștinești, atunci acesta va accepta și înfrângerea în luptă. Adică nu este potrivit pentru meseria asta. Deci, ar trebui să acceptăm că militarii sunt mai inflexibili, mai țâfnoși și mai intoleranți decât restul cetățenilor și chiar să ne bucurăm că sunt așa, pentru că acest lucru este un semn că nu vor da înapoi nici din calea adversarului țării
Daca pun meseria inaintea moralei, nu sunt cu nimic mai buni decat politicienii corupti sau afaceristii venosi. Plus ca daca sunt dispusi sa treaca peste morala in meserie, inseamna ca o vor face si-n civilie. Si n-am rezolvat nimic. Inlocuim niste imorali cu altii? Pai tocmai asta ne-a omorat pana acum.
„ar trebui să acceptăm că militarii sunt mai inflexibili, mai țâfnoși și mai intoleranți decât restul cetățenilor”
Ca ce chestie ? Ce spui dumneata sunt caracteristicele unor nevrotici. Sa ne lasam condusi in timpul razboiului de asemenea specimene instabile psihic ? Nu e destul ca unii dintre noi isi suporta nevestele, mamele, soacrele, care pe fond endocrin nu sunt pe treaba lor ?
Nu, domnule Bula, nu trebuie sa ne lasam condusi de militari decat daca este dictatura militara. Insa trebuie sa ne lasam aparati de ei, adica nu te aperi singur, cu calm si seninatate sufleteasca, ci te apara ei, nevroticii, care se duc sa moara ca sa le fie celor ramasi acasa mai bine sau, macar, sa nu le fie mai rau. Desigur, militarii de carton sunt altceva si, intr-adevar, sunt destui dintre acestia care conduc diferite sinecuri in Romania.
Domnule Hari, in Armata trebuie sa ajunga numai indivizi perfect sanatosi la cap, calmi si destepti, mai ales ca pot sa ne fie sefi in caz de razboi. Iar la razboi luptam toti, ofiterimea la punctele de comanda, mai la fereala, iar civilii in transee si in linia intai.
Si dumneavoastra sunteti putin cam nervos, dupa cum se vede.
Domnule Lock, daca morala este să nu ucizi, sau să întorci și obrazul celălalt când ți se dă o palmă, sau să ierți greșelile altora asupra ta și chiar credeți că militarii trebuie să pună această morală înaintea meseriei, atunci nu vom mai avea militari niciodată, decât pe hârtie sau carton, și o să vină alții, mai cuceritori și mai hrăpăreți, să vă impună morala lor. Să vedem cât de bună va fi aceea.
O Apărare este bună dacă va câștiga războiul, dar este una excelentă dacă nu se ajuge la război. Cât despre războiul întrebului popor pentru apărarea patriei, care popor și care patrie? Deocamdată vorbim de miltari plătiți să apere statul și pe cetățenii săi. Iar eu, ca un contribuabil ce sunt, prefer să plătesc pe cei care pot să îndeplinească misiunile, nu pe cei care fac frumos în biserică. Cam asta a fost tot ce am avut de zis. Daca am lasat impresia ca sunt nervos, imi cer scuze că am lăsat o impresie proastă.
Cum care popor si care patrie ? Pai atunci pe cine apara Armata ? Sunteti adeptul imperialismului, succesorul capitalismului monopolist de stat ? Noi ce suntem, doar „masa biologica” ?
Ziceti ca „deocamdată vorbim de miltari plătiți să apere statul și pe cetățenii săi”, dar va referiti la mercenari (ca nu pot fi numiti altfel) care apara un regim politic corupt, impus din afara tarii, prin lovitura de stat din ’89. Eu nu ma simt aparat de aceste structuri. Nu vedeti cum isi bat joc de noi maghiarii din Transilvania ?
Faptul ca niste indivizi dornici sa faca bani multi, lupta pe la mama dracului, ucigandu-i pe patriotii afgani la ei acasa, pentru interese economice si geo-strategice americane, nu ma face sa cred ca am mai avea armata nationala. Este vorba despre mercenari, care ne-ar ucide si pe noi cu sange rece.
„Dacă un militar acceptă să fie victima unei greșeli, pe orice considerente, inclusiv creștinești, atunci acesta va accepta și înfrângerea în luptă. Adică nu este potrivit pentru meseria asta.”
„Daca am lasat impresia ca sunt nervos, imi cer scuze că am lăsat o impresie proastă.”
🙂
In loc de scuze, conform primei asertiuni era mai potrivita o injuratura?
Sau n-am inteles?
Pregatirea profesionala, probitatea morala si dorinta de sacrificiu, intelegerea legilor militare nu au ABSOLUT NIMIC de a face cu tifna, inflexibilitatea sau intoleranta.
Eu nu vreu sa ma apere indivizi cu profilul pe care il prezinti d-ta, autorule
Subscriu la comentariul Pribeagului, daca ai fost militar autorule, te contrazici sau accepti ca nu ai fost militar croit dupa propriile-ti canoane.
Pleaca ai vostri ,vin ai vostri …
VOI ramineti to(n)ti ca prosti !…-:)))))
JD-USA
Remarc eleganţa exprimării în scris a autorului acestui apel la luciditate.
Cat iti dadu ? Am nevoie de bani si l-as lauda pe autorul articolasului, daca ma plateste bine.
Cand aud de NATO, o structura militara creata de colonistii vestici, prin care ocupa si exploateaza tarile mici, ma gandesc la URSS si Tratatul de la Varsovia.
Toti de dupa Melescanul incoace, au facut numai rau militarilor.
meleşcanu fiind ofiţerul de securitate acoperit în diplomaţia română
SAVURÂND UNELE OPINII DE MAI SUS ofer o RECOMPENSĂ POSTACULUI semnat -BULĂ-
Supraviețuitor la genocid
Dacă fac și eu un partid
Bat la fund orice formulă:
Numele meu este BULĂ.
Spune clar ce-mi oferi pentru bascalia de pe forum, sa ne tocmim.
Comments are closed.