Acasa Opinii Ce urmează să se întâmple în Republica Moldova?

Ce urmează să se întâmple în Republica Moldova?

scris de Ziua Veche
4 afisari

Comuniştii au obţinut la Chişinău 26 de procente. Exit-poll-ul a fost zdrobitor pentru comunişti, care şi-au ţinut uşa închisă în faţa presei. Un prim semn pentru ce urmează să se întâmple, după cum a anunţat deja Voronin: există posibilitatea ca Partidul Comuniştilor să considere ca scrutinul a fost trucat şi să conteste rezultatele alegerilor. Există şi varianta prin care comuniştii să îşi asume înfrângerea şi să încerce să se transforme în social-democraţi, o idee mai veche, care nu va putea fi pusă în practică atâta vreme cât Voronin domină.

Cert este că Partidul Comuniştilor de la Chişinău a ieşit din calculele politice pentru săptămâna viitoare, cel puţin parţial. PLDM-ul premierului Vlad Filat a obţinut 34 de procente, liberalii preşedintelui interimar Mihai Ghimpu au adunat 15,6 procente, PD-ul care l-a avut drept imagine pe fostul comunist Marian Lupu şi finanţator pe Vladimri Plahotniuk a obţinut 15 procente. Alianţa Moldova Noastră a rămas la exit-poll sub pragul electoral, cu doar 3,1 procente. Până la numărătoarea finală există o şansă (mică, e drept) ca AMN să intre în Parlament.

Cifrele exit-poll-ului de la Chişinău nu permit deocamdată o previziune clară asupra condiţiilor de negociere pentru alegerea preşedintelui şi votarea unui nou guvern. Constituţia de la Chişinău spune că este nevoie de 61 de voturi pentru alegerea unui nou preşedinte. PLDM va avea în jur de 40 de deputaţi, PL – 16, PD -16, comuniştii în jur de 30 de mandate. Un lucru e clar: va fi în continuare nevoie de Alianţa pentru Integrare Europeană (cu sau fără AMN, în funcţie de rezultatul final al votului). AIE sau orice altă denumire pentru o coaliţie între PLDM-PL-PD este o condiţie esenţială pentru realizarea unei guvernări. PLDM are nevoie de ambele partide, şi de PL şi de PD. În timpul campaniei liderii acestor trei partide s-au faultat îndeajuns, deşi au încercat să ţină loviturile pe sub masă.

Din cele de mai sus rezultă o altă concluzie: va urma o perioadă de negocieri dure pentru refacerea AIE într-o nouă formă sau menţinerea ei în cazul în care AMN trece pragul electoral. Ca de obicei la Chiţinău, negocierile vor fi relativ discrete şi monedele de schimb pot fi dintre cele mai surprinzătoare. Fiecare partid din această combinaţie vine cu propria moştenire. PLDM este partidul care a reuşit să smulgă cele mai multe voturi de la comunişti – iar oamenii care au votat nu şi-au schimbat foarte mult ideile, aşa că nu sunt de aşteptat iniţiative prea bruşte ale lui Vlad Filat care va avea nevoie de o perioadă destul de lungă de timp pentru a nu crea disensiuni în rândurile propriului partid. Poziţia tăios pro-europeană şi aprig anti-comunistă a liberalilor lui Mihai Ghimpu este bine cunoscută şi a adus cel mai mare scor electoral de până acum în această direcţie. Partidul Democrat va constitui şi de această dată „balamaua” de la Chişinău după care se va răsuci coaliţia pro-democratică. Democraţii lui Dumitru Diacov (fost corespondent ITAR-TASS la Bucureşti în decembrie 1989) l-au adoptat în grabă pe fostul comunist Marian Lupu cu speranţa că vor crea o breşă în rândurile comuniştilor. În faţa nereuşitei acestui proiect, Partidul Democrat a fost „achiziţionat” de omul de afaceri Vladimir Plahotniuk care s-a implicat masiv în finanţarea campaniei electorale şi şi-a impus mai mulţi oameni pe locurile eligibile.

Configuraţia de mai sus are un potenţial conflictual, însă cei care o alcătuiesc sunt siliţi să colaboreze. Se pune întrebarea ce îşi doreşte fiecare să obţină în cursul negocierilor ce vor urma. Înţelegerea care stătea la baza alcătuirii AIE avea formula: Vlad Filat premier, Mihai Ghimpu preşedinte al Parlamentului şi Marian Lupu preşedinte al ţării. La Chişinău pârghiile decizionale majore se află în mâinile premierului, iar în calitate de câştigător al alegerilor Vlad Filat este îndreptăţit să solicite acest post. Funcţia de preşedinte al Parlamentului de la Chişinău este una puternică în perioadele de criză şi este posibil ca Mihai Ghimpu să dorească să o păstreze. Problema începe cu postul de preşedinte, care conform algoritmului anterior revenea Partidului Democrat, respectiv lui Marian Lupu. În prezent Marian Lupu nu are o prea mare influenţă în partid şi este posibil ca oamenii din partid să solicite un alt post pentru o altă persoană. Dar acest lucru se va vedea mult mai clar în zilele ce urmează.

CORECŢIE

Am făcut greşeala să-mi întemeiez analiza de mai sus pe rezultatele exit-poll-ului prezentat de PublikaTV de la Chişinău. Rezultatele parţiale din această dimineaţă dau peste cap tot ce am afirmat aici. După numărarea a 92% din voturi rezultatele arată cam aşa: PCRM – 41,1%, PLDM – 28,2%, PDM – 13,2%, PL – 8,9%. AMN – 2,1%. Traduse în mandate de deputaţi procentele de mai sus înseamnă că PCRM va avea 44 de deputaţi, PLDM – 31, PDM – 15 şi PL – 11. Practic se repetă situaţia de acum un an: comuniştii au 44 de voturi, eventuala AIE are 57 de voturi. În această configuraţie nimeni nu poate alege preşedintele fără să smulgă voturi de la gruparea rivală. Comuniştii au demonstrat de mai multe ori că ştiu să ţină rândurile strânse. O alianţă a comuniştilor cu PDM permite alegerea preşedintelui şi a unui nou guvern pentru un mandat de 4 ani. Refacerea AIE permite doar alegerea unui guvern şi numirea unui preşedinte interimar cu perspectiva unor noi alegeri anticipate (repetarea scenariului de anul trecut…). O chestiune rămâne în picioare: la Chişinău vor urma negocieri dure…

 

0 comentariu

Specialist 18-08-2010 - 14:43

Am vazut pe televiziunile romanesti discutiile privind aparatul de aer conditionat care ar fi luat foc in camera bebelusilor de la maternitatea Giulesti. Trebuie stiut unlucru: freonul 12 sau 22 cu care, cica, ar fi fost echipat acel aparat de AC, nu se mai foloseste in aparatele de AC de mai bine de 6 ani!! Eu nucred ca in acel aparat se afla astfel de freon, ci, poate ca era numai freon 134a, care este comun in toata lumea pt. aparatele de AC. Dar sa zicem ca acel aparat avea freon 12 sau 22, care sunt apropiate ca compozitie chimica. Trebuie stiut ca freonul 12 si 22 au fost retrase de pe piata din cauza factorului de distrugere a oxigenului de catre aceste tipuri de fron. O molecula de freon 12 sau 22 distruge, fiti atenti! 300 de mii de molecule de oxigen. Aceste tipuri de freon nu ard si nici nu explodeaza. ce poate exploda in aparatele de AC sunt furtunele de presiune dintre compresos si evaporator, atunci cind creste enorm de mult presiune. Si chiar daca creste presiune, acele furtune explodeaza elibarind acel freon care se trasnforma instantaneu in gaz, care gaz poate distruge, eventual aerul din camera respectiva, depinzind de cantitatea de freon din aparatul de AC. La capacitatea acelui aparat, nu cred ca ar fi afectat acea incapere, cai altfel copiii ar fi murit axfisiati instantaneu. Deci, eu cred ca s-a intimplat altceva. Se poate ca, compresorul sa se fi ars. Acum, ce se intimpla cu compresorul acestor aparate? Compresorul este echipat cu un motor electric, care motor, actioneaza unu sau doua pistoane care nu fac altceva decit sa pompeze gazul de freon. Acest motor este dispus in compresor intr-o baie de ulei, care ulei este folosit pentru ungerea cuzinetilor pistoanelor si a celorlalte parti metalice aflate in miscare. Acum, ce se paote intimpla? Daca firele motorului intra in scurt din cauza unei defectiuni de fabrica (ceea ce se intimpla in majoritatea cazurilor), firele intrind in scurt circuit …

Specialist 18-08-2010 - 14:50

Daca firele motorului aflat in ulei intra ins curt circuit, motorul isi pierde din putere, pompa nu mai pompeaza cu aceeasi putere, iar consumul – aici atentie mare – de curent creste enorm de mult. daca acest lucru se intimpla, atunci echipamentele de protectie, sigurantele automate ale starterului motorului ar trebui sa decupleze motorul compresorului de la curent, ceea ce se pare nu s-a intimplat. Si nu numai atit, dar firele care alimenteaza aparatul de AC folosind curent in exces se incalzesc pina se transforma intr-o rezistenta ca cele de la resou, arzind isolatia din jurul lor sau lemnul care intra incontact cu acele fire. Arderea se face mocnita fara ardere. Flacara izbucneste numai in conditiile cind se aprovizioneaza zona de contact cu aer de la vreun fen! Numai atunci flacara poate izbucni. ca sa nu mai spunem ca daca firele erau legate neprofesional intre ele, acolo, la conectiunea lor se fornmeaza o rezistenta electrica ce poate sa se trasnforme deasemenea intr-un filament care se incalzeste pina la rosu. deci, eu cred ca uleiul din compresor s-a incins pina la o temeratura ce a facut ca sa creasca enorm de mult presiunea in compresor, care presiune a scapat pe undeva ceea ce a facut ca si freonul sa iasa afara din sistem ceea ce nu a facut mare lucru decit sa expuna un aer inecacios albastru, iar uleiul din compresor sa sara peste tot arzind pe cei din apropierea lor, adica pe copilasi. ce cred ca a fost, este ca firele acelea care erau in contact cu acel fiset din lemn au facut sa arda mocnit acel lemn, generind fum. Abea mai tirziu sa se iste o flama care sa inceapa sa arda imprejur si sa arda tuburi te plastic, care la rindul lor sa arda ceva tuburi de oxigen, etc., si sa provoace acel dezastru.

Specialist 18-08-2010 - 15:00

Intrebarile mele sunt astea: de ce nu au sarit sigurantele sau sigurantele automate? Acel aparat de AC era conectat la o priza, care priza are la capatul ei un fel de contactor care sa fie securizat pentru un amperaj de 20, 30, su mai cine stie citi amperi. Daca amperajul creste peste valoarea acelui starter, atunci starterul ar fi trebuit sa se decupleze automat. Ce se intimpla cu electricienii de la noi? ei, cind au un aparat care decupleaza automat un astfel de starter, leaga „pe direct” aparatura lor, spunindu-si ca, pin la urma, main breakerul se va declansa in caz de o avarie mai mare, iar ei, rezolva astfel conectarea aparatelor lor defecte la reteaua de curent. Am intilnit acest lucrur peste tot in romania, unde lectricienii nostri nu sunt testati deloc, ei nu au permise de certificatie pentru activitatea lor, ei facind ce vor cu instalatiile electrice. Ei nu stiu cite aparate poti sa conectezi pe un traseu electric si la cit amperaj, ei suprasolicitind aceste trasee, ceea ce face ca firele sa se supraincalzeasca si sa generege incendii. Ce sa mai spunem de calitatea firelor acestor retele electrice care sunt sub orice critica, ca sa nu mai spunem ca din cauza acestui voltaj general de 220v AC, sa se creeze tot timpul probabilitati de dezastru. Dar se foloseste acest voltaj de 220 pentru ca motoarele si toate echipamentele electrice folosesc mai putin material si deci sunt mai ieftine, dar sunt si mai dezastroase.

un tinichigiu 18-08-2010 - 15:15

Vad ca le ai cu stiinta, ca baba cu mitraliera. Freonul nu „distruge” oxigenul, si se comporta ca un catalizator in reactia de descompunere a ozonului din statosfera (se transfosma in O2). Asta duce la disparitia stratului de ozon care ne protejeaza de ultraviolete, din acest motiv s-a interzis utilizarea freonului.

jan dinu 18-08-2010 - 15:28

Nu este exclus ca tehnicianul
or ajutorul acestuia sa fi lasat in
preajma instalatiilor substante inflambile
care la temperaturi ridicate au declansat
(self)foc in incapere avind in apropiere
aparate de sudat cu butelii mici care
se folosesc la reparatii cu cirpaceala asha cum se procedeaza pe acolo …
Shi daca „baiatu ” era shi baut …cum
e shi la – volan – pe shosea …nu-i
de mirare ce s-a intimplat !
JD-USA

jan dinu 18-08-2010 - 15:34

Poti completa cu ceva ??
JD

vifor 18-08-2010 - 15:50

sterge-ti mainile de cacao inainte sa folosesti tastatura,…

Iacov 18-08-2010 - 16:03

Indiferent ce a dus la izbucnirea incentiului, nenorocirea s-a produs pentru ca incaperea respectiva nu era supravegheata de nimeni. Asistenta era plecata „cu ziarele”, la cafele sau la un futing cu vreun sef. La „Reanimare” trebuie sa fie in permanenta cineva, fara intrerupere, pentru ca oricand se poate intampla o nenonorocire si pacientii nu se pot apara pentru ca sunt imobilizati.

Specialist 18-08-2010 - 16:25

Crezi ca eunu stiu teoria frweonului? Nu am spus-o ca nu este necesar de a o pune si a ingreuna explicatiile mele privind acest dezastru. A fost de ajuns sa spun ca freonul distruge oxigenul. Aaa, ca freonul a fost cel care a generat, se pare, gaurii din ozon acum citiva ani, este foarte adevarat, dar, local, cind avem de-a face cu un compresor de mare dimensiuni care foloseste citeva sute de litri de freon 12 sau 22, camera respectiva este predispusa la a fi un loc in care persoanele aflate la timpul dezastrului sa moara axfisiate instantaneu. de aceea, in companii, astfel de camere sunt echipate cu sisteme automate de ventilatie si de alarmare, iar aceste echipamente sunt cunoscute ca gas monitors, care monitorizeaza cantitatea de oxigen din camera respectiva care trebuie sa fie in jur de 20.9% si nu mai putin de 19.5%. daca concentratia de oxigen scade sub 19.5% aceste monitoare fac sa sunte niste sisteme de avertizare sonore si auditive, si in acelasi moment sistemele de aerisire sunt declansate instantaneu si intra in functiune pt. ca acesti vapori de freon sa fie evacuati imediat si vietile sa fie salvate. ce p..a mea ma compeltezi tu cu niste chestiic are nu reprezinta nici un fel de interes in explicatia acelui dezastru. faci pe desteapta? date-n … vorba aia de jegoasa!

Putini stiu ca in SUA, daca cineva observa ca cineva se joaca la sisteme de aere contidionate echipate cu freon 12, 402, 22, r 500, etc, sau CFC (chlorofluorocarbon) (hydrochlorofluorocarbon) (perfluorocarbon), etc. poate fi amendat instantaneu cu 5 mii sau 10 mii de dolari, sau cu inchisoare de la 1 an si sase luni pina la 5 ani!

Specialist 18-08-2010 - 16:40

ceste compresoare sunt perfect incapsulate ele avind contacgt cu restul instalatiei prin niste tuburi de metal care sunt conectate la sistem. Aceste compresoare sunt echipate cu niste dispozitive numite overtemp device, care reprezinta „temperatura de depasire” care poate transforma acest compresor intr-o bomba; acest dispozitiv decuplind instantaneu conectia electria a motorului compresorului. de ce nu s-a declansat acest sistem de protectie din interiorul compresorului? dar acest aparat de aer conditionat este prevazut si el cu o siguranta de un anumit amperaj. de ce nu s-a topit acea siguranta decuplind astfel curentul electric de la aparat? Pai se cunoaste practica „electricienilor” romani care pun in locul acestor sigurante bucati de metal ca sa nu mai intrerupa aceste aparate! Trebuie vazut si acest aspect! Si trebuie vazut daca pe circuitul de alimentare al acestui aparat care reprezinta priza, are la captul ei un „braker” care sa fi fost apt sa suporte un curent de protectie adecvat pt. acel circuit. Adica? Un circui de prize electrice este proiectat ca sa suporte un anumit amperaj. daca acest amperaj este depasit, acel breker se declanseaza si intrerupe alimentarea cu curent electric al acelor prize. daca un electrician nepriceput observa acest lucru, forteaza acest braker si de multe ori, cu osimpla scobitoare face ca sa tina anclansat solenoidul acelui braker ceea ce face ca contacetele lui sa ramina in contact si astfel firele acelui circuit sa ia foc. Trebuie vazut si acest aspect. eu cred ca cei care aumontat acel aparat de AC sunt de vin de acel dezastru, impreuna cu personalul medical. Toti la un loc trebuiesc bagati in puscarie.

Specialist 18-08-2010 - 17:15

Instalatia de aer conditionat nu a explodat. E clar ca daca motorul compresorului s-a supraincalzit, sistemul de protectie din interiorul compresorului a decuplat motorul de la curentul electric. deci, atunci, ce a luat foc. Pai, daca motorul a fost decuplat, trebuie stiut ca acest dispozitiv este realizat pe baza unui bimetal, care atunci cind se incalzeste decupleaza curentul electric, dar daca compresorul se raceste, acel bimetal recupleaza la curent acel motor. Asa ca, motorul poate sa se cupleze-decupleze de fiecare data in jurul unei temperaturi de avarie de aproximativ 100 de grade celsius si sa lucreze deci fierbinte cauzind o supraincalzire a firelor de alimentare care s-au trasnformat intr-o rezistenta ca aceea de la resouri, arzind acel dulap pe care au cazut. Asa ca, arzind mocnit, fumul a fost primul care au axfisiat pe copilasi, dupa care s-a asteptat ca lucrurile din interiorul dulapului sa ia si ele foc, si asa mai departe, iar in tot acest timp, aproximativ o ora, fumul sa axfisieze acei copilasi, pentru ca si temperatura degajata de acel nenorocit de compresor sa supraincalzeasca aerul acelei camere.

Specialist 18-08-2010 - 17:36

Sunt cunoscute ca fiind CFCs, adica, clorofluorcarbonul, care este un compus al atomilor de clorina, fluorina si carbon. Freonul CFC este foarte stabil si nu se descompune, asa ca atomii de clorina, care sunt foarte distrugatori pentru stratului de ozon al planetei, pe care-l distruge, practic. Specialistii au introdus acest termen de Ozone Deplition Potential, ODP, care nu este altceva decit un sistem de masurare al efectului distructiv al clorinei fata de stratul de ozon. Asa ca acest numar ODP este prezent pe etichetele tipului de freon din instalatiile de aer conditionat. refrigerentul 12 si 22 sunt cotate cu 1.0, unul dintre cel mai ridicate. Asta a facut ca din anul a995 sa se renunte la folosirea acestor tipuri de freoane ridicindu-se pretul la acest tip pina la sume enorm de mari, ajungindu-se actualmente la un pret de 175 de dolari pe jumatatea de kilogram, asta tocmai pentru descurajarea folosirii lui. Exista deasemenea o lege a aerului curat, in SUA (aprobata in anul 1990), care prevede la articolul 608 o amenda de 27000 de dolari pe zi celor, celui care foloseste aceste tipuri de refrigerant cu clorofluorcarbon inafara procedurilor aprobate, iar celui care cheama si sesizeaza factorii de aparare a legii asupra unui caz concret, primeste o prima de 10 mii de dolari instantaneu, iar cei care se fac vinovati, inchisoare de la 2 la 5 ani si amenzi imense, chiar si oprirea totala a acelui business. Nu exista nici un fel de toleranta asupra celor care nu tin un inventar la sutime de miligram asupra acestor tipuri de freoane, iar companiile sunt extrem de severe cind au de a face cu aceste freoane pentru ca li se pot inchide activitatea. Numai la noi nu exista nici un fel de legislatie sau proceduri.

un tinichigiu 18-08-2010 - 18:54

Lasa diversiunea cu compresorul si freonul, ca de vina este asistenta care i-a lasat pe copii nesupravegheati, dar si sefii clinicii. Se pare ca acest obicei era impamantenit acolo. Tu pricepi ca nu ai voie, pentru nimic in lume, sa-i lasi nesupravegheati pe pacientii care sunt imobilizati si incapabili sa-si poarte singuri de grija ? Salile de reanimare trebuie sa fie supravegheate continuu, pentru ca oricand i se poate intampla ceva unui pacient. Asta este regimul lor de functionare.
Tu vrei sa-i scoti basma curata pe medici si pe asistente, de asta ne ametesti cu teoria ta, la nivel de manivela.

Specialist 18-08-2010 - 19:23

Si cine pi..a ma-tii a spus altceva? Am spus eu ca jigodia aia de infirmiera nu este de vina? Du-te dracului de panarama ce esti! eu am spus mereu ca toti cei din spital, ma refer la lucratori, ar trebui bagati in puscarie, in frunte cu guvernul, cu Boc si Basescu, ce p..a ma-tii mai vrei?

Val Verde 18-08-2010 - 19:40

Bei muie pocita iar sugi penisul pe forum otreapa raioasa ce esti.Mai bine vezi de scroafa aia de ma-ta care te-a kakat, ca mamanca copii cruzi cu lingura.
Spanzura-te bai virme imputit.nu mai manca kakat pe internet.

1 2

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult