Acasa Opinii Cea mai crudă moarte, moartea speranţei

Cea mai crudă moarte, moartea speranţei

scris de R. C.P.
2 afisari

Pornesc de la o afirmaţie a lui Andrei Pleşu: ,, Am uneori impresia că am căpătat o conştiinţă de dreapta,  mai mult scos din minţi de stânga”

alin baciuVedem cum e cu valorile de stânga. Începem cu solidaritatea. Este o valoare de apreciat, dar atunci când avem solidaritate din profitul celor bogaţi nu din falimentarea celor bogaţi. Grijă pentru pensionari este un lucru esenţial, dar nu în aşa fel încât să distrugi viitorul nepoţilor lor. Sprijinul persoanelor cu probleme este ceva de dorit dar numai când e vorba de cei care chiar nu au posibilitatea de a munci şi nu pentru cei care nu au chef să muncească dar sunt buni să voteze.

Ne-am obişnuit atâţia zeci de ani cu egalitarismul promovat de stânga. Dar despre ce egalitarism vorbim când reprezentanţi ai  puterii de stânga şi cei care sunt de-ai lor trăiesc într-un lux care te duc la sintagma ,,zei şi muritori” dacă îi compari cu votanţii lor, cu care ar trebui să-şi împartă bogăţia. Controlul statului vedem cât este de eficient. Vedem condiţiile pe care le oferă statul că administrator cand stim ce este cu CRF Călători, spitalele de stat, condiţiile din şcoli, şi exemplele  pot continua. Să mai vorbim de sindicalism, unde liderii de sindicat sunt nişte instrumente ale puterii, îmbogăţiţi peste măsură, exploatând la maxim muncitorii pe cărora defapt nu le reprezintă interesele ci le negociază în scop personal.

Aşadar, observăm cum sunt puse în valoare principiile de stânga în România. În fapt stânga din România nu este altceva decât continuatoarea sistemului nomenclaturist de dinainte de 1989.

Iar acum să vorbim despre dreapta. Avem statul de drept pentru care ne spun cei de dreapta că se luptă. Deşi ne aducem aminte cum s-au comportat în 2012 mulţi dintre cei care-şi zic de dreapta, şi mulţi alţii ce s-ar fi comportat asemănător dar atunci erau, chipurile, în opoziţie şi nu puteau pactiza cu puterea. Justiţia este o altă temă favorită a dreptei, dar în acelaşi timp mare parte a acestei drepte îşi protejează corupţii în Parlament. Sprijinirea mediului de afaceri, este o temă pe care o auzim ca idee dar nu prea o vedem ca legislaţie propusă de partidele de dreapta. Da, trebuie făcută, este esenţială pentru a avea creştere economică, pentru a creşte numărul locurilor de muncă, pentru a evolua ca nivel de dezvoltare, dar cum? Dreapta poate ajuta mediul de afaceri oferind o legislaţie favorabilă dezvoltarii acestuia nu bazându-se pe contractele cu statul pe care le fac companiile private. Când statul cu accent socialist, de stânga, e preocupat să sprijine pe cei pasivi oferind ajutoare sociale, dreapta trebuie să sprijine pe cei activi. Din nou mărturisesc că nu aud decât vorbe de pe drepta în aceste sens, şi uneori nici pe acelea.

Personal, cred în eficienţa unui sistem sanitar privat, într-un sistem de educaţie privat, în dezvoltarea unor reţele de transport, şi aici mă refer la agenţi privaţi care să opereze pe calea ferată, chiar în autostrăzi construite exclusiv cu capital privat. Dreapta, în mare parte ne spune aceste lucruri dar  trebuie să vina cu o legislaţie care să transforme aceste soluţii în elemente de succes atât pentru iniţiatori cât şi pentru beneficiari.

Despre descentralizare nu se mai vorbeşte nimic. De ce? Poate pentru că avem aproape confictul din Ucraina? Poate pentru că electoral românul înţelege altceva prin descentralizare şi regionalizare? Cert e că fără o reală descentralizare nu poate există dezvoltare, iar controlul statului pe sistemul banilor de la centru pe care îl perpetuează toţi cei care au ajuns la putere, vedem că este eficient doar pentru ca partidul de guvernământ să-şi controleze baronii. Dacă dispare posibilitatea de a controla baronii s-ar putea să se distrugă şi sistemul armatelor de partid ce sunt puse în mişcare de către baronii locali pentru liderii de la centru.

Văzând cum e cu valorile şi principiile să vedem şi mesajele pe care le vedem zilnic atât din partea stângii cât şi din partea dreptei. Stânga ne spune că dacă pleacă Băsescu totul va exploda într-o prosperitate de nedescris, şi dreptatea se va face pentru toţi. Care prosperitate, care dreptate? Cum? Preşedintele ţării nu are de-a face direct cu legislaţia, cu strategia de dezvoltare economică, cu reforma din sănătate, cu reforma din educaţie, cu descentralizarea. E treaba Guvernului şi a Parlamentului, ambele dominate categoric de stânga. Ce anume îi opreşte? Au crescut pensiile? Da, pentru că au dispărut investiţiile, pentru că firmele dau faliment. Avem creştere economică? Da, pentru că Patriarhul Daniel s-a rugat şi am avut ploaie. Românii trăiesc mai bine? Da, românii care s-au înscrie în PSD, şi cei care au firme si cotizează la PSD.

Dreapta ne spune că Ponta minte, că Ponta plagiază, că Ponta stă la televizor, că Ponta îl apăra pe Voiculescu, că Ponta e ajutat de Ghiţă şi de Antenă 3. Aşa şi? Eu cred că Ponta şi PSD fac altele mult mai grave care ne afectează pe noi cetăţenii acestei ţări. De ce nu  ne spune dreapta, pe înţelesul tuturor, care sunt aceste fapte ce afectează cu adevărat România? Şi dacă Ponta e rău, dreapta ce va face? Da, am înţeles, îl va da jos pe Ponta. Am înţeles, liderii de dreaptă vor fi miniştri, vor spune ,,ciocu mic, acum noi suntem la putere”, dar ce vor face? Cu cine? Cu cei care au mai avut ocazia să ia măsuri de dreapta pentru a pune în practică valorile de dreapta despre care scriam mai sus, şi n-au făcut-o? De ce aş crede eu că aceiaşi vor fi altfel? Vorbim de reforma în administraţie, de reforma în sănătate, de facilităţi pentru mediul de afaceri. Am avut şi lideri actualei drepte miniştri. Şi? Singurul lucru reuşit a fost să-i transforme pe votanţii de dreapta ai acestei ţări în adversari ai politicienilor de dreapta. Dacă stăm să ne gândim bine dreapta, în mare parte, se bazează pe un aparat de partid, manevrat, şi nu pe adevăraţi oameni de dreapta, care cred în liderii şi măsurile de dreaptă propuse de aceştia.

Ce mai vedem la dreapta? ,,Udrea un dezastru”, ,,Noi nu suntem cu Basescu”, ,,Boc e tradator”, Diaconescu e 322”, ,,Iohannis tace”. Acestea sunt mesajele prin care dreapta îşi caută electoratul? Mi-e teamă că strategii dreptei sunt depăşiţi sau că lucrează pentru stânga, altfel nu am întâlni ca mesajele dreptei să se suprapună cu mesajele stangii.

La ce mai putem spera? La oamenii raţionali, responsabili, activi, care să se implice şi să pună presiune pe cei care trebuie acum să scoată un preşedinte pentru România, pentru români, şi nu pentru poporul psd-ist, pnl-ist sau pmp-ist. Altfel, cea mai crudă moarte, e moartea speranţei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult