Acasa Opinii Cheltuieli sacrosancte

Cheltuieli sacrosancte

scris de Ziua Veche
1 afisari

Ion PETRESCUMinisterul fortelor armate a cerut Parlamentului sa nu mai cheltuiasca atat de multi bani cu trupele proprii. Asta pentru ca, in ultimii noua ani, personalul armatei a fost mai bine remunerat decat acela care lucreaza in domeniul privat, chiar daca exista experiente profesionale si niveluri de educatie similare.Mai mult, ministrul de resort si-a focalizat  discursul sau – rostit duminica, 9 mai a.c., cu ocazia Zilei Victoriei Aliatilor, la Biblioteca si Muzeul Eisenhower, din Abilene, statul Kansas – pe necesitatea unor mutatii importante in bugetul apararii din SUA, nu din Romania, daca asta era impresia creata dupa lectura primelor randuri.

 

Asta pentru ca, parlamentarii de peste Ocean au fost atat de hotarati sa aiba grija de trupele americane si de familiile lor, incat Pentagonul s-a obisnuit ca de cate ori administratiile George W. Bush si Obama solicitau fonduri suplimentare, Congresul sa fie mai mult decat generos in privinta bugetelor asigurate fortelor armate.

In contextul celor doua campanii din Irak si Afganistan, Robert Gates si echipa sa de experti civili – care au venit la Pentagon si vor pleca in integrum, la finalul mandatului sau – considera ca generozitatea mentionata va deveni fara sustinere economica reala, ceea ce va afecta sumele prevazute pentru cumpararea armelor si intretinerea tehnicii de lupta actuale. La Pentagon se vorbeste acum chiar de o posibila calamitate fiscala, comitetul pentru aparare din Senat fiind informat ca tocmai cresterea sumelor alocate personalului ar putea afecta serios pe cele destinate instruirii fortelor armate. In prezent, cheltuielile cu personalul constituie un sfert din bugetul apararii.

In 2011, numai suma alocata programului de ingrijire a sanatatii militarilor  va fi de 51 miliarde de dolari – o zecime din bugetul armatei. Aici nefiind inclusi banii necesari prezentei trupelor SUA in teatrele de operatii irakian si afgan. Dupa 2002, salariile militarilor au crescut cu 42%, fata de 32%, cu cat au sporit cele ale americanilor care lucreaza in sectorul privat.

Si acum…surpriza!

Parlamentarii americani, indiferent de culoarea lor politica au precizat ca ei considera sacrosancte cheltuielile si beneficiile militarilor, cu atat mai mult cu cat este vorba de oameni care se muta cu familiile lor dintr-o baza militara in alta, conform necesitatilor armatei si participa la razboaie departe de casa, unde apara valorile societatii americane.

A socat afirmatia doamnei Susan A. Davis, membra a Comitetului Camerei Reprezentantilor pentru Fortele Armate si sefa subcomitetului care se ocupa de problemele personalului militar:”Am terminat-o cu falsa dilema – vom finanta achizitiile de armament sau cele de personal? Realitatea este ca avem nevoie de ambele!”

Davis este o voce importanta pentru militari, deoarece ea lucreaza ca parlamentar in numele a jumatate din populatia orasului San Diego, si a 30.000 de militari din fortele navale si din infanteria marina, care activeaza in acel port la Oceanul Pacific.

I s-a alaturat Thomas J. Tradewell Sr., liderul Veteranilor din Razboaiele purtate peste Ocean. Acesta a calificat ca un nonsens tentativa unor oficiali de la Pentagon de a lega cresterea cheltuielilor necesare personalului, de stoparea celor prevazute pentru instructie.

Culmea este ca tocmai datorita generozitatii incriminate, dar si recesiunii economice, 2009 a fost primul an in care obiectivele anuale de recrutare au fost integral indeplinite! Un caz  fara precedent, dupa 1973, cand s-a trecut la serviciul militar bazat pe voluntariat.

Dar, dupa cum bine stiti, in Romania nu exista cheltuieli sacrosancte…

0 comentariu

Snegur 12-08-2010 - 11:25

de a scapa de reapan si jeg, caci cu o apa a marii la 23 de grade nu se ia jegul si nici reapanul, asa ca, cu o mare fiarta si sarata potroaca, romanul se va curati instantaneu. Ar mai fi fost o solutie cu acidul sulfuric dar e prea scump si de unde atit de mult. Asa ca romani! nu pierdeti ocazia. Veniti la mare sa ne curatam de jeg si reapan pe deamoaca. Si nu uitati sa va aduceti si periile de sirma pentru curatat bornele de la bateriile de Dacia ca sa va spalati si pe dinti!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult