Acasa Opinii Chevron, go home!

Chevron, go home!

scris de Teodor Seran
5 afisari

Visul cel mai scump al americanilor a fost acela de a conduce Lumea. Treptat, acest vis a devenit o realitate care, s-ar putea spune, face parte în prezent din gena acestui popor, instalat pe fotoliul de „Jandarm al Lumii”.

teodor seranDin această poziţie pe care o socotesc a fi meritată de drept, americanii conduc Lumea prin orice metodă care le-ar putea aduce un avantaj. Politica militară a fost adaptată şi ea în spiritul mentalităţii de conducători al Lumii, americanii promovând, în special după ce-a de a doua conflagraţie mondială, o doctrină militară belicoasă, menită a le asigura prin intervenţie armată, statutul de stăpâni ai Lumii. Această doctrină militară afirmă în esenţa ei următoarele: „America va interveni peste tot în lume, acolo unde îi sunt lezate interesele”. Niciun continent nu a fost ocolit de efectele acestei megalomanii  americane obraznice.

Rolul de stăpâni ai Lumii asumat de americani presupune un statut de independenţă totală în toate domeniile, în special în domeniul economic şi al resurselor materiale. În aceste domenii, America şi-a umflat muşchii dintotdeauna, o perioadă lungă de timp reuşindu-se non-dependenţa faţă de „cineva” sau de „ceva”. Americanii nu au stat niciodată „la mâna cuiva”.  Deoarece nu dau doi bani pe filozofie, ci doar pe pragmatism, sintagma „ceea ce e sigur e că nimic nu e sigur”, nu a fost niciodată luată în considerare.  Strategii Americii nu s-au gândit vreodată că relativitatea Lumii poate să îi lovească şi pe americani.  La un moment dat, nu cu prea mult timp în urmă, s-a constatat că independenţa energetică nu mai poate fi asigurată.

Orgoliul american nu permitea să „cerşeşti” sud-americanilor din Venezuela şi Columbia o cantitate mare de petrol. Petrolul din Golful Mexic din Texas şi din alte zone tradiţionale nu mai putea să satisfacă, consumul din ce în ce  mai mare al unei societaţi „petrolofage”. În aceste  condiţii, s-a recurs la exploatarea unei resurse noi: gazele de şist, de care America dispune din abundenţă în unele state din sud. Necazul este că Planeta Pământ nu poate fi agresată fizic şi „găurită” prin toate metodele barbare posibile la infinit. Dacă la exploatarea petrolului şi a gazelor naturale, a sării, a cuprului şi a altor zăcăminte naturale, Planeta ne-a suportat, în ceea ce priveşte exploatarea gazelor de şist se pare că  ea nu mai suportă intervenţia noastră. În grandomania lor îmbibată cu multă prostie, americanii au demarat exploatarea gazelor de şist fară să analizeze cu responsabilitate eventualele urmări catastrofale ale acesteia.

În goana după independenţa energetică s-a practicat o exploatare sălbatică, pe teritoriul statului Texas şi Pennsylvania, apărând mii de puţuri de exploatare. Exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice a poluat ireversibil mediul şi apele subterane din aceste state americane, producând catastrofe ecologice ireversibile. Substanţele chimice folosite la injectare în vederea fracturării au poluat straturile acvifere subterane, gazele de şist eliberate din strânsoarea rocilor penetrând aceste straturi şi transformând apa potabilă în apă cu gaze cu miros specific, care se aprinde în contact cu orice flacără. Cu alte cuvinte accesul omului la acestă apă este exclus definitiv, „apa de foc” neputând fi folosită pentru nimic. Nici pentru băut, nici pentru spălat, nici pentru irigaţii. Ceea ce era de dovedit , s-a dovedit.

Exploatarea gazelor de şist duce la distrugerea mediului înconjurător şi în final la distrugerea existenţei populaţiei  din arealurile supuse exploatării. Citind o serie de rapoarte secrete, pe care consilierii le-au pus pe masa din Biroul Oval, Barrack Obama, şi-a dat seama cât de gravă este situaţia. Lucrurile erau însă scăpate din mână şi nu se putea întrerupe totul brusc.

Desigur că s-au dat ordinele  necesare pentru ca exploatarea gazelor de şist să fie întreruptă într-un timp rezonabil, destul de scurt. Necazul cel mare pentru America  îl constituie nu atât întreruperea exploatării, cât mai degrabă, pierderile uriaşe de sute de milioane de dolari care ar putea fi suferite datorită unei eventuale aruncări la gunoi a super-tehnologiei sofisticate de exploatare a gazelor de şist.

Această tehnologie nu este încă uzată moral şi are în spatele ei puhoiul firmelor producătoare de instalaţii şi de componente ale acestora. În aceste condiţii, singura strategie  viabilă pentru viitorul apropiat, era cea „imperialistă”, folosită de America pe parcursul istoriei sale, ori de câte ori îi ajungea „cuţitul la os”. Autoritar şi fară a lăsa posibilitate de replică, Barrack Obama i-a convocat pe şefii de state care dispuneau de zăcăminte de gaze de şist şi i-a „îmbrobodit”, dându-le dispoziţie în final să semneze un angajament prin care acesti se obligau să exploateze zăcamintele de gaze de şist din ţările lor.

Aflată pe harta zăcamintelor mondiale de şist, România s-a aflat de la început  în atenţia Preşedintelui american care l-a convocat pe Traian Băsescu în urmă cu patru ani la o întâlnire de taină, având o altă temă decât gazele de şist şi unde acesta a fost obligat să semneze cu partea americană un protocol care obliga România să demareze explorarea şi exploatarea gazelor de şist. Acesta a reprezentat începutul trădării intereselor naţionale de către politicienii români în favoarea intereselor americane. SUA au trimis în România „cavaleria grea”, reprezentată de firma „CHEVRON”, aceeaşi firmă care făcuse harcea-parcea  mediul în statele americane unde a explotat gaze de şist.

Două obiective sunt urmărite prin trimiterea în România a unor astfel de firme cu un trecut istoric cenuşiu şi cu o activitate „ucigaşă” pentru populaţia din zonele în care şi-au instalat sondele: exportul masiv de tehnologie de explorare şi exploatare a gazelor de şist şi susţinerea în continuare a independenţei energetice a SUA, prin livrarea acestor gaze atât, direct în SUA, cât şi unor parteneri strategici ai acestora, scutind astfel SUA de un consum provenit din resursele proprii tradiţionale. Pentru că indicaţia de exploatare a gazelor de şist din România a venit de la Obama însăşi, plata pentru licenţa de exploatare, trebuia să fie una modică, ca  să nu se supere cumva americanii! Astfel că redevenţa pentru exploatarea gazelor de şist din arealele Vaslui şi Costineşti-Vama Veche-2 Mai, a fost stabilită prin contract la o valoare super-penibilă de 3,5 %! Drept urmare, România va câştiga din exploatarea gazelor de şist, un „rahat”! Şi acesta destul de mic! În vreme ce firma „CHEVRON” va beneficia de 96,5% din profit, având dreptul să exporte gazele provenite din pământul românesc, acolo unde vrea!  După demararea exploatării, conducte magistrale de diametre apreciabile vor fi pozate sub apele Mării Negre, purtând aiurea în lume, gazele româneşti. În aceste condiţii se poate  pune întrebarea: ce fac conducătorii noştri?  Mai conduc România sau nu?  Mai are cineva grijă de acest neam şi de ţară?

Sau are dreptate Stelică Trandafir, un matroz de pe împingătorul „Filiaşi”, cu care am stat de vorbă pe punte într-o după amiază de vară. Ne aflam cam prin dreptul  Galaţiului. Aproape de negura înserării se vedeau Muntii Măcinului.  „ Care e problema gravă a României? – Face o pauză şi scuipă vârtos, cu ciudă, în apele fluviului – Problema gravă e că nu prea mai avem ce face!  Ne ducem toţi pulii de suflet!  Şi duşi vom fi!” Cu toate că împingătorul aluneca uşor pe apele Dunării şi în jur era multă linişte, nu  am înţeles cum vine chestia asta cu: „ pulii de suflet!”.  Despre care povestea nea’ Stelică matrozul.  Probabil că reprezintă cea mai rea perspectivă pe care o avem de aici înainte. Trebuie să urmărim televiziunile. În mod sigur, ne va explica zâmbind Victor Ponta, cum devine chestia. Cu expresii mai academice. Neplagiate.

122 comentarii

Ereticul 16-08-2013 - 22:28
ValVerde 16-08-2013 - 22:53

Ihi…foarte obiectiv.
Spune ca impozitele sint redeventa 3.5 % si 16% pe profit.
Ceva mai bine decit spune Seran (96.5% cistig pentru Chevron) dar departe de adevar.
Uita in mod convenabil de 60% impozit pe venitul suplimentar, (vezi Ordonanta 7/2013)

N-am citit mai departe.

Ereticul 17-08-2013 - 00:07

Nimeni nu-i perfect. Omul este un jurnalista apreciat (a lucrat la Romania Libera, ziar filosemit), iar pentru subiectul dezbatut a strans multe documente si a intreprins doua calatorii: una in America si una in Romania. Poate n-ar fi gresit sa parcurgeti materialul pana la capat.

ciufulici 17-08-2013 - 00:42

@ ereCticul

adica acu faceti reclama la viagre d-alea?

ciufulici 17-08-2013 - 00:40

ValdeVerde, ora e grava! Minutul e hapsan! Secunda, nu stiu.

The CIA has acknowledged the existence of Area 51, a top-secret facility in Nevada believed to be used for testing intelligence weapons, in declassified documents released on Thursday.

Sa vad eu acusica ce faci din acesasta veste!

ValVerde 17-08-2013 - 01:18

Nu, nu…si Secunda o ia pe urma lor…

Nu au avut incotro, au trebuit sa desecretizeze Area 51.

Faceau autopsii la extraterestrii, dar de cind le-a scapat Huhu, taina e data pe fata.
Pina si Tache stie tot ce se intimpla acolo.

ciufulici 17-08-2013 - 01:34

Bun! Nu mi-e de aria 51, ci de celelalte.
Aria 39 a fost data in vileag si ea.
Si inca care e de trei ori nenorocoasa!
Daca se dovedeste ca Sulut e …, ma mog ce este si el!

ValVerde 17-08-2013 - 06:24

Da, recunosc, nu a fost un an bun.

Zona 51, compromisa
Zona 39, abandonata pentru ca nu au anticipat cantitatea de balega pe care o poate crea un singur bou.

Ne mai ramin zona 27,31 si 33.
Toata lumea stie de ele, dar sint „top secret”

Zonel intre 01 si 60, inca nementionate exista, dar nimeni nu stie de ele. (neacsum s-a prins de citeva, dar nu stie tot, tatoneaza)

OK, ca te vad baiat de incredere, care stie ce sa faca cu o bere, iti spun niste secrete…ca tomi…da’ sa nu spui la nimeni shhhhh.

In Zona 47 au incercat sa creeze supersoldatul Imperiului.
Au aflat ca porcul este „omul orizontal” \
Au vrut sa aiba o rezerva nelimitata de soldati timpiti care nu pun intrebari.
Si au inceput sa se joace cu genele.

Nu pot sa spun mai mult, decit ca ce a iesit a fost Salut. S-au speriat asa de tare ca i-au dat drumul in libertate si au zis ca e legionar neconvins.

Restul il va consemna istoria, cind documentele vor fi facute publice si se va afla magnitudinea rateului.

Nu-ti trebuie singe cind ai bere !!!

Antibasistul 17-08-2013 - 03:19

CHEVRON GO TO HELL!!!

ValVerde 17-08-2013 - 06:37

Chevorn, ai incurcat-o !!!
Ia uite ce zice Huhu.

Tache 17-08-2013 - 10:19

Băsescu cere FMI să facă presiuni asupra României pentru exploatarea resurselor

Traian Băsescu a revenit la vechile obsesii: exploatarea resurselor României cu orice preț. Pentru că nu a avut succes în țară, Băsescu caută sprijin în străinătate. Și nu de oriunde, ci de la FMI, care, se știe, atunci când impune anumite condiții, trebuie respectate.

Nu contează că proiectul de la Roșia Montană nu a fost și nu este deocamdată favorabil României și nici vânzarea cuprului, Băsescu le vrea exploatate cu orice preț.

„Trebuie să avem şi îmi doresc să avem un parteneriat, cu asistenţa dumneavoastră, pentru crearea unei strategii de creştere economică pe termen mediu. Trebuie să discutăm despre fondurile europene, dar există şi anumite investiţii care sunt blocate de demagogia politică, în acest moment avem multe resurse naturale de cupru, de aur, nu putem să acoperim deficitul la fondul de pensii până nu vom crea locuri de muncă care pot furniza fondurile pentru acoperirea acestui deficit. Nu putem să împăcăm demagogia politică cu interesul naţional în această situaţie. Poate aţi putea să analizaţi împreună cu specialiştii dumneavoastră aceste date şi să colaborăm pentru stabilirea unui program de creştere economică pe termen mediu”, a declarat Băsescu, joi, la întâlnirea cu delegația FMI de la Palatul Cotroceni.

Tache 17-08-2013 - 11:17

Il asteapta GHILOTINA, nu parnaia. Parnaia este lux……….

Antibasistul 17-08-2013 - 11:48

Singura explicație a presiunilor ce le face Basescu pentru exploatarea resurselor, jefuirea lor de catre ji dani, ar fi ca el primeste comisioane mari de la ji dani, n-asa?:

briel 17-08-2013 - 20:34

Nu neaparat primeste comisioane si ar putea fi altii interesati, ca americanii, canadienii, austriecii etc.

Basescu, la fel ca si Obama, ar putea fi amenintati si santajati. Au familii.

urbos 17-08-2013 - 20:43

Basescu a vandut tara pentru a se mentine la putere. Este evident ca nu mai poate face decat ce-i ordona stapanii lui, cei care l-au sustinut ilegal, ca sa ramana in functie. Daca l-ar lasa din brate, ticalosul ar fi in puscarie, nu la Cotroceni.

Antibasistul 17-08-2013 - 20:49

Sint convins ca aveți amindoi dreptate!

Antibasistul 18-08-2013 - 01:09

Desigur ca ma refeream la CONGO, UnUL si ciufulici. OUPS, erau trei. Deci amintrei.

Pribeagul 17-08-2013 - 18:11

Besescu da tot mai mult impresia de javra, dupa cum bine i-au spus demonstantii, a unui ciine comunitar care n-are astimpar, nu-si gasesste locu si hoinareste peste tot, isi baga nasul in toate, ca un bagabont ce e.

Ca sa vezi si sa nu crezi, in noile conditii, la romani, pina si productia de aur a devenit “ineficienta” si ca urmare exploatarea aurului – unii spun ca cel mai pur din lume – a fost sistata.

Este interesant de urmarit desfasurarea acestei adevarate iliade + odisei:

Din anul 2000, din motive obscure (cica era prea mult aur in rezerva/cica resursele de aur erau “epuizate”), BNR n-a mai cumparat aurul/productia minelor de aur. Urmarea a fost ca minele noastre de exploatarea a aurului au dat faliment.

In tota aceasta zbatere de modernizre si reconstructie a tarii BNR a pierdut si poansonul de marcare a lingourilor de aur. Ba mai mult, cum se zice un necaz nu vine niciodata de unul singur, strainii care au venit sa modernizeze/palmeze productia de aur a tarii au produs si o catastrofa ecologica, in urma careia au fost otravite cursurile de apa pe traseul Baia Mare – Marea Neagra, spre marele necaz si al vecinilor nostri, prieteni seculari : Ucraina, Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria. Marea Neagra ce ne-a mai rabdat, de la restu am auzit de toate.

Cu toate ca zacamintele erau “epuizate” asistam la o batalie crincena in vederea concesionarii si autorizarii exploatarii acestora de catre firme straine. Ca urmare: “…opt firme străine au primit licenţe de exploatare în zonele epuizate, care s-au dovedit a fi foarte bogate: conţin aur în valoare de 54 de miliarde de euro. Explicaţia: Au avut hărţile geologice ale statului român, ne-a spus dr. ing. Florea Neagu, …fost director al Institutului de Proiectări Miniere, omul care a proiectat şi realizat mine de aur în patrulaterul aurului. ”

Si se pare ca acesti exploatatori straini au pe ce se bate:

“Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti, a declarat, astazi, ca resursele de aur ale Romaniei se ridica la aproximativ 700 de tone, iar cele de argint la 2.000 de tone, potrivit estimarilor realizate de companiile care se ocupa cu exploatarea acestora.”

”Un studiu recent asupra exploatării zăcămintelor de aur din România arată că suntem în elita mondială a metalelor preţioase. „Ocupăm locul cinci în lume la extracţie, în decursul istoriei”, ne-a spus profesorul dr. Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie Bucureşti, autorul cercetării. Cu toate acestea, România mai are 6.000 de tone de aur în zăcăminte. Cât înseamnă asta? Dacă ne raportăm la cursul BNR de vinerea trecută, când un gram de aur a fost 180 de lei, valoarea totală a zăcămintelor este de aproximativ 250 de miliarde de euro! Şi aceasta în condiţiile în care poporul român se luptă cu sărăcia şi cu nesiguranţa locurilor de muncă.”

“Am cerut Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) detalii despre licenţele primite de firmele străine pentru exploatarea aurului pe teritoriul României.
Răspuns: Informaţiile solicitate nu se încadrează în categoria informaţiilor de interes public.. (…) Sunt documentaţii care fac parte din categoria informaţiilor clasificate.
Iată ce scrie în Constituţia României, art. 136: Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice. Iată ce spune Legea 544/2001: Accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice, în conformitate cu Constituţia României. ”

“Libertatea.ro – Secretele zăcămintelor de aur, vândute pe 10.000 de dolari”

Cind vede toate acestea, pina si lui Mircea Cărtărescu i se zbirleste parul pe cap de revolta si ni se destainuie: „În totului tot, e vorba despre un caz tipic de exploatare economică a resurselor unei ţări din «lumea a treia», afacere de pe urma căreia vor beneficia cei câţiva care au, în prezent, pâinea şi cuţitul, pe când toţi ceilalţi vor pierde”.

Sa vezi si sa nu crezi minunea lumii!

ValVerde 17-08-2013 - 18:22

„Am cerut Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) detalii despre licenţele primite de firmele străine pentru exploatarea aurului pe teritoriul României.
Răspuns: Informaţiile solicitate nu se încadrează în categoria informaţiilor de interes public.. (…) Sunt documentaţii care fac parte din categoria informaţiilor clasificate.”

===

Daca asta e adevarat, cel care a dat raspunsul respectiv trebuie dat in judecata. El si institutia in numele careia vorbeste.
Daca intr-adevar sint documente „clasificate”, trebuie dat in judecata cel care a avut autoritatea sa le clasifice „secrete”

urbos 17-08-2013 - 18:33

Cum spuneam, nu e vorba de obsesii. Naparca de asa zis presedinte a fost sustinut la putere de javrele de afara, tocmai pentu jaf. Lepadatura trebuie sa faca ce i-au ordonat aia sa faca in schimbul puterii si libertatii lui.

UnUL 17-08-2013 - 20:54

Mai bine să fii suținut la putere de „javrele de afară”, cu gândire modernă, democratică și europeană, decât să fii adus la putere și suținul de „javrele dinăuntru”, primitiei, inculte, idioate, antisemite, antieuropene, etc. – precum Tonta și C ă c ă r pă u.

UnUL 17-08-2013 - 21:04

Puișor, cei care au călcat în picioare democrația au fost USL-așii care au încercat lovitura de stat.; și cea care a apărat-o a fost UE: În ce privește „dictatorul”, dl. Băsescu nu e și nu a fost nicicând așa ceva; dar stai să-l vezi pe Zambilă C ă c ă r ă u!

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult