Acasa Opinii Cine trădează Uniunea Europeană

Cine trădează Uniunea Europeană

scris de Ion Petrescu
8 afisari

Cu ani în urmă, în Germania, am avut drept colegă de studii, la GarmischPartenkirchen, o tânără din Bielorusia. O frumuseţe. La suflet şi la chip.

Ion PetrescuŞi s-ar fi aprins inimile multora dintre cei încântaţi de trecerea ei prin lume, fascinaţi de adumbririle din privirile sale, dar soarta a făcut să fie mai rapid un ofiţer croat. Căsătorit. Şi cu copii.

Ei bine, spre deosebire de mentalitatea comunistă, care mai marchează Europa Răsăriteană, cu prejudecăţi desuete, mimate şi clamate drept justiţia supremă – ca şi cum pe sentimentele unui om poţi trece cu şenilele impotenţilor din jilţurile administrative menite a le polei gângăvitul de sugari ai stelelor nemeritate -, acolo, în arealul multinaţional din Garmisch, toată lumea i-a protejat. Şi admirat.

Ofiţerul croat avea în memorie luptele dure din războiul de secesiune, ce a dus la dezintegrarea ex-Iugoslaviei. Înalt, blond, hotărât, reţinut în orele de la clasă. Era marcat, ca şi colegii lui, de moartea camarazilor săi, în ploaia de gloanţe şi schije provocată de confruntarea, pe viaţă şi pe moarte, dintre sârbi şi croaţi.

Ea, domniţa bielorusă, o fântână arteziană! Ochi plini de viaţă, susur de izvor în cuvintele rostite franc, amical, fără urmă de ranchiună. Ea nefiind oricine. Ci fata care a avut curajul să rupă Constituţia URSS, în piaţa mare din Minsk, în faţa mulţimii extaziate de apropierea libertăţii. Moment filmat de prietenii săi. Dar şi de KGB. Care a dat-o în urmărire generală. Ca să fie salvată a fost scoasă din ţară şi trimisă de o organizaţie civică la colegiul americano-german, de studii internaţionale de securitate, din Garmisch.

Finalul? După absolvirea colegiului, ea a plecat într-o ţară de unde putea reveni ulterior la Minsk. La revederea promoţiei, peste câţiva ani, doar el a participat. Despre ea, un coleg din Rusia a dat o singură informaţie, când a fost întrebat ce mai ştie. A plecat brusc fruntea. Şi a tăcut. KGB/FSB-ul îşi făcuse datoria…

Şi aflu acum, din presa de la Bruxelles, că „autorităţile lituaniene şi poloneze au comunicat informaţii importante regimului din Bielorusia în legătură cu opoziţia” politică din această ţară. Asta în condiţiile în care la Varşovia şi Vilnius se ştia că forţele de opoziţie sunt susţinute de Uniunea Europeană.

De pildă, oficialităţile lituaniene au furnizat informaţii dictatorului din Bielorusia privind conturile bancare a 400 de opozanţi, printre care se numără şi Aleś Bialacki, acuzat de regimul de la Minsk de fraudă fiscală.

Culmea mârşăviei? La ancheta declanşată a colaborat – cum altfel? –  şi parchetul polonez. Sună fain şi democratic, nu-i aşa? Finalul? Pe 4 august a.c., Aleś s-a …ales cu o întemniţare, în doi timpi şi trei mişcări. Cele din urmă fiind ale poliţiştilor bieloruşi.

De atunci, Lituania a declanşat o anchetă asupra acestor fapte. Doar obrazul subţire, cu declaraţii de bon ton se ţine…

Concomitent, la Varşovia se mima acelaşi rol, al nevinovăţiei oficiale. Şi pentru ca lucrurile să fie „curat murdare”, ministrul polonez de externe, monsieur Radosław (Radek) Tomasz Sikorski s-a pomenit uimindu-se singur cu rostirea cuvintelor „eroare de neînţeles.”

Aici fiind totuşi vorba de şeful diplomaţiei ţării care prezidează Uniunea Europeană – Polonia. Un post de unde se emiteau public declaraţii de încriminare a dictatorului bielorus Lukaşenko.

Recapitulăm? Lituania şi Polonia nu s-au conformat atitudinii oficiale a Uniunii Europene, de sprijinire a puţin-mulţilor care au curajul să facă opoziţie faţă de Leninul bielorus de la Minsk.

Urmarea? Vieţi schilodite. Ale unor anonimi care au dorit un singur lucru pentru ţara lor. Libertate. Încă la modă. 

7 comentarii

Andrei 12-08-2011 - 21:40

UE nu exista ! Dupa mai bine de un deceniu nu mai cred ca vine cineva sa-ti ofere sau sa te ajute gratis ,,TOTUL DEPINDE DE TINE SI ABILITATILE TALE ,DE NOI CA POPOR….!

RADJASIHA 13-08-2011 - 17:49

Libertate te iubim,ori invingem ori…..

Tradarea-i tradare
Chiar de-o stim si noi,
De iubim tradarea
Nu si tradatori.

Ghita Bizonu' 13-08-2011 - 19:35

Adevarat ? Insa cum o chema ?! Pomeninti-i numele. Macar ala de bitez. Macar diminutivu’ … Ca asa nu prea crez . Ca atunci cand am scris in memoria cuiva i-am pomenit numele
Si despre rest kakaya surpriza ? Ca „serviciile” din Polonia, Ungaria, Cehia colaborau in draci cu alaea sovietice- nici o taina! Insa se zice (cam fals) ca alea romane colaborau (alea care aveau o unitate de suprvehere a agentilor sovietici). Si unu Laborcz a fost scolit la Djerjinsky si a devenit mare mahar in NATO !! Insa se vorbea de romani ca ar.. vobrea unu Pacepa care din ce poveste era cam intim cu stabii sovietici …. adica agent KGB!

SSGB 13-08-2011 - 19:48

Dintre toate tarile asa-zis „socialiste” Romania a fost singura tara care a avut o unitate de securitate anti-kgb ! Cat despre tradatorul pacepa – a fost „scula” sovieticilor din frageda pruncie, restul sunt basme pentru handicapati mintal !

Andrei 14-08-2011 - 19:50

Şi aflu acum, din presa de la Bruxelles, că „autorităţile lituaniene şi poloneze au comunicat informaţii importante regimului din Bielorusia în legătură cu opoziţia” politică din această ţară. Asta în condiţiile în care la Varşovia şi Vilnius se ştia că forţele de opoziţie sunt susţinute de Uniunea Europeană.

Stimate domn, numai noi am luat de bun,litera de” evanghelie ” tot ceea ce vine de la UE

Poate ca ,adica sigur doresc(au ) o noua cortina de fier.

.Romania nu a fost prezentata (climatul economic )prin diferite filme avind regizori polonezi si actori romani drept o jungla…filmul cu „BRINDUSA”…etc.

Mai nou camioanele cu fructe ale spaniolilor sunt devastate in Franta…chiar credeti in aceasta „leguma” ce a inceput sa miroase numita UE .

DiogeneDracon 16-08-2011 - 10:08

Domnule Pena,

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult