Acasa Opinii Circ si criza

Circ si criza

scris de Ziua Veche
25 afisari

„Alteta Sa Regala, Printul Paul al Romaniei si Alteta Sa Regala, Printesa Lia a Romaniei au bucuria sa va invite la increstinarea fiului lor, Printul Carol Ferdinand al Romaniei. Excelenta Sa, domnul Traian Basescu, Presedintele Romaniei si sotia sa, doamna Maria Basescu, ne vor face onoarea de a fi nasii de botez ai micului print”.Aceasta este stirea de presa care m-a determinat sa aman pentru saptamana urmatoare articolul despre marea criza economica interbelica, pentru a nuanta strict din punct de vedere istoric unele aspecte legate de fericitul eveniment. Oricum, la ora cand apare articolul, acesta s-a produs si sunt convins ca aveti mult mai multe informatii din presa.

 Nu am de ce a ma lega de micul print care, in definitiv n-are nicio vina, pentru ca n-a avut de ales nici macar pentru numele pompos pe care l-a primit. Oricum, nu e prima data cand, la noi la romani, se dau la copii nume istorice, precum Pardaillan, Elvis, Sclava Isaura, Napoleon, Decebal si, de ce nu Burebista. De asemenea, nu comentez gestul presedintelui de a-l nasii pe micul Carol Ferdinand, in definitiv, ca orice roman, domnia sa are dreptul sa naseasca pe cine vrea, indiferent de culoarea pielii sau a sangelui. De altfel, imi amintesc ca pe timpul ultimei campanii electorale, domnia sa ne-a relatat, nu fara mandrie crestineasca, cum a botezat un copil musulman, dandu-i astfel sansa mantuirii, si nici nu stiu daca micul print n-o fi cumva si el un pui de catolic caruia i se va da sansa dreptei credinte si a unei mantuiri mai sigure.

N-am nimic nici cu domnul Paul Philippe Lambrino, chiar mi-e simpatic pentru modul cum vorbeste romaneste, parca e Zapata, portarul de la Steaua. Dar e de inteles, pentru ca, domnia sa, avand ca limba materna engleza, ii vine mult mai greu sa se adapteze (chiar daca au trecut aproape douazeci de ani) la o limba atat de dificila precum e romana, in comparatie cu Zapata care vine dintr-un spatiu latinofon.

Singurul lucru care ma deranjeaza este faptul ca domnia sa se impopotoneaza cu titlurile acelea de alteta si print, care-l transforma intr-un personaj tragi-comic. Povestea domniei sale o stie mai toata lumea. Pentru ca spatiul nu-mi permite o sa punctez doar secvential momentele istorice care l-au dus in final pe domnul Lambrino in aceasta regretabila eroare, vecina cu impostura.

Se stie ca bunicul domniei sale, regele Carol al II-lea a fost o fire rebela, care nu se impaca nicicum cu regulile de fier ale casei regale. Totusi ii gasesc acestuia destule circumstante atenuante pentru ca, in ultima instanta a fost un rege bun. In perioada sa Romania a cunoscut o dezvoltare economica si culturala pe care nu a mai atins-o pana astazi. Si, daca ar fi sa facem o comparatie pe criterii de morala intre acesta si Cuza, de exemplu, un domnitor mult mai aproape de sufletul romanului, Cuza ar pica pe locul doi.

In fine, furat de nurii domnisoarei Ioana Maria Valentina Lambrino, cunoscuta ca Zizi Lambrino, descendenta a unei vechi familii aristocratice, fiica generalului Constantin Lambrino si a Euphrosinei Alcaz, principele Carol paraseste, deghizat in uniforma de ofiter rus, unitatea pe care o comanda, in ziua de 27 august 1918 si se casatoreste cu aceasta la Odessa. Se creeaza un scandal imens. Practic fuga lui Carol insemna dezertare si se condamna de catre Curtea Martiala cu pedeapsa capitala. Cazuri destule petrecute pe timpul Primului Razboi Mondial.

Ferdinand ia o masura mai „umana”, ordonand arestarea fiului sau vreme de 75 de zile la manastirea Horaita. La inceputul anului 1919 Tribunalul Ilfov si ulterior Curtea Suprema a Romaniei, au anulat casatoria celor doi. La 8 ianuarie 1920 Zizi Lambrino a dat nastere unui copil botezat Carol Mircea Grigore. Si pentru ca sturlubaticul Carol revenise la ganduri mai bune, reacceptand mostenirea tronului, lui Zizi i se face vant din tara, promitandu-i-se o substantiala pensie viagera. Astfel ca, un an mai tarziu, la 10 martie 1921 Carol s-a casatorit cu principesa Elena, fiica regelui Constantin al Greciei, si astfel Carol Mircea Grigore a devenit copil din flori.

Recunoscut ca fiu de catre tatal sau, regele Carol al II-lea, dar fara consecinte juridice, acesta a luptat toata viata pentru a fi recunoscut ca fiu legitim, insa fara sorti de izbanda. A avut trei sotii, cu prima, Helene Nagavitzine, avand si primul fiu, Paul Philippe Lambrino, „Alteta sa regala” de astazi.

De cativa ani domnia sa se lupta cu diverse institutii ale statului roman pentru a recupera o parte din bunurile imobiliare ce i se cuvin ca mostenitor de drept al bunicului sau: castelul Peles, sediul P.D.L. din Aleea Modrogan, Fabrica de bere de la Azuga si altele. Ceva adevar exista. Se pare ca regele Carol al II-lea a lasat o parte importanta din averea sa tatalui domnului Paul, nu insa si castelul Peles.

Dupa cum vedeti, incurcate mai sunt caile Domnului. Cert este ca simpaticul domn Paul ar trebui s-o lase mai moale cu alteta. Asta mai mergea cand aveam burtile pline, dar de la o vreme suntem cam nervosi. „Tara arde si baba se piaptana”… cum ar spune romanul. Nu ma intrebati unde vom ajunge pentru ca voi raspunde ca nea Cornel Penescu: „Pai… nu stiu! Nu stiu! Cre’ca nu stiu!”

Nota Redactie- Cornel Carp este istoric militar si fost sef al Arhivelor Militare Nationale

http://carp.weblog.ro/

0 comentariu

Yakov 12-09-2010 - 10:30

Stati in patru labe in fata ungurilor si le-o sugeti, desi sunteti mai numetosi ca ei.
Un oltean, Mihai viteazul, i-a pus la respect pe otomani, un ditamai imperiul, si a si unit cele trei principate romanesti, iar voi ati fost inrobiti de o tarisoara ca Bozgoria.
Mai batuti in cap ca ardelenii nu sunt altii. Cretinul de Boc, manevrat de TB, despre care se scrie pe net ca ar fi evreu, ne-a dat lovitura mortala, cu miliardele imprumutate (si tocate nu se stie pe ce) de la FMI.

Märgelatul 12-09-2010 - 12:27

Mäi Psihiopatule !
Mai mäsoarät-i cuvintele murdare,am fi de
pärere sä treci la grajdul cu gunoi cä acolo i-ti este locul!Eu cred cä pänä in
prezent nu ai avut de aface cu Ardeleni!
Te sfätuesc sä eviti acest lucru !
Este foarte sänätos pentru tine,sä-ti mai
schimbi atitudinea cel putin pe net!!!
Ai inteles ?

Yakov 12-09-2010 - 12:36

Umfla-te-n pene, dar tot batuti in cap sunteti. Va domina maghiarii si chiar joaca fotbal cu voi. Vor rupe Transilvania de Romania, sau macar o parte din ea. Sunteti prosti cu esarfa, in grad de cavaler. Idiotilor, nu aveti nici minte si nici mandrie ! Sunteti buni de slugi !

o boccitoare 12-09-2010 - 12:41

boc va fi o amintire tristă pe 1 noiembrie
iar tu esti un ofiţer al lui Maior pus să scrie prostii la un ziar care nici realizatorii lui nu mai ştiu cum supravieţuieşte, dovadă cu câtă disperare caută să laude pe faliţii puterii

Märgelatul 12-09-2010 - 13:10

Pentru niste Mongo Ca voi suferä o tarä
intreagä!
De ar da Bunul Dumnezeu ca Ardealul si Banatul sä se separe de Voi Ciumetilor!!!

Adrian Paunescu 12-09-2010 - 14:11

Mereu către dealul ciudat al Feleacului
Atras mi-a fost neamul bătrân de oltean,
Aici învăţară ai mei, toate rudele,
Dumitru şi Ana şi Tina şi Ioan.

Când noaptea se lasă tresar amintirile
Şi trec literaţi spre un magic castel,
Ce seamănă Clujul în noapte cu creierul,
Un creier cu gânduri aprinse în el.

Şi ce n-a fost voie, şi clipele libere,
Şi ce-i mulţumire, şi ce e reproş
Se-adună nostalgic la cumpana nopţilor
Când Blaga îşi murmură paşii sfioşi.

El trece spre moarte, în marea lui trecere
Şi e printre noi şi din nou printre duşi,
Sfios într-un Cluj ca în templul Ardealului,
Ce dor mi-e de Blaga, ce dor mi-e de Cluj.

Roş-galben-albastre sunt razele Clujului,
Furtuna din veac mai de preţ le făcu,
Bătrâni înţelepţi poartă grija grădinilor,
Cei tineri pe piept au insigne cu „U”.

Atât de senin se transcriu tragediile,
Legendele iartă momentul cel crud,
Ce simplu cântăm: „Blaga-i mut ca o lebădă”
Şi paşii lui Blaga prin Cluj se aud.

Yakov 12-09-2010 - 14:26

O sa va fie mai bine cu ungurii, ei stapanii si voi scavii lor. Asa sa va ajute Dumnezeu ! N-ati invatat nimic din pataniile cu bozgorii.

Viorica Ianc 12-09-2010 - 18:14

A fost numai PD-L Arad si PD-L Bihor ?
Pentru PD-L de Alba nu este important Avram
Iancu ???
De fapt astia din Alba mi se pare ca renunza la Istorie in favoarea cianurei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult