Nu o să contest faptul că i-am acordat o mare marjă de încredere generalului Ciucă și m-am bucurat pentru el și pentru militari, încă de la primul grad și prima funcție de general, deși mulți mi-au spus că nu merită atâta încredere. Nu o să contest faptul că oltean fiind, deci având încăpățânarea ca o trăsătură regională, încă mai cred în el, în ceea ce privește bunele intenții, dar aproape deloc în ceea ce privește obținerea rezultatelor.
La fel, nu o să contest nici faptul că de la prima implicație politică, respectiv scandalul dintre Leș (a se citi PSD) și Iohannis, pe tema prelungirii mandatului lui Ciucă, am spus că în locul lui aș fi plecat și i-as fi dat dracu pe toți cu politica lor cu tot, pentru că odată intrat în cloaca lor, în trocul lor, ca să fiu mai ”plastic”, ai trei șanse: ori îți rupi gâtul dacă începi să faci cum ar trebui sau cum ar fi bine, ori ești mâncat pas cu pas, ori devii abonat la troc. Și pentru că tot am adus vorba de prelungire, uite că și procesul cu prelungirea s-a prelungit, în noiembrie urmează (sper) ultima înfățișare. Poate mulți nu știu, poate cei mai mulți cred că procesul s-a încheiat, dar pe rolul ICCJ încă se află dosarul 180/2/2019 Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal Data formării dosarului la ÎCCJ: 05.06.2019, în care ÎNCĂ MINISTRUL APĂRĂRII NAȚIONALE ESTE DAT ÎN JUDECATĂ DE MINISTERUL APĂRĂRII NAȚIONALE deși cauza este caducă, obiectul procesului este perimat, practic dosarul nu mai are obiect, dar subordonații ministrului, juriștii din minister, consilierii de taină sau de fațadă ai ministrului nu au binevoit în doi ani să constate ca este absurd atât prin părțile implicate cât mai ales prin cauza în sine, ca acest proces să mai continue și nu au dispus, propus, renunțarea la cauză. Poate vor neapărat să îl vad pedepsit. Numai așa se explică, pentru că îmi e greu să cred că pur și simplu au uitat, sau nu îi interesează procesele șefului. Păi pentru ce își încasează banii, așa ca să se fâțâie pe lângă el și să-i deschidă câte o ușă? Halal consilieri, plătiți de militarii care nu își primesc indexările LEGALE.
Deci, din momentul intrării în jocul politic, Ciucă și-a dat foc carierei de militar. Când s-a auzit că va fi numit ministru, deși era încă activ, a spus că sunt zvonuri, că pentru el onoarea de a fi șeful SMAp este supremă, că nimic nu poate egala sau depăși această demnitate, că nu va intra niciodată în politică. Dar a acceptat, ca ministru tehnocrat inițial. Apoi când s-a auzit că va deveni și membru de partid, a spus că nici gând, că sunt răutăți că el vrea să facă ceva pentru armată ca militar. Și a intrat în partid, apoi a participat activ, unii spun prea activ, la înlocuirea celui cu care promisese în fața micilor ecrane, în noiembrie 2019, adică acum 2 ani că vor înlătura nedreptățile din sistemul pensiilor militare, pentru a-l instala președinte pe cel care se opusese acestei idei și nu avizase proiectul de OUG inițiat în 2019, adică Florin Cîțu. Menționez că nu e vorba de PLX 199 care este proiectul lui Leș, masacrat de binomul deja celebru din MApN, ci de un alt proiect, pe care Ciucă îl avansase la inițiativa și după discuțiile cu Forumul Asociațiilor Militarilor, cel mai bun, dacă nu singurul proiect bun făcut în ultimii ani, dar mort pentru patrie înainte de a se naște, omorât de Cîțu. Amestecul în lupta pentru putere din PNL unde el era un intrus, a fost una din cele mai mari greșeli personale și iarăși mă întreb ce au păzit consilierii săi,sau unde i-a fost capul. Corect era să stea în banca lui, să nu se amestece în luptele din partid, pentru că oricum era un novice în domeniu și când te bagi între doi câini care se bat, riști să fii mușcat de amândoi. Și a fost și încă este și va mai fi.
Să nu uit, recent și promisiunea sa de a nu se implica în viața politică apărută acum 3 ani pe pagina România actualități semnată de nuvelistul de renume mondial Radu Dobrițoiu, în care Ciucă spunea, citez și nu șterg: „Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării… Reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitatea în alt domeniu. Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar nu dintr-o funcţie publică”, a dispărut din interviul luat de martorul de la Nassirya. Ei bine, acuma, după desemnarea ca prim ministru , după ce pe paginile media oamenii au scos citatul de la naftalină pentru a-l agăța de gâtul celui care a uitat de sfinți și de onoarea de a fi fost șef al SMAp, domnul consilier Dobrițoiu a considerat că e cazul să ”îl ajute pe domnul general” și a șters pasajul respectiv din context, crezând că dacă nu mai e acolo, nu mai poate fi citat. Cineva s-a sesizat, Postul Radio România Actualități a repus articolul păstrându-l și pe cel modificat și pe cel original, ca să se vadă impostura și a promis deschiderea unei anchete pentru a se vedea cine a modificat articolul. Păi cine putea, decât autorul. Deci nu e caz penal. Întrebarea care se pune este dacă a făcut-o de capul lui, sau împins. Oricine l-ar fi împins, acest gest penibil, prostesc și imoral spune tot despre el și calitatea unor consilieri ai ministrului apărării naționale sau politicianului Ciucă. Încheiat subiectul.
Revenind la actualitatea politică, ce se întâmplă acuma, e nu doar penibil ci și dramatic. După căderea variantei Cioloș, a urmat nominalizarea sau desemnarea lui Ciucă de a forma un nou guvern. Inițial toți au crezut că acesta va bate din palme sau din călcâi și gata guvernul. Unii chiar se temeau că va da milităria jos din pod. Din care pod? Ăla cu promisiunea că va înlătura nedreptățile din sistemul pensiilor militare? Păi de ce să o dea jos, că stă bine acolo printre atâtea promisiuni.
Bun, adică nu bun, prost dar asta e. Deci după nominalizare mulți credeau că va avea o sarcină ușoară, dar uite că după 3 zile el nu are NICIUN PARTID CARE SĂ ÎI SPRIJINE ȘI VOTEZE GUVERNUL.
AUR își vede de campanie, ei deja se cred marii câștigători ai viitoarelor alegeri, se văd la guvernare din 2024, și-au dat comandă pentru costumele de miniștri.
UDMR așteaptă să vadă cine mai intră în ”combinație”, adică la guvernare cu ei, că doar asta fac de 30 de ani.
USR chiar dacă acuma parcă s-au mai nuanțat și ar trebui, conform promisiunilor inițiale, să sprijine orice guvern PNL fără Cîțu prim ministru, după ce Cioloș s-a făcut de râs, s-a înfuriat că nu a fost sprijinit să formeze un guvern propriu și strâmbă din nas.
PSD deși i-a promis lui Iohannis că va sprijini guvernul Ciucă, după ce Cîțu le-a stors lămâia în nas și le-a spus canci ministere, face pe mireasa în tren dar totuși nu cred că va risca să își vadă dosarele pe tarabă așa că până la urmă, în mare va vota, dar nu în unanimitate. Ciolacu va da mână liberă la vot, ca să se spele el pe mâini.
PNL, și aici e surpriza, NU SUSȚINE guvernul Ciucă. Aici Ciucă a fost nu doar faultat ci efectiv călcat în picioare de Cîțu și de acum încolo cariera lui în PNL cât timp e Cîțu președinte, este blocată. Bine, nici cu sprijinul lui Cîțu nu a explodat, a primit și el o funcție de vicepreședinte pentru apărare, adică ce a fost Pricină la UNPR. Subțire, foarte subțire, pentru eforturile depuse de el în favoarea lui Cîțu, în campania internă. Deci Cîțu a considerat necesar să atragă atenția propriilor oameni că cine va intra în guvernul Ciucă riscă să nu mai prindă un alt guvern PNL cât e el președinte. Asta așa, șoptit la ureche, pe surse. Nominalizarea lui Ciucă de către Iohannis, după ce toată lumea, inclusiv el, se aștepta ca el să fie renominalizat, a căzut ca un un munte în capul lui. Și a început să sape. Și-a anunțat supușii că nu vede cu ochi buni ”trădarea lui Ciucă”. Apoi, la ”consultări” a rupt categoric orice punte de negociere cu PSD și USR, deși nu el trebuia să negocieze, ci Ciucă, adică premierul desemnat. Aici Ciucă a fost slab și a fost slab de la bun început, pentru că :
Încă de când a fost desemnat el trebuia, înainte de a anunța că e o onoare pentru el, ( a câta? ) să întrebe, ca un militar ce este, ce misiune are, care este direcția de ofensivă, care este direcția loviturii principale, care sunt limitele dreapta -stânga, care îi sunt ”vecinii”, ce primește în sprijin, în întărire și în subordine, unde se oprește, adică ce mandat are, pe ce perioadă, cu cine poate negocia, ce poate și nu poate accepta, pe cine poate conta. În plus, trebuia ca imediat să își formeze un grup de ouvrieri devotați (nu consilieri, că am văzut ce fac aceștia) care să întocmească planul de bătălie și programul de guvernare. Ba, ar fi putut, (eu așa aș fi făcut) să spună: ”Majestate, accept, dar vreau mână liberă la negocieri și în alegerea miniștrilor.” Antonescu așa a primit. Dar, am mai spus, Ciucă nu e Antonescu.
Trebuia să analizeze și să vadă pe cine poate conta în primul rând din propriul partid. La ora asta, singurii care se înghesuie, pentru că nu se simt amenințați de Cîțu, sunt șoricelul Bușoi care se chinuie de ani bun să ajungă și el ministru, și Rareș Bogdan care nu scapă nicio ocazie să se bage în față, să aibă un cuvânt de spus, să fie din ”echipa câștigătoare” pentru că el se simte tare în clanță și sprijin din partea lui Iohannis pe care l-a făcut mare în confruntarea cu Ponta, cum a făcut Turcescu cu Băsescu. În rest, din PNL Ciucă nu are niciun sprijin real, doar jumătăți de sprijin, toți peneliștii sunt prinși între Iohannis și Cîțu care îl carotează la greu pe Ciucă și vrea să îl facă să renunțe la nominalizare, cum a făcut el când i-a cedat locul lui Mandolină. Așa ar vrea el să facă și Ciucă pentru el, dar Ciucă pe de o parte și-a luat rolul în serios, pe de altă parte nu înțelege că el e singurul care a pierdut și va pierde din acest troc politic, sau troacă politică.
Trebuia să aibă un plan de guvernare pe care trebuia să îl prezinte atât partidelor cât și președintelui și parlamentului.El a crezut că vine, se suie pe capră, dă din bici și pleacă șareta. Partidele politice nu sunt soldați domnule general. Nici în minister, sau guvern, ca ministru al apărării, în privința drepturilor militarilor nu s-a putut impune, a lăsat toate proiectele legate de drepturile militarilor în stadiul de inițiativă, discuții iar proiectul de statut al cadrelor militare, cel mai important act al vieții militare este la pământ, o bătaie de joc la adresa militarilor. Niciun minister nu și-a bătut joc de proprii oameni cum a făcut-o MApN în ultimii 10 ani cu militarii. Niciun minister nu a avut atâtea procese cu proprii oameni câte a avut și are MApN, inclusiv cu ministrul. E de râsu-plânsu!
A pornit la drum fără cai, fără căruță dar lumea se temea că va da cu biciu în ei. Care bici ?
Ieri s-a dus cu ăla care are biciușca de partid în mână, la șeful de atelaj să se plângă că căruța e fărâmată, caii bolnavi și Cîțu nu îi dă biciul. Eu i l-aș fi luat din mână, cu orice risc. Nu știu ce au discutat, cât de ”extins” va fi mandatul acuma, poate a primit măcar limitele dreapta- stânga, dar mă îndoiesc că a primit ceva concret în afară de ” hai măi băieți, nu vă mai certați, ne facem de râs,ce dracu”. Eu știu că unele mutări au fost primite în plic, eu știu că au venit mai multe plicuri cu mai mulți expeditori, dar Zoe, fii bărbat, ești militar, nu glugă de coceni! Stai așa pe capră, șareta fără roți, fără cai, cu o sfoară în mână pe post de bici și strigi dii Batore,dii! Ori ai cai, ori nu ai. Dacă nu ai, fă ce a făcut tata, nu mai vântura pistolul cu gloanțe oarbe în mână, de pomană. Zău așa !
Îmi e teamă că Ciolos va ieși mai onorabil din situație, el măcar a avut un program de guvernare, un partid în spate, a ajuns cu niște miniștri în parlament.