Acasa Opinii CNN tromboneste pentru Putin

CNN tromboneste pentru Putin

scris de Ziua Veche
2 afisari

CNN, canalul american de stiri, s-a facut inca o data de ras, si inca in mod grotesc, avand in vedere ca fonfleul – cum ii zicem noi, ziaristii – are legatura cu atentatele din metroul moscovit. Practic, CNN a revendicat atentatele in locul teroristilor.

 

Luni dimineata in intreaga lume s-a raspandit stirea atentatelor teroriste de la Moscova soldate cu 38 de morti si peste 60 de raniti. Simultan a aparut pe fluxurile de stiri si primul indiciu despre autori, care ar fi teroristii ceceni. Dar sursa oficiala a informatiei privind identitatea atentatorilor nu este una autorizata, din randul serviciilor de securitate  ruse, ci chiar CNN, care de multa vreme nu se mai multumeste sa fie martor al istoriei, ci a devenit participant direct la evenimente.

  Potrivit postului din Atlanta, pe un website al rebelilor ceceni, atentatul este revendicat de catre acestia. Dar CNN nu a respectat regula de a cita exact sursa, motiv pentru care nu este publicat numele siteului cecen sau un link catre acesta. Faptul in sine da de banuit. Cu atat mai mult cu cat cel mai cunoscut site cecen, Kavkaz Center, se arata destul de rezervat in prezentarea stirii si isi arata temerea ca vina ar putea fi aruncata asupra cecenilor. Kavkaz Center a devenit cunoscut in urma protestelor diplomatilor rusi catre tari ca Lituania, Suedia, Estonia, care au gazduit serverele cecene.

La unison cu CNN, doar la cateva ore de la atentat, un deputat al „Rusiei Unite”, partidul lui Putin, anunta, fara sa citeze sursa, ca atentatoarele sinucigase ar fi doua cecene care sunt rudele unui lider al rebelilor, ucis la inceputul lunii de catre fortele de securitate ruse.

 Marti lucrurile s-au complicat si mai tare in ce priveste reputatia CNN. Deja rebelii ceceni condamna atentatul si se delimiteaza. Stirea de luni, cu presupusul website cecen care revendica atentatul a disparut de pe siteul oficial CNN. In schimb, dezinformatorii de la Atlanta incearca sa dreaga busuiocul. Au publicat o alta stire care sustinea in continuare ca cecenii sunt autorii. De asta data, pentru credibilitate, pun anuntul in gura lui Alexandru Bortnikov de la FSB (fostul KGB) care investigheaza atentatele. Dar Bortnikov nu a pronuntat – spre dezamagirea CNN – cuvantul „cecen”, ci doar a spus ca „actul terorist a fost comis de un grup din Caucazul de Nord”. Dar in Caucazul de Nord sunt si alte regiuni cu potential terorist ridicat in afara de Cecenia, cum ar fi Daghestan sau Ingusetia, unde se petrec zilnic rapiri, atentate etc.

Cu nerusinare senina, scribii CNN comenteaza declaratia kaghebistului Bortnikov: „Desi ei (cecenii n.n) inca nu au revendicat responsabilitatea (atentatelor n.n), declaratia lui Bortnikov este un puternic indiciu ca rebelii ceceni care lupta pentru independenta sunt in spatele loviturii”. Pai cum nu „au revendicat inca responsabilitatea”? Parca o revendicasera luni, potrivit insusi CNN. Basca faptul ca Bortnikov nu spune nimic despre ceceni.

 Cert este ca atentatele nu au fost revendicate de nimeni, ceea ce este destul de neobisnuit, din cauza ca teroristii comit asemenea orori tocmai pentru publicitate. Afacerea este destul de dubioasa, iar CNN se discrediteaza ajutand eventuali diversionisti care incearca sa atribuie cecenilor actul de teroare inaintea aflarii rezultatelor anchetei. Subiectul este foarte sensibil in Rusia.

 Bunaoara, opozitia si ziaristi independenti au acuzat Kremlinul la vremea respectiva ca ar fi pus la cale exploziile din 1999 de la blocuri de locuinte din Rusia, cu scopul de a declansa cel de-al doilea razboi cecen si a creste popularitatea lui Vladimir Putin  in vederea primei sale candidaturi la presedintie.

 O alta greseala profesionala grava a CNN este ca ii numeste pe rebelii ceceni „luptatori pentru independenta”, fara sa stie cine sunt teroristii si ce revendicari au. Cecenii au alunecat spre islamism, iar acum nu mai vor o Cecenie independenta, ci un „Emirat Islamic al Caucazului de Nord”. Maskhadov, ultimul presedinte rebel introdusese legea islamica Sharia in Cecenia, iar in randurile rebelilor au luptat sauditi, ba chiar si un britanic de origine algeriana. Dar CNN maimutareste intentionat limba de lemn a Departamentului de Stat in ce priveste etichetarea teroristilor. SUA nu admite caracterul islamist al terorismului cecen pentru ca astfel s-ar pune semnul egalitatii intre ceea ce Washingtonul numeste „razboiul impotriva terorii” si operatiunile Rusiei in Caucazul de Nord.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult