Acasa Opinii Combinări de P luate căte M – flori populare

Combinări de P luate căte M – flori populare

scris de Marin Neacșu
2.476 Afisari

Au înflorit pomii a doua oară. E semn de toamnă lungă. La cineva strugurii au făcut rod a doua oară. Semn de toamnă lungă. Pe scena politică apar partide după partide. Semn de toamnă. Toamna cad frunzele. Toamna se usucă iarba. Toamna se culeg roadele. Toamna se numără bobocii . În politica noastră, roadele nu se culeg în toamna asta. Doar se seamănă. Roadele se culeg la anul. Dar acum se numără bobocii. Bobocii de partid. Uşor – uşor, prin grădinile partidelor sau pe lângă gardurile lor, fie din seminţe atent selecţionate, fie din seminţe aduse de vântul schimbării sau de vântul televiziunilor, apar bobocii politici ai unor partide cu rădăcini mai adânci.

Marin NeacsuŞi mai ales, se poartă florile populare. PP, MP, PPM. Combinări de P luate câte M. Unele dintre ele răsărite destul de departe pentru a nu  se şti din ale cui rădăcini se trag, îşi dau un aer de independenţă având o culoare aparte, care poate înşela privitorul naiv care nu are răbdare să caute la rădăcini. Îşi declară o culoare, dar anunţă că este posibil ca la nevoie, dacă iarna politică va fi grea, să se amestece cu florile altei grădini. Altele, apărute pe lângă curtea verde, cu pistil roşu selecţionat din floarea de Tokay, îşi arată ţepii,  dar rupte  de grădina mamă se vor ofili şi vor  lăsa grădina în paragină. Altele  apar în gradină direct, în grădina cu portocali cu rădăcini clar dependente de florile din grădină, dar cu alt miros. Cele vechi nu mai atrag oamenii, mirosul lor stătut, respingător, îndepărtează clienţii şi e nevoie de un miros proaspăt, chiar şi o altă culoare, aşa că grădinarul s-a gândit să primenească zona pentru toamna viitoare când vor veni amatorii de chilipiruri.

Ce fac grădinarii ? Alte flori pe piaţa politică ar însemna în mod normal concurenţa pentru grădina proprie. Concurenţa înseamnă clienţi pierduţi care se vor îndrepta către florile mai tinere. Şi totuşi grădinarii nu se sperie, dimpotrivă, îşi freacă mâinile mulţumiţi. De ce oare ? A ajuns Grădina Maicii Domnului  o grădină cu adevărat  modernă în care concurenţa înseamnă piaţă liberă sau e altceva la mijloc ? Eu cred că varianta doi este cea valabilă. Care este calculul  de ce se bucură grădinarii ?

Pentru că :

  1. Unii boboci sunt plantaţi pe ascuns, dar asta nu ştiu cei care vor veni să cumpere flori şi vor cumpăra de fapt florile de grădină crezând că s-au procopsit cu flori de câmp.
  2. Cei care sunt apăruţi din voia Domnului, nu pot face faţă iernii politicii româneşti şi vor fi nevoiţi să se adăpostească în grădini mai mari cu grădinari puternici.
  3. Fiecare grădinar speră să îşi păstreze clienţii fideli iar florile nou apărute să întoarcă din drum clienţii celeilalte grădini.
  4. Fiecare grădinar e convins că mai multe flori înseamnă împrăştierea cumpărătorilor  pe o suprafaţă mai mare şi nici un grădinar nu va reuşi să deţină monopolul pieţei. Practic ceea ce interesează pe fiecare este nu să câştige el monopolul, ci să nu îl câştige celălalt. Ce se va întâmpla la toamnă ? Nu contează, atâta timp cât nici un grădinar nu va avea monopolul florilor. Toţi speră să convingă bobocii de anul acesta să stea pe lângă grădinile lor. Unii grădinari au doar speranţa, alţii, care au şi foarfecele şi cuţitul de tăiat flori îşi zâmbesc în barbă pentru că până la toamnă au tot timpul să afle cine ce rădăcini are şi să umble un pic pe la ele. Şi în ultimă instanţă nu contează  rădăcina, contează altoiul. Deocamdată portocalul altoieşte. Atenţie grădinari!

17 comentarii

BULA 18-09-2011 - 09:12

Articol pe specificul romanilor, lalait si aluziv. De ce nu scrii domnele Neacsu mai la obiect, nemteste ? Nu le ai ? Ti-e frica sa nu deranjezi prea tare si sa o iei pe cocoasa ?

sageata 18-09-2011 - 15:24

Bula
Aruticolul asta nu e pentru tine. Fugi la scoala .

neacsum 18-09-2011 - 16:51

Domnule Bula, dupa dumneata cum trebuia sa se intituleze piesa ”Chioru, Blonda si Piticu”, virgula, ca sa poti intelege mesajul ?

urbos 18-09-2011 - 17:09

Chelu, Curva si Limbricu.

ParpanghEL- Excelent articol. Permiteti o complectare 18-09-2011 - 19:03

Cu acordul Dvs. ulterior permiteti o mica complectare privind gama de pepemeuri si alte necesitat stringente la ora actuala.Nu a-ti amintit nimic despre P P C-ul, ca sa nu amintesc de pepeseul si pcr-ul oltenesc!Asta din urma,desii provine dintr-un areal cunoscut, pe plan local si familiar, nu este suficient mediatizat, desii unii din zona au o logoree evidenta pe blog. Iar despre Primul Mentionat, ne intrebam daca intradevar poate pica cineva in toamna asta, ca atunci sa tot vezi Zilele Bucurestiului sarbatorite in TOATA TARA!

neacsumn 18-09-2011 - 21:18

Eu ma refeream la PPM urile aparute in aceasta toamna. Oricum toate aceste flori populare au un sigur scop.. prostirea alegatorului turmentat . Cumva intr-o oarecare masura, tactica isi va atinge scopul . Suficient pentru a disipa atentia celor nehotarati si a-i face sa-si incerce norocul spre alte flori. Ce se va intampola dupa toamna viitoare e LMC. Oricum pana atunci se vor intampla multe prin gradinile consacrate. Parerea personal[ este ca nici una din gradinile consacrate nu va ramane in actuala forma. E posibil sa ma insel, dar asta este parerea mea.

ParpanghEL-Gradinile consacrate-Gradinile SUS pendate! 19-09-2011 - 02:05

Pozitionarea cu caracter permanent inafara normelor elementare de convietuire in spatiul european a Presedintelui d-lui Niels Snmekers, va declansa o miscare populara in regim brownian. Si astfel cel care a ciuruit Constitutia din calificativul de UZURPATOR se auto-proclama si in ,,calitatea” de R E N E G A T, care este desigur o PERFORMANTA chiar si cu un individ declarat inapt pe timp de pace si mai ales criza. Iar infometarea sistematica si rotirea pina la ametire nu mai poate da rezultate, nu datorita noua, ci mai ales EUROPEI care se ingrozeste vazand unde stam in realitate si cu ce zestre participam la crearea unitati europene.

neacsumn 19-09-2011 - 09:31

A nu se confunda miscarile populare cu partidele „populare „

Arhimede 19-09-2011 - 14:55

Anumite servicii au inceput sa penetreze opozitia (inclusiv media).
Vezi pe Niels Viermele (Snecker)…

geek-a-contra 19-09-2011 - 15:12

1. daca te referi la o vietuitoare: in germana nu se scrie „snecker” ci, eventual, „schnecke”
2. schnecke inseamna melc, in tehnica helix, si nu vieme.
3. „schnecker” nu exista in germana decit ca nume si poate fi, cel mult, tradus in „melcat”

daca ai ce ai cu evreii, treaba ta, macar fa-o corect lingvistic

urbos 19-09-2011 - 16:53

Au ei ceva cu noi si cu restul lumii, tezele astea cu ji danii victime sint ale lor.

Arhimede 19-09-2011 - 21:11

Am vrut sa scriu Schnecker, doar ca claviatura face figuri, si nu am verificat inainte de postare.
Cat despre vierme sau melc, eu am spus intentionat vierme…
Cand intra un vierme in calculator, trebuie ras tot…

neacsumn 19-09-2011 - 18:17

Vierme sau melc, Snecker este uns cu ceva alifii. Daca te iei dupa propria declaratie, James Bond a fost 000 pe langa el, pilot, politician, consilier pe la 3 presedinti, warrior, carateka, poliglot, economist, acuma invitat prin media, mare specialist pe orice domeniu, dar mai ales,mare patriot. Nici el nu mai stie ce este, roman, evreu, austriac, american, tocmai de aceea este cel mai mare patriot, pentru ca slujeste mai multe patrii.De ce a ales sa se stabileasca in Romania si nu una din celelalte tari, cred ca nu stie nici el Poate cei care l-au trimis. Deocamdata da bine pe sticla , e hazliu, pontos, jovial, nu jigneste pe nimeni, doar directioneaza. Cu calm si cu zambetul pe buze. Asa cum sta bine unui om instruit. Intrebarea este de cine ?

geek-a-contra 19-09-2011 - 18:25

citeva intrebari:
– a verificat cineva cit de reale sint afirmatiile lui snecker privind trecutul glorios? consilier de presedinti, pilot, etc, etc… este un mitoman sau este for real?
– de ce nu se gaseste / nu exista nici un roman sadea care sa fi facut / sa faca ce a facut / face ne-romanul snecker?

neacsumn 19-09-2011 - 18:42

Cum sa le verifici ? Sa intrebi serviciile secrete americane si israeliene ? Ai simtul umorului f dezvoltat.

geek-a-contra 19-09-2011 - 21:52

da’ nu se lauda Ro cu ale mai ale servicii de informatii / contrainformatii? daca’s de tari si cu atit de mult singe in instalatie sa le vedem la lucru. bancu-i bun, n’asa? simtu’ umorului, saracu’….

p.s. vaz ce te legasi de partea cu verificatu’. cum ramine insa cu partea cu romanii sadea vs non-bastinasii? tot sirviciili americane si mossadu’?

Tache 20-09-2011 - 03:27

Ce cauta Schnecker in Romania. De principiul reciprocitatii a auzit cineva? Eu sunt de acord ca Schnecker sa apara in emisiunile televiziunilor romane doar daca si exponentii Miscarii Legionare apar la televiziunile din Israel, pentru a educa populatia de acolo.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult