Acasa Opinii CONDAMNATI LA…CORUPTIE

CONDAMNATI LA…CORUPTIE

scris de Ziua Veche
3 afisari

Ion PETRESCU“Cel pe care surasul il infrumuseteaza e bun, dar cel pe care surasul il desfigureaza e rau”. La acest proverb unguresc are timp sa reflecteze opt ani si jumatate – cat va sta in inchisoare – fostul politician socialist din Ungaria, Janos Zuschlag, condamnat de catre un tribunal local, din Bács-Kiskun. La Budapesta este considerat unul dintre cele mai mari cazuri de coruptie politica.

Zuschlag si cei 15 asociati ai sai au infiintat organizatii non-guvernamentale fictive, la mijlocul anilor ’90, pentru a deturna subventii in valoare totala de 75 milioane forinti/356.800 dolari/280.000 euro. Cu acesti bani au finantat campaniile si evenimentele politice de partid, plus  cheltuieli private. Instanta i-a condamnat la pedepse intre 1 la 5 ani pe asociatii mentionati. Judecatorul Fodor Endre a precizat ca Zuschlag a  facut lobby pentru reusita acestei actiuni la Ministerul  Tineretului si Sportului, unde a activat oficial. In acest sens, Endre a ascultat marturii edificatoare ale ex-premierului Ferenc Gyurcsany – ministru al sportului in acea perioada – si ale lui Attila Mesterhazy, candidatul Partidului Socialist la postul de prim-ministru.

Desi Zuschlag a returnat, dupa arestarea sa, cea mai mare parte a sumei respective, instanta i-a acordat o pedeapsa grea deoarece banii au fost deturnati in mod sistematic de „o organizatie criminala” si pentru ca inculpatul nu a cooperat, doar a confirmat probele evidente. Dar nu a comentat contactele sale cu politia.

Acest dosar, deschis de trei ani s-a incheiat – deloc   intamplator -, exact inainte de alegerile generale din 11 aprilie a.c. A vrut instanta sa demonstreze intransigenta sa fata de coruptie? Poate. Dar cetatenii stiu ca exista crime mult mai mari, ale celor care au detinut puterea in Ungaria – si azi nepedepsite.

Jurnalistii de la Budapesta sustin ca, din pacate, nu exista alta cale pentru un maghiar de a trai acum decat – fortat de imprejurari – sa fie implicat intr-o forma de coruptie. Asta fie “stimuland”  ajutorul celor cu o certa influenta la autoritati, fie introducand plicul cu bani in buzunarul medicului, sperand la cel mai bun tratament. Perpetuarea acestor practici i-a condamnat pe cetatenii unguri la incurajarea coruptiei.

Si cetatenii Romaniei au parte de aceeasi soarta.

Schimbarea necesara de mentalitate va fi posibila numai cand, in ambele tari, justitia va ramane imuna la “cantecele de sirena” ale unor politicieni influenti. Suspusi.


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult