Pe vremea când reprezentam România la NATO, de fiecare Crăciun, aveam o problemă stranie. Șeful Statului Major General român ar fi trebuit să-l felicite pe comandantul suprem aliat pe lângă care eram acreditat, ca și pe alți înalți oficiali NATO, aceștia felicitându-l la rândul lor. Numai că felicitările soseau din România după vacanța de iarnă, sau în timpul ei. Era la fel de straniu ca și când i-ai fi spus cuiva bună dimineața, chiar înainte de cină.
Degeaba le spuneam celor de la protocol, de la București, că nu este nicio surpriză la mijloc. Atât Crăciunul cât și Anul Nou vor veni cu siguranță și anul acesta, exact la aceleași date ca și anul trecut, așa cum, tot cu siguranță, cei aflați pe funcțiile vizate de felicitări nu se vor schimba înaintea sărbătorilor de iarnă. Nu înțelegeau și pace că pot să îmi trimită plicurile cu felicitări și cu o lună înainte, că eu le voi da când trebuie. Era peste puterile lor să anticipeze un asemenea eveniment. Până și turcii, care nu sărbătoreau Crăciunul, îi felicitau pe oficialii NATO la timp, numai românii nu.
Această poveste mi-a revenit în minte cu ocazia „construirii” Guvernului Ponta rezultat din alegerile din 9 decembrie 2012. Domnul Ponta și uniții cu domnia sa au avut timp să pregătească acest guvern mai bine de o lună. Ba, chiar și cu trei luni înainte ar fi putut să se pună pe treabă. După spusele lor, știau că vor câștiga alegerile și, încă din luna septembrie, negociau cu mari șanse de succes, cu domnul Băsescu Traian, numirea domnului Ponta ca premier. Deci, nu era nicio surpriză. Oricum, deja de miercuri, 12 decembrie, numirea era ca și asigurată, odată cu semnarea de cei doi, președinte și premier, a „acordului” de neagresiune „instituțională” între ei. Doar că, 10 zile mai târziu, cei din Uniunea Social Democrată încă se mai certau pe ministere, adică pe sursele de venit din banul public. Până în ultimul moment, nu se hotărâseră cine ce să ia sub control din avuția națională. Iar ce vor face cu această avuție era și încă mai este neclar.
Cu chiu, cu vai, cu răzgândeli și chiar cu ceva dezinformări lămurite pe parcurs, Guvernul Ponta a fost constituit, votat și jurat într-o singură zi, cea de vineri, 21 decembrie 2012.
Ce să ne așteptăm, acum, de la acest guvern? Dacă este să ne luăm după domnul Băsescu, ar trebui să ne așteptăm la succesul guvernului. Însă, cum va arăta acel succes și cui îi va fi de folos, nu este deloc ușor de priceput.
Orice guvern, din oricare parte a Lumii și din orice regim politic, fie el mai democratic sau mai autoritar, se alcătuiește pentru a răspunde unor obiective și pentru a îndeplini unele condiții. Astfel, succesul ar fi atingerea acelor obiective și îndeplinirea acelor condiții. Dar, oare, în cazul Guvernului Ponta, noi, cetățenii, chiar știm care sunt obiectivele și condițiile pe care și le-a asumat?
Din punct de vedere teoretic, cel mai simplu este atunci când cel sau cei ce formează un guvern anunță de la început ce obiective și ce condiții au stabilit pentru acel guvern. Astfel, fiecare poate să constate dacă au fost aleși cei mai capabili miniștri pentru a atinge obiectivele stabilite și dacă ei îndeplinesc toate condițiile impuse. Unii le mai spun acestor obiective și condiții politici, mai ales dacă obiectivele și condițiile sunt completate de indicii privind modalitățile de realizare a lor.
De exemplu, dacă din politicile publice emise de partidul sau coaliția aflate sau ajunse la guvernare rezultă că obiectivele unui nou guvern sunt scoaterea națiunii din criză, relansarea economiei, creșterea nivelului de bunăstare a poporului, alinierea la standardele de viață europene, iar condițiile pe care trebuie să le îndeplinească miniștrii sunt loialitatea față de Țară, integritatea sau rezistența la corupție, priceperea în guvernare și competența într-o profesie apropiată de sectorul domeniului public guvernat, atunci ne vom uita la compoziția guvernului și vom aprecia dacă primul ministru a făcut o treabă bună sau mai proastă alegând pe cine a ales în funcțiile de miniștri.
Ceva mai complicat este atunci când avem un nou guvern, dar nu avem deloc habar ce obiective reale are acesta și nici ce condiții trebuie să îndeplinească miniștrii din care este compus. Însă, dacă luăm ca adevărată propoziția de mai înainte, atunci putem bănui care sunt acele obiective uitându-ne la compoziția respectivului guvern, chiar dacă acesta nu are politici transparente.
Tot ca exemplu teoretic, dacă vedem doar miniștri cu un dosar impecabil profesional, care sunt cunoscuți drept incoruptibili, au rezultate dovedite și apreciate în actul de guvernare exercitat anterior pe funcții similare sau apropiate de cea de ministru, sunt ascultați și respectați în emiterea de opinii și, totodată, au convingeri bine cunoscute publicului, privind soluțiile la problemele sectorului domeniului public de care răspund, atunci putem deduce că obiectivele acelui guvern sunt conforme cu acele convingeri personale și sunt legate de întărirea bunei guvernări, de combaterea corupției, de creșterea eficienței cheltuirii banului public și, implicit, de creșterea bunăstării populației, precum și de dezvoltarea generală a societății. Bineînțeles, într-un asemenea caz ipotetic, nu am putea înțelege de ce o politică atât de favorabilă publicului este ținută la secret și nu este transparentă, cum ar trebui să fie.
Sau, am putea alege exemplul unui guvern care nu își dezvăluie intențiile, nu formulează politici transparente, dar știm că este format din membri aceluiași clan mafiot sau din inși cu legături oculte între ei, cu încuscriri și nepotisme, care nu au niciun habar despre treburile publice, ori au dovedit în alte ocazii să sunt corupți sau coruptibili, că nu se pricep la actul de guvernare, că au produs, în trecut, pagube remarcabile în bugetul statului. Într-un asemenea caz, am fi îndreptățiți să credem, deși nu am ști cu siguranță, că obiectivele acelui guvern sunt devalizarea banului public, sărăcirea populației pentru îmbogățirea mafiei sau clanurilor din care provin miniștrii, scăderea puterii de înțelegere și de acțiune a electoratului, consolidarea unei guvernări a bunului plac și altele asemenea. Într-o asemenea situație, ni se pare de înțeles de ce astfel de obiective nu sunt făcute publice.
Și mai complicat este atunci când partidul sau coaliția ajunsă la guvernare a clamat anterior o anumită politică generală, din care ne-au lăsat să bănuim anumite obiective strategice, chiar dacă nu le-au enunțat explicit, doar că alcătuirea guvernului nu ne lasă deloc să vedem că miniștrii aleși ar fi capabili să atingă acele obiective, pentru că nu îndeplinesc unele sau chiar nici unele din condițiile ce sunt asociate respectivelor obiective.
Este prematur să spunem cărei categorii din cele trei enunțate mai sus aparține actualul Guvern Ponta.
Ce știm este că acesta a trecut prin votul Parlamentului un program de guvernare stufos, de peste 100 de pagini, program ce ar trebui să conțină politicile pe care miniștrii deja înscăunați sunt însărcinați să le transpună în viață, cu toată pricerea, loialitatea față de nație și integritatea pentru care au fost ei selecționați dintr-o masă mare de oferte. Numai că, potrivit primului ministru Ponta, nu Programul de guvernare este baza pentru formarea bugetului pe anul 2013 și următorii, ci „acordul” cu Fondul Monetar Internațional, zis și FMI. De aceea, bugetul va fi trimis Parlamentului de-abia la jumătatea lunii ianuarie, după „negocierile” cu, și aprobarea Femeiului. Deci, dacă nu au de aplicat Programul de guvernare, înseamnă că miniștrii Guvernului Ponta au fost aleși pe alte criterii decât capacitatea, voința și dăruirea lor de a „implementa” politicile sectoriale ce le reveneau fiecăruia. Rămâne, deci, să ne lămurim care sunt obiectivele guvernului, uitându-ne cum guvernează respectivii miniștri, în următoarele zile, săptămâni și luni.
Nu este o problemă că noi nu știm încă la ce să ne așteptăm de la Guvernul Ponta, cel uns vineri seara. Problema cea mare este că, spre deosebire de noi, atunci când au discutat în comisii și când au votat în plen, aleșii noștri în Parlament ar fi trebuit să știe ce fel de guvern este acest Guvernul Ponta, ce obiective reale și concrete își propune acesta să îndeplinească, ce fel de criterii au stat la baza selecționării miniștrilor și, mai ales, ce are de gând să facă acest guvern cu România și cu oamenii ei, începând de mâine. Și ar fi trebuit să ne spună și nouă. Dar noi nu știm nimic. Putem doar să speculăm.
12 comentarii
Domnule Hariton, gresesti profund!
Nici acum nu dai dovada faptului ca poti analiza corect o situatie din „Pomania”!
Cum dracu’ nu iti dai seama ca acesti „ilustri politicien”i numiti pe locurile unor „neinsemnati” (Bratieni, Iorga, Maniu, Titulescu, Kogalniceanu, Antonescu (ION, Mihai) chiar si Patrascanu etc.) vor aduce un mare beneficiu Romaniei: LAPTESIMIERE si nu DISTRUGEREA TOTALA.
Este cea mai importanta constructie politica care ne va da tuturor extrem de mula UE si ne va ajuta sa deveni, cel mai bel (it) stat? (bel=frumos, fr.)
Avem guvernul pe care il meritam ; vreo 2-3 penali (Dragnea, Fenechiu, Nica, etc.) – carora li se adauga in parlament inca 25 ! -, un antieuropean notoriu (Nicolaescu), care isi va continua opera de distrugere a sanatatii inceputa in mandatul anterior, un amator de prostituate minore (Banicioiu), si – in lipsa plagiatorei Abramburica (a propos : cine e Remus Pricopie ?) – omul ei de casa Costoiu. „Revolutia bunului simt” isi arata roadele !
„Avem guvernul pe care il meritam ; vreo 2-3 penali (Dragnea, Fenechiu, Nica, etc.)”
Este revoltator faptul ca in Romania justitia este inca politizata (de la Dumnezeu in jos). Se publica stenograme si se „orchestreaza” dosare penale… la ordin.
Catre EuropeaNUL. Domnule pseudo-european, nu stiu ce dosare instrumentate politica ai vazut dumneata pana acum (ca eu nu prea am vazut), dar de acum inainte sigur vom vedea ; atat persoane acuzate de vini imaginare, din motive politice, cat si o sumedenie de NUP-uri sau de achitari in dosarele unor escroci notorii precum Felix, Fenechiu, Dragmea, Mazare, Oprisan, Nicolaescu, etc. – tot pe baze politice.
Vrei sa insinuezi ca ideologu Valeriu Stoica sau Adriean Videanu ipreuna cu o mare parte a clientelei lor politice (din tabara pedelista) au fost usi de biserica?
Seful DNA, procurorul general, lideri CSM au fost numiti de Monica Macovei (pe criterii politice?). Basescu a mai numit si el cativa judecatori pe la CCR si mai stiu eu pe unde. Placa cu „puscariabilii” s-o bagati atunci cand o sa aveti o justitie independenta (rugati-va sa nu faca si uselistii la fel).
Bun, si eu am acest nick de vreo 4 ani ? Ei si ?
In ce ii priveste pe Videanu si pe Stoica, deocamdata nu li s-a outut imputa, legal, nimic. Si, oricum, sunt niste ingerasi carora le lipsesc doar aripioarele in comparatie cu Bombo, Felix, Dragnea, Oprisan, Mazare, etc. In ceea ce priveste numirile de care vorbesti, deocamdata ele sunt facute conform legislatiei in vigoare, dreapta-stramba, cum o fi ea. Si daca s-au facut primii pasi – timizi, ce-i drept -spre o justitie independenta, meritul este al domnilor Basescu si Boc si al doamnei Monica Macovei.
a si mai ceva Unule, eu am acest nick de pe vremea cand Basescu o ardea cu axele. Pe acea vreme astia ca tine se chinuiau sa-mi explice ca UE este de fapt o constructie nereala, de natura bolsevico-socialista 🙂
Reteta germana ? …o gasiti in pactul ribbentrop – molotov = toata europa trece sub cizma germana iar resursele si capacitatile energetice in turbinca ruseasca – vezi pactul euroasiatic incheiat recent de putin si acolitii sai (reintegrarea URSS ) …de fapt euro a fost inventat pentru a facilita preluarea resurselor si capacitatilor energetice de catre rusi, indatorarea tarilor crestine si preluarea administrativa a europei de catre nemti (neam necrestin si barbaric) – deuchland uber alles ! arbeit macht frei …va urez „succesuri” multiple !!!!
Nemtii sunt fraieri ca s-au aplecat a da mana unaora ca voi, pontistii
pomanagii lui becalu si nu voi cei care dupa ce va primeste omul
ca pe niste potai de care ti se face mila, sub masa, care mai apoi
se vor … la masa, iar mai apoi in locul gazdei .. si-n pat.
Harapul asta … blond a plecat cu niste oameni-spani la drum de-ti
crapa obrazul tie (celui care-l are) de rusinea pe care o provoaca
necioplitii nationali.
Nu mai stiu daca fabula „Tapul si sarpele” a fost get-be-get
romaneasca dar bine era daca o intelegeau macar romanii.
Pentru ca altfel,de asa prietenie … mai bine lipsa.
Daca ai prieten un roman nu-ti mai trebuie nici un dusman.
Limbaj de USL-as cu cei 7 ani de-acasa inceputi la FF si niciodata terminati !
Va fi tot un guvern „de sacrificiu”.
Jegurile din USL vor iesi din politica (nexam voturi data viitoare) pentru ca sunt obligate de sefii din Vest sa actioneze impotriva intereselor romanilor. Vor instraina ce a mai ramas din averea nationala, vor reduce mult puterea de cumparare (salariul real) prin mega-inflatie, vor da cu parul in romanasi, sa scoata gologanii cu care sa plateasca la FMI.
Si pentru ca stiu ca alta sansa sa furaceasca nu vor mai avea, vor furaci acum de va curge fumul.
“Cu chiu, cu vai, cu răzgândeli și chiar cu ceva dezinformări lămurite pe parcurs, Guvernul Ponta a fost constituit, votat și jurat într-o singură zi, cea de vineri, 21 decembrie 2012.
…în cazul Guvernului Ponta, noi, cetățenii, chiar știm care sunt obiectivele și condițiile pe care și le-a asumat?”
Imi place sa cred ca ca directiile de actiune si obiectivele noii guvernari au claritate de cristal si sunt cele prevazute in Programul de guvernare:
“Acest Program apare într-un moment istoric şi se bazează pe conlucrarea mai multor forţe politice, în scopul realizării unei Românii Puternice. Soluţia pe care o susţinem este aceea de a întări instituţiile statului, de a aduce bunăstare, corectitudine şi bun-simţ. O Românie puternică are ca scop relansarea economiei şi susţinerea clasei de mijloc, înseamnă dreptate socială şi sprijin pentru românii afectaţi de criză, înseamnă instituţii corecte şi drepte, înseamnă un stat puternic, cu şanse în lumea care se schimbă sub ochii noştri…”
Ah, cind aud de Romaniea Puternica, corectitudine, bun-simt si alte delicatese d-astea, ma inmoi de tot 🙂 si accept cu usurinta sa trec prin ceata care invaluie unele actiuni, stridente de inceput, sa zicem.
Ma rog lui Dumnezeu, asa sa fie, doar stridente de inceput!
Mi-aduc aminte bine ca si guvernantii anteriori s-au angajat in fata poporului sa termine cu “sistemul ticalosit”, dar l-au adus la o perfectiune nebanuita si l-au inaltat pe cele mai inalte culmi. Ca urmare poporul dezamagit aproape i-a maturat de pe scena politica si daca nu aveau sprijinul Curtii Handicapatilor sigur nu mai auzeam de ei.
Trioul Ponta, Antonescu, Constantin cred ca au invatat aceasta lectie si stiu ca: ,,Desteptii invata pe pielea altora, prostii pe pielea lor si tampitzii…niciodata!”
Trioul s-a bucurat de increderea deplina a poporului. Consider ca au capacitatea intelectuala si vointa de a nu ne mai trinti o dezamagire. In acest caz sigur ca vom pierde, dar si ei. Sunt la inceputul unei cariere care le poate da totul, ar fi pacat si pentru ei si pentru noi ca sa dea cu piciorul unei asemenea sanse.
Mentionez citeva lucruri care fac previzibila o mare capacitate a Trioului de intelegere si usurinta de a cutreiera “meandrele concretului” politic, sau, dimpotriva, prefigureaza un dezastru.
1. Apropourile si tendintele de continuarea unui razboi politic distrugator pentru bunul mers al tarii – plagiat, penali, mitoman, broasca, porc, „Da… pentru a-l da jos pe Traian Băsescu şi pentru a-l vedea la închisoare împreună cu Videanu, pentru banii furaţi” etc – au fost sistate prin Pacea de la Cotroceni. Basescu ramine cu cele furare si Trioul cu posibilitatea de a guverna in “liniste”, trecind in acest fel un dificil examen politic.
Marele Caragiale a descris situatia prin memorabila expresie: “Pupat toți piața endependenți.”
2. Formalismul si formele fara fond, la mare pretuire: parlamentari obositi, dezorientati, exotici, dintr-un Parlament facut gretos de cifra neverosimila 588, adunat in graba din toate colturile tarii, audiaza membrii unui guvern pe masura, mare, monstruos, cit vrea el. Unitatea de masura a situatiei: Becali o “examineaza” pe Pivniceru.
3. Fenechiu are o poveste intresanta. Se povesteste ca a luat de la fier vechi niste transformatoare electrice pe care le-a vopsit si le-a vindut Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, care le-a dat din nou la fier vechi. Pentru un prejudiciu de cca 6 mil lei, Fenechiu a fost trimis in judecata. Procurorul Ponta sustine ca prevederile Constitutiei – “Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie.” – se refera doar la fapte savirsite in timpul functiei de ministru.
Si intr-adevar, „Constituția nu spune nimic de numirea unui ministru trimis în judecată. Cel mai probabil nimănui nu i-a trecut prin cap că cineva va avea vreodată tupeul să facă așa ceva.” 🙂
Hoitul imputit de la Cotroceni, in noile conditii, n-a gasit cu cale sa-i spuna Procurorului “Nu-i bine Victoras, nu-i bine!”. Sa vedem ce va urma si situatia cum se va lumina. 🙂
De fapt acest hoit a imputit totul in jur; prin arestarile facute: Patriciu, Becali, Diaconescu…, urmate de eliberare, a dus decredibilizarea justitiei la un nivel inimaginabil.
Oricum, ne-am vazut visul cu ochii, USL la guvenare, postul a trecut, ca urmare ne-am cistigat dreptul de a critica Guvernul. Dati pe ei, nimic sa nu va scape! 🙂
4. Desi se se simte nevoie de normalitate, de stabilitate care permite predictibilitate, de asezare a lucrurilor, de rationalitate, nou-venitii, la fel ca predecesorii, simt nevoia de a darma, de a distruge, de afirmare 🙂 ; mijlocul folosit: ordonanta de urgenta. Apare o Abramburica sau un Abrambunel care brambureste toate cele stabilite – bune sau rele – prin atotputernica Ordonanta de urgenta. Mai oameni buni, asezati-va la masa, analizati, constatati, faceti propuneri Parlamentului, care va legifera daca-i necesar, nu umblati prin legile tarii ca Voda prin loboda. Prin actiunile voastre faceti Parlamentul o institutie inutila, doar decorativa, un artificiu stralucitor pe templul democratiei. Prin modul de actiune, ati facuta ca tara sa fie condusa prin ordonante de urgente date de Abramburel sau Abramburica, fiecare dupa cum i se scoala, si asta se zice ca este democratie.
S-a constatat ca voluntarismul lui Abramburel si Abramburica sunt daunatoare pentru tara. Codul fiscal a fost modificat până în prezent de peste 50 de ori, legea educaţiei a fost modificată de peste 100 de ori. “Guvernele Boc I-IV au batut orice record al numarului de ordonante de urgenta emise, precum si al celor declarate neconstitutionale. ” In prezent suntem guvernati de peste 104 mii de acte normative: legi, decrete, hotărâri . Este pur si simplu o “nebunie legislativa”.
Vrem normalitate = legiferare, nu voluntarism = ordonante de urgenta!
“Din chaos, Doamne,-am aparut
Si m-as intoarce-n chaos…
Si din repaos m-am născut.
Mi-e sete de repaos.”
Vrem transparenta, viziune pe termen lung, stabilitate, predictibilitate, intr-n cuvint normalitate, nu abrambureala.
🙂
De urat as mai ura,
Dar mi scurta gubuta
Si ma tem c-oi ingheta.
La guvern nou, in sem de inoire, o colinda frumoasa, pe tema:
http://www.youtube.com/watch?v=JKQv243GMgE
Ramineti gazde in pace si cu sanatate!
Comments are closed.