Acasa Opinii Corabia beată

Corabia beată

scris de Ioan Groșan
68 afisari

Titlul de mai sus e, desigur, inspirat după cel al faimosului poem „Le bateau ivre”, scris de Arthur Rimbaud, spre finele secolului al XIX-lea şi cred că el se potriveşte, ca o mănuşă, pentru ceea ce se-ntâmplă acum în PDL.

Ioan GrosanÎntr-adevăr, mai rar vezi o asemenea derivă la un partid de guvernământ aflat în pragul alegerilor, partid care de trei ani încoace a dominat cvasi-total viaţa socio-politică şi economică a ţării.

Care să fie cauza (cauzele) succesivelor migrări pedeliste spre alte formaţiuni – şi nu ale unor oameni neînsemnaţi, ci ale unor lideri cu vechi ştate de plată, în construcţia politică imaginată de Traian Băsescu?

Sigur, se pot decela multe motive pentru care corabia, în prag de naufragiu ori chiar de scufundare definitivă, e părăsită: erodarea (până la un punct firească) a unui partid aflat la putere, pierderea masivă a sprijinului populaţiei, ieşirea la lumină a marilor acte de corupţie, amatorismul cras în absorbţia fondurilor europene, dublat de distribuirea lor dirijată spre reţeaua clientelară proprie, aroganţa de neam prost în relaţia cu opoziţia etc, etc.

Dar toate aceste cauze decurg, după opinia mea, din una singură, care deşi nu e la vederea tuturor, e fundamentală, profundă: lipsa unei identităţi doctrinare clare a PDL.

De aceea, în acest atelaj tras de o struţo-cămilă s-au putut urca atâţia, de la liberalul vopsit Stolojan, până la ultimul primar din localitatea unde şi-a înţărcat dracu’ copiii.

Şi de-aceea atelajul a mers atât de prost, fiindcă în vreme ce struţul trăgea „hăis”, cămila trăgea „cea”, fiecare, evident, cu altă viteză.

Şi, încă o dată, de aceea nici nu s-au putut explica în mod coerent toate măsurile – poate unele îndreptăţite – luate în dauna populaţiei, fiindcă acestea veneau din ideologii diferite, se băteau cap în cap.

Şi nici măcar nu e vorba de a le cere liderilor PDL o mare cultură doctrinară, sau să-l obligi pe Ioan Oltean să ştie ce-a scris şi cine-a fost Adam Smith: poate că dl. Oltean l-ar confunda pe economistul şi filozoful scoţian cu fotbalistul englez, cu acelaşi nume, şi-ar dori să-l transfere pe acesta din urmă la Gloria Bistriţa; e vorba că niciodată PDL nu şi-a conturat o fizionomie ideologică proprie, iar acest lucru acum, în ultimă instanţă, îl costă.

Iar dacă la asta adăugăm că nici liderul lui de facto, dl. Traian Băsescu, nu se simte prea bine, putem conchide, tot cu un puseu poetic: Beată corabia/Mangă Cârmaciul!”.

Opinie aparuta in nr. 53 din săptămânalul ZIUAVECHE.RO

4 comentarii

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian 19-04-2012 - 09:39

CORABIA BEATA–- MANGA CARMACIUL.EDIFICATOR si ADEVARAT, dar in spatele acestui DEZASTRU exista si niscaiva explicatii.S-au din pudoare nu le vom emite , si vom continua sa reincepem greselile catastrofice. Din Greseala in greseala …pina VICTORIA FINALA, chiar nu a fost nimeni, dar absolut nimeni pe punte sa observe deriva. Capete limpezi, intelectuali fini si rasati, macar o …CONSTIINTA DIN 20DE MILIOANE ,nimic ?????????????S-au latratul nu se auzea in SALOANELE PUTERII !

digital 19-04-2012 - 10:29

băi,cap pătrat,nici acum nu ai priceput că-i doare pe toți în p**ă de România?!
vrei picturi sau desene?!
ce explicații vrei,dacă nu există,așa ceva,care capete limpezi și întelectualii,care?,de ce fel?!
rasați?fini?
ori ești beat ori ești pe dinafară,și-l mai criticai pe tomi,ieri,cu arăbeții-n sus și-n jos,da avea dreptate prostu,în felul lui!

Ciu Huhu 19-04-2012 - 14:15

Dle. Grosan singura cauza a relelor enumerate de matale in PDL, si a relelor din Romania e dictatorul Basescu care a condus dictatorial, necrutator si PDL si Romania!

Ciu Huhu 21-04-2012 - 19:21

CIRPA ESTI SLUGA A DICTATORULUI BASESCU!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult