Acasa Opinii Coruptia la romani. Fanariotii (2)

Coruptia la romani. Fanariotii (2)

scris de Ziua Veche
21 afisari

In episodul anterior am acceptat coruptia ca fiind folosirea in interes personal a averii publice – cel putin aceasta este definitia actuala. In acelasi articol am aratat ca averea publica in spatiul medieval romanesc era reprezentata de pamant si de bratele de munca anexate lui. Modul de functionare a statului romanesc medieval se baza pe concesionarea acestor mijloace publice de catre monarh in favoarea unor clanuri-familii nobiliare in schimbul prestarii servicului militar. In tot acest sistem nu exista o circulatie monetara de amploare si se baza pe legaturi interpersonale stranse.

Sistemul politico-economic descris mai sus a stat la baza razboaielor anti-otomane purtate de tarile romane in secolele XV-XVII – cu sprijinul statelor vecine (Polonia si Ungaria). Inevitabil, statele romanesti nu aveau alta solutie decat sa cedeze in fata Imperiului Otoman si a resurselor de care dispunea acesta. Intrarea in relatia de vasalitate cu Imperiul Otoman a insemnat pentru tarile romane momentul monetizarii averii publice. Pana in acest moment a existat o circulatie monetara destul de redusa in tarile romane, mai ales la nivelul centralizarii. Voievozii romani dispuneau fara indoiala de sume mari de bani, exista un sistem de colectare a taxelor – insa nu acestea constituiau baza economiei, ci sistemul concesionarii mosiilor. Voievodul este silit sa acorde o atentie marita colectarii taxelor din momentul in care va trebui sa plateasca tributul catre Istanbul in bani.

Aceasta impunere a banului in relatia stat-contribuabil va deveni din ce in ce mai puternica pe masura cresterii influentei Imperiului Otoman in tarile romane si a cresterii tributului cerut. In paralel se produce o infiltrare a grecilor in viata publica a tarilor romane – in calitatea lor de intermediari intre stapanii musulmani si popoarele crestine din imperiu. Grecii din tarile romane prezinta un paradox – au dat prilejul unor manifestari xenofobe si in acelasi timp s-au integrat perfect in societatea romaneasca ocupand cele mai inalte functii. Explicatia consta in faptul ca familiile grecesti care au reusit sa se integreze au profitat de pe urma aliantelor matrimoniale cu clanurile boieresti existente – ajungand astfel sa fie asimilati.

Disparitia nobilimii razboinice in secolul al XVII lea (alaturi de modificarea modului de ducere a razboiului), izolarea tarilor romane fata de vecinii care ar fi putut da o mana de ajutor sau disparitia Ungariei – toate acestea au dus la o integrare din ce in ce mai accentuata a statelor romanesti in Imperiul Otoman. Pana la urma marii viziri de la Istanbul au ajuns sa considere tarile romane ca pe niste provincii cu potential rebel care trebuie administrate prin intermediari, iar solutia au reprezentat-o grecii din cartierul Fanar.

Fanariotii au ramas in istoria romanilor cu faima de corupatori ai moravurilor. Istoria i-a acuzat ca ei au fost cei care au introdus coruptia in poporul roman. De fapt domnitorii fanarioti nu au facut altceva decat sa perfectioneze in folos propriu sistemul concesiunilor averii publice. Modificarea fundamentala a constat in aceea ca veniturile statelor romanesti nu mai erau concesionate in schimbul serviciului militar, ci in schimbul unei sume de bani. Sistemul fanariot avea in vedere colectarea banilor necesari platii tributului in paralel cu imbogatirea cat mai rapida a concesionarului – imbogatire destinata asigurarii unei eventuale viitoare concesiuni. Practic fanariotii au produs si eficientizat o monetizare a sistemului economico-politic al tarilor romane. Insa nu a fost modificata baza productiei, care a ramas agricultura extensiva – nici aici nu s-au produs vreme de sute de ani nici un fel de evolutii. Conform normelor actuale sistemul fanariot era unul de o coruptie inspaimantatoare – insa trebuie sa tinem cont ca in acea vreme nu exista inca teoria contractului social, nu existau cetateni, nu exista conceptia asupra finatelor publice si a statului social. In secolul al XVIII lea plata pentru obtinerea unei functii publice nu doar ca nu era condamnata – constituia norma. Si nu doar in tarile romane: in Imperiul Britanic s-a pastrat pana tarziu in secolul al XIX lea sistemul cumpararii functiilor de ofiter in armata, iar sistemul concesionarii mosiilor a constituit baza economica a tuturor regatelor medievale europene.

Coruptia la romani. Voievozii (1)

0 comentariu

M_D_L 10-08-2010 - 15:51

Sunt mai speriati ca saracu Nea’ Nicu, fie-i tarana usoara.

tudor ioan nicu 10-08-2010 - 17:05

Daca continua cu umilirea militarilor,vor avea o soarta ca ,a fostilor conducatori comunisti,./ADICA VOR INFUNDA PUSCARIA.

vlad 10-08-2010 - 17:41

Care mai este demnitatea si onoarea militarului cand sunt facuti ” bugetari nesimtiti” de premier si comandantul suprem al ostirii isi bate joc de militarii activi dar mai ales de cei cu „pensii nesimtite” ???

lica 10-08-2010 - 19:41

Dupa legea de desfiintare a statutului militar de catre comandantul armatei Basescu a venit randul politiei politice sa ia masuri ca sa nu se revolte cei imbracati in uniforma inca cu aspect militar si sanctionarea cu ani grei de puscarie a celor care nu vor sa rada si sa se bucure de taierea salariilor si amputarea pensiilor , pina la desfiintarea lor. O stransa legatura va avea ofiterul cu contrainformatiile cu preotul militar , deoarece vor abunda inmormintarile celor care odata aveau statut de militar si grade militare iar acuma sunt considerati „NESIMTITI” de administratia dictatoriala a statului inca roman.

Nelu 10-08-2010 - 20:05

Iarasi incepe porcaria cu chematul la C.I
si expresia „pentru ….trebuie sa colaboram” ???
In ’77’ am ajuns intr-un batalion disciprinar pt. ca am refuzat sa „colaborez” sasa ca va sfatuiesc sa-i evitati pe acesti „domni”….

Salut 10-08-2010 - 20:35

[quote name=”Nelu”] In ’77’ am ajuns intr-un batalion disciprinar pt. ca am refuzat sa „colaborez”[/quote]

Eh, traiasca revolutia….Daca se mai fac vreo doua, Romania ajunge tara detinutilor politici. Ca, deh, dupa „rivulutie”, toti hotii devin detinuti politici si toti loserii … dizidenti.

Itzig 11-08-2010 - 06:33

In Israel nu sunteti supravegeati permanent de „servicii” ? Sau ai vostri sunt mai fini si va intercepteaza discutiile fara sa va dati seama, ca sa nu va streseze.

mos teaca 11-08-2010 - 07:02

In regulament au uitat sa spuna …ofiterul cu contrainformatiile va fi selectionat dintre cei care au ochi albastri, mari, urechi bune si mai mari…dupa vorba aceea:” ochiul si timpanu'”

Analistul 11-08-2010 - 09:37

Concret au scos din schema Ginditorii.
In timp de rezbel s-au revolutzie astia totzi se vor inpidica unii de altzi.
Va fi un blocaj de competentze ca la -rivolutzie- .Vor dispare, dezertind ascunsi de -misiunea pozitziei- militara de comanda lasind garnizonele fara comanda.Analizata -schema- ie acei-as -copie stufosa- dupa schema comunistilor .Bey hahalerelor nu va ajuta capul la ceva mai -modern logistic ?Atentzie soldat cum functzioneaza o zi in cazarma.comandantul garnizoanei,cauta ofiterul cu mobilizarea in garnizoana;pentru ca ofiterul cu logistica in garnizoana;nu pote fi gasit iar subofiterul cu problemele de cazare a trupelor in garnizoana; ofiterul cu comunicatiile si informatica in garnizoana; comandantul poligonului de garnizoana; ofiterul cu educatia fizica militara in garnizoana; ofiterul de informare si relatii publice in garnizoana; preotul militar al garnizoanei; si ofiterul financiar/contabilul-sef al garnizoanei; ie si medicul garnizoanei;se afla in stare de ebrietate cu asistenta ichisi in salon si consilierul juridic al garnizoanei; ii spioneaza , iar ofiterul cu cercetarea penala speciala in garnizoana; urmareste bucatarul, si da in nas cu ofiterul/subofiterul de politie militara in garnizoana; responsabilul cu activitatea de protectie a mediului etc, etc.

om bun 29-08-2010 - 11:35

Mananci ce nu trebuie..Ai ajuns la batalionul disciplinar pt ca ai dezertat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult