Acasa Opinii Creşterea şi descreşterea lui Mircea Geoană

Creşterea şi descreşterea lui Mircea Geoană

scris de Ioan Groșan
2 afisari

Străniuţ destin politic mai are, pâna acum, Mircea Geoană! Tânăr cu scaun la cap (deşi gurile rele zic că era scaunul tatălui, oarece general pe vremea Prematur-Împuşcatului), absolvent al unei strălucite şcoli politice franceze de unde iese anual, cel puţin în spatiile francofone, „la crème de la crème” în lumea diplomaţiei, ambasador al României la Washington unde – am aflat de la nu spui cine, persoană însemnată! – s-a simţit, alături de iubita sa soţie, Mihaela – ca peştele-n apă, creându-şi numeroase relaţii, apoi, dacă nu mă-nşel, ministru de externe, dl Geoană părea destinat unei fulminante ascensiuni fără sfârşit.

Dar, după părerea mea, a comis greşeala să nu mai aibă răbdare. Însăşi rapiditatea creşterii sale i-a fost fatală: înregimentarea conştientă în cel mai puternic partid al momentului, PSD, deşi a făcut, aparent, să-i crească acţiunile, a fost de fapt începutul decăderii. Socoteala de-acasă, cu Mihaela, cu soacra, nu s-a mai potrivit cu cea din târg: mizerul târg dâmboviţean în care, când a pogorât, dl Geoană semăna perfect, prin acelaşi tip de inadecvare, cu personajul dintr-o proză semănătoristă: „Moş Gheorghe la expoziţie”. Din saloanele „high-life”-ului american la pieţele bucureştene distanţa e enormă, cosmică de-a dreptul, iar Domnia-Sa, plimbându-se derutat printre precupeţe, a dat imediat impresia că merită epitetul cu care l-a gratulat Ion Iliescu: „prostănac.

Rareori mi-a fost dat să văd, într-o democraţie, fie ea şi originală ca a noastră, un asemenea coborâş, o asemenea rostogolire la vale: din preşedinte de-o noapte al României la suspendarea neiertătoare, cinică din propriul partid! Urmând o logică a catastrofelor inevitabile, singurul lucru teribil care i s-ar mai putea întâmpla ar fi nu pierderea funcţiei de preşedinte al Senatului, ci – Doamne fereşte! – un divorţ intentat de dna Mihaela. Ar fi bomboana de pe o imensă colivă politică.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult