Acasa Opinii Criza migrantilor si miliardele irosite

Criza migrantilor si miliardele irosite

scris de Doru Dragomir
19 afisari

„De acord cu dv, d-l Aligica. Dar ce propuneti ca solutie la aceasta criza?!”
Am auzit asta de nenumarate ori, adresata intr-o forma sau alta mie, sau altor comentatori care au pozitii asemanatoare.

Dragoș Paul AligicăVedeti, asta e problema. Ca avem o intreaga clasa politica si un intreg aparat politic administrativ-decizional in Europa – o intreaga infrastructura de decizie si analiza colectiva care costa miliarde, nu milioane – miliarde de euro.

Avem politicieni platiti si de meserie, oameni care sunt alesi si considerati reprezentanti ai popoarelor europene, ai electoratului Uniunii si ai statelor membre. Avem mii de „experti” in aia si aialalta europeana. Avem zeci poate sute de comisii si comitete europene. Avem mii de specialisti cu „studii europene” la baza sau alte specializari „politice”, „externe”, „sociale” lucrand spornic la proiectul european, la toate nivelele birocratice posibile si imposibile. Avem mii de „profesionisti” mass media, arand cu dedicatie ogorul opiniei publice europene si bombardandu-ne zilnic cu creatiile analitice si formative ale mintilor lor, pe zeci de canale, cu toata gama ideilor imaginabile si posibile in parametrii corect politici, toata: de la A la B.

Si nimeni nu asteapta NIMIC de la ei. Nimeni nu are asteptari ca ei, care in diviziunea sociala si politica a muncii sunt cei care ar trebui sa dea analiza, radiografia si ideile de posible solutii. Cei ce ar trebui sa arate leadership intelectual si politic. Toata lumea asuma in ceea ce ii priveste : (a) incompetenta; (b) iresponsbabilitatea; (c) partizanatul corect politic sau oportunist autointeresat; (d) impostura si (e) irelevanta.

In schimb are asteptari cat cat carul, casa, cat muntele Mont Blanc de la comentatori independenti si vai de ei politic si institutional ca susemnatul. Pana mai ieri nu-i interesa nici macar ce ar putea zice Presedintele Romaniei. Nu. Nu era cazul sau nu era relevant sau important ca functia prezidentiala sa se manifeste in criza asta. Era insa scandalos si super-relevant ceea ce are Aligica de zis si mai ales care erau Solutiile lui Aligica si ale altora ca el. Ca si cand Aligica ejusdem farinae ar avea nu stiu ce acces sau relevanta pentru structura de decizie colectiva nationala sau europeana.

Cred ca nu am fost suficient de clar: Suntem o mana de oameni care de ani buni in limbile materne ale culturilor si tarilor noastre de origine si in lingua franca spunem EXACT aceleasi lucruri, constant si coerent cu noi insine, mereu si mereu despre problemele proiectului european, iresponsabilitatea si incompetenta ce il macina si despre fundamentele ideologice si politice care il vor duce intr-o criza care poate distruge intr-o singura generatie ceea ce nenumarate generatii de premergatori au construit cu atatea sacrificii.

Pentru asta suntem exact unde suntem: Adica pe margine. Marginalizati cu o eficienta remarcabila si stigmatizati cu o dedicatie demna de o cauza mai buna.

Personal nu sunt implicat in nici o institutie nationala ca decident sau functie consultativa, asisjedelea la nivel european. Nu mi s-a cerut opinia niciodata cu privire la asta si aialalta de nicio comisie sau structura nationala sau europeana si nu am tangenta cu niciun grup de lucru european sau national pe teme care ar fi relevante pentru ariile mele de competenta sau crizele curente. Nu am relatii si nu sunt integrat nici pe filiera nationala nici pe filiera europeana la structuri de analiza sau decizie colective semnificative. Sunt programatic si prin definitia europeana si corecta politic in afara acestor sfere.

Deci nu pe mine si pe cei ca mine sa ne intrebati despre solutii si masuri.
Intrebati, va rog pe cei care au formal si oficial functii, expertiza, titluri, autoritate si platforme publice in acest sens. Incepeti cu ei, va rog.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult