Acasa Opinii Cu NATO, până la Nistru

Cu NATO, până la Nistru

scris de Marius Bâtcă
5 afisari

Apropierea Republicii Moldova de Alianţa Nord-Atlantică este din ce în ce mai evidentă. Chiar dacă, în Constituţia celui de-al doilea stat românesc, este prevăzut statutul de neutralitate, autorităţile de la Chişinău dovedesc o deschidere fără precendent faţă de adoptarea valorilor democratice europene şi nord-atlantice.

Marius Batca

Vizita recentă a premierului Vlad Filat la Bruxelles, la Cartierul General al NATO, unde s-a întâlnit cu secretarul general Anders Fogh Rasmussen, a demonstrat, cel puţin prin intermediul declaraţiilor oficiale, că, pentru Alianţă, Republica Moldova este importantă. „Parteneriatul nostru cu Moldova este important. Şi dorim să aducem dialogul nostru politic şi cooperarea practică la un nou nivel”, a declarat Rasmussen.

„Statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu este un obstacol în calea cooperării ţării cu NATO, a răspuns, cu subînţeles, Vlad Filat, care a reiterat angajamentul Chişinăului în continuarea cooperării eficiente cu Alianţa şi reafirmarea calităţii de partener credibil european.„Scopul nostru final este transformarea Republicii Moldova dintr-un consumator într-un furnizor al securităţii şi stabilităţii regionale, cu asistenţa partenerilor noştri internaţionali”, a continuat Filat.

Este important de menţionat că, la mijlocul lunii martie, 120 de delegaţi din peste 40 de state, membre ale Alianţei Nord-Atlantice, semnatare ale Parteneriatului pentru Pace, Dialogului Mediteranean şi Iniţiativei de la Istanbul, au participat la Chişinău, la Atelierul de Cooperare şi Coordonare Militară „Parteneri cu NATO, în viitor”. Astfel că, asemenea Bucureştiului în urmă cu 18 ani, Chişinăul se arată un „elev” silitor în parcurgerea unor paşi fireşti şi deloc uşori.

Apropierea Chişinăului de valorile democratice occidentale nu este o pură întâmplăre. La Summitul NATO de la Lisabona, din 2010, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, lăsa clar de înţeles că Republica Moldova este sub protecţia Alianţei. Iar, recent, Federaţia Rusă a numit un reprezentant mai mult decât special pentru Transnistria, Dmitri Rogozin.

Chiar dacă jocurile geopolitice nu sunt suficient făcute, graniţa dintre Vest şi Est se conturează din ce în ce mai accentuat pe Nistru.

Articol apărut în săptămânalul Ziuaveche.ro nr.51

5 comentarii

USL+PDL=ACEEASI MIZERIE 31-03-2012 - 14:38

Ce-am admirat in trecut la d-ta, domnule Batca, au fost o serie de editoriale extrem de simple si directe in mesajul lor, care se apropiau extrem de mult de nevoile imediate ale romanului obidit si strivit de politicianismul de hazna de la Bucuresti. Astazi, in prin acest editorial nu va mai recunosc. D-ta folosesti expresii de genul : „Apropierea Chişinăului de valorile democratice occidentale nu este o pură întâmplăre.” Si stau si ma intreb: nu cumva te-au prins „astia” ai lui Basescu si ti-au facut o injectie cu ser sw pedelatitauselista? Despre ce „valori democratice occidentale” vorbesti d-ta aici, domnule Batca? Care sint acele valori, ca pe noi ne-au adus in sapa de lemn acele valori. Pai, unde sint fabricile noastre de armament, generatoare de miliarde de dolari si renumite in toata lumea? Unde este armata noastra de care eram mindri, si care, acum, e decimata si fortata sa-si reduca numarul pina la cotele impuse de aceste, sa nu cad jos de ris: „valori democratice occidentale”? Unde sint acele valori, domnule Batca, cind pe sub masa, prin amenintari mai mult sau mai putin voalate sintem obligati sa cumparam la preturi de trei ori valoarea avioane si nave de razboi expirate si ruginite? Domnule Batca, ce-ati facut, domnule cu curajul d-stra? L-ati expulzat si ati tras apa dupa el? Revino-ti. domnule, in fire si fii acelasi care te facea cel mai citit jurnalist de la acest ziar. Se poate? Auzi la el, valori democratice occidentale. Care occident, domnule, acel occident care a mituit tot pdl-ul si usl-ul si acum ne-a imputit piata cu supermarketuri de la care romanii isi cumpara mincarea cea de toate zilele plina de cancer si expirata, noi romanii consumind ceea ce occidentul arunca la gunoi? Care valori occidentale, domnule, acelea care ne-au distrus industria si ne-au transformat din producatori in consumatori si sclavi? Alooo, domnule Batca, treci la dezintoxicare, domnule, si revino la cel ce ai fost ca ne trebuiesti mult. Uite, se apropie revolutia adevarata de dupa 89 si te va gasi aiurind la flasneta melodia pe ritmuri de manele „Valorili ocshidentalii, mincati-as!” 🙂

Ciu Huhu 02-04-2012 - 06:07

DD e tigan, PP-DD e tiganie mizerabila!

Stefan Caliga 31-03-2012 - 20:31

Marea nesansa a Moldovei dintre Prut si Nistru a inceput in 1812 cand un imparat pravoslavnic, Tarul Alexandru I, a profitat de slabiciunea evidenta a Imperiului Otoman si i-a impus acestuia sa-i cedeze un teritoriu al unui stat vasal pe care Turcia ar fi trebuit sa-l protejeze. O alta mare nenorocire a fost cuprinsa in Tratatul de la Adrianopol(1829) care i-a transformat pe rusi in „protectori” ai celor Doua Principate, jug inrobitor impus de cei care se visau urmasi ai Basileilor bizantini. Abia la sfarsitul Razboiului de Reintregire (1916-1919) vechea Mosie a Basarabilor a revenit in hotarele firesti.
Visul a durat doar doua decenii!
Din nefericire anii de dupa 1989 nu au adus fireasca re-unire asa cum s-a intamplat in Germania…
Si tot din nefericire la Chisinau sau Balti, la Orhei sau Hotin limba romaneasca a fost redenumita „moldoveneasca” si suflul patriotic este din ce in ce mai slab…
Cine stie?! Poate noua generatie de tineri romani basarabeni va reaprinde flacara romanismului…
Daca nu… au castigat mancurtii veniti din imensul imperiu cu imputernicirea clara de a servi Rusia pravoslavnica de ieri si de totdeauna.
Adica Rusia imperiala!

Datesh 31-03-2012 - 20:48

Marea sansa IROSITA odata cu declansarea razboiului secesionist in Trasnistria la ordinul rusilor.A fost timpul unirii celor doua state romanesti ,se putea profita…..dar preofundul spunea ca dorea sa demonstreze lumii libere si civilizate cine sta in spatele secesionistilor ..adica rusi ….el credea ca nu se stie….mare bravura facea descoperea roata…..ce sa mai vorbesti!

Miron Cozma :”Romania e o palarie prea mare pt capul lui Iliescu ii ajunge la urechii..!

Intre timp dupa stabilizarea Trasnistriei a urmnat Basarabia si tot asa Step By Step ….

melaru 01-04-2012 - 08:03

Pentru USD plus toată eticheta de doi bani a celui care dă lecţii editorialistului uitând că el însuşi, mare general în partidul lui D.D. a vizitat Pentagonul. Potoleşte-te…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult