Acasa Opinii Cu prastia-n Vrabie

Cu prastia-n Vrabie

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

 

.Brusc, din somnul ratiunii Senatului s-a nascut in 4 mai, la comisia juridica, avizul mult asteptat de presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Alexandru Macovei: scoaterea pe tusa Consiliului National de Intergitate a lui Codru Vrabie, membru ales in aceasta institutie ca reprezentant al societatii civile. Bine macar ca acest aviz e consultative. Ce se ascunde, insa, in spatele acestei mutari? Un joc politic? Da. Cu siguranta, da.


Observati mai intai momentul in care a fost dat acest aviz. ANI urmeaza sa se reformateze, sa capete o noua fata, cu o noua infatisare, dupa chipul si asemanarea Curtii Constitutionale. Pe de alta parte, tot in Senat, acolo unde plenul va supune votului avizul dat azi de comisia juridica pentru eliminarea lui Vrabie din CNI, se va analiza si supune deciziei varianta actuala, la fel de proasta ca si prima, a legii ANI-2.

Decizia de azi a comisiei senatoriale vine la 11 luni dupa ce Alexandru Macovei, procurorul ”ambiental” a solicitat revocarea lui Vrabie din CNI. Macovei s-a nevrozat atunci din cauza ca Vrabie s-ar fi interesat de verificarile pe care ANI le facea cu privire la declaratiile de avere si interese ale lui Victor Alistar, presedintele organizatiei Transparency.

Din transcriptul sedintei CNI din 18 februarie 2010, pe care o puteti accesa pe blogul colegului meu Victor Roncea, reiese ca Vrabie nu a facut altceva decat sa solicite informatii despre aceasta lucrare. Nu a facut nici o presiune sa schimbe cu ceva datele problemei si nici sa influenteze cu ceva deznodamantul capitalei anchete asupra lui Alistar, capitala pentru soarta societatii romanesti si a Europei in general ….

Lui Macovei i s-au cerut de multe ori informatii, si pe canalele de televiziune, si de catre diversi jurnalisti si le-a dat cand a binevoit domnia sa. Si cui a binevoit. In ultima vreme, chiar si-a modificat stilul, punand placa aceea cu ”nu pot sa va dau informatii despre anchete in curs”, cu toate ca moderatorii televiziunilor intrebau daca ANI are vreo lucrare cu X sau Y. La smecherie, Macovei dadea un raspuns din care reiesea clar ca X si Y e cercetat. Dar nimeni nu putea proba daca Macovei minte sau nu. Ca atare, nu inteleg ce mare chestie a facut Vrabie daca a vrut sa stie de declansarea unei verificari. Prost e cine raspunde, nu cine intreaba! Chestia asta nu are nimic de-a face cu incompatibilitatea sau conflictul de interese, pentru ca Vrabie nu facea parte din ANI si nici nu i se daduse aleatoriu lucrarea cu privire la Alistar ca sa se abtina. Omul de rand, insa, e tentat sa se ia dupa cel ce acuza, nu dupa cel acuzat. Nici macar nu-l mai intereseaza fondul problemei, ci forma in care le este servita gogoasa. Cu gem, cu branza, cu zahar pudrat…Tine de foame pe timp de criza.

De altfel, din aceeasi stenograma reiese ca Vrabie ar fi facut cererea respectivă pe forumul privat al membrilor CNI si al conducerii ANI tocmai pentru a cunoaste situatia reala si pentru a nu se trezi ca se afla in conflict de interese participand la sedintele CNI in vreme ce Alistar era luat la puricat de inspectorii de asa-zisa integritate. Ca atare, ce pericol a vazut in Vrabie comisia juridica? Poate doar pericolul care vine din partea unui reprezentant al societatii civile care, de multe ori, ca si Alistar s-a pus rau cu restul lumii pentru ca cine nu e cu ei, cei de la Putere, e impotriva lor.

Daca avizul a fost dat cu majoritate de voturi, inseamna ca au fost si alte opinii. Contra sau de abtinere. La ora la care scriu nu stiu care dintre PNL-isti si PSD-isti au trecut in barca PDL-ista, caci e clar ca PDL-ul nu are drag decat de ANI si nimic mai mult. Dar cel putin doi au existat.

Presedintele CNI, Nicu Marcu habar n-a avut, ca dealtfel si restul membrilor Consiliului, ca onor comisia juridica va pune in discutie taman azi cererea lui Macovei de revocare a lui Vrabie. Nici macar Vrabie n-a avut habar. Chestia asta ma duce la concluzia ca acest CNI este tratat cu sictir, ca si cum n-ar exista, sau ca desconsiderarea e atat de mare incat e posibil ca Senatul sa voteze actuala variata in care am auzit ca s-a propus reducerea indemnizatiilor membrilor CNI la doar 1 % din salariul presedintelui ANI. Asta inseamna un 60 de lei, bani pentru care nu se va mai sinchisi nimeni sa piarda timpul. La maximum patru sedinte pe luna, va dati seama ce stimulent lunar ar exista!

Coincidenta sau nu, tot azi – 4 mai 2010 – ziuaveche a dat stirea conform careia instanta Judecatoriei Sector 3 a dat castig de cauza lui Victor Alistar in procesul cu ANI, care-l amendase pe seful TI pentru ca nu si-ar fi depus la timp declaratia. Decizia dovedea ca ANI a facut cel putin un exces de zel. TI reprezinta interesele societatii civile, ca si Codru Vrabie in CNI. Asa o fi crezand Senatul ca echilibreaza rapid balanta intre ANI, CNI si organizatiile neguvernamentale? Apropos, am aflat ca la comisie unii au lipsit. Spre exemplu, Dan Sova nu a fost!

PS. Ceea ce se intampla azi in Romania e un semnal de alarma ca se doreste reducerea la tacere a societatii civile prin sugrumarea ONG-urilor. Incet-incet. Ca sa para o simpla sinucidere.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult